|
Który solar wybrać |
| Autor |
Wiadomość |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2020-06-18, 08:52
|
|
|
Bogi - sika 221 i tak jak papamila pisze:
0. Wymień przewody na porządne solarne 4mm2, trzeba dolutować do diody w skrzynce czarnej (otwiera się od góry i z boku) - potem zalać siką i zamknąć
1. Odrysuj panel na czystym dachu (otłuści nitro - papier 260-320 na całej powierzchni i nitro przemyć) tylko ostrożnie aby nie zedrzeć lakieru i go nie zmyć (ciemna szmatka)
2. Tubę nagrzać na słoneczku (będzie płynniejszy) po obwodzie daj silikon i potem paseczki lub ślimaczka tak aby nie było za dużo a równo, miedzy paskami po jakieś 5 cm
3. panel od dołu zmatowić papierkiem ściernym i przemyć nitro
4. panel położyć i delikatnie docisnąć (packa do fugi, styropianowa paca - grosze kosztuje a jest dobre - duża powierzchnia docisku)
5. przestrzeń między krawędzią panela a dachem musi być wypełnia silką - powinno wypłynąć - jak brakuje to dołóż i krawędź robimy szpachelką do fug silikonowych a jak nie mamy to paluchem tak aby skos był - szczególnie od przodu pojazdu - opływ powietrza
Tu macie dwa panele starszy 3 lata (grubszy) i ten nowszy cienki 1 rok - taki matowy. Oba działają.
Powodzenia
IMG_20191116_104232.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 11 raz(y) 109,37 KB |
|
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
| |
|
|
|
 |
wędrowiec
weteran

Twój sprzęt: burstner privilege t690
Nazwa załogi: Marzena i Przemek
|
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 273/209 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2020-06-18, 09:24
|
|
|
| Do odrywania przyklejonego panelu używa się struny gitarowej.To patent ŚP.Bronka chyba. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2020-06-18, 09:26
|
|
|
| rakro1 napisał/a: | | Do odrywania przyklejonego panelu używa się struny gitarowej.To patent ŚP.Bronka chyba. |
dokładnie - taki patent z technologi "do wycinania szyb przednich" - można kopić za grosze. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
wędrowiec
weteran

Twój sprzęt: burstner privilege t690
Nazwa załogi: Marzena i Przemek
|
|
|
|
 |
BOGI
doświadczony pisarz BOGI
Twój sprzęt: Weinsberg 601MQH (dawniej JOINT E33)
|
Wysłany: 2020-06-18, 10:11
|
|
|
| Dziękuję wszystkim za porady. Jeśli Neno ma podobny solar i nie wypaliła się dziura w dachu (rozumie, że buda plastikowa), to jestem uspokojony. Sęk w tym, że to nie ja będę przyklejał panel i robił instalację tylko umówiłem się na to w serwisie w Tomicach, gdyż uważam tę firmę za godną zaufania. Jedyne co mogę to chyba zasugerować i umówić się na sposób klejenia, ale nie będę przy tym i będzie tak jak to oni zrobią. Oczywiście, o ile zauważę, że moje uwagi będą irytować, to nie będę mógł przekazać uzyskanej wiedzy na tym forum. Ale nie chciałbym jednak aby było jak na budowie, czyli "będzie Pan zadowolony". W tej rozpoczętej dyskusji nie idzie już o mój solar, ale aby inni uzyskali cenną Waszą (i trochę nieskromnie i moją) wiedzę w temacie. Bo przewiduję, że solar w kamperach to będzie normalka jak WC czy kuchenka i ogrzewanie. Póki co musimy zdawać się na przyjacielskie porady, zanim serwisy opanują temat. Co do nakładania równej warstwy szpachlą stalową co zapobiega uszkodzeniom w czasie gradobicia, to taki sposób przekazał mnie p.Marcin, który instaluje solary i robi instalacje elektryczne w kamperach i ma dużą w tym praktykę. Myślę, że trochę jest w tym racji, bo tak równomiernie przyklejony do równej powierzchni cienki solar, łatwiej będzie przekazywał energię uderzenia na podłoże i nie uginał się, czyli "łamał" połączenia, dawniej lutowane były elastyczne, teraz bardziej kruche... |
|
|
|
 |
Neno
zaawansowany

|
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2020-06-18, 22:18
|
|
|
Już niewiele prostszych rzeczy do zrobienia własnoręcznie,nie tylko w aucie ,znajdziesz do zrobienia własnoręcznie.Wiedza tak zdobywana okazuje się bezcenna w sytuacjach awaryjnych zdarzających się zwykle daleko od zaufanego serwisu.Nie masz w dodatku gwarancji,że "zaufany warsztat" zrobi to porządnie.Zrób sam,najwyżej zepsujesz.Nauka też kosztuje.Substancję klejącą rozprowadź czymkolwiek i zrób wzorki jakie przyjdą Ci do głowy.Krawędzie ważne,zwłaszcza ta od frontu ale bez obaw.Nie uszkodzisz,przykleisz,będzie działał.
Problemem z jakim się borykamy to marzenia o serwisie idealnym ale w takich są kolejki przeogromne( ja czekałem dwa lata aby Nowosądecki Duni zrobił mi łazienkę) i ceny nie dla wszystkich akceptowalne.Szukamy taniej - tańsze auto,tańsze części/np.solary i tańszy montaż.I nie udaje się.Z różnych względów.Zrób sam,bardzo Cię proszę. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 350/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2020-06-18, 22:36
|
|
|
| rakro1 napisał/a: | | To patent ŚP.Bronka chyba. |
Bronek żyje , więc nie pisz bzdur.
Co do patentu na strunę , to sposób stary jak świat.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2020-06-18, 22:48
|
|
|
| Wiem przecież.To jego nick na CT i jako Bronek nie pojawia się.Jako Robert funkcjonuje zapewne całkiem nieźle.Wspomniałem go z tęsknoty bardziej.. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/625 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2020-06-19, 05:12
|
|
|
| rakro1 napisał/a: | | Jako Robert funkcjonuje zapewne całkiem nieźle |
Raczej Darek |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2020-06-19, 13:12
|
|
|
| No Darek.Ma on sobowtóra,mojego kolegę z Wadowic.Ta sama profesja co Bronek i wygląd.Nie ten na żywo a ten w avatarze.I ten kolega ma zamiennie Robert/Jacek.Gdy się późno pisze to i głupoty wychodzą.Faktem jest,że brak Bronka i jego zaangażowania w każdy temat.I jestem przekonany,że u niego czytałem o tej strunie.Nie wycinam szyb zawodowo lub amatorsko i nie słyszałem wcześniej o takiej metodzie a chciałem podpowiedzieć koledze z forum. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2020-06-20, 15:34
|
|
|
| Mialem dwa solary ,a wlasciwie jeszcze mam.Jeden przyklejony sika221 wytrzymal 3 lata, drugi na poliwęglanie ok 2 miesiace. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2020-06-20, 15:35
|
|
|
| Mialem dwa solary ,a wlasciwie jeszcze mam.Jeden przyklejony sika221 wytrzymal 3 lata, drugi na poliwęglanie ok 2 miesiace. |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2020-06-20, 21:17
|
|
|
| Pierwsze solary kleiłem na sikaflex 221, oderwać cholernie ciężko. jeden padł już po roku, reklamowany przykleiłem na klej do szyb - dobrze trzyma ale znacznie łatwiej oderwać, ten też padł po dwóch niespełna latach - na szczęście bo mogłem jeszcze reklamować. Następne w maju 2019r. kleiłem też na klej do szyb - na razie działają ale nie tak jak szklane o porównywalnej mocy. |
| |
|
|
|
 |
|
|