|
|
Dwie przetwornice na jednym akumulatorze |
Autor |
Wiadomość |
kilazz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-04-23, 09:35 Dwie przetwornice na jednym akumulatorze
|
|
|
Witam,
to mój pierwszy post tutaj, jestem świeżakiem, i nawet nie mam campera. Zrobiłem jakiś czas temu remont niewiadówki a teraz jestem na etapie robienia kampera "na sucho" w garażu, czyli przygotowuję sobie rozwiązania i osprzęt, które później przeniosę bezpośrednio do kampera..
Jednym z takich świeżych nurtujących mnie problemów jest to, czy mogę sobie dopiąć do mojego testowego akumulatora (BMW 110ah 950A) osobną przetwornicę do lodówki i osobną do pozostałych rzeczy. Obecnie mam jedną chińską 1500/3000W ale trochę mi nie pasuje bo lodówka chodzi cały czas ale reszta prądu jest mi niepotrzebna, z kolei od czasu do czasu przyda mi się pełne 1500W. Pomyślałem, żeby lodówkę wepnę do mniejszej przetwornicy (wytypowałem sobie AZO SINUS IPS-1000S 1000W) i będzie chodziła na stałe a druga chińska będzie służyła do podłączania rzeczy od czasu do czasu typu czajnik albo suszarka (ma wygodny panel na kablu do włączania i kontroli).
No i pytanie bo to najważniejsze - czy dwie przetwornice mogą być wpięte jednocześnie do jednego akumulatora, jednocześnie pracować albo w trakcie pracy czy może być dołączona druga? |
|
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2020-04-23, 11:51
|
|
|
Oczywiście |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 121/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2020-04-23, 13:49
|
|
|
kilazz napisał/a: | Pomyślałem, żeby lodówkę wepnę do mniejszej przetwornicy (wytypowałem sobie AZO SINUS IPS-1000S 1000W) i będzie chodziła na stałe a druga chińska będzie służyła do podłączania rzeczy od czasu do czasu typu czajnik albo suszarka (ma wygodny panel na kablu do włączania i kontroli). |
Pomysł dobry, IPS-1000S również mam z lodówką i działa bdb, do pełni szczęścia warto sterować przetwornicą z termostatu lodówki. Po co ma ciągnąć jałowy non-stop.
Jeżeli IPS ma zasilać tylko lodówkę to kompresor lodówki podłączasz bezpośrednio pod przetwornicę z pominięciem termostatu, a termostat wykorzystujesz do załączenia przetwornicy. |
|
|
|
 |
kilazz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-04-23, 14:18
|
|
|
reaven22 napisał/a: | kilazz napisał/a: | Pomyślałem, żeby lodówkę wepnę do mniejszej przetwornicy (wytypowałem sobie AZO SINUS IPS-1000S 1000W) i będzie chodziła na stałe a druga chińska będzie służyła do podłączania rzeczy od czasu do czasu typu czajnik albo suszarka (ma wygodny panel na kablu do włączania i kontroli). |
Pomysł dobry, IPS-1000S również mam z lodówką i działa bdb, do pełni szczęścia warto sterować przetwornicą z termostatu lodówki. Po co ma ciągnąć jałowy non-stop.
Jeżeli IPS ma zasilać tylko lodówkę to kompresor lodówki podłączasz bezpośrednio pod przetwornicę z pominięciem termostatu, a termostat wykorzystujesz do załączenia przetwornicy. |
Dzięki, właśnie dziś dowiedziałem się o tym rozwiązaniu, muszę doczytać. |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2020-04-23, 18:15
|
|
|
Obecnie AZO deklaruje dla przetwornic EcoMode już pobór prądu w trybie czuwania < 0.15 A
Na pewno lepiej 0 sterując termostatem ale ta wartość już zaczyna być przyzwoita 3,6Ah dobowo |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
kilazz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-04-23, 18:41
|
|
|
Czy lodówka będzie pobierała w międzyczasie jakiś prąd czy tylko w momencie uruchomienia kompresora (no i lampki po otwarciu drzwi) ? Chodzi mi o to czy AZO będzie większość czasu w trybie 0,15A czy jednak lodówka tak czy siak będzie wymuszała stale pracującą przetwornicę? |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Paź 2015 Piwa: 94/193 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2020-04-23, 19:28
|
|
|
kilazz napisał/a: | Czy lodówka będzie pobierała w międzyczasie jakiś prąd czy tylko w momencie uruchomienia kompresora (no i lampki po otwarciu drzwi) ?... |
ale chyba nie zostawisz oświetlenia na 230V? do niego nie bedziesz zapuszczać
przecież przetwornicy... wymień żarówką na jakąś 12V i przełącz na zasilanie 12V...
Chyba ze Cię dobrze nie zrozumiałem.... |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 500/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2020-04-23, 20:13
|
|
|
kilazz napisał/a: | Czy lodówka będzie pobierała w międzyczasie jakiś prąd czy tylko w momencie uruchomienia kompresora |
A masz taką lodówkę , która nie podłączona do zasilania potrafi się sama załączyć
Nie wiem jaką konkretnie masz tę lodówkę , ale zakładam , że część sterująca (głównie termostat) nie jest mechaniczna , tylko elektroniczna, albo przynajmniej elektryczna, a to wymaga ciągłego zasilania do pracy.
Jeżeli masz lodówkę zasilaną tylko z 230V to część sterująca będzie posiadała również zasilacz , który zamienia to 230V zmiennego na odpowiednie dla sterownika napięcie stałe . Z tego zasilacza z pewnością zasilane jest też oświetlenie.
Jeżeli masz lodówkę , która działa z 2 lub 3 źródeł zasilania (12V,230V, gaz) to sterownik, oraz oświetlenie zawsze chodzi z 12V, a 230V zasila wyłącznie agregat i w takim przypadku przetwornica może być uruchamiana przez termostat i działać tylko wtedy kiedy potrzeba.
Jeżeli masz lodówkę tylko na 230V, to trzeba zasilić sterownik z 12V a przetwornicę podłączyć tylko do agregatu i załaczać poprzez termostat. Jeżeli nie chcesz lub nie wiesz jak w nią zaingerować, to wtedy pozostaje ciągłe zasilanie przez przetwornicę ..... ale wtedy 12V napięcia stałego zamieniasz w przetwornicy na 230V zmiennego , a potem zasilacz w lodówce z powrotem zamienia 230V zmienne na stałe o wartości jaką potrzebuje sterownik ..... takie mało eleganckie rozwiązanie "na około"
Cytat: | czy dwie przetwornice mogą być wpięte jednocześnie do jednego akumulatora, jednocześnie pracować albo w trakcie pracy czy może być dołączona druga?
|
Oczywiście, że tak. Może być ich dowolna ilość, pod takim tylko warunkiem, że sumaryczna moc (prąd) pobierana w tym samym czasie nie będzie większa od możliwości akumulatora.
W żadnym wypadku nie wolno natomiast łączyć wyjść przetwornic !. Gdybyś wymyślił sobie, że dwie przetwornice podłączysz do jednego obwodu (np. gniazdek w kamperze) i będziesz je używał zamiennie w zależności od zapotrzebowania na moc, to bezwzględnie musisz zastosować przełącznik źródła zasilania . Taki sam przełącznik musisz mieć , jeżeli wpinasz przetwornicę do obwodu do którego podłączone jest gniazdo do zasilania kampera "ze słupka", bo w sytuacji kiedy się zapomnisz i przy uruchomionej przetwornicy podepniesz kampera do 230V to uszkodzona przetwornica może być najmniejszym problemem
Są na rynku przrtwornice, które taki przełacznik źródła zasilania mają od razu wbudowany . |
|
|
|
|
 |
kilazz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-04-23, 21:02
|
|
|
joko napisał/a: | A masz taką lodówkę , która nie podłączona do zasilania potrafi się sama załączyć
|
Chodzi mi o to, czy lodówka podłączona do tej przetwornicy AZO którą planuję, a która ma tryb ECO (0,15A przy poborze mniejszym niż 1W) będzie się utrzymywała w tym trybie w czasie podłączenia lodówki, tj. czy lodówka coś bierze w trakcie gdy kompresor nie pracuje a drzwiczki są zamknięte/lampka się nie świeci.. no bo jeżeli tak to nie ma chyba sensu kombinować z przeróbkami lodówki. Na pewno to przetestuję skoro już wiemy, że można podłączyć dwie przetwornice ale muszę najpierw drugą dokupić do lodówy, tej chińskiej mi szkoda bo ogólnie się dobrze sprawuje przy innych urządzeniach ale słyszałem że obciążane lodówkami lubią po pewnym nie za długim czasie pracy ciągłej wysiąść.. a AZO z lodówkami daje radę..
W garażu mam obecnie trzy lodówki, ale dwie z nich są raczej poza rozważaniami (Waeco CRX50, 80), teraz chcę poeksperymentować jak sprawdza się lodówka domowa, kupiłem w mediaexpert jakąś małą lodówkę Heier A+ za 400zł
joko napisał/a: | Są na rynku przrtwornice, które taki przełacznik źródła zasilania mają od razu wbudowany . |
Mogę prosić o jakiś model ? |
|
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 500/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2020-04-23, 21:53
|
|
|
Działający sterownik lodówki na pewno jakiś prąd pobiera , natomiast co do konkretnej wartości to najprościej jest to po prostu pomierzyć na tym konkretnym egzemplarzu, który chcesz uzyć.
Wbudowany automatyczny przełącznik źródła zasilania maja na przykład przetwornice VOLT z serii Power Sinus o różnych mocach. Mają też wbudowaną ładowarkę akumulatorów , obsługującą większość typów. |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
|
Wysłany: 2020-04-23, 22:50
|
|
|
joko napisał/a: | Nie wiem jaką konkretnie masz tę lodówkę , ale zakładam , że część sterująca (głównie termostat) nie jest mechaniczna , tylko elektroniczna, albo przynajmniej elektryczna, a to wymaga ciągłego zasilania do pracy.
Jeżeli masz lodówkę zasilaną tylko z 230V to część sterująca będzie posiadała również zasilacz , który zamienia to 230V zmiennego na odpowiednie dla sterownika napięcie stałe . Z tego zasilacza z pewnością zasilane jest też oświetlenie. |
Jak nic potrzeba więcej informacji. Co to za lodówka i jakie ma sterowanie.
MPM który mam u siebie jest na zwykłym mechanicznym termostacie. Przeróbka na sterowanie przetwornicą zajęła może 20min. A zamiast żarówki mam kawałek taśmy LED 12V. |
|
|
|
 |
kilazz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-04-23, 23:11
|
|
|
haier-httf-406epw ale mogę kupić dowolną inną, po głowie chodzi mi jeszcze AMICA UKS16147
Poczytałem trochę o tej przetwornicy VOLT Power Sinus, fajna opcja, zastanawiam się czy nie zmienić obecnej + planowanej po prostu na taką 2kw, też ma tryb ECO i to podobno z bardzo niskim poborem, a druga sprawa że wg jakiegoś testu na necie odpala w tym trybie dopiero od ok 5W poboru.. |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
|
Wysłany: 2020-04-24, 08:14
|
|
|
Na moje oko ten konkretny haier ma zwykły mechaniczny termostat. Trzeba by zdjąć panel z pokrętłem regulacji aby się upewnić.
Jako sprawdzony model mogę też polecić MPM-112-CJ.
kilazz napisał/a: | Poczytałem trochę o tej przetwornicy VOLT Power Sinus, fajna opcja, zastanawiam się czy nie zmienić obecnej + planowanej po prostu na taką 2kw, też ma tryb ECO i to podobno z bardzo niskim poborem |
Nie wiem jak ten model, ale azo pobiera nieco więcej w rzeczywistości niż na papierze. Volt to podobny skośnooki więc bym sie nie spodziewał cudów. |
|
|
|
 |
kilazz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-04-24, 08:21
|
|
|
reaven22 napisał/a: | Na moje oko ten konkretny haier ma zwykły mechaniczny termostat. Trzeba by zdjąć panel z pokrętłem regulacji aby się upewnić.
Jako sprawdzony model mogę też polecić MPM-112-CJ.
kilazz napisał/a: | Poczytałem trochę o tej przetwornicy VOLT Power Sinus, fajna opcja, zastanawiam się czy nie zmienić obecnej + planowanej po prostu na taką 2kw, też ma tryb ECO i to podobno z bardzo niskim poborem |
Nie wiem jak ten model, ale azo pobiera nieco więcej w rzeczywistości niż na papierze. Volt to podobny skośnooki więc bym sie nie spodziewał cudów. |
Tak, do tej pory tak mi się VOLT kojarzył, ale funkcjonalność prostownika + przetwornicy + przełącznika sieć/aku jest dość ciekawa.. Teraz mam zgryz bo mam opcję chińczyk + AZO do lodówki za 1000zł razem przy 2 przetwornicach, albo jedna VOLT za ~2000..
Tej lodówki Heier będę się pozbywał bo ma wystający zawias czego nie widziałem przy zakupie, nawet jej nie wyciągam z pudełka.
Jest fajna (na papierze) lodówka Telefunken CF-32-150-W A+++ z zamrażarką, za ok 180eur, niski pobór 62kwh (ale w klasie klimatycznej N 16-32 stopnie, więc nie wiadomo ile w większym upale). Tak czy siak tego Telefunkena nie da się dostać w Polsce a Niemcy nie chcą wysłać. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|