Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mobilne wyjmowalne modułowe webasto z grzaniem wody
Autor Wiadomość
Navigare
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2020-02-20, 17:50   Mobilne wyjmowalne modułowe webasto z grzaniem wody

Mam dość specyficzną sytuację - używam do wyjazdów 3 różnych dostawczaków, które na co dzień pracują w firmie i nie może być w nich stałej zabudowy. W zależności od tego który jest wolny oraz po co i z kim jadę biorę Boxera, Partnera lub Experta. Mam ogarnięty niewielki zestaw kampingowy, który trzymam w firmie i wrzucam do auta razem z motocyklem enduro lub rowerem i w długą!

Chciałbym dodać do tego zestaw do ogrzewania oraz gorącej wody na bazie Webasto Thermo Top C 5kw analogowe. Udało mi się dorwać taki sprzęt, fabrycznie nowy i chcę to zabudować w formie modułu który będę brał na wyjazd lub nie (w zależności od pogody) - planuje to obudować w skrzynkę, razem z akumulatorem, zbiornikiem on, nagrzewnicą oraz wymiennikiem płytkowym na ciepłą wodę do zewnętrznego prysznicu) i zrobić w autach porty na spaliny - jednostka będzie w środku. Nieco mnie zainspirowały tego "mobilne i zintegrowane zestawy na bazie palników dieslowskich z Chin, takie jak ten) - tylko chciałbym żeby miało funkcję grzania wody i było porządniejsze:
https://allegro.pl/oferta/12v-8kw-diesel-air-heater-ogrzewacz-postojowy-8819405106

Być może później rozbuduje to o dodatkowe moduły (np. szafka ze zlewem lub kuchenką).

Czy widzicie jakieś oczywiste wady takiego rozwiązania? Będę miał ze sobą czujnik czadu oraz CO2, a skrzynka będzie dodatkowo wytłumiona od hałasu.
Postaw piwo autorowi tego posta

marek230482 
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Piwa: 11/1
Wysłany: 2020-02-20, 18:06   

Wady? Poza tym że to będzie ciężkie i się narobisz to chyba nie ma wad :D
Przy czym nie bardzo rozumiem to co napisałeś odnośnie wymiennika. Termo top C to typowe mokre webasto. Nie wiem czy ma pompkę czy nie (to jest drobiazg) ale ono grzeje wodę. Co oznacza że potrzebujesz tylko przepuścić przez niego wodę bieżącą i już masz ciepły prysznic :) wymiennik to będzie Ci potrzebny do ogrzewania pomieszczenia. Ponieważ Twoje webasto nie dmucha a ogrzewa ciecz.
Tak mi się wydaje, że musiałbyś zrobić zamknięty obieg wody ze zbiornikiem i nagrzewnicą co pracowałoby jako nadmuch grzejący (oczywiście wentylator przed nagrzewnicą). A w obiegu dwa zawory na szybkozłączu byłyby do podłączenia zasilania wody i wyjścia na prysznic. Tylko prysznic pobiera wodę "z góry" żebyś nie wypuścił całej z obiegu po prysznicu :)
To tak na szybko. Generalnie plan masz ciekawy ale czy liczysz się tu z kilogramami? W końcowej fazie ewolucji bez widlaka się już nie obejdzie :D
A te trzy auta mają hak? Bo prościej by było to wszystko zabudować w małej towarówce.

Navigare
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2020-02-20, 19:59   

Taki "moduł" mam zamiar sobie przewozić na wózku towarowym i chyba nie powinno to być kosmicznie ciężkie, widlak nie będzie potrzebny - wydaje mi się, że idzie to podnieść samemu z wózka na pakę auta i ustawić. Ten z allegro wazy 10kg - niech tyjdzie mi drugie tyle (akumulator itd), to jeszcze w normie.

Myślałem, żeby to rozwiązać tak, że jest trójnik (wymiennik płytkowy oraz nagrzewnica powietrze/woda z wentylatorem) i jest całość zalana płynem chłodniczym), a odbiór wody z wymiennika (prysznic/kran) to jest już dodatkowy moduł "zbiornika na wodę" z własną pompką i woda nagrzewa się przepływowo (czytałem tu na forum, że 5kw webasto daje radę nagrzać).

Główne założenie jest takie, że czasami będę brał sam "moduł ogrzewania" bez "modułu zbiornika" na krótki wyjazd.

Własnie się dowiedziałem, że to webasto które kupiłem jest 26w i nie ma pompki obiegu wody (czyli to dogrzewacz właściwie choć ma literkę C) - myślę, że to nie przeszkadza, bo pompkę zrobię na własnym sterowaniu.

Wyprawy motocyklem i spanie po krzakach sprawiły, że nie jestem wymagający jeśli chodzi o komfort - więc nie wymagam, żeby woda w kranie była gorąca (wystarczy letnia), wydajność temperaturowa też nie jest mi potrzebna - wystarczy żeby było min. 16 stopni - najbardziej mi zależy na tym, żeby się obudzić rano :) Trochę się obawiam, że cały ten sprzęt będzie w środku, mokre webasto zazwyczaj montuje się na zewnątrz pojazdu.

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 321/19
Wysłany: 2020-02-20, 20:20   

ja widzę tu jeden minus, choć może go nie być.

fabryczne ogrzewanie, czy to suche (ogrzewające tylko powietrze), czy też mokre (ogrzewające płyn chłodzący) mają krańcowy wyłącznik odłączający ogrzewanie przy spadku napięcia skutkujące kłopotami z rozruchem silnika.

to ogrzewanie bierze prąd (na pompkę, dmuchawę i świecę) z akumulatora silnikowego i nie wiem czy ma takie zabezpieczenie.

jeżeli więc nie ograniczają Cię kilogramy (jeżeli nie ma takiego zabezpieczenia) lepiej wozić drugi akumulator do zasilania ogrzewania.

Navigare
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2020-02-20, 20:37   

Dokładnie, będzie drugi akumulator - a właściwie "moduł zasilajacy" czyli kolejny klocek który będzie separatorem akumulatorów i doładowywany w czasie jazdy.

marek230482 
stary wyga

Wysłany: 2020-02-20, 22:11   

Jak się liczysz z tą wagą (urządzenie, paliwo, akumulator itd.... ) to działaj.

Navigare
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2020-02-21, 10:17   

Jeszcze jedna mnie wątpliwość naszła - porównałem instrukcję montażowe webasta mokrego i suchego. Mokre ma wyraźnie napisane, żeby nie montować w kabinie/miejscu przebywania ludzi z uwagi na możliwość uduszenia. W suchym jest napisane, że można montować w kabinie.

Jako, że zasada działania urządzenia jest jednakowa - rozumiem, że ten zapis ma zwalniać producenta z odpowiedzialności, w przypadkach kiedy ktoś zamontuje to w środku i nie zapewni dobrej wentylacji i nastąpi wypalenie tlenu z powietrza kabiny przez urządzenie. Problem można rozwiązać robiąc właściwą wentylację - co ciekawe z instrukcji montażu Thermo Top C (mokre) dla jachtu już nie ma takiego zapisu i sugerują montowanie w maszynowni, ale może być też w mesie (choć piszą, żeby zasys powietrze nie był w miejscu gdzie ciągle siedzą ludzie).

Czy są na tym forum osoby które mają zamontowane mokre webasto w "przestrzeni mieszkalnej"

marek230482 
stary wyga

Wysłany: 2020-02-21, 13:52   

Pewnie dlatego bo termo top C pobiera powietrze z otoczenia. A to oznacza w myśl obowiązujących przepisów, że nie wolno w zamkniętych pomieszczeniach. W zamkniętych pomieszczeniach (bez odpowiedniej wentylacji potwierdzonej odbiorami) możesz używać urządzeń tylko z zamkniętą komorą spalania. Czyli zasysane powietrze oraz spaliny są wyprowadzone poza pomieszczenie. Już nie chodzi o same przepisy a zdrowy rozsądek. Nie czułbym się bezpiecznie gdybym oddychał tym samym powietrzem co piec :D

Navigare
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2020-02-21, 21:03   

Nie rozumiem, a z czego pobiera powietrze webasto suche? Przecież to taka sama zasada działania (zamknięta komorę spalania).

marek230482 
stary wyga

Wysłany: 2020-02-21, 21:15   

Przyglądam się tym zdjęciom i w sumie to suche też nie zaciąga powietrza z zewnątrz tylko z kabiny. A ja się odniosłem do tego co jest w domach i kamperach. W kamperach/przyczepach wszędzie ogrzewanie masz tak zrobione że powietrze do spalania zaciągane jest z zewnątrz. Nie z kabiny.

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 321/19
Wysłany: 2020-02-22, 06:39   

mylimy dwie rzeczy:
ogrzewanie i suche i mokre zaciąga powietrze do spalania z zewnątrz i spaliny wyrzuca na zewnątrz.

natomiast ogrzewanie suche zaciąga z kabiny powietrze do ogrzania i po ogrzaniu z powrotem tłoczy ciepłe do kabiny.

dlaczego jest zakaz montowania mokrego ogrzewania w kabinie - też nie wiem.

Ogrzewanie mokre.png
13 - wlot powietrza do spalania,
16 - wylot spalin
Plik ściągnięto 2499 raz(y) 167,8 KB

Ogrzewanie suche.png
Plik ściągnięto 2499 raz(y) 142,49 KB

marek230482 
stary wyga

Wysłany: 2020-02-22, 09:26   

Ja bym zasysanie powietrza do spalania wywalił razem ze spalinami na zewnątrz i spał spokojnie.

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2020-02-22, 10:47   

Navigare nie prościej iść do dobrego psychiatry ?

Navigare
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2020-02-24, 12:38   

Możesz jaśniej?

ferguson 
zaawansowany

Twój sprzęt: Nissan Urvan 4x4
Piwa: 5/1
Wysłany: 2020-03-08, 10:49   

Navigare napisał/a:
J

Czy są na tym forum osoby które mają zamontowane mokre webasto w "przestrzeni mieszkalnej"

Po pierwsze, będzie głośno jak będzie pracowało i po drugie, potrzebna jest tylko ogrzana woda wewnątrz, a nie urządzenie, więc jaki sens?

Odpowiedz do tematu