Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana terminu badania technicznego pojazdu
Autor Wiadomość
jsaluga 
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis mc2
Nazwa załogi: WZDuzeiMale
Piwa: 20/69
Wysłany: 2020-02-19, 18:56   Zmiana terminu badania technicznego pojazdu

W jaki sposób można zgodnie z prawem zmienić datę kolejnego badania technicznego kampera na taki, że będę w kraju. Dokładnie z majowego na lipcowy?
Postaw piwo autorowi tego posta

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2020-02-19, 18:58   Re: Zmiana terminu badania technicznego pojazdu

jsaluga napisał/a:
W jaki sposób można zgodnie z prawem zmienić datę kolejnego badania technicznego kampera na taki, że będę w kraju. Dokładnie z majowego na lipcowy?

pojechać w lipcu na przegląd :spoko

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2020-02-19, 20:06   

Pojechanie w lipcu na przegląd który miał być w maju, nie skutkuje niczym poza tym, że nie można takim pojazdem jeździć od momentu kiedy mija termin wpisany w DR ( teoretycznie nie można nim jechać nawet na przegląd , ale nie dajmy się zwariować )
Jeśli kamper będzie stał przez okres Twojej nieobecności to zrób przegląd w lipcu po powrocie ,a jeśli to on (kamper)jest powodem tej nieobecności to zrób przegląd przed wyjazdem. Przegląd można robić codziennie a termin następnego będzie ustalony zawsze rok od daty tego ostatniego.
Ja odbierałem i rejestrowalem kampera w lipcu , a teraz przeglądy mam w marcu ,bo tez mnie to wkurzalo ,że kończył się w połowie sezonu.

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
jsaluga
Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 134/101
Wysłany: 2020-02-19, 20:10   Re: Zmiana terminu badania technicznego pojazdu

[quote="CORONAVIRUS"]
jsaluga napisał/a:

Nie słuchaj coronavirusa on jest zainfekowany i majaczy :mrgreen:

Zrób przegląd przed wyjazdem nie wiem gdzie jedziesz , ale czasami możesz mieć zonka na granicy ewentualnie przy kontroli jak poproszą o dokumenty wozu 8-)

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Wysłany: 2020-02-19, 20:55   

Moim zdaniem nie czytacie ze zrozumieniem . jsaluga ma planowo mieć przegląd w maju ale nie będzie go w kraju , jego a nie auta ... wróci w lipcu i wtedy chce zrobić przegląd bo fizycznie będzie miał kto pojechać kampem na przegląd . Tak to zrozumiałem i nawet podejrzewam skąd całe zamieszanie ...naczytał się o przepisach które nie weszły w życie odnośnie kar za przekraczanie terminów przeglądów ... boi się żę dostanie po kieszeni ale nie wie że ten system dopiero w zamysłach . :lol:

Bim 
Kombatant
Jacek

Wysłany: 2020-02-19, 22:45   

CORONAVIRUS napisał/a:
Moim zdaniem nie czytacie ze zrozumieniem . jsaluga ma planowo mieć przegląd w maju ale nie będzie go w kraju , jego a nie auta ... wróci w lipcu i wtedy chce zrobić przegląd bo fizycznie będzie miał kto pojechać kampem na przegląd . Tak to zrozumiałem i nawet podejrzewam skąd całe zamieszanie ...naczytał się o przepisach które nie weszły w życie odnośnie kar za przekraczanie terminów przeglądów ... boi się żę dostanie po kieszeni ale nie wie że ten system dopiero w zamysłach . :lol:

Przeczytałem jeszcze raz i pewnie masz rację jak się nie kula to niech stoji :)

jsaluga 
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis mc2
Nazwa załogi: WZDuzeiMale
Piwa: 20/69
Wysłany: 2020-02-20, 12:08   

Dzìękuję za rzeczowe odpowiedzi i za chęci też. Dokładnie chodzi o to, że planowy termin przeglądu wypada mi w tym roku 29.05 i nie jest to problem, bo akurat sezon zagraniczny rozpoczynam Sycylią od 01.06. Problem pojawi się w następnych latach, gdy wyjazdy zagraniczne będę rozpoczynał w połowie marca. Poza sezonem kamper stoi pod wiatą na kobyłkach. Natomiast lato tj. lipiec sierpień planuję zawsze spędzać nad własnym basenem i w tym okresie najsensowniej byłoby mi wykonywać przeglądy. Jak już sprawdziłem Joko słusznie zauważył, że przeglądy można wykonać wcześniej (jakby nadprogramowo) i od nich będzie liczyła się data kolejnego badania. Zatem w lipcu pojadę na przegląd kolejny raz.
P.S
Wątpliwość wzięła się z tzw przeglądów dodatkowych, które nie zmieniają według przepisu terminu podstawowego. I stąd wzięło się moje pytanie. Dzìękuję za pomoc i dobre chęci.

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2020-02-20, 16:14   

Jakie dodatkowe terminy ?Zamiast w maju możesz zrobić w styczniu i następny będzie za rok w styczniu a nie w maju

Tak to już jest że wiekszość zadaje tak pytanie że musimy się domyślać o co chodzi :spoko

kubryk1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Esprit 2,3 D
Piwa: 40/8
Wysłany: 2020-02-20, 17:53   

A troszkę z innej beczki... Jak zmienić termin badania technicznego już chyba wyjaśniono. Podpowiedzcie jak zmienić termin ubezpieczenia? Wypada mi 10 maja a wtedy chciałbym być e drodze. Ubezpieczyciele nie chcą ubezpieczyć wcześniej niż 30 dni przed terminem upływu poprzedniego okresu

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Wysłany: 2020-02-20, 18:07   

kubryk1 napisał/a:
A troszkę z innej beczki... Jak zmienić termin badania technicznego już chyba wyjaśniono. Podpowiedzcie jak zmienić termin ubezpieczenia? Wypada mi 10 maja a wtedy chciałbym być e drodze. Ubezpieczyciele nie chcą ubezpieczyć wcześniej niż 30 dni przed terminem upływu poprzedniego okresu

dotychczasowy nie chce ale nikt Ci nie zabroni wykupić oc u innego wcześniej a u starego wypowiedzieć najpóźniej dzień przed końcem ... Oc możesz mieć kilka w tym samym czasie , nic to nikomu nie daje w razie draki bo tylko z jednego dostanie odszkodowanie .

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 360/501
Wysłany: 2020-02-20, 18:11   

kubryk1 napisał/a:
Ubezpieczyciele nie chcą ubezpieczyć wcześniej niż 30 dni przed terminem upływu poprzedniego okresu

Tego nie przeskoczysz, takie przepisy.
Jedyne wyjście, to przed wyjazdem ubezpieczyć pojazd w innym TU, a w starym zrobić wypowiedzenie.
:spoko

Bim 
Kombatant
Jacek

Wysłany: 2020-02-20, 18:16   

kubryk1 napisał/a:
A troszkę z innej beczki....
Podpowiedzcie jak zmienić termin ubezpieczenia? Wypada mi 10 maja a wtedy chciałbym być e drodze. Ubezpieczyciele nie chcą ubezpieczyć wcześniej niż 30 dni przed terminem upływu poprzedniego okresu

Kolega maarec sie ogłaszał że "sznuruwki wiąże ,usuwa ciażę "

ubezpiecza kampery :haha:

Zostawił dane na forum kontakt@rabatoc.pl lub 666988999 :bigok

xbartman 
stary wyga

Twój sprzęt: Nissan Primastar
Piwa: 64/10
Wysłany: 2020-02-20, 18:25   

A jaki jest problem z przedłużeniem ubezpieczenia? Jak zbliża się koniec ubezpieczenia robię przelew i przedłużam na kolejny rok, kropka.

"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 360/501
Wysłany: 2020-02-20, 18:37   

Tak nawiasem mówiąc, OC gdy się nie zrobi wypowiedzenia, przedłuża się z automatu :mrgreen:

stander 
zaawansowany

Twój sprzęt: LMC LIBERTY EXPLORER I 720 G
Nazwa załogi: STANDER
Otrzymał 24 piw(a)
Wysłany: 2020-02-20, 20:39   

kubryk1 napisał/a:

Andrzeju a co Ty masz za sprytnego agenta?

Odpowiedz do tematu