Twój sprzęt: Vw Lt 35 2.5tdi 109 koni L2H2.
Nazwa załogi: Henry
Wysłany: 2020-02-16, 19:07 Mata butylowa i Armaflex.
Witam zaczynam prace nad izolacją i projekt mój jest taki: na blachę mata wygłuszająca alubutylowa 2mm firmy Bitmat i na to mata kauczukowa Armaflex samoprzylepna grubości 25 mm i trzecia warstwa Alufox co sądzicie o takim rozwiązaniu?
Wg mnie ok - wygłuszenie butyl 2mm stłumi niskie częstotliwości i dudnienie, armaflex resztę i ociepli, alufox będzie paro izolacją i trochę ociepleniem.
Wg mnie zasada wygłuszenia wręcz wzorcowa a ocieplenia ok - ilość/grubość raczej wystarczająca o ile Syberii i tropików nie przewidujesz, kasa spora ale to już Twój wybór w to nie wnikam
Armaflexy masz rożne wersje i ceny - najdroższa z atestem trudnopalnosci i dodatkami antygrzybkowymi, tańsza bez tego ale o tym pewnie wiesz skoro ten materiał rozważasz
Ogólnie Armaflexem robi sie fajnie - była dyskusja że troche capi, mój 9mm nie capi ale na razie chłodno
Trochę trudno trudno będzie Ci robić owijki profili - robiłem 9mm samoprzylepnym i to uważam za max grubości dla wygodnej roboty z dobrym ułożeniem się maty na profilach
Miałem robić tak samo a nawet grubszym Armaflexem - zrezygnowałem z butylu i grubosci Armaflexa z powodu ceny - dałem Armaflex 9mm wszędzie + styrodur 30mm na wierzch pójdzie albo alufox albo folia paroizolacyjna z alu.
Cena niżej - cieplnie ciut lepiej - głośność uważam nie będzie źle jak graty przyjdą a zycie zweryfikuje czy sie nie myle
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom.
Twój sprzęt: Vw Lt 35 2.5tdi 109 koni L2H2.
Nazwa załogi: Henry
Wysłany: 2020-02-17, 18:30
Dziękuję za odpowiedź i poradę stawiam czyli jeśli chodzi o ocieplenie to optymalnie byłoby na butyl nakleić styrodur przynajmniej na powierzchnie płaskie a na profile armaflex? Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia co do butylu czy lepszy będzie ten z folią aluminiową czy czarny? I kolejna sprawa czy styrodur można kleić na butyl jeśli tak to jaki klej polecasz?
Bardzo proszę i dzięki za browar
Całkiem najpierwsza sprawa to taka że nie jestem fachowcem ani od akustyki ani od termiki - zatem moje rady należy brać nieco krytycznie - owszem przeszedłem etap czerpania wiedzy w tych tematach i tu z forum i z innych źródeł - trochę to rozkminiałem i dumałem a obecnie w budowie jestem po izolacji akustycznej i w trakcie termicznej - zatem nie do końca mogę jeszcze mówić o sprawdzonych efektach - znacznie wiecej mogą powiedzieć Koledzy którzy to zrobili i jeżdżą.
Hehu napisał/a:
czyli jeśli chodzi o ocieplenie to optymalnie byłoby na butyl nakleić styrodur przynajmniej na powierzchnie płaskie a na profile armaflex?
Niekoniecznie - rozróżnijmy kilka spraw i dopiero gadajmy o optymalnym rozwiązaniu
Jeśli chodzi o izolacje akustyczną - zalecany jest butyl+pianka kauczuk - te 2 materiały tłumią rożne częstotliwości dźwięku połączenie tych dwóch daje lepsze efekty wygłuszenia- najlepiej poczytaj na jakiejś stronie/forum o wygłuszaniu aut pod audio.
Pianka kauczukowa jest niczym jak 2 w 1 bo jest izolatorem akustycznym i jednocześnie termicznym a Armaflex jest właśnie pianka zamknietokomórkową z kauczuku syntetycznego.
Jedyną u mnie izolacją stricte akustyczną jest 9mm Armaflexa uważam że jak dojdą meble i graty hałas na pace będzie dla mnie akceptowalny bo juz sie dużo zmniejszył w stosunku do gołej blachy przy samym Armaflexie 9mm na ścianach oraz Armaflexie+styrodurze i sklejce na podłodze - ja zrezygnowałem z butylu bo porażała mnie cena w stosunku do przewidywanego efektu, audiofilem nie jestem i akceptuje jak w aucie będzie ciut głośniej a budżet założyłem mały więc butyl mi sie nie zmieścił - jakbym miał na to kasę dałbym butyl i robił Armaflexem 25-30 - różnica jednak jest spora bo styrodur 30mm kosztuje ok. 12zł/m2 a Armaflex samoprzylepny 25mm 60zł/m5 i 32mm 70zł/m2 a meterków na puszce jest sporo
Styrodur jest izolacją cieplna - akustycznie coś tam tłumi ale raczej słabo, dużo słabiej niz Armaflex czy inna podobna pianka
Druga sprawa to izolacja termiczna - czyli żeby tyłek nie marzł w zimie oraz nie upiekł sie w lecie
Butyl uważam za ok nic tu termicznie nie przeszkadza ale też termicznie prawie nic nie daje.
Nie umiem sie wypowiedzieć autorytatywnie na temat alu na butylu - wg mnie nie da to żadnego efektu akustycznego a termiczny będzie znikomy.
Styrodur i armaflex maja współczynnik przenikania ciepła b. podobny natomiast styrodur jest dużo tańszy dlatego zdecydowałem sie na ten materiał
Jeśli chodzi o sama termikę - równie dobrze będzie zrobić Armaflexem jak styrodurem o takiej samej grubości - efekt termiczny bedzie b. podobny o ile nie identyczny oczywiście przy równych grubościach
Wydaje mi się że piano kleje przeznaczone do styropianu/styroduru bez problemu skleja się z butylem to draństwo klei sie praktycznie do wszystkiego ja kleje Tytanem https://www.leroymerlin.p...10039,l402.html jest na pistolet i węzykowy
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom.
Twój sprzęt: Brak
Wysłany: 2020-02-19, 07:40
O ile sie nie myle mata butylowa jest cholernie ciezka. Jest sens ladowania dodatkowych kg ??
Ja byl zostal przy armaflexie ale 19mm plus paraizolacja, a na profile 3mm z rolki.
Tak bytyl jest ciężki przy grubości 2,0mm waży ok 2,4kg/m2
Nie jest to jakiś kosmos ciężar dla busa L2H2
Trochę trudno będzie Ci robić owijki profili - robiłem 9mm samoprzylepnym i to uważam za max grubości dla wygodnej roboty z dobrym ułożeniem się maty na profilach
Czy dobrze zakładam że mata jest klejona na zewnątrz profilu?
Czy coś wkładacie/będziecie wkładać do środka?
Ja do srodka pianke wpakuje pianke Polynor albo klej do pianek
Nie polecam, szkoda kasy a efekt marny. W profilach pianka zastygnie z zewnątrz i odetnie dostęp wilgoci do środka a tam będzie pianka w płynie, przetestowałem to na sobie. Chyba że zastosujesz dwuskładnikową ale trzeba uważać z ilością bo będzie efekt baleronu na zewnątrz. Wystarczy jak owiniesz pianką kauczukową na zewnątrz, 9 mm jest ok.
maty butylowej wystarczy jak okleimy ok. 30% powierzchni.
oklejenie 30% uważam za stratę pieniedzy - wg mnie efekt będzie marny - zgoda można nie kleiś wszystkich wywijasów ale 30% blach - mało
wlodo napisał/a:
bo mi się lekko kręgosłup wygiął... 29 kg
tona pierza też waży tone zakładając klejenie 2 ściany i dach ok 20m2 - butyl 2mm to ok 50kg - dla auta nie jest kosmos - człowiekowi ciężko dygnąć
Majsterklepka napisał/a:
Czy dobrze zakładam że mata jest klejona na zewnątrz profilu?
która mata - o dwóch było pisane
groniar napisał/a:
W profilach pianka zastygnie z zewnątrz i odetnie dostęp wilgoci do środka a tam będzie pianka w płynie,
Polynor pakowałem na tyle - tak wyszło że w musiałem podrążyć - wszystko zastygnięte na wskroś przy grubości ok 6-7cm - tylko trzeba nakładać warstwami tak jak zaleca producent
Hehu napisał/a:
Dzisiaj dotarła do mnie paczka alubutylu 4,6 metra 300zł wychodzi 65 zł za metr nie wiem czy to jest dobra cena?
i co Ty chcesz zrobić tym 4,6m2 kabinę ?
O cenie nie można nic powiedzieć - nie podajesz grubości
Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax Pomógł: 10 razy Dołączył: 08 Mar 2016 Piwa: 200/352 Skąd: Kolumna
Wysłany: 2020-02-19, 20:29
Hehu
Jeżeli władasz trochę językiem naszych zachodnich sąsiadów to ten film Ci wiele wyjaśni. Zresztą dasz chyba nawet radę i bez znajomości języka. Warto obejrzeć od 1:30
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum