Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Odkamienianie zbiorników
Autor Wiadomość
Rowaw 
trochę już popisał

Dołączył: 24 Lis 2019
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2020-04-29, 12:00   Odkamienianie zbiorników

Czy ktoś odkamieniał zbiornik czystej wody wlewając do niego ocet? A może są lepsze patenty? Czytałem na tym forum (wpis sprzed 10 lat), że niektórzy odkamieniają tabletkami do zmywarki. Tylko uwaga - nie chodzi mi o dezynfekcję (grzyby, glony), bo tu Pura Tank jest chyba bezkonkurencyjny, ale o typowe pozbycie się osadu kamienia (Pura zdaje się nie ma takiego działania, nic o tym nie piszą).
Czy ktoś odkamieniał stare zbiorniki na pitną i szarą wodę?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
jb 
stary wyga


Twój sprzęt: Globe - Traveller Active Z
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Sty 2016
Piwa: 138/26
Skąd: Hrubieszów
Wysłany: 2020-04-29, 12:23   

Przeprowadzałem taką operacje za pomocą kwasku cytrynowego.
Tu masz opis:

https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31327
_________________
jb
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Rowaw 
trochę już popisał

Dołączył: 24 Lis 2019
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2020-04-29, 12:42   

jb napisał/a:
Przeprowadzałem taką operacje za pomocą kwasku cytrynowego.
Tu masz opis:

https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31327


Dzięki, to chyba lepsze niż ocet. :) :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
chris_66 
weteran

Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 23 Cze 2007
Piwa: 16/36
Skąd: warszawa
Wysłany: 2020-04-29, 20:26   

kwasek albo soda, albo jedno i drugie

w zasadzie to oba środki plus czasem ocet to podstawa higieny w kuchni mobilnej i nie tylko
_________________
Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Rowaw 
trochę już popisał

Dołączył: 24 Lis 2019
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2020-04-29, 21:41   

chris_66 napisał/a:
kwasek albo soda, albo jedno i drugie

w zasadzie to oba środki plus czasem ocet to podstawa higieny w kuchni mobilnej i nie tylko


No to zaczynamy odkażanie z odkamienianiem. :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE


Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 09 Lis 2010
Piwa: 360/498
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2020-04-30, 11:23   

Tylko nie próbuj sody z octem jednocześnie... :diabelski_usmiech
A może spróbuj... :haha: :haha: :haha:
_________________
Pozdrawiam - Darek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Rowaw 
trochę już popisał

Dołączył: 24 Lis 2019
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2020-04-30, 13:00   

Banan napisał/a:
Tylko nie próbuj sody z octem jednocześnie... :diabelski_usmiech
A może spróbuj... :haha: :haha: :haha:


Nie, zalałem kwasem, czekam i wieczorem będę zrzucał.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mischka 
Kombatant


Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 27 Lut 2016
Piwa: 144/185
Skąd: Bawaria
Wysłany: 2020-05-01, 09:56   

Ja stosuje kwasek cytrynowy, po wszystkim dwa razy przepłukać i wszystko gra :spoko
_________________
W życiu piękne są tylko chwile...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy


Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy
Dołączył: 22 Maj 2009
Piwa: 342/86
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-05-01, 10:00   

mischka napisał/a:
Ja stosuje kwasek cytrynowy,

Ile tego kwasku dajesz na zbiornik?
_________________
Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mischka 
Kombatant


Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 27 Lut 2016
Piwa: 144/185
Skąd: Bawaria
Wysłany: 2020-05-01, 10:28   

Na zbiornik (120litrów) sypię +/- 600g. Najpierw rozpuszczam całość w wiaderku z ciepłą wodą i wlewam do zbiornika, a później dolewam kranówki do pełna. Ważne żeby po wszystkim przepłukać zbiornik dwa razy bo kwaśny posmak pozostaje.
_________________
W życiu piękne są tylko chwile...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Rowaw 
trochę już popisał

Dołączył: 24 Lis 2019
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2020-05-07, 13:34   

Andrzej 73 napisał/a:
mischka napisał/a:
Ja stosuje kwasek cytrynowy,

Ile tego kwasku dajesz na zbiornik?


Już jestem po "operacji". Za radą wszystkich forumowiczów - dziękuję! - dałem 1 kg kwasku na 80 l wody. Najpierw rozpuściłem kwasek w czterech litrach bardzo ciepłej wody i powoli wlałem do zbiornika. Po czterech godzinach uzupełniłem zbiornik, potrzymałem wszystko przez ok. dobę a potem zlałem i przepłukałem raz wypełniając zbiornik wodą w całości. Druga woda nie miała już śladu posmaku kwasu, byłe całkowicie klarowna.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
chris_66 
weteran

Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 23 Cze 2007
Piwa: 16/36
Skąd: warszawa
Wysłany: 2020-05-07, 16:10   

Rowaw napisał/a:
.............1 kg kwasku na 80 l wody. Najpierw rozpuściłem kwasek w czterech litrach bardzo ciepłej wody i powoli wlałem do zbiornika. Po czterech godzinach uzupełniłem zbiornik, potrzymałem wszystko przez ok. dobę a potem ..................


następny raz zrób obieg zamknięty - z któregoś kranu daj wężyk nazad do zbiornika i puść parę razy wodę po 10-15 minut, przepłucze pompę, rurki i krany :!:
_________________
Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
salut 
weteran


Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Paź 2010
Piwa: 111/3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-07, 17:25   

chris_66 napisał/a:
Rowaw napisał/a:
.............1 kg kwasku na 80 l wody. Najpierw rozpuściłem kwasek w czterech litrach bardzo ciepłej wody i powoli wlałem do zbiornika. Po czterech godzinach uzupełniłem zbiornik, potrzymałem wszystko przez ok. dobę a potem ..................


następny raz zrób obieg zamknięty - z któregoś kranu daj wężyk nazad do zbiornika i puść parę razy wodę po 10-15 minut, przepłucze pompę, rurki i krany :!:


A ja przez krany wylewam do zbiornika szarej. Czyści wtedy wszystko, razem z odpływami. Nie odwazyłem sie tylko odpalic trumy. Przepuszczam przez bojler na zimno. Na pełny zbiornik wody ok 1kg kwasku rozpuszczonego w domu w goracej wodzie. Trzecie napełnienie zboiornika już jest ok, przy drugim trochę cierpnie szczęka przy myciu zębów :)
_________________
I don't need Google, my wife knows everything !!!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
jb 
stary wyga


Twój sprzęt: Globe - Traveller Active Z
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Sty 2016
Piwa: 138/26
Skąd: Hrubieszów
Wysłany: 2020-05-07, 17:40   

salut napisał/a:
chris_66 napisał/a:
Rowaw napisał/a:
.............1 kg kwasku na 80 l wody. Najpierw rozpuściłem kwasek w czterech litrach bardzo ciepłej wody i powoli wlałem do zbiornika. Po czterech godzinach uzupełniłem zbiornik, potrzymałem wszystko przez ok. dobę a potem ..................


następny raz zrób obieg zamknięty - z któregoś kranu daj wężyk nazad do zbiornika i puść parę razy wodę po 10-15 minut, przepłucze pompę, rurki i krany :!:


A ja przez krany wylewam do zbiornika szarej. Czyści wtedy wszystko, razem z odpływami. Nie odwazyłem sie tylko odpalic trumy. Przepuszczam przez bojler na zimno. )


Odpalałem trume i to kilka razy - rozgrzałem, chwilę, godzinę powiedzmy postało i 10 litrów ciepłej do szarej.Powtarzałem ze trzy razy. Stężenie kwasku -kologram na 100 litrów.
_________________
jb
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
lepciak 
weteran

Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Piwa: 61/39
Skąd: Gdańsk-Oliwa
Wysłany: 2020-05-07, 17:56   

Od 30 lat używam KAMIX - preparat do usuwania kamienia - w zbiornikach, czajnikach do gotowania wody i garnkach używanych w kuchni. Posiada atest PZH. I żyję.
_________________
lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***