Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 93/91 Skąd: Suwałki
Wysłany: 2020-04-15, 12:36
Banan napisał/a:
PS
Nadal nie używam agregatu...
A masz agregat?
Ja też nie używam i nie chwalę się. Taki jestem skromny gość
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały.
Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4 Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-04-15, 12:52
Janusszr napisał/a:
Żele wykorzystuję od czasu do czasu do silnika elektrycznego(do łodzi), ale tylko na miejscu.
Podaj linka do tej przetwornicy. Czy to taka? - https://www.youtube.com/watch?v=qOk5hy6qaZ0
Pewnie skończy się to zakupem również LiFePO4. Wiadomo z jakiego źródła
Tak to ta, VOLT Power Sinus 3000. To jest spory i ciężki klocek , ale jak kupisz LiFePO4 to tutaj oszczędność wagi zostanie z nawiązką.
Jak kupisz z wiadomego źródła, to na pewno dostaniesz sporo merytorycznego wsparcia również w temacie przetwornicy i samego połaczenia tego wszystkiego do kupy , więc to chyba krok w dobrym kierunku.
P.S. A ja też nie używam agregatu ...... ale nie "nadal" lecz "już"
Używałem mojej super wygłuszonej Hondy z dorobionym automatycznym odpalaniem długi czas i byłem zadowolony, ale czasy i technologia idą na przód , dlatego wywaliłem to z kampera i sprzedałem za całkiem konkretną kasę , jakiemuś zbieraczowi staroci ........ upsss, będzie numer jak czyta to forum
Nazwa załogi: Jola & Janusz Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 93/91 Skąd: Suwałki
Wysłany: 2020-04-15, 13:17
LiFePO4 z wiadomego źródła, a VOLT Power Sinus 3000 z tego samego?
Pewnie tegoroczne oszczędności wyjazdowe pozwolą na zakup kompletu
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały.
Wysłany: 2020-04-15, 13:57
Agregat przepoczwarzył się w LiFePO4 oraz przetwornicę, a więc wszystko jest oki
Jednym słowem o agregatach było dawno i nie prawda
Teraz tylko LiFePO4 i przetwornica.
Wysłany: 2020-04-16, 08:45
Banan napisał/a:
Świstak napisał/a:
Podrzucę tylko filmik o superkondensatorach...
Znów chcesz mnie wk...ć...
Taka już Jego złośliwa natura
Wysłany: 2020-04-16, 10:00
Banan napisał/a:
Janusszr napisał/a:
Taka już Jego złośliwa natura
Wiem, znam te cholerę ponad 20 lat...
Może przyjdzie taki czas, że i ja Ją poznam
Wysłany: 2020-04-19, 15:30
Świstak napisał/a:
U siebie mam dwie przetwornice - główna to PowerSinus z wbudowaną regulowaną łądowarką różnych typów akumulatorów i automatycznym przełącznikiem żródła zasilania 230V
Podłączam przetwornicę do akumulatora, a wyjście do gniazda(przewodu) 230V tego od słupka. Czy tak?
Jeżeli teraz mam lodówkę na 12 i 230V, to czy można ustawić ją na 230V niezależnie od tego czy jestem podłączony do słupka, czy też jestem w trasie? Jak podłączę się do słupka, to przetwornica automatycznie wyłączy się? Nie trzeba przekładać "wajch"?
Wykorzystujesz ładowarkę do akumulatorów?
Jak mam taki 10Ah do echosondy, to mi przyda się.
Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4 Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-04-19, 16:15
Przetwornica Power Sinus ma wbudowany automatyczny przełącznik źródła zasilania.
Do 230V ma złącza wejściowe i wyjściowe. Do wejścia podłączasz to co idzie z gniazda do słupka, a do wyjścia instalację zabudowy z gniazdkami na 230V i wszystkie odbiorniki.
Do wejścia 12V podłączasz akumulator.
Jeżeli podłączysz 230V ze słupka to niezależnie od tego czy przetwornica jest załączona , czy wyłączona na jej wyjściu jest wtedy podawane napięcie właśnie ze słupka . Jeżeli odłączysz słupek to zasilanie przejmuje przetwornica (jeżeli jest załączona). Przełączanie pomiędzy słupkiem a przetwornicą jest automatyczne i na tyle szybkie, że odbiorniki tego nie odczuwają .
Jeżeli Twoja lodówka automatycznie przełącza się z 12V na 230V to oczywiście będzie to działało , czyli jak włączysz przetwornicę to lodówka przełączy się na 230V kiedy je wykryje. Podłączenie słupka w tym stanie nic nie zmieni bo automatyczny przełącznik źródła przełączy błyskawicznie a lodówka nawet tego nie zauważy.
Tutaj tylko jedna ważna uwaga ! - standardowo 230V do lodówki jest w kamperach podłączane bezpośrednio z gniazdo do słupka , czyli z tego miejsca które podłączysz do wejścia przetwornicy. Jeżeli chcesz aby lodówka działała na 230V z przetwornicy to musisz ją przepiąć na jej wyjście . Podobnie dotyczy to wszystkich gniazd 230V w kamperze, one też są standardowo podlaczone wprost do gniazda słupka. Jeśli tego nie zrobisz to w najlepszym przypadku odbiorniki nie będą zasilane z przetwornicy ,tylko ze słupka ...... w najgorszym zewrzesz wejście z wyjściem i rozwalisz przetwornicę.
Reasumując przewody z gniazda do słupka powinny iść tylko do wejścia 230V przetwornicy i nigdzie indziej, a wszystkie odbiorniki i gniazdka 230V łącznie z lodówką powinny być podłączone do wyjścia 230V przetwornicy.
Wysłany: 2020-04-19, 18:03
W dużym uproszczeniu, jeżeli dobrze Ciebie zrozumiałem. W miejsce skrzynki z bezpiecznikami do której dochodzi napięcie 230V ze słupka wstawiam przetwornicę. Oczywiście na wyjściu z przetwornicy montuję skrzynkę z bezpiecznikami. A jeszcze prościej to w kabel który idzie od gniazda słupka do skrzynki bezpiecznikowej wpiąć przetwornicę. Tak?
U mnie lodówka automatycznie nie przestawia się. Trzeba to samemu zrobić. Zasilanie 12V idzie z akumulatora samochodowego i działa tylko podczas odpalonego silnika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum