|
|
|
Piekarnik gazowy SMEV 211 - gaśnie |
| Autor |
Wiadomość |
AREX
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-06-02, 21:14 Piekarnik gazowy SMEV 211 - gaśnie
|
|
|
Witam wszystkich,
Mam problem z piekarnikiem gazowym SMEV 211.
To mały piekarnik gazowy z grillem - czyli ma palnik z tyłu i drugi u góry jako grill.
Miałem nowy - leżał od dawna w kartonie to postanowiłem zainstalować. Zamontowany - podłączony - 12V też. Wszystko super - piezo odpala od jednego cyknięcia - piękny płomień - tylko po puszczeniu pokrętła - gaśnie :-(
Czyli nie ma podtrzymania... Próbowąłem różnie - przytrzymać dłużej - wygrzać go żeby był ciepły, puszczać powoli, puszczać szybko, obracając w różne moce - jakby nie zrobić to odpala pięknie ale puszczając pokrętło gaśnie..
Pomóżcie czy jest coś co mogę zrobić - sprawdzić, naprawić? Może kto s miał podobny problem...
Może w transporcie się coś od wstrząsów przestawiło?
Bo jak nie to musiałbym go wymontować :-( i szukać jakiegoś specjalisty...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2020 Piwa: 11/1 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 2020-06-02, 21:21
|
|
|
| Pewnie to samo co w innych sprzętach gazowych. Ta świeczka co się nagrzewa i podtrzymuje dopływ gazu padła. |
_________________ Dethleffs Nomad->Transit IV Pilote -> Transit VII Challenger
 |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
|
|
|
 |
AREX
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-06-02, 21:29
|
|
|
Ale gdzie jej szukać? bo na zewnątrz przy rurkach palników widzę tylko zapalacz elektryczny.
Muszę do tego wyciągnąć piekarnik i go rozkręcić?
A jak sprawdzić czy jest sprawna i gdzie można kupić takie ustrojstwo? |
|
|
|
 |
AREX
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-06-02, 21:31
|
|
|
Coś jeszcze mi przyszło do głowy... A czy jest możliwe że jest za małe ciśnienie gazu?
Mam końcówkę gazu w butli (nie wiem ile ale raczej niedużo) bojler i piecyk działają ale tak sobie myślę czy to może być przyczyną?
Ale to w końcu nie truma combi tylko zwykły piekarniczek ;-) |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 488/102 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2020-06-06, 07:16
|
|
|
| Teoretycznie możliwe (szczególnie gdy używałeś butli gazowej z mieszanką w zimie) ale raczej mało prawdopodobne. Możliwe też że masz niewłaściwe dobrany reduktor, piekarnik może wymagać wyższego ciśnienia niż nominalne w Twojej instalacji - sprawdź na tabliczce znamionowej. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
| |
|
|
|
 |
scuter0
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 180km
Nazwa załogi: scuter-squad
|
Wysłany: 2020-06-06, 08:37
|
|
|
Witaj, nie wiem czy wiesz ze piecyk będzie działał wyłącznie z otwartymi drzwiami. Pozdrawiam |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|