Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak przerobić lampę LED na 12V
Autor Wiadomość
kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: Dethleffs Esprit RT na auto s pici na kapotou
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 18 Wrz 2007
Piwa: 99/34
Skąd: Opoczno
Wysłany: 2020-03-17, 11:19   Jak przerobić lampę LED na 12V

Potrzebuję przerobić lampę LED z 230 na12 volt.
Kiedyś w lampach był transformator, który wystarczyło pominąć.Mam lampę w której jest układ obniżający napięcie.Moce ktoś podpowie gdzie zapisać 12v żeby zadziałało

IMG_20200317_105956926.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 677,04 KB

IMG_20200317_105927473.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 1,3 MB

_________________
Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 301/437
Skąd: Gubin
Wysłany: 2020-03-17, 12:57   

Nie jest łatwo. Musisz rozpoznać sekwencję szeregową, czyli ile ledów przypada na jeden obwód.
obwodów jest kilka i są one łączone równolegle.
Robiłem kiedyś dokładnie to samo bo zasilacz strasznie zakłócał radio, lokalizowałem każdą led z osobna i udało mi się zrobić na 18V a napięcie zasilające było 37V.
Nie ma reguły że musi na 12V. Jak będę w szwagrowej stodole to pstryknę foto tego organizmu, to zapodam dla poglądu.
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 124/18
Skąd: UE
Wysłany: 2020-03-17, 13:18   

Socale napisał/a:
udało mi się zrobić na 18V
Tu jeden obwód na 18V
5 leadów w obwodzie a 10 obwodów (tak można wywnioskować z nadruku)
mogę się mylić , trzeba sprawdzić po połączeniach .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 301/437
Skąd: Gubin
Wysłany: 2020-03-17, 13:30   

Ledy są pogrupowane w dziwny sposób: 2x5szt i 10x4szt
Pobazgrałem trochę, taki wydaje się być obieg po powiększeniu, na kompie w pracy wyśrubowałbym kontrast byłoby wyraźnie widać ale ja w domu i nie jestem na 100% pewien bo nie widzę.
Włącz lampę niech się zaświeci i zmierz napięcie w punkcie czerwonym i niebieskim.

ledy2.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 486,32 KB

_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
robba 
weteran


Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 18 Paź 2015
Piwa: 40/70
Skąd: Nicelea
Wysłany: 2020-03-17, 19:18   

Socale napisał/a:
Ledy są pogrupowane w dziwny sposób: 2x5szt i 10x4szt
....


też nie mogę zakumać czy inne ledy w tej piątce (wątpię),
czy też po prostu inny prąd mają, choć szczerze mówiąc nie wiem dlaczego wogóle świecą, bo nie powinny..... Ale niezbadane są układy z Chin... :roll:
chyba że te dwie piątki są włączone w przeciwnym kierunku od pozostałych i w jedną jest 14,4 a w drugą 18 V.
najpierw w miejscach wskazanych przez Socale rzeczywiście zmierz napięcie...
ale zmierz zarówno na DC w obu kierunkach jak i na AC
Czy masz gdzieś informację o mocy tego urządzebnia? to też istotna informacja.
A na koniec podłącz w miejscach zaznaczonych przez Socale przez rezystor okolo
200 Ohm (min. 2 W) zasilanie z 24V i zaobserwuj co świeci a póżniej odwrotnie podłącz
(w obie strony na krótko żeby rezystor się nie przegrzał).
Taki eksperyment powinien wszystko wyjaśnić (lub nie ;) )

risunok.jpg
a jak już bedzie wiadomo o co kaman to można płytkę ładnie wyciąć gdzie czerwona linia...
Plik ściągnięto 1 raz(y) 115,92 KB

_________________
.
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
reaven22 
stary wyga

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 19 Mar 2018
Piwa: 61/5
Skąd: WGM
Wysłany: 2020-03-19, 10:48   

Bez przetwornicy step-up nie uda się zasilić tej lampy.

To oprawa zasilana bezpośrednio z 230V bez zasilacza obniżającego napięcie.
DB1 - to prostownik, U1-U5 to stabilizatory prądu.


Sprawdź opis płytki, parametry są podane:
- układ połączeń 4P10S+5P2S czyli układ jak podał kolega Socale
- całość jest na diodach o parametrach (18V/1W/60mA/2835) 50pcs ( https://www.aliexpress.com/i/32968252477.html )


Czyli mamy w uproszczeniu 11 led o napięciu 18V każda połączonych szeregowo. Całość jest zasilana z napięcia ~198V





Według mnie zamiast bawić się w przeróbkę tego szybciej będzie kupić rolkę dobrej taśmy LED 12V
https://koloreno.pl/pl/p/TASMA-LED-12V-3014-204LED-1M-IP20-BIALY-NEUTRALNY/1358
i okleić tym kawałek blachy aluminiowej dociętej do wymiaru oprawy.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
robba 
weteran


Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 18 Paź 2015
Piwa: 40/70
Skąd: Nicelea
Wysłany: 2020-03-19, 14:54   

reaven22 napisał/a:
....
Sprawdź opis płytki, parametry są podane:
- układ połączeń 4P10S+5P2S czyli układ jak podał kolega Socale
......

hm...
obliczeniowo z Twojej strony się zgadza.
Nie mam też tego w rekach zeby sprawdzić układ połączen,
ale jak dla mnie to wyglada na 10P4S i 2P5S
przynajmniej ze sciezek tak wynikałoby.
I nawet dziwne przelotki tego nie zmienią.
Ale z kolei wychodzi inne napiecie wtedy...

EDITA!!!!: ok już kumam. potraktowałem przerwy jako sciezki,
a to są powierzcnie przewodzące z trawionymi przerwami....
teraz się zgadza!



reaven22 napisał/a:
....
Według mnie zamiast bawić się w przeróbkę tego szybciej będzie kupić rolkę dobrej taśmy LED 12V
https://koloreno.pl/pl/p/TASMA-LED-12V-3014-204LED-1M-IP20-BIALY-NEUTRALNY/1358
i okleić tym kawałek blachy aluminiowej dociętej do wymiaru oprawy.


tez tak uważam.
.... chyba że ... masz kwarantanne... :)
_________________
.
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
reaven22 
stary wyga

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 19 Mar 2018
Piwa: 61/5
Skąd: WGM
Wysłany: 2020-03-21, 22:13   

robba napisał/a:
tez tak uważam.
.... chyba że ... masz kwarantanne...


Na szczęście my nie, i choć rozsądek podpowiada: siedź na dupie w domu, to ceny paliw zachęcają do podróży :) ) na razie rozsądek wygrywa :)

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
voice 
zaawansowany


Twój sprzęt: Bürstner Lyseo T 710
Nazwa załogi: Voice_Band
Dołączył: 02 Gru 2012
Piwa: 1/4
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2020-03-24, 22:01   

reaven22 napisał/a:


Na szczęście my nie, i choć rozsądek podpowiada: siedź na dupie w domu, to ceny paliw zachęcają do podróży :) ) na razie rozsądek wygrywa :)



Gdzie takie ceny są ?? bo u mnie najtaniej ropa po 4.25 dzisiaj kupowałem
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***