Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukam kampera zimowego nowego lub do 3 lat
Autor Wiadomość
cario14 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442NK
Nazwa załogi: Paliki
Piwa: 12/8
Wysłany: 2020-04-25, 13:52   Szukam kampera zimowego nowego lub do 3 lat

Witam, szukam kamperka 5 osobowego, zależy mi żeby się nadawał na wyjazdy zimowe Włochy,Austria, etc... miałem wypożyczonego już raz na taki wyjazd benimara na Fordzie w automacie, był fajny ale nie miał webcasto czego trochę brakowało.
Znalazłem Benimar Tessoro z 2017 roku w cenie 199000zl zastanawiam się nad nim,ale nie wiem czy Benimar to najwyższa polka ? Czy może lepiej szukać czegoś innego ? Mega wymagań do układu nie mam dla mnie to wszystko jest podobne, oczywiście kibelek i prysznic musi być, klima na 220 na letnie wyjazdy, antena z instalacja tv itd...
jednak najważniejsze dla mnie czy Benimar czy coś innego ?
Postaw piwo autorowi tego posta

HENRYCZEK 
weteran

Piwa: 81/131
Wysłany: 2020-04-25, 14:10   

Z zakupem nowej zimówki na 5 osób nie powinno być problemu, gorzej z realnym DMC o ile ma być do 3,5 T.
Zajrzyj do: MTM kampery Czechowice-Dz,
S-Camp Bieruń

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2020-04-25, 19:23   

Ja proponuje Malibu .4-5 osobowe .Jak nie ma webasta to zamontowanie nie ma problemu a na zimę jest dobre

https://camping-world.at/

marcincin 
zaawansowany

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Piwa: 50/36
Wysłany: 2020-04-25, 19:44   Re: Szukam kampera zimowego nowego lub do 3 lat

cario14 napisał/a:
Witam, szukam kamperka 5 osobowego, zależy mi żeby się nadawał na wyjazdy zimowe Włochy,Austria, etc... miałem wypożyczonego już raz na taki wyjazd benimara na Fordzie w automacie, był fajny ale nie miał webcasto czego trochę brakowało.
Znalazłem Benimar Tessoro z 2017 roku w cenie 199000zl zastanawiam się nad nim,ale nie wiem czy Benimar to najwyższa polka ? Czy może lepiej szukać czegoś innego ? Mega wymagań do układu nie mam dla mnie to wszystko jest podobne, oczywiście kibelek i prysznic musi być, klima na 220 na letnie wyjazdy, antena z instalacja tv itd...
jednak najważniejsze dla mnie czy Benimar czy coś innego ?

Benimar to dobra średnia półka, osobiście uważam, że ma dobry stosunek jakości do ceny (bynajmniej miał jak go kupowałem). Jakość wykończenia jest ok. Zakupując pakiet NK2 otrzymuje się wersję "uzimowioną", która zimą daje radę (nie ma podwójnej podłogi). Tutaj możesz poczytać o moich doświadczeniach z Benimarem:

https://www.camperteam.pl...pic.php?t=32404

Teraz pytanie czy na stałe będziesz jeździł w pięcioosobowym składzie, czy tylko sporadycznie. Jeśli na stałe to ja sugeruję rozejrzeć się za alkową, jeśli sporadycznie to półintegra będzie ok.

Nie rozumiem Twojego stwierdzenia:
cario14 napisał/a:
miałem wypożyczonego już raz na taki wyjazd benimara na Fordzie w automacie, był fajny ale nie miał webcasto czego trochę brakowało.

Jeśli nie miał webasto to miał ogrzewanie gazowe - więc nie rozumiem czego Ci brakowało. Ja akurat mam obecnie webasto, w poprzednim kamperze miałem gazowe - jeden i drugi typ ogrzewania sprawdzał się na zimowych wyjazdach. O pracy webasto w moim Benimarze możesz poczytać tutaj:

https://www.camperteam.pl...t=33059&start=0

No i najważniejsze:

cario14 napisał/a:
Mega wymagań do układu nie mam dla mnie to wszystko jest podobne, oczywiście kibelek i prysznic musi być, klima na 220 na letnie wyjazdy, antena z instalacja tv itd...

Na tej części powinieneś skupić się najbardziej, a nie na producencie - wszyscy producenci produkują samochody w bardzo podobnych układach i każdy doświadczony kamperowiec napisze, że układ zabudowy jest najważniejszy. Zastanów się co dla Ciebie jest ważne - duże tylne łóżko na które wygodnie się wchodzi, czy może priorytetem jest duży garaż. Czy długość pojazdu jest dla Ciebie ważna, czy chcesz oddzielny prysznic, czy może prysznic zintegrowany z toaletą, a jeśli zintegrowany to czy z "suchą podłogą", czy może być z "mokrą". Czy łóżko opuszczanie zasłaniające częściowo drzwi wejściowe będzie Ci przeszkadzać, czy nie, ... Takich dylematów jest wiele - ja napisałem dlaczego wybrałem akurat ten konkretny model i Tobie radzę trochę głębiej pochylić się nad tym tematem, abyś po jednym sezonie nie czuł się rozczarowany nietrafionym układem. Dyskusji na ten temat na forum jest bardzo dużo. Miłej lektury życzę.

cario14 
trochę już popisał

Wysłany: 2020-04-27, 09:42   

Cytat:
Jeśli nie miał webasto to miał ogrzewanie gazowe - więc nie rozumiem czego Ci brakowało.

Akurat taki pechowy przypadek że wypozyczając miały być 2 butle z gazem pełne, a że kamper był nowy właściciel nie przewidział że w salonie mogli zużyć większość jednej butli ....

Skracając do minimum - brakło nam gazu we Włoszech, nie mieliśmy przejściówek na włoskie butle, których zresztą znalezienie graniczyło z cudem :) Ostatecznie sobie poradziliśmy, ale było troche zabawy i sen już nie był tak spokojny ...
Dlatego wydaje mi się na zimę Webasto dużo lepszym rozwiązaniem.

Skoro korzystałeś i z tego i z tego - w twojej ocenie są jakieś wady Webasto ? Czytałem artykuł opisujący zużycie itd... ale gdybyś miał kupować kolejnego kampera i miałbyś do wyboru gaz lub webasto ?

Wieluniak_1 
zaawansowany

Twój sprzęt: Eura Mobil integra 726
Piwa: 16/12
Wysłany: 2020-04-27, 19:28   

witam
też miałem kampera z Webasto i z gazem.
Teraz mam wersję zimową kamoera (podwójna podłoga i takie tam) z ogrzewaniem Truma Combi. Jest rewelacyjne i zimą się sprawdza.
Każde z tych rozwiązań ma wady i zalety. W mojej ocenie Truma combii wystarcza (miałem dodatkowo montować webasto, ale odpuściłem sobie ). I gaz i On kiedyś się kończy i trzeba uzupełnić paliwo. BYłem tydzień w alpach w lutym i 3 butel na moją ok 8 metrową integrę wystarczyły. Dłużej niż tydzień zimą i tak nie planuje kamperować.

marcincin 
zaawansowany

Wysłany: 2020-04-27, 20:34   

cario14 napisał/a:
Skoro korzystałeś i z tego i z tego - w twojej ocenie są jakieś wady Webasto ? Czytałem artykuł opisujący zużycie itd... ale gdybyś miał kupować kolejnego kampera i miałbyś do wyboru gaz lub webasto ?

Wg mnie on i gaz sprawdza się tak samo dobrze. Jak miałem gaz to na tygodniowe narty zabierałem trzy butle - trzeciej nigdy nie musiałem rozpoczynać. Z webasto jest mniejszy problem - nie trzeba wozić dodatkowych butli w zimie, ale nie jest to jakiś mega problem. Część osób twierdzi, że webasto pobiera więcej energii - po moim tegorocznym wyjeździe przeprowadziłem analizę na zebranych danych i nie zauważyłem jakiejś szczególnej różnicy. Wentylatory przepychające ciepłe powietrze pobierają tyle samo energii. Zapłon też nie jest jakimś mega obciążeniem.
Ja osobiście nie uzależniał bym wyboru kampera od tego czym jest grzany - najważniejszy jest układ i w taki sposób kupiłem obecnego. Układ jaki wybrałem spełniał większość moich wymagań, a że miał webasto to wziąłem co było w takim układzie dostarczone (byłem też ciekawy jak to się sprawdzi). Gdybym kupował jeszcze raz, to wybór byłby dokładnie taki sam - układ przede wszystkim - a reszta ma mniejsze znaczenie. Ja osobiście z pracy webasto jestem zadowolony, ale gdybym trafił na idealny układ z gazem to wybrałbym gaz.

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 64/2
Wysłany: 2020-04-27, 21:41   

Całkowicie się zgadzam. Układ wnętrza najważniejszy. Ja na swoje wnętrze złego słowa nie powiem. To ta sama grupa producenta i identyczne rozwiązania. Webasto jest super o czym kiedyś pisałem. Ale są jak zawsze zwolennicy gazu i oleju napędowego. Tak jak alkowy i półintegry. O wielu rozwiązaniach decyduje kasa. Jak ją masz to wówczas można szukać górnej półki . Jak nie to wybierasz klasę średnią lub budżetową i też czerpiesz radość z wyjazdów. Samochod to tylko dom ale gdzie go postawisz zależy tylko od Ciebie.

cario14 
trochę już popisał

Wysłany: 2020-04-28, 09:31   

Ok, dzięki bardzo, natomiast dla mnie skoro mogę wybrać i w tych zabudowach które mnie interesują można znaleźć i webasto i gaz - to wybieram webasto :)

Ale mam kolejną zagwozdkę :) Właśnie otrzymałem ofertę kamperka ze specyfikacją, no i byłem przekonany że webasto w kamperach to tylko Truma D, a tu .... Eberspacher 4000W.
Nigdzie nie potrafię znaleźć opinii na temat tego urządzenia - ma ktoś jakieś doświadczenia z tym tematem ? Druga sprawa to czy gdzieś można znaleźć jak wyglądają sterowniki tych urządzeń ? Jak to wygląda w środku czy sterowanie jest na zasadzie ustawienia określonej temperatury czy też poziomy grzania od 1 do x ...

KACPERKI 2 
weteran
Dawniej nick: Agat ;-)

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Palma na boku ;-)
Piwa: 60/59
Wysłany: 2020-04-28, 10:06   

Bardzo ciekawe podejście... Układ wnętrza nie ważny a sterowanie ogrzewaniem już tak ;-)
Z takim podejściem to... na pewno nie będzie to Twój ostatni kamper więc nie przejmuj się sterowaniem pieca tylko kupuj bo za trochę sprzedasz i ZACZNIESZ SZUKAĆ POCZĄWSZY OD UKŁADU WNĘTRZA :spoko

marcincin 
zaawansowany

Wysłany: 2020-04-28, 10:15   

cario14 napisał/a:

Ale mam kolejną zagwozdkę :) Właśnie otrzymałem ofertę kamperka ze specyfikacją, no i byłem przekonany że webasto w kamperach to tylko Truma D, a tu .... Eberspacher 4000W.
Nigdzie nie potrafię znaleźć opinii na temat tego urządzenia - ma ktoś jakieś doświadczenia z tym tematem ? Druga sprawa to czy gdzieś można znaleźć jak wyglądają sterowniki tych urządzeń ? Jak to wygląda w środku czy sterowanie jest na zasadzie ustawienia określonej temperatury czy też poziomy grzania od 1 do x ...

Ja mam zamontowane urządzenie firmy webasto (www.webasto.com)

Sterownik wygląda tak:

https://www.webasto-comfo...ehicles/Heating - szukaj MultiControl

Nastawiasz na wyświetlaczu temperaturę i jeden z trzech trybów pracy (eco, normal, power). Można także programować czas włączenia ogrzewania - ja z programatora nie korzystam. W zimę nastawiam stałą temperaturę (na zimowych wyjazdach nasz pies przeważnie śpi w czasie kiedy nas nie ma) i webasto pilnuje, aby zadana temperatura była utrzymana - robi to z pewną histerezą - możesz pooglądać wykresy w moim wątku.

Darek Szczecin 
Kombatant

Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Piwa: 113/163
Wysłany: 2020-04-29, 15:12   

cario14 napisał/a:
Ok, dzięki bardzo, natomiast dla mnie skoro mogę wybrać i w tych zabudowach które mnie interesują można znaleźć i webasto i gaz - to wybieram webasto :)

Ja mam Ebera Airtronic d4 czyli 4000W, szatan normalnie, nagrzewa w mig.
sterowników jest cała kupa EasyStart Select, EasyStart Timer , EasyStart Remote. EasyStart Web.
Wszystkie są wymienne, czyli bez względu na to z czym nabędziesz możesz sobie zmienić na jaki chcesz. :spoko

cario14 
trochę już popisał

Wysłany: 2020-04-29, 18:02   

No dobra jestem kroczek dalej .... Byłem dzisiaj w Pszczynie pooglądać Chaussony, no i w Kędzierzynie Benimary.

No i rzeczywiscie, to układ ma znaczenie :) Jak wspominali tutaj fachowcy - teraz zrozumiałem. No i spodobał mi się układ Perseo, fajna prostokątna kuchnia która powoduje że jest całkiem sporo miejsca, ale niestety te modele są tylko 4 osobowe, a ja szukam 5os... Nie dlatego że chcę na codzien kamperować w 5 osób bo wiem że to średnio wygodne, ale jednak wiem że czasem będę mial całą moją 5tkę chętną na wyjazd więc to warunek konieczny.

Więc postawiłem narazie na Tessoro 442, czekam na kompletna wycenę oczywiscie na webasto olejowym na którym mi zależy - nadal jest to dla mnie ważne ;)

Natomiast biorąc pod uwagę fakt, że zaczynam powoli wiedzieć czego chcę :) to poszukuje układu od innych producentów czegoś podobnego do tego Perseo ale w wersji dla 5 osób.

Może ktoś podpowie ? Mam wrażenie że niektórzy na tym forum to wszystkie układy wnętrz w głowie mają :) Przeglądam aktualnie Roller Teamy, Adrie ...

parseo.jpg
Perseo 567
Plik ściągnięto 4156 raz(y) 41,55 KB

Tessoro 442.jpg
Tessoro 442
Plik ściągnięto 4156 raz(y) 43,67 KB

jsaluga 
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis mc2
Nazwa załogi: WZDuzeiMale
Piwa: 20/69
Wysłany: 2020-04-29, 20:16   

Chłopie skup się. Jak w czymś takim chcesz wypoczywać w 5 osób?

cario14 
trochę już popisał

Wysłany: 2020-04-29, 20:40   

w wiekszosci bede podrozowal w 3 osoby, ale w razie jakby nagle mlodziez zechciala pojechac ze staruszkami, potrzebuje na 5os..

Odpowiedz do tematu