|
|
Słowacja Stary Smokowiec |
Autor |
Wiadomość |
MirekKliny
zaawansowany https://www.facebook.com/mg.campers

Twój sprzęt: To co wolne :)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Wrz 2013 Piwa: 20/5 Skąd: Kliny / k.Lublina
|
Wysłany: 2020-01-13, 19:16 Słowacja Stary Smokowiec
|
|
|
Czesc, był ktos tam kamperkiem?
Chcemy na sanki podjechac |
_________________ Pozdrawiam
Mirek |
|
|
|
 |
bodzio71
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: rols roys 2019r
Nazwa załogi: Bodźki
|
Wysłany: 2020-02-11, 20:56
|
|
|
Byłem kamperem. wszędzie zakazy zatrzymywania się . Pomimo to zatrzymałem się na 2 min aby kupić napój , i zaraz podjechała suka i gad który wysiadł zażądał albo 50 euro mandat albo 10 euro w dowód rejestracyjny. i tym sposobem cola kosztowała mnie 12 euro. nie polecam!!!! |
_________________ Bodzio i Aga
 |
|
|
|
 |
niebieski-n2
doświadczony pisarz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lut 2017 Piwa: 2/14 Skąd: Łomianki
|
Wysłany: 2020-02-11, 21:27
|
|
|
Musisz się doszkolić.
Gad to klawisz, czyli funkcjonariusz Służby Więziennej.
Każdy grypsujący (używający słownictwa, którym chciałeś błysnąć) to wie.
Kto nie wie to nie GIT, lecz FRAJER
Nie sądzę, aby podjechali do Ciebie funkcjonariusze Służby Więziennej w przypadku zatrzymania się w miejscu niedozwolonym.
Prawdopodobnie była to słowacka Policja.
Poczytaj jak prosty lud jest w stanie nazwać pejoratywnie Pana Policjanta. |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2020-02-12, 02:05
|
|
|
bodzio71 napisał/a: | wszędzie zakazy zatrzymywania się . Pomimo to zatrzymałem się na 2 min aby kupić napój | Abstrahując od grypsery i określeń pejoratywnych policji oraz procederu łapownictwa - czemu płaczesz zapłaciłeś przecież na własne żądanie - widząc zakazy świadomie podjąłeś ryzyko ich złamania - miałeś niefart to zabuliłeś i tyle - pretensje zatem należałoby skierować chyba do lusterka a nie do funkcjonariusza |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
Zibi57
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: FRANKIA I 6400 ED
Nazwa załogi: Zibi57
|
Wysłany: 2020-02-12, 08:30
|
|
|
Mirku, dojeżdżając do Starego Smokowca od strony Tatrzańskiej Łomnicy masz na początku miejscowości po lewej stronie duży wygodny parking. Parkują tam m.in. autobusy wycieczkowe. Z tego miejsca jest blisko do kolejki na górę. |
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 265/109 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2020-02-12, 08:52
|
|
|
smok_wawelski napisał/a: | czemu płaczesz zapłaciłeś przecież na własne żądanie - widząc zakazy świadomie podjąłeś ryzyko ich złamania - miałeś niefart to zabuliłeś i tyle - pretensje zatem należałoby skierować chyba do lusterka a nie do funkcjonariusza |
Ty pewnie z uśmiechem na twarzy płacisz 50$ za przekroczenie 10km/h |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 500/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2020-02-12, 09:11
|
|
|
Cała okolica Tatr Wysokich jest specyficzna , ze względu na ukształtowanie terenu. Główna droga prowadzi taką jakby półką. W takim terenie o miejsca postojowe jest generalnie trudniej i stąd zakazy. Organizacja ruchu nie jest tam po to aby robić turystom na złość.
W te miejsca jeżdżę bardzo często. Kamperem byłem tam pewnie z 20 razy i zawsze wracam z przyjemnością W zimie kamperem tam nie byłem , bo to nie moja bajka, ale dużym samochodem wiele razy i nawet w warunkach mocno zimowych nie miałem nigdy problemu aby się zatrzymać tam gdzie chciałem. Warunek jest jeden , trzeba się zachowywać jak cywilizowany człowiek i parkować tam gdzie gospodarz przewidział taką możliwość.
Słowacja jest krajem dobrze zorganizowanym a miejsca turystyczne w porównaniu do podobnych w Polsce są mniej oblegane i panuje tam większy spokój. Charakterystyczne dla Słowaków jest to, że miejsc atrakcyjnych turystycznie nie starają się eksploatować na siłę i jest to cecha która mnie osobiście bardzo u nich pasuje. Czasami można odnieść wrażenie, jakby ktoś celowo robił wszystko , aby tych turystów nie było za dużo. Jest wiele takich miejsc, które gdyby znajdowały się w Polsce to był by tam dziki tłum i komercja po horyzont , a tam cisza spokój, turystów jak na lekarstwo, jednym słowem natura.
Sytuacja niestety zmienia się z roku na rok na gorsze , głównie za sprawą polskich "turystów" .
Rozmawiałem ze Słowakami wielokrotnie na ten temat i oni mają generalnie takie podejście, że swój kraj z jego atrakcjami mają głównie dla siebie . Goście są bardzo mile widziani , zwłaszcza jeśli przy okazji wizyty zostawią trochę kasy, ale nic na siłę i za wszelką cenę.
Turysta zagraniczny, który potrafi to uszanować i odpowiednio się zachowywać ma tam raj i jest dobrze traktowany.....również przez policję . |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2020-02-12, 09:13
|
|
|
yamah napisał/a: | Ty pewnie z uśmiechem na twarzy płacisz 50$ za przekroczenie 10km/h | Nie Panie Adwokacie - ale jako dorosły chłop biorę na klatę niefart jak świadomie ryzykuję, płacę bez uśmiechu ale nie wyzywam policjantów na forum i nie wypłakuje się tutaj a także nie odradzam ludziom z tego powodu wyjazdu w okolicę gdzie zapłaciłem |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 265/109 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2020-02-12, 12:52
|
|
|
smok_wawelski napisał/a: | nie wyzywam policjantów na forum |
Oczywiste.. przecież jak woła w dowód to inaczej to nazywamy .. i nawet na forum |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2020-02-12, 13:07
|
|
|
Oczywiście
kilka postów wyżej smok_wawelski bez napisał/a: | Abstrahując od grypsery i określeń pejoratywnych policji oraz procederu łapownictwa |
|
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|