|
|
Przesunięty przez: Świstak 2020-04-30, 07:06 |
Solar - pytanie |
Autor |
Wiadomość |
prymus
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Peugeot 280L J5 2.5 diesel
|
Wysłany: 2020-04-28, 12:07 Solar - pytanie
|
|
|
Witam,
Mam do Was pytanie...
Posiadam dwa solary w J5 z '88 z akim osprzętem ale co do elektryki jestem totalnie zielony.
Taki "zestaw" podczas kupna był już w nim zamontowany.
Na zestaw nie mogę narzekać bo działa i aku ładuje.
Nie mniej jednak lubię i myślę, że warto wiedzieć co się ma zamontowane w swoim aucie i dlatego pytanie:
czy jest na forum osoba, która (na podstawie zdjęcia jakie wstawiłem poniżej) jest mi stanie w łopatologiczny sposób wytłumaczyć jakie ( jaką mocą? napięciem? etc) ładowanie maja te solary? I czy ładują tylko aku w części mieszkalnej czy może też aku znajdujące się pod maską?
Z góry bardzo dziękuje
CollageMaker_20200428_113454936.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 20 raz(y) 336,66 KB |
|
|
|
|
 |
Notker
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: VW LT35
|
Wysłany: 2020-04-29, 20:15
|
|
|
Kolego, nie rozpisując się : Twoje solary dają w najlepszym nasłonecznieniu razie prąd około 10A każdy. Na napięcie solarów się nie patrz bo nie jest ono tu istotne. Ważny jest prąd ładowania akumulatorów i to ile czasu on płynął do akumulatorów. Zdjęcie po lewej to prostownik. To czarne urządzenie to separator akumulatora silnika i pokładowego, odłącza on aku silnika od pokładowego gdy napięcie spadnie poniżej 12,5V. Solary prawdopodobnie ładują obydwa te akumulatory, ale czy zastosowano tu jakiś priorytet czy kolejność ładowania akumulatorow to za mało danych aby powiedzieć. |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 69/30 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2020-04-29, 21:49
|
|
|
Notker napisał/a: | Twoje solary dają w najlepszym nasłonecznieniu razie prąd około 10A każdy |
A po czym to wnioskujesz
prymus napisał/a: | ...jaką mocą? napięciem? etc) ładowanie maja te solary... |
Naklejki z danymi paneli raczej są niewidoczne. Wrzuć jakieś fotki tych paneli i podaj dokładne wymiary, wtedy przynajmniej w przybliżeniu będzie można określić ich prawdopodobną moc. |
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
 |
|
|
|
|
 |
prymus
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Peugeot 280L J5 2.5 diesel
|
Wysłany: 2020-04-30, 07:30
|
|
|
Dziękuje serdecznie za odpowiedzi i informacje
Jak tylko będe w garazu to wejde na dach i zrobie zdjęcie solarów - jak wyglądają.
Dodam tylko , że gdy niebyło włożonego ( podłączonego) akumulatora do zabudowy to swiatło w całej zabudowie alkowej działało na samym zasilaniu solarów nawet z włączoną pompa wody.
Ale wstawie fotki to może coś więcej sie uda wywnioskować |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|