Okna MPK |
Autor |
Wiadomość |
Zbynek
zaawansowany

Twój sprzęt: Był: Knaus Boxstar 600
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Kwi 2017 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2020-06-08, 18:40 Okna MPK
|
|
|
Macie jakieś doświadczenia z tymi oknami? Chodzi o najbardziej popularne: 40x40 i 70x50cm. Z tego co widzę zaletą jest prawie bezstopniowa regulacja otwarcia (dużo "ząbków" na prowadnicy) i duży kąt otwarcia. Jak wypadają w porównaniu do Heki mini i midi? |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 193/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2020-06-08, 19:11
|
|
|
W oknie MPK które miałem w obecnym kamperku o ile pamiętam były tylko dwie pozycje :
zamknięte i otwarte
Zaletą była możliwośc otwierania we wszystkich kierunkach . Wadą wpadające liście a w zimie śnieg przez mikrowentylację .
Wywaliłem je też z innego powodu.......plastyk po latach zrobił się kruchy i nieprzejrzysty |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Zbynek
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-06-08, 20:31
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | W oknie MPK które miałem w obecnym kamperku o ile pamiętam były tylko dwie pozycje :
zamknięte i otwarte
Zaletą była możliwośc otwierania we wszystkich kierunkach . Wadą wpadające liście a w zimie śnieg przez mikrowentylację .
Wywaliłem je też z innego powodu.......plastyk po latach zrobił się kruchy i nieprzejrzysty |
Chodzi mi o takie okno:
mpk.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1757 raz(y) 23,15 KB |
|
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2020-06-08, 20:43
|
|
|
Zbynek napisał/a: | Chodzi mi o takie okno: |
wymieniłem na takie w kamperze, miałem w dwóch przyczepach
problemem sa śmieci spadające na moskitierę i żaluzję - o ile z moskitiery można wydmuchac paszczą albo wybrac ręką z na żaluzli ich nie widać
innych wad nie stwiedziłem
trzeba przyzwyczaić sie do sposobu regulacji i otwierania - najpierw pociągasz rączkę na dół a potem jeździsz po prowadnicy |
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
Zbynek
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-06-08, 21:04
|
|
|
chris_66 napisał/a: | Zbynek napisał/a: | Chodzi mi o takie okno: |
problemem sa śmieci spadające na moskitierę i żaluzję - o ile z moskitiery można wydmuchac paszczą albo wybrac ręką z na żaluzli ich nie widać
trzeba przyzwyczaić sie do sposobu regulacji i otwierania - najpierw pociągasz rączkę na dół a potem jeździsz po prowadnicy |
Wstawiłeś 40x40 czy 70x50? Masz porównanie z Heki? |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 193/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2020-06-08, 21:38
|
|
|
Ok ; to napisz ;że chodziło o okno dachowe MPK VISIONSTAR M PRO |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2020-06-08, 22:24
|
|
|
Zbynek napisał/a: | chris_66 napisał/a: | Zbynek napisał/a: | Chodzi mi o takie okno: |
Wstawiłeś 40x40 czy 70x50? Masz porównanie z Heki? |
40x40
miałem heki 50x70 w przyczepie i było niewygodnie pod każdym względem - odstawało od sufitu (a miałem wysokośc dla siebie na styk) brak regulacji (zamknięte/uchylone/otwarte) i niewygodna moskitiera/roleta - ale to bardziej przez zużycie i rozmiar |
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
Zbynek
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-06-09, 09:53
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | Ok ; to napisz ;że chodziło o okno dachowe MPK VISIONSTAR M PRO |
Z tyłu prawdopodobnie dam Turbo Vent`a, a z przodu waham się między Heki Midi a MPK Vision Star L 70x50. Do łazienki jakieś 28x28 z wentylatorem, ale jeszcze nie robiłem rozeznania. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 90/89 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2020-06-17, 17:28
|
|
|
Demontaż okna dachowego w Hobby.
Czy maskownica okna od wewnątrz jest na jakiś zatrzaskach, czy też może przykręcona? Pewnie na zatrzaskach, tylko w których miejscach są te zatrzaski i jak do nich dobrać się? |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 90/89 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2020-06-19, 14:22
|
|
|
Może ktoś skorzysta. Okno firmy REMIS. Takie jak u mnie.
https://www.youtube.com/watch?v=BL_0ufUcRKQ |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
|