Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Lefkada (Leukada) 2020
Autor Wiadomość
valdes 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato/Hymer-Eriba 2.8iDtd
Piwa: 15/11
Wysłany: 2020-02-16, 14:34   

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Na dziko nie masz Porto Katsyki,nie wiem ile teraz,ale już chwile temu płatne 5 euro z awantura i groźbą policji. Powiedzmy ,ze to było we wrześniu.Ewzoni najpiekniejsza,byla zasypana przez trzęsienie ziemi,zejście po schodach nie ma gdzie postawić kampera.Strona zachodnia wąskie drogi a już masakra przejazd przez miasteczka :!: :!:Może byliśmy dłużej ale dawno temu,piekny wodospad koło Nidri,ale zawsze przed lub po sezonie. :bajer

Byłem 19/20/21 września 2019r - jak na załączonym w linku filmie. Nikt się nie czepiał. Nikt nie chciał żadnych pieniędzy za postój i nocowanie. Dwie nocki w miejscu jak na filmie. Ale - podejrzewam, że w lipcu nie będzie możliwości ani tak się ustawić ani być tam za free.

Postaw piwo autorowi tego posta

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 194/109
Wysłany: 2020-02-16, 15:21   

To musiałeś mieć mega farta
Mnie dziewczyna sprzedala bilet na dolnym parkingu za budami i nie wpisała daty się wieczorkiem przenieśliśmy się kamperem na górny parking jak wszyscy wyjechali tam gdzie Ty stoisz .
Rano po 8
P po porzyjechali kowboje od biletów, obudzili nas chcąc pobrać opłatę pokazałem im bilet i się zaczęły przepychanki ,ze bilet bez daty i straszenie 👮 wyjechaliśmy nie płacąc bo jeden dzień nam wystarczył na tą atrakcję to było też we wrzesniu
Podejrzewam że dolny parking to do innej kieszeni idzie wpłata stąd ta nerwowa sytuacja podczas "strzyżenia barana z rana":spoko
Ostatnio zmieniony przez Bim 2020-02-16, 15:25, w całości zmieniany 1 raz  

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 351/396
Wysłany: 2020-02-16, 15:25   

Bim napisał/a:
ja też tak uważam

valdes 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato/Hymer-Eriba 2.8iDtd
Piwa: 15/11
Wysłany: 2020-02-16, 20:18   

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Bim napisał/a:
ja też tak uważam

Może dlatego, że byłem w drugiej połowie września 😉👍

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Wysłany: 2020-02-16, 20:25   

My w 2 kamp.bylismy w 2016,oczywiście jesień,5 euro ale byle jakie kwity,jedni płacili a jedni z nami dyskutowali.w końcu daliśmy ,forsę bo gostek straszył policją :haha:

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 570/435
Wysłany: 2020-02-16, 20:27   

Fajnie temat Lefkady się rozwija bo podajecie informacje praktyczne i tak w tym wątku ma być :pifko

Ktoś jeszcze coś sobie przypomniał???

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Wysłany: 2020-02-16, 20:31   

LukF napisał/a:

Ktoś jeszcze coś sobie przypomniał???
kto wie czy nie będziemy w kwietniu bo wracamy Astakos-do Igumenisty,to jedzie się koło samej Lefkady,bedzie głucho,cicho,ciemno :?:

spanian 
stary wyga
Carpe diem

Twój sprzęt: Fiat Ducato Benimar 2.8 JTD rok 2002
Nazwa załogi: Transformers
Piwa: 112/7
Wysłany: 2020-02-16, 20:52   

Jadąc na Lefkadę od północy, przejeżdżamy przez tunel za który pobierana jest opłata 7 Eur (bramki jak na autostradzie). Potem jest most ruchomy bezpośrednio łączący stały ląd z wyspą. Kilka kilometrów za, jest Miasto Lefkada z którego rozgałęziają się drogi w różne strony wyspy. Jazda drogami Lefkady bywa bardzo uciążliwa. Roślinność skierowana ku jezdni może porysować zabudowę. Warto trzymać się środka gdzie jest to wskazane. Dwukierunkowe drogi tam gdzie powinny być jednokierunkowe ze względu na ich szerokość. Miejscami w małych miasteczkach obawiasz się czy nie zahaczysz alkową o wystające balkony. Mijanka na uprzejmość. Jadąc do Porto Katsiki, warto zaplanować dojazd na wieczór. Dlatego, że kiedy wszyscy odjeżdżają z parkingu, nie pobierają już opłat i możecie przenocować za free. Rano jednak trzeba się liczyć z opłatą parkingową. Pani chodziła i zbierała. Pozwoliła jednak zostać godzinkę na spacer po plaży, kiedy powiedziałem, że nie zostaniemy bo żona obawia się o bezpieczeństwo dzieci (niestabilny klif, głębokie zejście do wody) Masz tutaj odcinek naszej wyprawy z 2019 (przełom czerwca i lipca) właśnie z Lefkady i drogi przez wyspę do Porto Katsiki. https://www.youtube.com/watch?v=EKfJMp0GA_I

spanian 
stary wyga
Carpe diem

Twój sprzęt: Fiat Ducato Benimar 2.8 JTD rok 2002
Nazwa załogi: Transformers
Piwa: 112/7
Wysłany: 2020-02-16, 21:02   

Obejrzyj sobie tą wirtualną mapę od 25 minuty i 30 sekundy. Uważaj szczególnie w miejscowości Athani. Jest zakaz jazdy w odwrotnym kierunku i nakaz jazdy w prawo, gdzie jest ciaśniej, podjazd i drzewa nachylone. Widać to doskonale na tej wirtualnej mapie jaką zrobiłem 26 minuta filmu. Ja pojechałem ten odcinek pod prąd przy asyście żony. Uważaj też na największą miejscowość Lefkadę, która lubi być zakorkowana. Pomimo wąskich uliczek parkują dodatkowo bezmyślnie po obu stronach jezdni. https://www.youtube.com/watch?v=lJbSU8w5gJg

Wyświetl szczegóły
LukF 
Kombatant

Wysłany: 2020-02-17, 09:44   

Spanian,

Fajny, konkretny i wyczerpujący opis. Dzięki :pifko

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/37
Wysłany: 2020-02-17, 11:04   

[quote="LukF"]No to co na Lefkadzie robić przez cały urlop 3 tyg.? Pytam bo porównuję do zeszłorocznego Pelionu. Wielkie plaże, pusto w sezonie i da się stać kamperem bez problemu. Co zatem radzicie???
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g6495956-Activities-Lefkada_Town_Lefkada_Ionian_Islands.html

https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g6495956-Activities-Lefkada_Town_Lefkada_Ionian_Islands.html#MAPVIEW

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 194/109
Wysłany: 2020-02-17, 20:37   

Pewnie to zginie w odmętach bałaganu pisaliśmy juz parę razy ale takie realia :-P

Cieżko jest zanocować w samym mieście wszędzie zakazy przy samej wodzie .

Jedno miejsce nie urokliwe to przed samym mostem przy twierdzy nie zachęca za widoku :wyszczerzony:

Ja stałem

Przy kapliczce

2 dni miejsce urokliwe ,ale wjazd raczej z rana jak nie będzie tłoku , przy tej ulicy są knajpki i stoliki nad samym morzem.

Odnośnie zaopatrzenia jest Lidl przy wyjeździe z miasta warto uzupełnić zapasy :)

Wyświetl szczegóły
LukF 
Kombatant

Wysłany: 2020-02-18, 08:44   

Bim,
Nie zginie w odmęcie :mrgreen:
Dzięki wielkie :pifko

Odpowiedz do tematu