|
|
Koronowirus pomoc |
Autor |
Wiadomość |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 568/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2020-04-07, 14:53 Koronowirus pomoc
|
|
|
Naszło mnie dzisiaj takie przemyślenie. Nie konsultowałem tego z Andrzej73 ale postanowiłem zapytać co Wy na to.
Andrzej, korzystając z możliwości pomocy szyje maseczki i fartuchy dla szpitala. Wiadomo, że materiały do produkcji kosztują. Ponieważ większość z nas nie ma możliwości szycia to co myślicie na o tym abyśmy zorganizowali zbiórkę pieniędzy na zakup tychże materiałów. Nie wiem jeszcze w jakiej formie bo to Andrzej73 musiałby się wypowiedzieć ale może byłaby to z naszej strony jakaś cegiełka dołożona do walki z koronawirusem. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 189/898 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2020-04-07, 14:59
|
|
|
Jestem ZA. Wiadomo, że w przypadku sporej części z nas (wielu emerytów) nie będą to mogły być jakieś kwoty ogromne, ale z pewnością każdy coś tam znajdzie ....
Konto Andrzeja/firmy Andrzeja, albo jakaś inna, możliwie internetowa, forma darowizny. |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
|
Wysłany: 2020-04-07, 15:14
|
|
|
Brat napisał/a: | Wiadomo, że w przypadku sporej części z nas (wielu emerytów) nie będą to mogły być jakieś kwoty ogromne |
Jak zawsze każdy wg możliwości. |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2020-04-07, 16:06
|
|
|
gryz3k napisał/a: | Nie konsultowałem tego z Andrzej73 ale postanowiłem zapytać co Wy na to. |
Myślę, że Andrzej nie będzie miał nic przeciwko.
Dla Ciebie Piotrze browarek za pomysł
Póki co, tylko wirtualne |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-04-08, 00:25 Re: Koronowirus pomoc
|
|
|
gryz3k napisał/a: | Naszło mnie dzisiaj takie przemyślenie. Nie konsultowałem tego z Andrzej73 ale postanowiłem zapytać co Wy na to.
Andrzej, korzystając z możliwości pomocy szyje maseczki i fartuchy dla szpitala. Wiadomo, że materiały do produkcji kosztują. Ponieważ większość z nas nie ma możliwości szycia to co myślicie na o tym abyśmy zorganizowali zbiórkę pieniędzy na zakup tychże materiałów. Nie wiem jeszcze w jakiej formie bo to Andrzej73 musiałby się wypowiedzieć ale może byłaby to z naszej strony jakaś cegiełka dołożona do walki z koronawirusem. |
Piotruś, na początek to przepraszam że nie zauważyłem wcześniej Twojej inicjatywy, dopiero teraz, w tej chwili. Jestem ZA ! Ostatnio nawet pisałem o tym że mam wyrzuty sumienia bo nic nie mogę wnieść.
Mogę! Dzięki Tobie jednak mogę.
Jutro/dziś jak mi z pamięci nie uleci, zapodam jak w prosty sposób zorganizowałem pomoc forumowiczów k.pl dla pewnej osoby.
Ponad oczekiwania forumowicze pomogli.
.
Teraz spać idę bo dziś wstać muszę, dobranoc.
Tymczasem:
Porter.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1167 raz(y) 28,33 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-04-08, 09:05
|
|
|
No i się obudziłem. Pierwsza czynność to odszukanie.
Więc tak Gryzku, kolega z k.pl miał wypadek, pomoc zorganizowałem oficjalnie i jako pierwszy dla przykładu wpisałem się na listę.
Każdy kto chciał pomóc, pisał do mnie, ja w odpowiedzi przesyłałem dane do wpłaty, bezpośrednio na konto poszkodowanego.
Odzew był niewiarygodny. Jeśli miałbyś ochotę to poczytaj tu na pierwszej i właściwie ostatniej stronie tego tematu:
.............................................................................................................
https://forum.karawaning.pl/topic/20193-pomoc-dla-kajetana-rodzina-uratowana/
Sposób jaki był taki był i miał się przydać na przyszłość, mamy więc okazję go ulepszyć.
Miłego dzionka. |
 |
|
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-04-08, 09:45
|
|
|
Mnie też straszono, ale ja to widzę tak, że my płacimy Andrzejowi bo zamawiamy u niego towar, lecz go nie odbieramy = towar jedzie do szpitali. |
 |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2020-04-08, 10:08
|
|
|
Będzie musiał VAT odprowadzić...
Może lepiej np. opłacić koszt materiału jako osoba prywatna na paragon...?
Zresztą, może najpierw niech się Andrzej wypowie |
|
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
|
Wysłany: 2020-04-08, 10:15
|
|
|
Myślę, że na forum są jacyś mądrzy w finansach koledzy, którzy podpowiedzą co zrobić. |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2020-04-08, 10:22
|
|
|
Socale napisał/a: | Odzew był niewiarygodny. | Pamiętam tę akcje Wojtek, proponowana akcja jest ok i w pełni ją popieram - ale niestety trzeba zrobić to rozsądnie i parę spraw rozeznać. Zwróćcie też uwagę na przepisy dotyczące zbiórek publicznych.
Rozwiązanie które proponuje Wojtek wydaje się być sensowne ale trzeba sie upewnić bo de facto jest to darowizna kupującego na rzecz szpitala jest u również wspomniany vat jeśli Andrzej robi to jako firma
Po prostu pogadajcie z Andrzejem jaką to ma formę u Niego czy to firma czy akcja pomocowa i na jakich zasadach to leci bo faktycznie można narobić miału i utopić zebrane środki w podatki - nieopodatkowane darowizny bez stopnia pokrewieństwa nie są duże, jeśli dochodzi działalność gosp. sprawa jeszcze się komplikuje - znam to bo organizowaliśmy z grupą przyjaciół zbiórki na dzieci onko - powiem tak czasem sraliśmy w pory i w sumie robiliśmy to na półlegalu bo taka była potrzeba, robiliśmy też akcje w podobny sposób jak napisał Wojtek - dotąd ani nas ani darczyńców ani obdarowanych nie ściągnięto ale to nie dowodzi niczego. Ja ze swojej strony mogę popytać znajomej księgowej jak będę wiedział jak i na jakich zasadach to leci u Andrzeja oraz gdyby była potrzeba mam konto na zrzutka.pl zweryfikowane dowodem osobistym na którym robiliśmy również w/w akcje mogę je udostępnić dla tego celu i zapewnić obsługę. Tu na CT na pewno nie jestem znany w stopniu wystarczającym do zaufania ale Koledzy znający mnie wiele lat z K.pl mogą coś o mnie powiedzieć |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 332/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2020-04-08, 11:13
|
|
|
Bardzo fajnie i cieszy mnie to niezmiernie , że macie chęć niesienia pomocy w walce z tym wirusem.
Ze swojej strony widzę to tak , że możecie kupować maski ode mnie i przekazywać je w miejsca uważane przez Was za stosowne.
Zbiórka na materiał nie bardzo mi leży , ponieważ powstałaby pewna biurokracja. Musiałbym się z tego przed Wami rozliczyć , a to mogło by nie być takie proste.
Na przykładzie gumy podam jak to wygląda.
Kupuję gumę za którą płacę i dodatkowo daję łapówkę w postaci flaszki wódki każdorazowo kiedy ją odbieram. Taki dodatkowy suwenir , aby człowiek chciał mi ją sprzedać. Dziś może sprzedać każdemu i prawie za każdą kwotę , takie jest zapotrzebowanie.
Obecnie przekazuję maseczki do szpitali drogą poza służbową i to na ten moment jest jedyne dobre rozwiązanie. Nie bawię się w nic poza zostawieniem maseczek i zapłacie w postaci dziękuję oraz dużego uśmiechu.
Moje środki przeznaczone na akcję charytatywną powoli się kończą więc , aby dalej móc wspomagać szpitale oraz pogotowie muszę część ich sprzedawać w proporcji 1:1 czyli jedna sprzedaż to jedna rozdana.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

|
Wysłany: 2020-04-08, 12:29
|
|
|
To proponuję, byś podał cenę jednej/dziesięciu/stu maseczek. Każdy z nas, kto będzie chętny i będzie miał możliwości, wyśle Ci zaliczkę/równowartość zamawianych/zakupionych maseczek.
Nie odbieramy ich; przekazujesz szpitalowi nieodpłatnie. Niedogodność - konieczność ewidencji tego obrotu.
Darowizny związane z epidemią są podobno zwolnione z VAT (upewnij się u księgowego).
|
_________________ Marian
 |
|
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

|
Wysłany: 2020-04-08, 17:45
|
|
|
Odbyłem krótką rozmowę z Andrzej 73 (tylko 18 min., bo mnie żona pogoniła ), chcąc upewnić się, jaka forma wsparcia dla jego szlachetnej inicjatywy byłaby najbardziej odpowiednia.
Zrozumiałem z tej rozmowy, że:
a) dla czytelności formalnej najlepiej byłoby, gdybyśmy maski od niego formalnie kupowali, płacąc po 3 zł/szt. Andrzej je rozsyła do nas, każdy z nas dysponuje tymi maskami we własnym zakresie.
b) koszt bezpośredni produkcji takiej maski oscyluje wokół kwoty 1,50 zł/szt., w związku z czym Andrzej produkuje te maski w ilości x 2 i drugą połowę przekazuje we własnym zakresie, nieodpłatnie, placówkom tego potrzebującym (ma już spore rozeznanie i kontakty ze szpitalami, pogotowiami, domami opieki etc.).
c) Rozsyłając do nas maski pakuje je w dowolnej, zamawianej przez nas ilości, a więc nie ma znaczenia, czy ktoś zamawia jedną czy tysiąc (oczywiście - ma to tylko wpływ na koszty przesyłu).
Andrzej 73 - skoryguj mnie, jeśli coś pokręciłem ...
Wg mnie - rozwiązanie optymalne!. Mi osobiście bardzo to odpowiada! Spodziewam się właśnie 13-tej emerytury, przyjmę ją ze wstrętem i już wiem, jak zagospodaruję
Andrzej 73 - PW. |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
gryz3k
Kombatant
|
Wysłany: 2020-04-08, 20:58
|
|
|
Przepraszam koledzy, że rzuciłem temat i się nie odzywam ale staram się pracować by choć na koszty zarobić. Tzn dużo pracy a coraz mniej pieniędzy.
Myślę, że Andrzej wie najlepiej jak to zrobić więc poprosimy Go może żeby podał szczegóły jak zrealizować zamówienie a potem każdy już działa od siebie. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|