Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Oryginalne Radio Ducato f250fl Problem z Code Error Pomocy:)
Autor Wiadomość
Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 523/632
Wysłany: 2020-03-14, 23:34   

Bajaga napisał/a:
...
aktualnie ta branża nie istnieje bo są fabryczne radyjka i w wielu markach fabryczne audio za dodatkowymi dopłatami, całkiem fajne
...
w ducato (i innych dostawczych) ciężko zrobić "car audio"
...

Dokładnie dlatego moja działalność w tej branży oficjalnie znikła. Gówniarzom za klepaki nagłośnić ich golfików się nie dało bo chleb za 2zł był już mi za drogi.
.
Tak, szczególnie w drzwiach gdzie są duże nie usztywnione połacie. Rezonans jak sprzyja przy małych to ok, ale jak takie żagle to więcej grają drzwi swoją przeciwną nutą niż głośnik. To wszystko staje się dźwiękowo niekontrolowane.
.
Dobra qmple idę spać, serio.
Dobranoc Wam.

Postaw piwo autorowi tego posta

Darek Szczecin 
Kombatant

Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Piwa: 112/162
Wysłany: 2020-03-15, 02:44   

Sokale, szacun, :spoko
fajnie że rozumiesz muzę.
z małego czegoś gabarytowo wydobyć prawdziwe mięcho to sztuka.
Ja jestem fanem systemu Sonos taki Play5 mały a wymiata.
Jeśli kiedyś będziesz miał moment w swoim życiu że będziesz mógł to bardzo chętnie podstawił bym ci furkę do zrobienia :spoko

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2020-03-15, 20:35   

Na te systemy jesteśmy już skazani, ale ponoć gramofony na winyle wracają do łask.
Sonos itp, bez oczekiwania kilowata mocy, to brzmienie do niemęczącej głośności jest imponujące.
Mam coś podobnego, głównie słucham tylko Trójki, a ta akurat w tym urządzeniu brzmi jak przez telefon na korbkę.
Idzie po wifi. eremefy, zetki itp grają bardzo precyzyjnie, ale ja tych stacji nie słucham. Trójka brzmi okrutnie, sprawdź na swoim.
Z autem to tak 7-8 lat spóźnienie :)
Została mi już tylko wiedza którą chętnie się podzielę i moje małe muzyczne królestwo, tam jak dziecko w piaskownicy tworzę sobie. :spoko

bose.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 106,39 KB

Darek Szczecin 
Kombatant

Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Piwa: 112/162
Wysłany: 2020-03-15, 21:22   

To chociaż podpowiesz jakie komponenty użyć i gdzie :spoko

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 107/7
Wysłany: 2020-03-15, 21:37   

Darek Szczecin napisał/a:
To chociaż podpowiesz jakie komponenty użyć i gdzie :spoko

Głośniki 16-16,5cm z gwizdkami i zwrotnicami do nich, może być Hertz, DLS, JBL itp, wzmacniacz (i miejsce dla niego), subwoofer, może być nawet 20cm (optymalny 25) bo mniejszy ale jednocześnie "szybszy" (no i znaleźć miejsce dla niego ciut łatwiej), wygłuszenie drzwi, podłogi w szoferce i w miarę możliwości ściany grodziowej, porządne kable. No i radio CD do tego.

Bajaga&Instruktori

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2020-03-27, 11:00   

Ja natomiast, w ubieglym roku, poczynilem nastepujace spostrzezenie. Otoz przez okolo 2mce jezdzilem ze zdemontowanymi oslonami slupkow A, a wymontowane z nich gwizdki walaly sie nieco po desce rozdzielczej. Wiekszosc trasy po miescie, wiec cicho, ale kilkukrotnie jechalem na lotnisko, autostrada i wowczas okazalo sie ze dzwiek wydobywający sie z tych gwizdkow byl znaaacznie wyrazniejszy i pelniejszy. Po zamontowaniu oslon efekt zanikl. Wniosek wpisywalby sie w tresc posta Socale na temat warunkow pracy glosnika. Ja zamierzam je wydobyc stamtąd i zamontowac cos na podobieństwo https://allegro.pl/oferta/glosnik-samochodowy-wysokotonowy-py-t25b-7404934250 . Najlepiej dwudrozne 8.7cm.
R

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

lechd 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
Piwa: 39/5
Wysłany: 2020-04-05, 06:25   

No i ponieważ nie można nigdzie wyjechać to postanowiłem wymienić głośniki. Zakupiłem zestaw dedykowany, który miał zwrotnice wbudowane w przewody zasilające. W ten sposób montaż stał się banalnie prosty :ok i nic nie musiałem przerabiać w instalacji czego się najbardziej bałem.
Na postoju gra naprawdę lepiej, na autostradzie się zobaczy jak będzie można gdzieś pojechać...

W załączeniu film z wymiany głośników.

https://youtu.be/vw4Y5L3MDok

Pozdrawiam.

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 570/435
Wysłany: 2020-04-05, 07:57   

Fajnie, że zamontowałeś.
Ale co też trzeba w Ducato przerabiać w instalacji głośników jak to tylko dwa zwykłe kable na głośnik... :bajer
???

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2020-04-05, 09:16   

Lechu, link umyka uwadze. Pozwoliłem sobie go powielić by był wychwytny.

.
.
.
No cóż, głośniki nowe, praca przyjemna zakończona zadowoleniem i "słuszność" bez fanaberii.
Ciągle nie mam koncepcji na nagłośnienie kampera ale mam dobrze utrwalone w pamięci fabryczne nagłośnienie przyczepy którą miałem w ub roku komercyjnie.
Wara mi opadła jak ten sprzęt pierwszy raz odpaliłem a na wierzchu było tylko radyjko samochodowe. Okazało się że w zakamarkach ukryli się profesjonaliści ze swoją koncepcją. Głośniki zamaskowane a dźwięk jak w 3D, brzmienie było fantastyczne, bas precyzyjnie kontrolowany, bez możliwości przesterowania, normalnie miodzio, momentami myślałem że energia dźwięku tą budę rozniesie.
Pomyślałem wówczas, żeby ten sprzęt przełożyć sobie do kampera ale całość ważyłaby ze 30kG i jednak w kamperze nie zagrałoby identycznie więc pojechało w stanie fabrycznym do nowych userów tej przyczepy lecz na pamiątkę filmik nagrałem.
Eh... się rozpisałem bo lubię słuchać dobrze, bez mordowania decybelami narządu Cortiego.
.
Tutaj próbka tego o czym pisałem, by usłyszeć o czym piszę, załóżcie słuchawki bo bas schodzi bardzo nisko i w telefonie po prostu go nie słychać:

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2020-04-08, 21:41   

Socale napisał/a:
... gramofony na winyle wracają do łask....
Sonos itp, bez oczekiwania kilowata mocy, to brzmienie do niemęczącej głośności jest imponujące.
Mam coś podobnego, głównie słucham tylko Trójki, a ta akurat w tym urządzeniu brzmi jak przez telefon na korbkę.

Gramofony maja swoj ukryty czar... technologia faworyzowala inne częstotliwości. Ciekawe ze mozna to zdigitalizowac i wciaz jest magiczne, dopuki idioci nie wymysla ze oni to zmasteryzują.... wyczyszczą szumy - czykaj : wykastruja cala górę - cos tam zrobi z niczego i wypuszczą na świat plastikowe hlawno.... Prywatnie za przyklad mam Cymande - kapelę z lat 70-tych, ktorych zripowana płytę, w mp3 320 gdzies wciaz mam... kilka lat pozniej najszla mnie mysl, ze może yo na spotifaju jest... bylo..... rzygowiny....

A co do bose to nie mozesz porownywac tego do Sonosa... jest wiele filmow na youtub`ie pod wszystko mowiacym tytulem " dlaczego audiofile nienawidza BOSE".
Moze bym sie podśmiewał gdybym 18mcy temu nie kupil sluchawk z ANC - Bose 35qc... przyszlo do polski i zabralem ze soba do Oslo... 6cio godzinna podroz zakonczyla sie wypelnieniem formularza zwrotu... dzwiek jak z wiadra. Kupilem Sony wx3 i bylo o niebo lepiej. Daleko im dalej do Plantronics back beat pro, a calej trojce zapewne do calej rzeszy studyjnych słuchawek, ale noise cancelling byl priorytetem. Sonosa ma znajoma... bylem pod ogromnym wrazeniem... ceny rowniez...
Jak zrobie cos ze swoim Ducato w tej kwesti - zreferuje. Bo moim zdaniem trzeba je z drzwi wyciagnac... i ze slupkow...
R

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2020-04-08, 22:39   

Wszystko gra :diabelski_usmiech
Tylko jak to gra? Tu już trudniej o odpowiedzi.
Problem z moim Bose jest taki że gra świetnie wszystko, ale nie moją Trójkę, która jest na wyjściu ze studia w intereter poobcinana z każdej strony więc słucham sporadycznie.
Wspominałeś coś o słuchawkach które zawsze na moim pustym globie... są :)
Inżynieria dźwiękowców robi co może i ceni swoje osiągnięcia na równi z NASA, tymczasem taki sokal, ooops, Socal namierzył geniusz za grosiki i właśnie te mam na czerepie najczęściej.
Philips SHP2000 - nie próbuj podobnych po symbolu, ja już próbowałem i kicha.

lechd 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
Piwa: 39/5
Wysłany: 2020-04-09, 16:53   

Ciekawa dyskusja się zrobiła, jak to na naszym forum :ok . A ja chciałem tylko aby w czasie jazdy po autostradzie dało się słuchać radia w moim kamperze. Teraz mam nadzieję że będzie lepiej, tyle że nie można nigdzie wyjechać :gwm i wypróbować. W majówkę już nie wierzę, ale na Boże Ciało to chociaż gdziekolwiek bym pojechał....

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2020-04-09, 20:02   

Ewolucja.
Była, jest i będzie i nikt jej nie wstrzyma.

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 570/435
Wysłany: 2020-04-10, 07:49   

Bronek2,
Nie ma, nie było i nie będzie żadnej ewolucji. To są zaplanowane działania a nie ślepy przypadek

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2020-04-10, 20:55   

Ależ mnie się o ewolucję/owulację tematu rozchodziło. Ino ino tylko.

Odpowiedz do tematu