Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przeróbka siedzenia/ławki pasażera w blaszakach
Autor Wiadomość
rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 264/189
Wysłany: 2020-02-12, 11:32   Przeróbka siedzenia/ławki pasażera w blaszakach

Witam.W zasadzie wszyscy przerabiający blaszaka skupiają się na zamianie dwuosobowej ławki na pojedynczy fotel.Sam też tak mam zrobione.A może dałoby się zamontować na obrotnicy ławkę? Dodatkowe miejsce z przodu na różne przydatne w trasie przedmioty lub mniej komfortowo dla dodatkowego pasażera.W trakcie jazdy pasażer nie często udaje się na tył auta;wręcz jest to niebezpieczne i zakazane.Ale w razie potrzeby może dałoby się obrócić całą ławkę i dałoby się przemieścić.Wieczorem natomiast, przestawiona ławka dałaby dodatkowe miejsce siedzące w miejscu drzwi przesuwnych?
Czy ktoś może ma takie rozwiązanie lub myślał o tym?Co o tym myślicie??
Postaw piwo autorowi tego posta

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2020-02-12, 12:26   

Zaraz się odezwą ci co będą widzieć zagrożenia dla Ciebie i dla innych użytkowników drogi.
Pomysł bardzo dobry i pewnie nie trudny do realizacji,popieram.Zapewne nigdzie tego nie podpatrzysz ,ale inni będą podpatrywać Ciebie.

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2020-02-12, 13:31   

darek 61 napisał/a:
Zapewne nigdzie tego nie podpatrzysz ,ale inni będą podpatrywać.

Ano podpatrzysz. Nie jest to rozwiązanie nowatorskie wcale i w dużych katalogach części do kampera dostępne bez problemu od zawsze.

Bajaga&Instruktori

dyha
zaawansowany

Piwa: 16/14
Wysłany: 2020-02-12, 15:56   

Z zamontowaniem ławki na obrotnicy na pewno nie byłoby kłopotu ale....ławka ma ok. 1m długości i czy nawet przy maksymalnym wysunięciu do tyłu manewr obrotu nie zablokuje przedni kokpit ?
W jaki sposób kierowca przechodziłby do części mieszkalnej? (za każdym razem musiałby obrócić ławkę do połowy) ale ...kokpit.
Hmmm...może pewnym rozwiązaniem byłaby nie obrotowa ławka a..."wywracana" do tyłu gdzie oparcie staje się siedziskiem ale dalej kłopot z kierowcą któremu chce się siku, a ławka mu blokuje przejście.
Qrde... niech już przyjdzie wiosna.

smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2020-02-12, 17:43   

Bajaga napisał/a:
Ano podpatrzysz. Nie jest to rozwiązanie nowatorskie wcale i w dużych katalogach części do kampera dostępne bez problemu od zawsze.
Prośba o jakiś link jeśli posiadasz, gdzieś było już o tym pisane ale oględnie że dostępne cena w funciakach porażała ale może warto pokukać :) Na YT jest filmik tylko że to do T5 https://www.youtube.com/watch?v=AQ0w-xfDUcY zasada pewnie ta sama ale chętnie looknąłbym na takowa do trojaczka z 2005

Bajaga 
Kombatant

Wysłany: 2020-02-12, 19:30   

smok_wawelski napisał/a:
Prośba o jakiś link jeśli posiadasz, gdzieś było już o tym pisane ale oględnie że dostępne cena w funciakach porażała ale może warto pokukać :) Na YT jest filmik tylko że to do T5 https://www.youtube.com/watch?v=AQ0w-xfDUcY zasada pewnie ta sama ale chętnie looknąłbym na takowa do trojaczka z 2005

Cena jest mocno "europejska" oczywiście. Katalog Reimo i podobne. Szukać mi się nie chce, niech zainteresowani szukają, wszystko na talerzu dawać? :)

Bajaga&Instruktori

Spax 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Piwa: 200/352
Wysłany: 2020-02-12, 19:49   

Jeden z moich ulubionych budowniczych :)

Wyświetl szczegóły
smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2020-02-12, 19:50   

Cytat:
cena w funciakach porażała,,,,,Prośba o jakiś link jeśli posiadasz,
Cytat:
Szukać mi się nie chce, niech zainteresowani szukają, wszystko na talerzu dawać?
Zbędny sarkazm - masz pod ręka chcesz to wlepiasz, nie masz/nie chcesz to nie dajesz i kropa - ale po co ten wywód o talerzu ???
A właśnie w katalogu Reimo ciezko to znaleźć i w wielu innych też bo bywają zwykle wersje GB a toto jest odwrotne od EU zwykle też są do Ducato 3 - stąd była moja grzeczna prośba i jak widać sam tez lookam a nie tylko oczekuje podania na talerzu.
A istnieją wersje EU nawet do starszych aut jednak przy próbie przejścia na ebay - strona się wykrzacza a ebayowa szukarka tez nie znajduje

Screenshot_2.jpg
Plik ściągnięto 1283 raz(y) 33,02 KB

Screenshot_3.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 153,14 KB

Bajaga 
Kombatant

Wysłany: 2020-02-12, 20:13   

smok_wawelski napisał/a:
Cytat:
cena w funciakach porażała,,,,,Prośba o jakiś link jeśli posiadasz,
Cytat:
Szukać mi się nie chce, niech zainteresowani szukają, wszystko na talerzu dawać?
Zbędny sarkazm - masz pod ręka chcesz to wlepiasz, nie masz/nie chcesz to nie dajesz i kropa - ale po co ten wywód o talerzu ???

No i jak widać znalazłeś. Zawsze na łatwiznę trzeba iść? :mrgreen:

Bajaga&Instruktori

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2020-02-12, 20:36   

Znalazłem i to i inne wcześniej niż tu pisaliśmy i nie tylko w tym co łaskawie raczyłeś podpowiedzieć , wytłumaczyłem Ci czemu grzecznie prosiłem o link używając chyba zrozumiałego języka - odczep się z ta łatwizna i talerzem bo to słabe.

yamah 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Piwa: 266/109
Wysłany: 2020-02-12, 20:51   

smok_wawelski napisał/a:
używając chyba zrozumiałego języka - odczep się z ta łatwizna i talerzem bo to słabe.

W którymś już temacie bardzo atakujesz ludzi którzy nie po twojej myśli piszą..a chcą pomóc (innym) :shock: :spoko

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2020-02-12, 21:30   

Przyglądnąwszy sie b. mocno samokrytycznie nie zauważyłem mojej szkodliwej pisaniny szkodzącej innym zawsze możesz jednak zgłosić te fakty do admina czy moda aby mnie skarcił - a tutaj w tym wątku jest wręcz odwrotnie - ja się tłumacze i bronię. :spoko
Przepraszam Koleżanki i Kolegów za w sumie zbędna polemikę w tym wątku i definitywnie kończę ten OT :spoko

rakro1 
weteran

Wysłany: 2020-02-12, 22:43   

Fajny ten filmik od Spax-a.Okazuje się,że prawie wszystko już było.Ale też,że możliwości przerabiania niby skończonych już projektów są nieograniczone.Taka ławka to potencjalnie fajne miejsce również do spania w miejscu,które u mnie dotychczas było dotychczas zarezerwowane tylko do wchodzenia do auta.Ale najważniejsze to więcej miejsc siedzących przy stole i możliwości zmiany pozycji dla starych,steranych życiem kości.
Nie kłóćcie się bo po co i o co?? Bez złych intencji każdy coś dodaje a inny źle odbiera.To nasze forum.Pomagamy sobie chętnie i lubimy to.Spędziłem dzisiaj przedpołudnie opisując i fotografując moją lodówkę dla kolegi Moulder-a.Sprawiło mi to przyjemność i satysfakcję.Że taki jestem fajny i bezinteresownie koleżeński :oops: Ale nieraz też biorę udział w wojenkach i później bardzo tego żałuję.
Jak zrobić przekręcaną ławkę?Niskim kosztem i nie zginąć przez oszczędności?? Możliwości są nieograniczone :gwm :gwm :roza:

Wyświetl szczegóły
Spax 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Piwa: 200/352
Wysłany: 2020-02-13, 00:08   

rakro1 napisał/a:
Jak zrobić przekręcaną ławkę?Niskim kosztem i nie zginąć przez oszczędności??

Wal do Szejka - masz go za rogiem. Coś wymyśli :spoko

rakro1 
weteran

Wysłany: 2020-02-13, 00:23   

Znamy się ze Szwejkiem,super gość.Radzi nieźle.Zresztą ma fotele ode mnie.To o czym myślę to w kategorii aby myśleć.Niekoniecznie musi się udać.Ferment daje postęp.Myślenie o możliwościach jest przyjemne bardzo i niemal ociera się o istotę kamperowania.To daje siłę i napęd..

Odpowiedz do tematu