|
|
Solar ok 150W-180W z Aliexperess. Jakie są wasze wrażenia ? |
Autor |
Wiadomość |
Harry
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Burstner Ixeo Time It 2013
|
Wysłany: 2020-06-08, 13:21 Solar ok 150W-180W z Aliexperess. Jakie są wasze wrażenia ?
|
|
|
Przymierzam się do zakupu jakiegoś solara z ali lub alledrogo i najlepiej pasowałby mi elastyczny.
Wiem że się nagrzewają itp. Mam kilka pytań.
- czy elastyczne są już na tyle dopracowane by były w miarę bezawaryjne ?
- Jakie wady elastycznych a jakie wady twardych oprócz podstawowych o, których wszędzie piszą.
- Jakich firm macie te panele ? Większość to i tak Azja, ale może są tam jakieś bardziej polecane i mniej.
Myślałem o pojemności ok 150-180W aku mam 90Ah. Zapotrzebowanie na energie zwykła lodówka kompresorowa ok 60W puszczona przez przetwornicę i oświetlenie LED 12V. Nocowanie na dziko max dwie doby. Więc z moich obliczeń wychodzi, że ta moc panela latem by starczyła. |
|
|
|
 |
cebek
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: vw t4 multivan
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Wrz 2008 Piwa: 5/5 Skąd: kowary
|
Wysłany: 2020-06-08, 21:13
|
|
|
Jeśli długo stoisz, to 150W może być trochę mało. Dałbym więcej. Poza tym u mnie solar elastyczny 100W poprzepalał się w miejscach łączenia ogniw. Teraz nauczony doświadczeniem montowałbym elastyczny na jakiś poliwęglan komorowy, albo coś co pozwoli na przepływ powietrza pod panelem. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-06-08, 22:03 Re: Solar ok 150W-180W z Aliexperess. Jakie są wasze wrażeni
|
|
|
Harry napisał/a: | ...
pasowałby mi elastyczny.
.
- czy elastyczne są już na tyle dopracowane by były w miarę bezawaryjne ?
- Jakie wady elastycznych a jakie wady twardych oprócz podstawowych o, których wszędzie piszą.
... |
Elastyczny jeszcze nie.
Nie są dopracowane.
Przerwy w połączeniach.
Nasz kolega Zbyszekwoj siedzi w Maroko, zdechły mu solary elastyczne. Wyrwał z korzeniami, podeptał, połamał, spalił, siekierą potraktował ect... i kupił tam nowy sztywny panel by przeżyć a teraz jest uwięziony.
Tu temat: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=35128 |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
less11
trochę już popisał
Twój sprzęt: Mobilvetta KEA i67
|
Wysłany: 2020-06-08, 22:04
|
|
|
Ja właśnie jestem po zakupie i montażu elastyka 180W z prostym regulatorem pwm. Ze wzgledu na kształ dachu mojego kampera sztywny musiałbym zamontować na samym końcu kampera i ciągnąć instalację do przodu, bo mam aku pod siedzeniem.
Kupiłem cały zestaw (panel, pwm, kable, przelotka dachowa, Sikaflex) od forumowego kolegi. Montaż samodzielny bez problemów, jestem zadowolony, ale co do trwałości nie jestem w stanie nic powiedzieć. Rozważałem zakup z Aliexpress, ale obawiałem się awaryjności i braku gwarancji. |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2020-06-08, 22:38
|
|
|
Ja już w sumie wymieniłem 3 szt. od polskiego dostawcy. W ubiegłym roku dzień przed wyjazdem tj. w sobotę zorientowałem się, że z trzech paneli tylko jeden jest sprawny, ten najstarszy. Wyjazd niedzielny przełożony, w poniedziałek rano zamówiłem 2 szt. w tym jeden jeszcze był na gwarancji, we wtorek o 9 rano kurier przywiózł 2 panele a zabrał jako reklamację jeden. Błyskawiczna akcja z klejeniem i łączeniem instalacji a o 19,00 wyjazd do Hiszpanii.
Inna sprawa to wydajność. Niedawno tj. pod koniec maja byłem o naszego kolegi Grzegorzalexa i przy okazji pomogłem mu zamontować nowe solary szklane 3x80Wp w miejsce elastycznych, które też mu padły. Po montażu porównaliśmy ładowanie, (kampery stały obok siebie) - moje elastyczne 3 x 100Wp - 13A, Grzegorza 3 x 80Wp - 16A. Obaj mamy markowe regulatory MPPT. Konkluzja jest jednoznaczna - panele elastyczne mają jedyną zaletę, że są lekkie, bo jakością, trwałością i wydajnością znacznie ustępują szklanym. |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2020-06-09, 00:09 Re: Solar ok 150W-180W z Aliexperess. Jakie są wasze wrażeni
|
|
|
Harry napisał/a: | Przymierzam się do zakupu jakiegoś solara z ali lub alledrogo |
kup coś od normalnej firmy z gwarancją itd
na ali mozna kupować jakies zabawki za 20 zł , chyba, że masz dużo kasy
a elastyczne panele są fajne, o ile oglądasz u kogos albo na jutubie, bo tak naprawdę to co chwila słuchac na forach o problemach i chęc powrotu do klasyki sztywnej w ramce |
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
Harry
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Burstner Ixeo Time It 2013
|
Wysłany: 2020-06-09, 08:31
|
|
|
I o takie info mi chodziło. Teraz muszę sprawdzić czy na wysokość jak zamontuje sztywne samochód wejdzie mi do garażu. Aż dziwne, że te elastyki tak padają. Jakich firm najlepiej kupić w PL ? Macie jakies namiary lub nazwy firm. |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 138/163 Skąd: Bawaria
|
|
|
|
 |
rjas
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 23/13 Skąd: Przybysławice/Kraków
|
Wysłany: 2020-06-16, 17:28
|
|
|
Ja miałem przyklejony jeden elastyczny 130W na Sika 121 do dachu - 4 lata i żadnych problemów. Działał jak należy, chociaż w tej chwili nie wymyślę ile amper dawał. |
_________________ Nasz pierwszy którym cieszy się ktoś inny i już wiem kto
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|