|
Kamper Van z blaszaka lub busa do mieszkania |
| Autor |
Wiadomość |
li
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato 2,5 TDI
|
Wysłany: 2020-04-14, 17:31 Kamper Van z blaszaka lub busa do mieszkania
|
|
|
Dzień dobry
Przymierzam się do zakupu kampera nie tylko do podróżowania ale też do mieszkania na co najmniej pół roku w Portugalii. Chcę tam znaleść dom na stałe, ale tymczasem zanim nie znajdę miejsca gdzie będę chciała osiąść myślę o zakupie zegos na kształt kampera (podróżuję z kotem a czasem również z psem i jest to dość uciążliwe,wyszukiwanie opcji transportu, noclegu itd. A obecnie chcę tam spędzić więcej czasu i więcej podróżować.
Samochodzik tylko dla jednej osoby + zwierzyniec, ale do mieszkania więc chciałabym mieć nieco przestrzeni do życia,również kiedy na zewnątrz jest zimno i pada . Wykonuję pracę artystyczną więc dobrze by było mieć miejsce na rozstawienie dodatkowego blatu do pracy do robienia drobiazgów, i mieć jakąś przestrzeń transportową. Myślałam o jakimś długim Ducato, dla mnie to trochę olbrzym, ale oglądałammałe zabudowy kamperowe i strasznie są ciasne. Zakochałam się w Peugocie J5 hobby 600, ale to samochodzik z lat 80-tych i trochę się boję tych kilometrów i godzin spędzonych w hałasie, a poza tym jednak w starym samochodzie jest zawsze coś do zrobienia (miałam kiedyś renault 4 kochany samochodzik,ale codzienne długie przejazdy go dobijały ). Jeśli macie jakieś sugestie czy ew.samochodzik do sprzedania jestem otwarta na wszelkie sugestie i propozycje. |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2020-04-14, 17:48
|
|
|
| li napisał/a: | | jestem otwarta na wszelkie sugestie i propozycje. | To temat rzeka ,
będą konkretne pytania to będą konkretne odpowiedzi . |
|
|
|
 |
Misio
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Maj 2010 Piwa: 808/1231 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2020-04-14, 18:18
|
|
|
Witamy i pozdrawiamy z Warszawy. |
_________________ Pozdrawiamy - Danusia-Kotek i Henio-Misio
Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą...ks.Jan Twardowski
 |
|
|
|
 |
li
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-04-14, 19:07
|
|
|
| Misio napisał/a: | Witamy i pozdrawiamy z Warszawy. |
Dziękuję i pozdrawiam również, obecnie spod Warszawy |
|
|
|
 |
li
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-04-14, 19:34
|
|
|
| amples napisał/a: | To temat rzeka ,
będą konkretne pytania to będą konkretne odpowiedzi . |
Zadaję sobie sprawę, że to temat szeroki, tochę przeglądałam już forum . trochę trudno mi zadać konkretne pytania, bo wciąż wiem jeszcze mało .
Po przemyśleniu sprawy wolałabym kupić taki samochodzik od kogoś ktor zrobił dla siebie i wymienia na większy lub ma nowe pomysly na następny samochód do realizacji (widziałam że są też tacy i rozumiem bo sama lubię wprowadzać w życie swoje pomysły), niż budować własnymi rękami - nie mam takiej wiedzy i umiejętności, więc chciałabym mieć przynajmniej jakąś bazę (ocieploną ew. z instalacjami) do usprzętowienia (mebelki i sprzęt) np. znalazłam taki samochodzik i nie ma dużego przebiegu, tylko to sprowadzany i dlaczego taki wybebeszony ? https://www.otomoto.pl/of...r-ID6CEabq.html
Nie mam dużych proeferencji co do marki, chociaż kilka osób polecało furgony Ducato jako dobre dość niezawodne samochody, ale pewnie Renaut i długi Opel vivaro, pewnie też są nie gorsze...
Na pewno chiałabym móc się w środku wyprostować i jednak mieć lazienkę z prysznicem, nawet jeśli będę głównie korzystać z rozwiązań zewnętrznych.
nie chciałabym wydawać na niego zbyt dużo, bo nie wiem czy życie w kamperze to coś dla mnie, a i kasy na prawdziwy dom musi mi starczyć Ale pewnie poniżej 45-50 tyś z ew. remontami będzie trudno coś sensownego znaleźć... |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
|
Wysłany: 2020-04-14, 19:52
|
|
|
| li napisał/a: | | Ale pewnie poniżej 45-50 tyś z ew. remontami będzie trudno coś sensownego znaleźć... |
Gotowego , sprawnego , nie weterana i nie bieda-edyszyn w tej cenie raczej nie znajdziesz ,
ale w takim budżecie , można się zmieścić (z bazą),
robiąc samemu całkiem fajną chatkę . |
| |
|
|
|
 |
dyha
zaawansowany
|
Wysłany: 2020-04-14, 20:23
|
|
|
Witaj
Skontaktuj z TOSKANER rzadko tutaj zagląda ale może tędy:
http://toscaner.com/kampe...o-kamperowaniu/
Co chwilę wypuszcza w świat swoje kolejne dzieło, a jest w tym naprawdę dobry.
Może będzie miał coś w Twoim budżecie. |
|
|
|
 |
Misio
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Maj 2010 Piwa: 808/1231 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2020-04-14, 21:18
|
|
|
Mam do sprzedania kampera w dobrym stanie w Twoim budżecie.
Telefon znajdziesz w moim profilu. |
_________________ Pozdrawiamy - Danusia-Kotek i Henio-Misio
Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą...ks.Jan Twardowski
 |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 274/207 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2020-04-14, 21:45
|
|
|
| Nie wnikając w szczegóły zakładam,że z racji wieku zniesiesz dużo.Musi być blaszak,izolacja bez znaczenia,łazienka bez znaczenia bo można zmontować beczkę,pompkę i robić prysznic na zewnątrz.W.C. przenośne lub natura.Dla młodej osoby,z całym szacunkiem zero motoryzacji wydaje mi się najważniejsze jak najmłodszy rocznik auta.Do tego jakiś materac,kuchenka LPG i jazda.Cała reszta dla "wapniaków" - ludzi odbiegających od natury.Można wymyślać w nieskończoność co jest niezbędne ale naprawdę to ważne jest nienaganne auto i pieniądze.Zazdroszczę Ci i trzymam kciuki.napisz do Vincenta..on już ma auto jakie potrzebujesz.Ma nawet psa już.. |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
|
Wysłany: 2020-04-14, 21:54
|
|
|
| rakro1 napisał/a: | | napisz do Vincenta..on już ma auto jakie potrzebujesz.Ma nawet psa już | Niektórzy bawią się w "swata" |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 274/207 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2020-04-14, 22:35
|
|
|
| amples napisał/a: | | rakro1 napisał/a: | | napisz do Vincenta..on już ma auto jakie potrzebujesz.Ma nawet psa już | Niektórzy bawią się w "swata" | ważneaby dobierać się pod kątem pasji i wizji odnośnie wspólnej drogi rzez życie.Vincent piękny jest.Portugalia!!! Cóż więcej potrzeba??? |
|
|
|
 |
Rambler
zaawansowany związek energetyczno-motoryczny

Twój sprzęt: Vehicle Raptor [Westfalia James Cook]
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2012 Piwa: 10/14 Skąd: Kraków-Rząska
|
Wysłany: 2020-04-15, 14:13
|
|
|
| amples napisał/a: | Niektórzy bawią się w "swata" |
Vincent to fajna i niebanalna osobowość. Więc czemu nie? |
_________________ Nikt nie wie dokąd prowadzi droga, póki nie stanie u celu.
 |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
|
|
|
 |
li
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-04-15, 22:38
|
|
|
| Rambler napisał/a: | | amples napisał/a: | Niektórzy bawią się w "swata" |
Vincent to fajna i niebanalna osobowość. Więc czemu nie? |
Nieźle się ubawiłam, nie do końca to miałam na myśli pisząc, że "jestem otwarta na wszelkie propozycje" XD. Ale Vincenta z przyjemnością poznam nawet jeśli nie jest taki piękny jak i tu przedstawiono |
|
|
|
 |
li
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-04-15, 23:05
|
|
|
| rakro1 napisał/a: | | Nie wnikając w szczegóły zakładam,że z racji wieku zniesiesz dużo.Musi być blaszak,izolacja bez znaczenia,łazienka bez znaczenia bo można zmontować beczkę,pompkę i robić prysznic na zewnątrz.W.C. przenośne lub natura.Dla młodej osoby,z całym szacunkiem zero motoryzacji wydaje mi się najważniejsze jak najmłodszy rocznik auta.Do tego jakiś materac,kuchenka LPG i jazda.Cała reszta dla "wapniaków" - ludzi odbiegających od natury.Można wymyślać w nieskończoność co jest niezbędne ale naprawdę to ważne jest nienaganne auto i pieniądze.Zazdroszczę Ci i trzymam kciuki.napisz do Vincenta..on już ma auto jakie potrzebujesz.Ma nawet psa już.. |
Nie wiem czy chodzi Ci o wiek metrykalny czy wiedzę samochodową - jeśli chodzi o to drugie to pewnie zostanę młoda o końca życia, a jeśli o pierwsze, to owszem czuję się młoda, ale wchodzę w wiek kiedy jednak pewne udogodnienia zaczynają mieć znaczenie w przeciwnym razie uż bym szusowała jakąś T4 lub T5 Ale generalnie się zgadzam potrzebne mi pewne, nie zajeżdzone auto, na tyle duże żebym nie dostała depresji przy dłuższym w nim przebywaniu, a i pieniądze się przydadzą rzecz jasna Masz już zapewne swoje ubione autko więc nie masz co zazdrościć takiemu nowicjuszowi jak ja. Dzięki za kciuki! |
|
|
|
 |
|
|