klimatyzator z LeroyMerlin w kamperku...cd. |
Autor |
Wiadomość |
hymerek
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: hymer eriba
|
Wysłany: 2020-06-06, 22:42 klimatyzator z LeroyMerlin w kamperku...cd.
|
|
|
Witajcie ponownie
Wiem ze temat typu "klimatyzator w kamperze" był wałkowany juz nie raz... wszystkie posty przewertowałem, ale jednego nie mogłem znaleźć...mianowicie, interesuje mnie czy postawiony klimatyzator "luzem" w mojej integrze, którego odprowadzenie gorącego powietrza zrobie w bocznej szybie... zda egzamin?
Nie chcę pakować się w montowanie tego ustrojstwa w garażu, wycinanie dziur w poszyciu, ciągnięciu rur, nadmuchow, montowanie kratek i tym podobnego "druciarstwa". (Nie mam nic przeciwko osobom które podejmują sie tego typu przeróbek, ale mi sie porostu nie chce w to bawić oraz mam naprawdę dużo miejsca w integrze bo podróżujemy głownie we dwoje)
Interesuje mnie czy klimatyzator może "obracać" i schładzać powietrze z zabudowy, tj. nie z zewnątrz pojazdu. Czy nie bedzie problemu typu "zimno i duszno" ? ...bo brak tlenu?
dzieki |
|
|
|
 |
hymerek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2020-06-06, 22:49
|
|
|
precyzyjniej mówiąc: czy mozna doprowadzić do klimatyzatora powietrze z wewnątrz zabudowy a nie z zewnątrz? |
|
|
|
 |
hymerek
doświadczony pisarz
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-06-06, 23:44
|
|
|
Nie chcesz druciarstwa a w linku reklamowym pokazane jest klamociarstwo.
O cenie nawet nie rozważam.
Mój pierwszy patent z klimatyzatorem z LM całkowicie sie sprawdził. Niestety nie doprowadzałem do schłodzenia powietrza z zabudowy bo to mocno komplikowało. Wprowadziłem do zabudowy tylko nawiew zimnego powietrza wcześniej pobieranego z otoczenia zewnętrznego, a to stały napływ świeżego tlenu.
Z góry określę 7000BTU to minimum zadowolenia, 9000BTU da radę w sam raz, 12000BTU masz igloo i szron na zaroście.
Zerknij tu: https://forum.karawaning.pl/topic/19940-klimatyzacja-rewelacja/ |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2020-06-07, 00:32
|
|
|
A ja powiem tak: dla mnie to zbędny klamot w kamperze, miałem w Adrii dachową, użyłem przez kilka lat chyba dwa razy, w Hobbiku nie mam i wcale z tego tytułu nie cierpię, mam teraz w Rapido, ale wiem, że przez kilka lat włączę klimę może ze dwa razy jak stanę na campingu... skoro już jest, to jej nie wyrzucę
Ale to Twój kamper i Twój wybór |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
|
 |
stander
zaawansowany
Twój sprzęt: LMC LIBERTY EXPLORER I 720 G
Nazwa załogi: STANDER
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2015 Otrzymał 24 piw(a) Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2020-06-07, 09:00
|
|
|
hymerek napisał/a: | precyzyjniej mówiąc: czy mozna doprowadzić do klimatyzatora powietrze z wewnątrz zabudowy a nie z zewnątrz? |
To nie jest sprawa doprowadzenia powietrza do jednostki a odprowadzenia ciepłego
Klimatyzator funkcjonuje mniej więcej w taki sam sposób jak lodówka. By chłodzić, pobiera z otoczenia ciepłe powietrze i przekazuje na zewnątrz. W urządzeniu najważniejsze są dwa podstawowe elementy: część wewnętrzna czyli parownik oraz część zewnętrzna czyli skraplacz. Proces chłodzenia polega na odbieraniu ciepła powietrzu przez parownik, który następnie przekazuje chłodne powietrze do pomieszczenia. Zaś przy pomocy skraplacza ciepłe powietrze jest oddawane na zewnątrz. Jest to podstawowa zasada prawidłowego funkcjonowania klimatyzatora. Tak jak w lodówce, niezbędną rzeczą jest kratka służąca do odprowadzania ciepła, tak w klimatyzatorze musi być zamontowana rura lub agregat, który pełni taką samą funkcję.
Czy więc klimatyzator bez rury wylotowej jest możliwy? Niestety nie. O ile lodówka musi schłodzić bardzo niewielką i szczelnie zamkniętą przestrzeń, tak klimatyzacja ma znacznie więcej metrów sześciennych do schłodzenia. A gorące powietrze musi znaleźć gdzieś ujście i nie wystarczy do tego mała – jak w przypadku lodówki – kratka. Na pytanie: czy są klimatyzatory bez rury nie da się więc odpowiedzieć inaczej niż negatywnie.
Ale rurę można poza kampera wystawić |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
hymerek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2020-06-07, 22:39
|
|
|
OK, a czy ten z linka który podalem nie bedzie za maly do integry 700cm? W opiniach pisza ze bez problemu, ale to tylko 3000BTU |
|
|
|
 |
hymerek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2020-06-07, 22:43
|
|
|
jego zaleta jest to ze ma tylko 300wat, czy spotkaliście sie z tym ze na kempingach nie pozwalają na używanie klimatyzatorów ze względu na duże zużycie prądu oraz obciążenia sieciowe jakie one generują? Czy taka klima 900wat nie przeciąży instalacji kampera oraz przyłącza pradowego na kempingu? |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-06-07, 23:11
|
|
|
hymerek napisał/a: | OK, a czy ten z linka który podalem nie bedzie za maly do integry 700cm? W opiniach pisza ze bez problemu, ale to tylko 3000BTU |
Nie czytasz własnego tematu z odpowiedziami uważnie. Zwykły wiatrak zrobi odczuwalne 4000BTU a pisałem rzeczowo.
Opiniom nie ufaj, w jakim ty świecie żyjesz?
3000BTU schłodzi Ci łazienkę do wieczornej obsługi ciała. |
 |
|
|
|
|
 |
stander
zaawansowany
Twój sprzęt: LMC LIBERTY EXPLORER I 720 G
Nazwa załogi: STANDER
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2015 Otrzymał 24 piw(a) Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2020-06-07, 23:29
|
|
|
hymerek napisał/a: | jego zaleta jest to ze ma tylko 300wat, czy spotkaliście sie z tym ze na kempingach nie pozwalają na używanie klimatyzatorów ze względu na duże zużycie prądu oraz obciążenia sieciowe jakie one generują? Czy taka klima 900wat nie przeciąży instalacji kampera oraz przyłącza pradowego na kempingu? |
Nikt nie pyta czy masz klimatyzator czy nie .Czasem na kempingach zabezpieczenie w skrzynce przyłączeniowej jest małe i to limituje ile i jakich gadżetów użyjesz .Ten o którym piszesz nie przestraszy zabezpieczenia ale i nie pomoże w lipcu czy sierpniu na południu Europy.Moim zdaniem szkoda czasu ,albo załóż dachowy klimatyzator albo daj sobie spokój .Jak piszą niektórzy jest zbędny i sporo w tym racji.W ubiegłym roku w czerwcu na Lazurowym przez trzy tygodnie nie użyłem nawet jeden raz.Ale będąc na Elbie na przełomie lipca i sierpnia chodził praktycznie cały dzień schładzając na noc.
Ale każdy ma wybór |
|
|
|
 |
hymerek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2020-06-08, 08:03
|
|
|
Socale napisał/a: | hymerek napisał/a: | OK, a czy ten z linka który podalem nie bedzie za maly do integry 700cm? W opiniach pisza ze bez problemu, ale to tylko 3000BTU |
Nie czytasz własnego tematu z odpowiedziami uważnie. Zwykły wiatrak zrobi odczuwalne 4000BTU a pisałem rzeczowo.
Opiniom nie ufaj, w jakim ty świecie żyjesz?
3000BTU schłodzi Ci łazienkę do wieczornej obsługi ciała. |
nie stresuj sie przyjacielu, wyluzuj |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-06-08, 15:07
|
|
|
Gdzież ja stresowany jestem ?
Chciałem tylko by informacja nie umknęła by jej nie powielać.
Dziś byłem krótko w LM i zerknąłem na klimatyzatory zintegrowane, widać wyraźnie że cenowo przygotowują się do upałów.
Jak nic nie wybierzesz, to ja mam w zapasie chyba 2 szt jeszcze nie wiem skąd.
Tanio będzie. |
 |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 121/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2020-06-08, 15:51
|
|
|
hymerek napisał/a: | jego zaleta jest to ze ma tylko 300wat, czy spotkaliście sie z tym ze na kempingach nie pozwalają na używanie klimatyzatorów ze względu na duże zużycie prądu oraz obciążenia sieciowe jakie one generują? Czy taka klima 900wat nie przeciąży instalacji kampera oraz przyłącza pradowego na kempingu? |
300W to zaleta jeśli chcesz działać z przetwornicy i akumulatora zabudowy.
Ale klimatyzator jest za cienki żeby w ciągu dnia schłodzić całą budę. Znam z autopsji, posiadam FRAL-a, działa świetnie w nocy na sypialnie.
Jeśli chcesz schłodzić całą krypę niezależnie od pogody na zewnątrz to celuj w klimatyzatory pobierające moc minimum 1000W, bo to się mniejwięcej przekłada na moc chłodniczą 3kW i wystarczy na tą kubaturę. |
|
|
|
 |
hymerek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2020-06-08, 19:12
|
|
|
reaven22 napisał/a: | hymerek napisał/a: | jego zaleta jest to ze ma tylko 300wat, czy spotkaliście sie z tym ze na kempingach nie pozwalają na używanie klimatyzatorów ze względu na duże zużycie prądu oraz obciążenia sieciowe jakie one generują? Czy taka klima 900wat nie przeciąży instalacji kampera oraz przyłącza pradowego na kempingu? |
300W to zaleta jeśli chcesz działać z przetwornicy i akumulatora zabudowy.
Ale klimatyzator jest za cienki żeby w ciągu dnia schłodzić całą budę. Znam z autopsji, posiadam FRAL-a, działa świetnie w nocy na sypialnie.
Jeśli chcesz schłodzić całą krypę niezależnie od pogody na zewnątrz to celuj w klimatyzatory pobierające moc minimum 1000W, bo to się mniejwięcej przekłada na moc chłodniczą 3kW i wystarczy na tą kubaturę. |
1000Wat nie bedzie problemem na kempingu? Zabezpieczeń nie bedzie wyrzucalo?
A czy standardowa instalacja kampera (230v) wytrzyma obciążenia 1kW ? |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 121/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2020-06-08, 21:02
|
|
|
hymerek napisał/a: | 1000Wat nie bedzie problemem na kempingu? Zabezpieczeń nie bedzie wyrzucalo?
A czy standardowa instalacja kampera (230v) wytrzyma obciążenia 1kW ? |
1kW to c/a 4,4A obciążenia, to stosunkowo niewiele. Rzadko kiedy stosuje się zabezpieczenia poniżej 6A. |
|
|
|
 |
|