Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Najlepsza czujka gazu propan-butan i gazów usypiających?
Autor Wiadomość
pionier01 
stary wyga

Twój sprzęt: LMC Liberty 570s 1997
Nazwa załogi: 4 facetów i jedna dziewczyna
Piwa: 72/4
Wysłany: 2020-02-07, 00:31   Najlepsza czujka gazu propan-butan i gazów usypiających?

Czy ktoś ma wiedzę na temat najlepszych czujek gazów do kampera? Szczególnie chodzi mi o propan-butan i gazy usypiające.

Może jakiś ranking 2020:
1. Najdroższy
2. Średnia półka
3. Najtańszy

Na forum jest dużo na ten temat więc może tutaj zamieścimy prosty ranking?
Postaw piwo autorowi tego posta

chris_66 
weteran

Twój sprzęt: kamper
Piwa: 16/36
Wysłany: 2020-02-07, 18:56   

na P-B nie ma sensu bo nie ma ryzyka, wewnątrz zabezpieczenie zadziała jak płomyk zgaśnie, na zewnątrz sie wywietrzy

na usypiacza nie ma sensu bo to nie ma podstawy ekonmicznej usypiać kogoś w tak dużej kubaturze (chyba, że masz kampera za dwa miliony o on sam będzie celem) :zastrzelic

natomiast ma sens czujnik CO - bo jakieś ryzyko istnieje
Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu.

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2020-02-07, 19:25   

Jeśli można to podłączyłbym się pod temat w kwestii gazów usypiających.
CT to główne forum polskich kamperowców więc powinno być jakoś reprezentatywne dla tego hobby u nas.
Stąd pytanie- ilu z was miało (zapewne nieprzyjemne) doświadczenie z tematem usypiania/kradzieży podczas snu? Tylko chodzi mi o doświadczenia własne lub osób najbliższych a nie, że " kumpel mówił, że kolega mu mówił, że jego znajomego szwagra uśpiono i okradzono w mieście/kraju X". To by pozwoliło próbować ocenić czy to realny problem.

Bajaga&Instruktori

pionier01 
stary wyga

Wysłany: 2020-02-07, 22:40   

Bajaga napisał/a:
CT to główne forum polskich kamperowców więc powinno być jakoś reprezentatywne dla tego hobby u nas.
Stąd pytanie- ilu z was miało (zapewne nieprzyjemne) doświadczenie z tematem usypiania/kradzieży podczas snu? Tylko chodzi mi o doświadczenia własne lub osób najbliższych a nie, że " kumpel mówił, że kolega mu mówił, że jego znajomego szwagra uśpiono i okradzono w mieście/kraju X". To by pozwoliło próbować ocenić czy to realny problem.

Jestem za a nawet bardzo za!

JózekP 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1 2,5D Frankia 540A
Piwa: 4/2
Wysłany: 2020-02-08, 08:05   

Popieram pomysł też jestem za :spoko

jsaluga 
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis mc2
Nazwa załogi: WZDuzeiMale
Piwa: 20/67
Wysłany: 2020-02-08, 08:43   

Bajaga napisał/a:

Nikogo tu na forum nie znajdziesz z taką przygodą, z wyjątkiem tych "musieli nas uśpić, bo przecież nie mogliśmy tak głęboko spać". Błogosławieni ci co nie widzieli a uwierzyli.

Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Piwa: 85/428
Wysłany: 2020-02-08, 08:56   

:kawka:
Michał podczas mojej kariery w (F) Orleans.
Było słodko w ustach, nie dostali się do środka, był pas.
Wkładki do wymiany.

Kolegów przypadków nie życzysz.
A były atrakcyjne :mikolaj

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2020-02-08, 10:54   

Comsio napisał/a:
Wkładki do wymiany.

Wiadomo, że co do szoferki najprostszą metodą antywłamaniową jest pas. Ciut gorzej z drzwiami plastikowymi. Mam moskitierę w drzwiach (czyli jakby dodatkowe mini drzwi) i tak oglądam to i nie bardzo widzę jak tu dodatkowy zamek dać. Ale pewnie coś się wymyśli :)

Bajaga&Instruktori

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2020-02-08, 12:41   

Cztery lata temu,na parkingu przed Grazem w kierunku na Włochy,podjechał do nas policjant i prosił o uwagę w nocy.Twierdził,że były tam przypadki uśpienia

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

pionier01 
stary wyga

Wysłany: 2020-02-08, 15:16   

Bajaga napisał/a:
Comsio napisał/a:
Wkładki do wymiany.

Wiadomo, że co do szoferki najprostszą metodą antywłamaniową jest pas. Ciut gorzej z drzwiami plastikowymi. Mam moskitierę w drzwiach (czyli jakby dodatkowe mini drzwi) i tak oglądam to i nie bardzo widzę jak tu dodatkowy zamek dać. Ale pewnie coś się wymyśli :)

co to znaczy "metoda antywłamaniowa na pas"?.

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2020-02-08, 15:21   

Spinasz drzwi pasami

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

wkizet 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,8 itdt Hobby 595CM
Nazwa załogi: @kamperem_smigam
Piwa: 1/1
Wysłany: 2020-02-08, 16:19   

Na łańcuch łańcuchem. :wyszczerzony:

pionier01 
stary wyga

Wysłany: 2020-02-08, 17:43   

kimtop napisał/a:
Spinasz drzwi pasami

Ale przecież mogą szyby powybijać w szoferce i co da łańcuch?

Nie lepiej kupić siatkę cienką, taka jak w hali sportowej, wokół drzwi do kampera zrobić zaczepy tak aby z zewnątrz nikt nie sięgnął zaczepów i siatkę rozwiesić na drzwiach.
Kiedy bandyty otworzą drzwi kampera zobaczą przed sobą siatkę na tyle gęstą, że nie będą w stanie niczego sięgnąć w środku. Oczywiście jeśli będą zachłanni będą ciąć siatkę nożem lub maczetą ale da to na tyle czasu ludziom we wnętrzu że ci obudzą się i będą mieli wystarczająco dużo czasu aby zareagować na atak.

Takie same cienkie i gęste siateczki można rozwiesić w szoferce z obu stron drzwi. Tak zamaskować zaczepy siatek aby nie było łatwo ich odczepić. Otworzą drzwi szoferki ale natrafią na siatkę gęstą i cienką. Będą próbowali ją urwać lub przeciąć ale to czasochłonne.

Taki mam plan zrobić u mnie. Myślałem nad tym długo. Mam też kilka pomysłów na obronę w momencie gdy otworzą drzwi. Ale nie mogę powiedzieć tego głośno tutaj na forum.

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 550/428
Wysłany: 2020-02-08, 21:19   

pionier01 napisał/a:
wokół drzwi do kampera zrobić zaczepy tak aby z zewnątrz nikt nie sięgnął zaczepów i siatkę rozwiesić na drzwiach.
Kiedy bandyty otworzą drzwi kampera zobaczą przed sobą siatkę na tyle gęstą, że nie będą w stanie niczego sięgnąć w środku.

będą ciąć siatkę nożem lub maczetą

Takie same cienkie i gęste siateczki można rozwiesić w szoferce z obu stron drzwi. Tak zamaskować zaczepy siatek aby nie było łatwo ich odczepić. Otworzą drzwi szoferki ale natrafią na siatkę gęstą i cienką. Będą próbowali ją urwać lub przeciąć ale to czasochłonne.

Ło matko :bajer

[/quote="pionier01"] Myślałem nad tym długo. Mam też kilka pomysłów na obronę . Ale nie mogę powiedzieć tego głośno tutaj na forum.[/quote]

Ło Panie :haha: Długo myślałeś, ale przemyśl to jeszcze ...

pionier01 
stary wyga

Wysłany: 2020-02-08, 21:31   

LukF napisał/a:
pionier01 napisał/a:
wokół drzwi do kampera zrobić zaczepy tak aby z zewnątrz nikt nie sięgnął zaczepów i siatkę rozwiesić na drzwiach.
Kiedy bandyty otworzą drzwi kampera zobaczą przed sobą siatkę na tyle gęstą, że nie będą w stanie niczego sięgnąć w środku.

będą ciąć siatkę nożem lub maczetą

Ło matko :bajer

[/quote="pionier01"] Myślałem nad tym długo. Mam też kilka pomysłów na obronę . Ale nie mogę powiedzieć tego głośno tutaj na forum.

Ło Panie :haha: Długo myślałeś, ale przemyśl to jeszcze ...[/quote]

Więc powiedz mądralo w jaki sposób TY proponujesz zabezpieczyć kampera przez wtargnięciem w nocy? Posłucham z uwagą MALKONTENCIE!

Odpowiedz do tematu