Z radiem nie ma to wiele wspólnego
Ot po prostu kolejny komunikator jak Messenger czy WhatsApp tyle że ubrany w skórke Midlanda
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom.
JanKowal [Usunięty]
Wysłany: 2020-04-05, 11:30
Już poprawiłem, jest cudzysłów, gdyby ktoś to brał dosłownie. Co nie zmienia, jak dla mnie, atrakcyjności tej aplikacji, szczególnie dla dawnych użytkowników CB. Raczej nie uświadczysz na tych komunikatorach które wymieniłeś, podglądu "radaru" dostępnych użytkowników i wiele wiele innych, na plus i na minus w stosunku do CB. Jestem w trakcie badań "organoleptycznych" apki, ale póki co jest kapitalna, mówię to jako dawny użytkownik CB.
Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r. Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
Wysłany: 2020-04-05, 12:27
CB Radio jest niezależne od dostępu do sieci i to jest argument nie do podważenia... 🤪
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
JanKowal [Usunięty]
Wysłany: 2020-04-05, 12:44
Bajaga napisał/a:
Odkąd mam Yanosika nie używam CB. Te pyskówki "Panów Kierowców" i brak elementarnej znajomości języka polskiego były nie do wytrzymania.
Tu masz opcje "zablokuj" i więcej delikwenta nie usłyszysz, to zaliczam do przewagę nad analogowym CB.
Skorpion Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga
Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 274/1281 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-04-05, 12:44
Radio MIDLAND ALAN 121 CB,Antena samochodowa CB MINI
Antena samochodowa CB MINI-SNAKE27 SIRIO
Mocowana na stałe otwór w karoserii samochodu na uchwyt krawędziowy rynienkowy lub na klapę bagażnika.
Antena posiada system pochylania tzw. motylek
Promiennik (bat) stożkowy wykonany jest z nierdzewnej stali
Dostrajana poprzez regulację dwóch pierścieni
DANE TECHNICZNE:
Typ: Antena samochodowa
Impedancja: 50 Ohm
Zakres częstotliwości: 27 do 27.5MHz
Polaryzacja: Pionowa
Charakterystyka promieniowania: dookolna
SWR: ≤1.2
Zakres pracy i SWR ≤ 2: ≥1800 KHz
Długość anteny: 61cm
Standardowe mocowanie typ DV
Maksymalna moc: 40Wat
Kabel koncentryczny: RG-58 długość 4m
Średnica otworu montażowego: fi 12mm.
Waga (około): 350 gr.
W ZESTAWIE:
Antena
Kabel koncentryczny RG-58
Główka anteny typ DV
Motylek antenowy
Imbus do strojenia anteny
Instrukcja ze specyfikacja techniczną
Producent: Sirio
Indeks: 1201112
Oznaczenie producenta: 2204406.01
Częstotliwość:27000 [MHz]
Częstotliwość:28500 [MHz]
Częstotliwość strojenia:1,8 [MHz]
Długość anteny:610 [mm]
Moc maksymalna:40 [W]
Typ mocowania: montażowa
Waga:,35 [kg]
Współczynnik fali stojącej (SWR):1,2
Producent: SIRIO
Nazwa własna: MINI SNAKE-27
Antena montażowa SIRIO MiniSnake 27
Solidnie wykonana krótka antena CB (61 cm):
- zasięg odbioru i nadawania do 9 km. (w bardzo dobrych warunkach)
- dyskretny wygląd (smukła obudowa cewki, czarny promiennik)
- antena strojona za pomocą regulacji pierścieni na obudowie cewki (nie trzeba przycinać promiennika)
- możliwość regulacji pochylenia za pomocą tzw. motylka (regulacja 180 stopni)
- najwyższa jakość wykonania (produkowana we Włoszech).
Te pyskówki "Panów Kierowców" i brak elementarnej znajomości języka polskiego były nie do wytrzymania.
Powiedziałbym przytałaczajacej wiekszości dzisiejszych kierowców którzy po prostu nie umia posługiwać się radiem i króluje chamstwo ale znam kierowców (niestety niewielu) z pasma CB i powiedzmy innych pasm od których operatorzy z KF-owa jedynka mogliby sie uczyć prowadzenia łaczności. Może ktoś z Kolegów miał przyjemność np. rozmawiać z Robertem z MDW jak nadawał ze świętej Anny po rozłożeniu pełnowymiarowej półfalówki z masztem na galeryjce cysterny cementowozu - stare czasy dobre czasy były takich kierowców mógłbym przytoczyc jeszcz troche a z mobila zrobiłem łacznosci z połową świata
ZEUS napisał/a:
CB Radio jest niezależne od dostępu do sieci i to jest argument nie do podważenia... 🤪
Apka zawsze będzie tylko komunikatorem a nigdy radiem
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom.
Ostatnio zmieniony przez smok_wawelski 2020-04-05, 14:00, w całości zmieniany 1 raz
Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 471/100 Skąd: Legnica
Wysłany: 2020-04-05, 13:37
Zainstalowałem. Sądzę że w drodze będzie to nieocenione narzędzie. Oczywiście ma swoje wady - przede wszystkim konieczność korzystania z infrastruktury i transmisji danych via internet, ale daje coś w zamian - możliwość zablokowania użytkowników. Nie bez znaczenia jest też możliwość ograniczenia zasięgu geograficznego - w czasie jazdy samochodem bardzo cenna funkcjonalność.
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
Ostatnio zmieniony przez Świstak 2020-04-05, 13:47, w całości zmieniany 1 raz
Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 471/100 Skąd: Legnica
Wysłany: 2020-04-05, 14:06
Proponuję zaczynać od kanału zerowego gdzie uzyskacie trochę informacji o sposobie używania, a potem zapraszam na kanał 7 na którym będziemy w mniejszej grupie - zasadniczo głównie kamperowców. Sądzę że latem będzie to niesamowicie żywy kanał!
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum