Norwegia Pabemany |
Autor |
Wiadomość |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2009-05-07, 21:35 Norwegia Pabemany
|
|
|
Decyzja podjęta. Pabemana wyrusza w czerwcu do Norwegii. Pierwotny plan był przez Holandię i Danię. Później rozważaliśmy prom do Szwecji. Jednak teraz bardzo intensywnie myślimy nad drogą przez Litwę, Łotwę i Estonię. I ten ostatni kierunek jest w tej chwili najbardziej prawdopodoby.
Będziemy ogromnie za wszelkie sugestie i przestrogi dotyczące wyprawy w tym kierunku.
|
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2009-05-07, 21:46
|
|
|
Droga przez Litwę, Łotwę i Estonię jest jak najbardziej w porządku. Drogi o wiele lepsze niż w Polsce. W oczekiwaniu na prom do Helsinek warto zwiedzić stare miasto w Rydze i skosztować piwa. |
|
|
|
 |
Black Cadillac
trochę już popisał a dużo można się od niego dowiedzieć.

Twój sprzęt: FORD-BENIMAR 496 NK
Nazwa załogi: K1-Agata i Janusz
Dołączył: 27 Kwi 2009 Postawił 1 piw(a) Skąd: Kąty Wrocławskie
|
Wysłany: 2009-05-08, 21:57
|
|
|
a może z nami, Niemcy-Dania-most do Malmo, Szwecja i Norwegia, a potem zachodnim wybrzeżem na północ. Zwiedzanie, wędkowanie i grilowanie. Wyjezdżamy około 15-25 czerwiec. |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

|
Wysłany: 2009-05-10, 18:35
|
|
|
kaimar, - Zapewne tak zrobimy
Black Cadillac, - Chyba już jesteśmy zdecydowani na drogę wschodnią stroną Bałtyku...
Zastanawiamy się kędy podążać na północ od Helsinek . |
|
|
|
 |
zibi
zaawansowany
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Piwa: 3/20 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2009-05-10, 18:43
|
|
|
Pawcio, może tak wizę rosyjską i Zapolarnyj???? |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 21/22
|
Wysłany: 2009-05-10, 21:11
|
|
|
Pawcio napisał/a: | Jednak teraz bardzo intensywnie myślimy nad drogą przez Litwę, Łotwę i Estonię. I ten ostatni kierunek jest w tej chwili najbardziej prawdopodoby. |
Nie tak dawno moja córcia pokonywała tę trasę, tylko płynęła promem do Finlandii.
Z jej relacji, droga dobra, ale niesamowicie nużąca. Nic, tylko lasy i lasy. Przejeżdżała przez tylko jedno miasto.
Teraz postanowiła wracać przez Niemcy.
Jechała sama. to może dlatego dało jej to popalić.
Pozdróweczka dla całej załogi. |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

|
Wysłany: 2009-05-10, 21:21
|
|
|
zibi napisał/a: | Pawcio, może tak wizę rosyjską i Zapolarnyj???? |
Może... Ale następnym razem! KOCZORKA napisał/a: | Pozdróweczka dla całej załogi. |
Dziękujemy i wzajemnie! A może Koczorka przełamie swój lęk, i wybierzecie się razem z nami? |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 21/22
|
Wysłany: 2009-05-10, 21:48
|
|
|
Pawcio napisał/a: | A może Koczorka przełamie swój lęk, i wybierzecie się razem z nami? |
Pawcio , z Wami to i na koniec świata.
Fajna z Was kompanija.
Niestety, nasze chłopaki, chcą: ciepełko, jakieś szaleństwa wodne.
Ale Pawcio czekam!!!! na zajefajną relację z Norwegii. |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

|
Wysłany: 2009-05-18, 17:01
|
|
|
Nasze nastroje zmieniają się jak w kalejdoskopie. Po przeprowadzonych rozmowach, otrzymanych poradach, nakazach i zakazach podjeliśmy jednak decyzję o zmianie przebiegu trasy.
W chwili obecnej Norwegia dwa w jednym czyli tam i z powrotem. Jedziemy do Szczecina i promem do Ystad. Obowiązkowe punkty to drogi trolowa,orłowa i atlantyckowa.
Jedziemy przez Moss, Geilo, Geiranger, Trollstigen, Bud, Kristiansund, Trondheim, Steinkjer a dalej w zależności od wypracowanego czasu.
Jak wiecie jedziemy z dwójką dzieci i to jak będziemy jechać zależne będzie od nich.
Będzie to bardziej turystyczny wyjazd nastawiony na wypoczynek niż pogoń za północą.
Może starzy norwescy wyjadacze mają jekieś sugestie odnośnie w/w trasy co by jeszcze po drodze nawiedzić?
PS
Z tego co widzę, to szykuje się w tym roku potop polski na szwedów ... czyżby zemsta? |
|
|
|
 |
eeik
Kombatant "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Dethleffs
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lut 2007 Piwa: 13/7 Skąd: Śląsk-Wodzisław Śl.
|
Wysłany: 2009-05-18, 17:18
|
|
|
Pawcio
ja polecam jeszcze zaliczenie wyspy Rund z maskonurami - wprawdzie 2,5 godziny drogi pod górę ale Zulka 3,5 roku dała radę )
Jak sie jedzie na Rund to jest fajne miasteczko z basenem, tam wstapilismy dla uciechy Zuzanny
Polecamy Hellesylt - tam malutki "kemping" nad wodospadem (druga strona Geiranger
Do sławetnego jęzora lodowca chyba nie dacie rady fajna delikatna droga skałkami jakieś 2,5 godziny (też Zulka dała radę) z powrotem łódką |
_________________ Ewa
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2009-05-18, 23:11
|
|
|
Nie zapomnij wdepnąć z dzieciakami na skocznię narciarską w Lillehammer-
Goeteborg- park Vigelanda
Lodowiec- Jostedalsbreen albo Svartisen
Narvik i Lofoty
a jak nie bedziesz upierał się na daleką północ to Bergen
pomocne bedzie wydawnictwo Norwegia serii Marco Polo (ok 20 zł w EMPIK-u)
chcesz wiecej to dzwoń (tel w avatarze) |
|
|
|
 |
Bartek-Ayer
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Pilote G740 r.prod 2013
Nazwa załogi: Slice of Life
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Gru 2007 Piwa: 1/1 Skąd: Konstancin-Jeziorna
|
Wysłany: 2009-05-19, 08:03
|
|
|
Ja też jadę w tym roku 11 lipca. Trasa przygotowana z na dwójkę dzieci 9 i 5 lat. Ale nie płyniemy aż do Ystad tylko z Gdyni do Karsklony. I potem przejazd do Goteborga i dalej do góry.
Moim zdaniem nie ma sensu płynąć aż do Ystad, bo i prom dużo droższy i sama Szwecja specjalnie ciekawa nie jest. A jadąć na Goteborg i dalej do góry jest co oglądać.
Ja jadę maksymalnie na Lofototy, ale tam chcę spędzić przynajmniej 5-6 dni. W zeszłym roku byłem tam tylko 2 dni i wiem, że tam jest co oglądać i podziwiać.
I z dziećmi koniecznie na wieloryby :-)
Pozdawiam
Bartek |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

|
Wysłany: 2009-05-20, 15:41
|
|
|
Okidoki. Wyjeżdżamy w sobotę 20 VI.
Poprawki do planu zostały wprowadzone- Lodowiec Jostedalsbreen i Hellesylt. Zastanawiamy się jescze nad wyspą Runde...
Bartku - dlaczego jest taka różnica cenowa pomiędzy promami do Ystad i Karsklony?
Wg moich ustaleń do Karsklony płynie się dwa razy dłużej (12h) a do Ystad tylko 6h.
|
|
|
|
 |
Bartek-Ayer
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Pilote G740 r.prod 2013
Nazwa załogi: Slice of Life
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Gru 2007 Piwa: 1/1 Skąd: Konstancin-Jeziorna
|
Wysłany: 2009-05-20, 15:51
|
|
|
Powiem Ci że nie wiem, też zawsze mnie to zastanawiało, że promy do Ystad są droższe, może dlatego, że więcej naszych niemieckich sąsiadów z nich korzysta.
Ja w tym roku zależy jak wyjdziemy z czasem to jadąc w tamtą stronę i zwiedzając Oslo "tam" zastanawiam się czy nie wrócić promem z Bergen do Danii.
Generalnie to zarówno w zeszłym roku jak i w tym nie mam zaplanowanej drogi powrotnej. W zeszłym roku wróciłem przez Karsklrone a prom rezerwowaliśmy dwa-trzy dni wcześniej niż mieliśmy płynąć przez internet.
Poza tym zauważyłem w zeszłym roku, ze na kilka dni przed datą wypłynięcia promy tanieją. Prawdopodobnie tanieją "puste miejsca"
A i jeszcze jedno. "Strefy wolnocłowe" w sklepikach portowych i na promach to żadne okazje. Duuużo taniej jest w Makro :-)
Pozdrawiam
Bartek |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

|
Wysłany: 2009-05-20, 15:59
|
|
|
Szkoda, że nasze terminy są rozbieżne...
Jak będziemy mieli trochę szczęścia, to być może spotkamy się - my jadąc na południe a Wy na północ. |
|
|
|
 |
|