Zmiana terminu badania technicznego pojazdu |
Autor |
Wiadomość |
jsaluga
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis mc2
Nazwa załogi: WZDuzeiMale
|
Wysłany: 2020-02-19, 18:56 Zmiana terminu badania technicznego pojazdu
|
|
|
W jaki sposób można zgodnie z prawem zmienić datę kolejnego badania technicznego kampera na taki, że będę w kraju. Dokładnie z majowego na lipcowy? |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2020-02-19, 18:58 Re: Zmiana terminu badania technicznego pojazdu
|
|
|
jsaluga napisał/a: | W jaki sposób można zgodnie z prawem zmienić datę kolejnego badania technicznego kampera na taki, że będę w kraju. Dokładnie z majowego na lipcowy? |
pojechać w lipcu na przegląd |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2020-02-19, 20:06
|
|
|
Pojechanie w lipcu na przegląd który miał być w maju, nie skutkuje niczym poza tym, że nie można takim pojazdem jeździć od momentu kiedy mija termin wpisany w DR ( teoretycznie nie można nim jechać nawet na przegląd , ale nie dajmy się zwariować )
Jeśli kamper będzie stał przez okres Twojej nieobecności to zrób przegląd w lipcu po powrocie ,a jeśli to on (kamper)jest powodem tej nieobecności to zrób przegląd przed wyjazdem. Przegląd można robić codziennie a termin następnego będzie ustalony zawsze rok od daty tego ostatniego.
Ja odbierałem i rejestrowalem kampera w lipcu , a teraz przeglądy mam w marcu ,bo tez mnie to wkurzalo ,że kończył się w połowie sezonu. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): jsaluga |
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2020-02-19, 20:10 Re: Zmiana terminu badania technicznego pojazdu
|
|
|
[quote="CORONAVIRUS"] jsaluga napisał/a: | W jaki sposób można zgodnie z prawem zmienić datę kolejnego badania technicznego kampera na taki, że będę w kraju. Dokładnie z majowego na lipcowy? |
Nie słuchaj coronavirusa on jest zainfekowany i majaczy
Zrób przegląd przed wyjazdem nie wiem gdzie jedziesz , ale czasami możesz mieć zonka na granicy ewentualnie przy kontroli jak poproszą o dokumenty wozu |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2020-02-19, 20:55
|
|
|
Moim zdaniem nie czytacie ze zrozumieniem . jsaluga ma planowo mieć przegląd w maju ale nie będzie go w kraju , jego a nie auta ... wróci w lipcu i wtedy chce zrobić przegląd bo fizycznie będzie miał kto pojechać kampem na przegląd . Tak to zrozumiałem i nawet podejrzewam skąd całe zamieszanie ...naczytał się o przepisach które nie weszły w życie odnośnie kar za przekraczanie terminów przeglądów ... boi się żę dostanie po kieszeni ale nie wie że ten system dopiero w zamysłach . |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2020-02-19, 22:45
|
|
|
CORONAVIRUS napisał/a: | Moim zdaniem nie czytacie ze zrozumieniem . jsaluga ma planowo mieć przegląd w maju ale nie będzie go w kraju , jego a nie auta ... wróci w lipcu i wtedy chce zrobić przegląd bo fizycznie będzie miał kto pojechać kampem na przegląd . Tak to zrozumiałem i nawet podejrzewam skąd całe zamieszanie ...naczytał się o przepisach które nie weszły w życie odnośnie kar za przekraczanie terminów przeglądów ... boi się żę dostanie po kieszeni ale nie wie że ten system dopiero w zamysłach . |
Przeczytałem jeszcze raz i pewnie masz rację jak się nie kula to niech stoji |
|
|
|
 |
jsaluga
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis mc2
Nazwa załogi: WZDuzeiMale
|
Wysłany: 2020-02-20, 12:08
|
|
|
Dzìękuję za rzeczowe odpowiedzi i za chęci też. Dokładnie chodzi o to, że planowy termin przeglądu wypada mi w tym roku 29.05 i nie jest to problem, bo akurat sezon zagraniczny rozpoczynam Sycylią od 01.06. Problem pojawi się w następnych latach, gdy wyjazdy zagraniczne będę rozpoczynał w połowie marca. Poza sezonem kamper stoi pod wiatą na kobyłkach. Natomiast lato tj. lipiec sierpień planuję zawsze spędzać nad własnym basenem i w tym okresie najsensowniej byłoby mi wykonywać przeglądy. Jak już sprawdziłem Joko słusznie zauważył, że przeglądy można wykonać wcześniej (jakby nadprogramowo) i od nich będzie liczyła się data kolejnego badania. Zatem w lipcu pojadę na przegląd kolejny raz.
P.S
Wątpliwość wzięła się z tzw przeglądów dodatkowych, które nie zmieniają według przepisu terminu podstawowego. I stąd wzięło się moje pytanie. Dzìękuję za pomoc i dobre chęci. |
|
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2020-02-20, 16:14
|
|
|
Jakie dodatkowe terminy ?Zamiast w maju możesz zrobić w styczniu i następny będzie za rok w styczniu a nie w maju
Tak to już jest że wiekszość zadaje tak pytanie że musimy się domyślać o co chodzi |
|
|
|
 |
kubryk1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Esprit 2,3 D
|
Wysłany: 2020-02-20, 17:53
|
|
|
A troszkę z innej beczki... Jak zmienić termin badania technicznego już chyba wyjaśniono. Podpowiedzcie jak zmienić termin ubezpieczenia? Wypada mi 10 maja a wtedy chciałbym być e drodze. Ubezpieczyciele nie chcą ubezpieczyć wcześniej niż 30 dni przed terminem upływu poprzedniego okresu |
_________________ andrzej |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2020-02-20, 18:07
|
|
|
kubryk1 napisał/a: | A troszkę z innej beczki... Jak zmienić termin badania technicznego już chyba wyjaśniono. Podpowiedzcie jak zmienić termin ubezpieczenia? Wypada mi 10 maja a wtedy chciałbym być e drodze. Ubezpieczyciele nie chcą ubezpieczyć wcześniej niż 30 dni przed terminem upływu poprzedniego okresu |
dotychczasowy nie chce ale nikt Ci nie zabroni wykupić oc u innego wcześniej a u starego wypowiedzieć najpóźniej dzień przed końcem ... Oc możesz mieć kilka w tym samym czasie , nic to nikomu nie daje w razie draki bo tylko z jednego dostanie odszkodowanie . |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/501 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2020-02-20, 18:11
|
|
|
kubryk1 napisał/a: | Ubezpieczyciele nie chcą ubezpieczyć wcześniej niż 30 dni przed terminem upływu poprzedniego okresu |
Tego nie przeskoczysz, takie przepisy.
Jedyne wyjście, to przed wyjazdem ubezpieczyć pojazd w innym TU, a w starym zrobić wypowiedzenie.
|
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2020-02-20, 18:16
|
|
|
kubryk1 napisał/a: | A troszkę z innej beczki....
Podpowiedzcie jak zmienić termin ubezpieczenia? Wypada mi 10 maja a wtedy chciałbym być e drodze. Ubezpieczyciele nie chcą ubezpieczyć wcześniej niż 30 dni przed terminem upływu poprzedniego okresu
|
Kolega maarec sie ogłaszał że "sznuruwki wiąże ,usuwa ciażę "
ubezpiecza kampery
Zostawił dane na forum kontakt@rabatoc.pl lub 666988999 |
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

Twój sprzęt: Nissan Primastar
Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Gru 2016 Piwa: 64/10 Skąd: Łódź/Pristina
|
Wysłany: 2020-02-20, 18:25
|
|
|
A jaki jest problem z przedłużeniem ubezpieczenia? Jak zbliża się koniec ubezpieczenia robię przelew i przedłużam na kolejny rok, kropka. |
_________________ Pozdrawiam, Bartek
Moje podróże: www.w4stronyswiata.com
"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/501 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2020-02-20, 18:37
|
|
|
Tak nawiasem mówiąc, OC gdy się nie zrobi wypowiedzenia, przedłuża się z automatu |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
stander
zaawansowany
Twój sprzęt: LMC LIBERTY EXPLORER I 720 G
Nazwa załogi: STANDER
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2015 Otrzymał 24 piw(a) Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2020-02-20, 20:39
|
|
|
kubryk1 napisał/a: | A troszkę z innej beczki... Jak zmienić termin badania technicznego już chyba wyjaśniono. Podpowiedzcie jak zmienić termin ubezpieczenia? Wypada mi 10 maja a wtedy chciałbym być e drodze. Ubezpieczyciele nie chcą ubezpieczyć wcześniej niż 30 dni przed terminem upływu poprzedniego okresu |
Andrzeju a co Ty masz za sprytnego agenta? |
|
|
|
 |
|