mikro instalacja |
Autor |
Wiadomość |
bojmir
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: chrysler t&c awd
Nazwa załogi: Pilsianie
|
Wysłany: 2020-03-09, 08:54 mikro instalacja
|
|
|
witam, wybieram się z rodziną vanem na Bałkany i większość noclegów planujemy na dziko. Spanie w namiocie dachowym. potrzebujemy trochę prądu do lodówki kompresorowej indel B 31 ( pobór prądu ok 0,2kWh/dobę )+ ładowanie telefonu i oświetlenie LED ok 3W. Posiadam akumulator żelowy Toyama 45AH, panel solarny Dokio 110W - https://pl.aliexpress.com/item/32819234645.html. I teraz prośba o podpowiedź jak rozwiązać pracę lodówki w czasie jazdy. Czy podpiąć ją do gniazda zapalniczki aku rozruchowego a na postoju przepinać w gniazdo od aku żelowego, czy spiąć akumulatory separatorem ograniczając ładowanie żelu poniżej 14V? Nigdy nie miałem styczności z solarami a chciałbym do minimum ograniczyć podpinanie do skrzynek elektrycznych. Podpowiedzcie proszę czy ma to sens i bedzie działać? |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2020-03-09, 09:06
|
|
|
bojmir napisał/a: | żelowy Toyama 45AH | 45 Ah do lodówki to za mało jeżeli noc nawet przetrzyma to rano będzie puściutki ( nie wyjdzie mu to na zdrowie)
lodówki nie podpinaj pod gniazdka zapalniczki tylko do aku ,poprzez bezpiecznik .
możesz wstawić manualny przełącznik albo tz. separator ,
solar nie pogryzie się z alternatorem |
|
|
|
|
 |
bojmir
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2020-03-09, 09:26
|
|
|
Dzięki amples, ta lodóweczka powinna pobierać tylko 0,2kwh/ dobę, naładowany akumulator powinien dać ok 0,54kwh/dobę. Może to jednak ze dwa dni bez słońca wytrzyma. |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
|
|
|
 |
amples
Kombatant
|
Wysłany: 2020-03-09, 09:35
|
|
|
bojmir napisał/a: | naładowany akumulator powinien dać ok 0,54kwh/ | lifepo4 tyle może dać ,
ale kwasowy to trzeba liczyć około 50-60% pojemności (gdy sprawny) |
|
|
|
|
 |
bojmir
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2020-03-09, 09:50
|
|
|
Posiadam inny rodzaj akumulatora i na dzień dzisiejszy nie interesuje mnie LFP. Dziękuję za podpowiedź. |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
|
Wysłany: 2020-03-09, 10:09
|
|
|
bojmir napisał/a: | Posiadam inny rodzaj akumulatora | Żelowy to kwasiak w dodatku 2x droższy od zwykłego i nic tego nie zmieni . |
|
|
|
 |
bojmir
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2020-03-09, 10:27
|
|
|
amples napisał/a: | bojmir napisał/a: | Posiadam inny rodzaj akumulatora | Żelowy to kwasiak w dodatku 2x droższy od zwykłego i nic tego nie zmieni . |
Ze kwasiak to wiem, ale troszkę inna technologia w dodatku mam za darmo. Ale nie o technologi tu mowa. Tak, że wszytko to zmienia. |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 471/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2020-03-31, 07:52
|
|
|
Obydwa zaproponowane rozwiązania będą realizować Twoje założenia. Można zrealizować oba jednocześnie - istotne jest nie tylko ograniczenie napięcia ładowania aku nadwoziowego, ale również wartość prądu. W wątku o energonbloku znajdziesz dokładne opisy. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|