Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Banan
2021-12-16, 21:34
KONIEC PRZERab. BLASZAKÓW NA KAMPERY ? +opowieści fantastów
Autor Wiadomość
Alfi 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: jeszcze nie wiem czego szukam
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-05-26, 19:47   

Kurcze, czytam i czytam i jestem coraz głupszy🤪.

Czy w chwili gdy wyrzucam gródź, nie zmieniam ilości miejsc, tzn zostawiam 3 z przodu, zmieniam jedynie przeznaczenie na osobowy idzie to załatwić bez wiekszego problemu, czy też może być pod górkę.

Zastanawiam się nad taką opcją, bo i tak bedziemy jeździć we dwójkę, a za ja jakiś czas może wszystko będzie łatwiejsze więc i zmiana ilości miejsc również.

Tak sobie myślę, że chyba mogę mieć w swoim aucie osobowym dwa miejsca extra np z tyłu, w zabudowie meblowej do wypicia kawy???
Co wy na to....🤔🤔🤔

Wiem że pomysł z 3 fotelami bez grodzi jest z doopy, ale jakby środkowy miał skladane oparcie, to i by to może było lepsze niż blacha za plecami...

Postaw piwo autorowi tego posta

groniar 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato L3H2
Piwa: 6/2
Wysłany: 2020-05-27, 13:11   

Srodkowy w oryginale nie występuje składany, wiec odpada po za tym ławkę możesz zostawić ale papiery na zdjęcie grodzi i zabudowę musisz mieć

Kajkosz 
trochę już popisał

Twój sprzęt: blaszak Jumper
Piwa: 7/2
Wysłany: 2020-05-27, 14:46   

Alfi napisał/a:
Kurcze, czytam i czytam i jestem coraz głupszy🤪.

Czy w chwili gdy wyrzucam gródź, nie zmieniam ilości miejsc, tzn zostawiam 3 z przodu, zmieniam jedynie przeznaczenie na osobowy idzie to załatwić bez wiekszego problemu, czy też może być pod górkę.

Zastanawiam się nad taką opcją, bo i tak bedziemy jeździć we dwójkę, a za ja jakiś czas może wszystko będzie łatwiejsze więc i zmiana ilości miejsc również.

Tak sobie myślę, że chyba mogę mieć w swoim aucie osobowym dwa miejsca extra np z tyłu, w zabudowie meblowej do wypicia kawy???
Co wy na to....🤔🤔🤔

Wiem że pomysł z 3 fotelami bez grodzi jest z doopy, ale jakby środkowy miał skladane oparcie, to i by to może było lepsze niż blacha za plecami...

Właśnie przed godziną dostałem do ręki z WK miękki dowód na mojego jumpera.
Już Ci mówię jak to wygladało:
Tuż przed zmianą odwiedziłem 5 stacji diagnostycznych, na dwóch w ogóle nie chcieli gadać, na trzeciej wymyślali jakieś dziwne i prawie niemożliwe do dostania lub nawet nieistniejące dokumenty.
Na dwóch pozostałych nie było większych problemów, ale niestety o zmianie ilości miejsc nie chcieli nawet słyszeć. Pomimo że mam nowy, homologowany stelaż kamperowy z pasami, badaniami i cudami z dekry.

Na stacji diagnostycznej był facet, który jest jednocześnie rzeczoznawcą, po gadce widać było że zna dobrze ustawę, zrobił parę fotek, wziął opłatę w/g cennika i wystawił papier.

Potrzebne dokumenty to
- faktura za przebudowę lub oświadczenie od firmy przebudowującej
u mnie wystarczyło oświadczenie bo mam działalność.
- papierek z pieczątką z wagą auta, np, ze złomowiska.

W WK dajesz oświadczenie/fakturę i papier od diagnosty i po sprawie.
Mogę teraz legalnie jeździć bez przegrody, ale miejsca zostały po staremu czyli 3 z przodu.

Sporo podobno zależy tez od konkretnego WK, u mnie poszło bez problemów, ale jak trafisz na upierdliwców to mogą wymyślać.

Co bardzo ważne u diagnosty, musi być wszystko dobrze zamocowane, jak znajdzie jakieś luzy na meblach, że coś się ugina itp, to może Cię nie przepuścić, słusznie zresztą :)

Aha, tylko okręgówki mogą robić takie rzeczy.

Co do takiej kanapy do siedzenia na postoju, to nie ma żadnych problemów, jest to zwykły mebel jak każdy inny i nie ma żadnych ograniczeń.
Rozmawiałem parę dni temu ze znajomym znajomego, policjant, pracuje w drogówce, i wygląda to jeszcze ciekawiej, że ich na kontroli nie interesuje ilość fizycznych foteli, nawet takich z pasami, a ważna jest ilość osób w pojeździe i czy się zgadza z dowodem. Ale i tak nie ryzykował bym wstawiania foteli z pasami bez legalizacji.

Co do ławki na 3 osoby, jest taka firma, nie pamiętam nazwy, polski dystrybutor jakiejś włoskiej firmy, który sprzedaje zestaw do trojaczków ( jumper/boxer/ducato ) gdzie są 3 miejsca przednie, czyli fotel kierowcy oraz dwuosobowa ławka, ale uwaga, one są obrotowe, częściowo rozwiązuje Ci to problem. Bo niestety fabryczna ławka nie daje się obracać, nawet nie ma za bardzo jak do niej przykręcić obrotnicę.
Ale to kosztuje około 3 tysi, jak Ci zależy daj znać to poszukam namiarów.

Czy za jakiś czas wszystko będzie łatwiejsze? No cóż, nie liczyłbym na to. To co się dzieje od paru lat jednoznacznie wskazuje że ktoś na górze chce uwalić te możliwości jak się tylko da. Ja bym się dopatrywał w tych działaniach jakiejś korupcji, no bo przecież nie bezpieczeństwa pasażerów, to politycy mają zwykle gdzieś, ale co ja tam wiem :)
Więc przerabiaj póki się da, nigdy nie wiadomo co przyszłość przyniesie. Sugeruję zrobić tylko to co wymagane jest przepisami, nawet nie babrać się z ociepleniem i przerejestrować jak najszybciej. A potem już na spokojnie doposażać.

Alfi 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: jeszcze nie wiem czego szukam
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-05-27, 15:46   

Wielkie dzięki za wyczerpujące opisanie tematu. :wyszczerzony:

Widzę, że nie jest to takie straszne, a od czegoś trzeba zacząć.

Nie mamy w planie jeździć na tylnych fotelach, no chyba że moja psina, ona chętnie.

Jeśli nie sprawi to problemu chętnie usłyszę coś więcej na temat obrotowej ławki, i to pewnie nie tylko ja.

Reasumując, jakiś kierunek można obrać, a w miarę rozwoju sytuacji reagować być może na nowe ustawowe możliwości.

necvip 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato 2,3 campervan
Piwa: 9/2
Wysłany: 2020-05-28, 12:14   

Wszystko zależy od regionu zamieszkania, mam wrażenie że każdy sobie interpretuje przepisy po swojemu.
Aktualnie próbuję zmienić moje auto na kempingowy i u mnie wygląda to tak:

Urząd: potrzebuje oświadczenia od mechanika oraz badania od diagnosty.
Diagnosta z okręgówki - jedna stacja pogoniła mnie serdecznie a kolejne 5 zrobią przegląd pod warunkiem dostarczenia im ekspertyzy od rzeczoznawcy. W mojej okolicy nie znalazłem takiej która zrobi to bez dupochronu jakim jest kwit rzeczoznawcy.

Rzeczoznawca - pierwszych dwóch do których zadzwoniłem z mojej okolicy zdecydowanie odrzucili możliwość wystawienia takiej ekspertyzy tłumacząc że za parę groszy nie mają ochoty robić sobie problemów. Trzeci rzeczoznawca zgodził się bez problemu - wczoraj przyjechał, poprosił wcześniej o zważenie auta, z 30 min biegał po tym samochodzie coś tam sobie opisując, skasował 300 zł i za 3-4 dni będę miał papier.

Mam nadzieję że dalej pójdzie mi z górki. Ja mam dwa fotele z przodu oraz dołożone dwa w drugim rzędzie od espace. W ekspertyzie będzie napisane że auto jest 3 osobowe.

Zibilada 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Iveco Daily III
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2020-05-28, 12:43   

Masz homologacje na 3 osoby i 4 fotele, 4 osoby podróżują = mandat od 100 do 500 zł + wysiadka pasażera i jeden punk karny. Można ryzykować

necvip 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato 2,3 campervan
Piwa: 9/2
Wysłany: 2020-05-28, 14:48   

Zibilada napisał/a:
Masz homologacje na 3 osoby i 4 fotele, 4 osoby podróżują = mandat od 100 do 500 zł + wysiadka pasażera i jeden punk karny. Można ryzykować

Dla mnie to jest jasne - autem będą jeździć max 3 osoby. Chodziło mi o to że mam 4 niezależne fotele a rzeczoznawca nie wnikał w miejsce gdzie są zamontowane.

dukat 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: blaszano/laminatowy
Piwa: 7/5
Wysłany: 2020-06-05, 15:32   

Uwielbiam ten wątek,czytam zawsze z zapartym tchem. Normalnie jak u Hitchcocka,trzyma w napięciu a zawsze kończy się jak dokument o ufo na discovery...... :mrgreen: :spoko

smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2020-06-05, 20:40   

Kajkosz napisał/a:
Co do ławki na 3 osoby, jest taka firma, nie pamiętam nazwy, polski dystrybutor jakiejś włoskiej firmy, który sprzedaje zestaw do trojaczków ( jumper/boxer/ducato ) gdzie są 3 miejsca przednie, czyli fotel kierowcy oraz dwuosobowa ławka, ale uwaga, one są obrotowe, częściowo rozwiązuje Ci to problem. Bo niestety fabryczna ławka nie daje się obracać, nawet nie ma za bardzo jak do niej przykręcić obrotnicę.
Ale to kosztuje około 3 tysi, jak Ci zależy daj znać to poszukam namiarów.
Poprosiłbym jeśli możesz o ten namiar.
Ja znalazłem ale niestety nie znajduję sprzedawców do trojaczków 02-06,
Mylisz się z możliwością przykręcenia ławki do obrotnicy albo ja Cię źle rozumie - w 02-06 ławka ma identyczne mocowanie do podłogi jak fotel kierowcy ale obrotnice do ławek nie sa pod fotel a pod podstawę. https://sk.pinterest.com/pin/562598178447231042/
w 06-> tez to jest mozliwe https://www.youtube.com/watch?v=d12Ec8sVyv8

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2020-06-05, 22:47   

Produkt firma Fasp.it , moze gdzies na stronie maja. Jak nie znajdziesz od3zwij sie, mailowalem z nimi, gdzies mam namiar na polskiego dystrybutora.

Edit, zona oglada jakis pofyrtany serial :haha:
https://www.facebook.com/...449332915741640
Edit2 ale z cena pojechali... nie kosztuje to 3000
https://allegro.pl/oferta/podwojny-fotel-obrotowy-kanapa-fiat-ducato-06-9018112459

R

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2020-06-05, 23:07   

Dzieki
Na Włochów może kumpla napuszczę blisko tam jest i jazgota po ichniemu perfekt
To z fejsa dla mnie odpada mam 02-06 a to jest po 06 własnie z tym jest problem że znajduję do nowszych.
Nie na siłę się rozglądam.

edit
Cena z fejsa kosmos 8000zł
U IT ostatni katalog serie 650 - w kategorii kempingowe i łodzie
http://www.fasp.it/wp-con...s/Serie-650.pdf

slavia 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Crafter I, obecnie Crafter II
Nazwa załogi: AJRA
Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2020-06-09, 22:30   

Alfi napisał/a:

Tutaj masz linka
http://ajra.pl/likwidacja-sciany-grodziowej/

Sosna 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW T4
Wysłany: 2020-07-13, 22:33   

:spoko :roll:
Starałem się przeskrolować cały wątek ale odpowiedzi na moją sytuacje nie znalazłem, więc wrzucam z prośbą o poradę.

Mam VW T4 Ciężarowy, 5 osobowy ( 2 fotele przód, 3 kanapa tył) Nie ma grodzi ani kraty, miejsce na kratę zapewne za kanapą.

Plan jest taki żeby wywalić kanapę, zabudować pakę łóżkiem szafeczką wszystko zrobione samemu z drewna. Autem będą śmigać dwie osoby.

i teraz tak co radzicie?
a) Zostawić formalnie jak jest, wywalić kanapę i zabudować.
Jakie ryzyka? Przegląd? Kontrola policji?

b)Przerejestrować na ciężarowy 2/3 osobowy (tylko przód)
wtedy muszę stawiać gródz za kierowcą?

c)Przerejestrować na specjalny-kamper?
Plusy, minusy? Jak to zrobić?

Co radzicie? Jeśli jest już taki temat opisany dajcie znać - nie znalazłem. Głównie widzę dyskusje w drugą stronę o zwiększenie miejsc. Z góry dzięki!

Sosna 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW T4
Wysłany: 2020-07-14, 13:52   

Maciej S. napisał/a:
A jaki wariant chcesz mieć?

Wariant taki żeby:

z taką wyprawką jak na zdjęciu (redukcja z 5 osób na dwie osoby idealnie bez kraty/sciany):
Przechodziło przez przegląd, Chłopcy radarowcy się nie przyczepiali.

Nie wiem Maciej czy odpowiadam na pytanie :) Jaki wariant radzisz?
K.

Goodguys.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=p31i8P2jwYI
Plik ściągnięto 4 raz(y) 167,73 KB

reaven22 
weteran

Piwa: 121/14
Wysłany: 2020-07-14, 14:16   

Te auta w standardzie mają demontowane tylne fotele, nikt na przeglądzie nie karze Ci montować i pokazywać ze są.

Nie widzę powodu dlaczego trzeba by zmieniać cokolwiek w papierach.

Odpowiedz do tematu