Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
TRUMA COMBI 4 Diesel
Autor Wiadomość
Alfi 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: jeszcze nie wiem czego szukam
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-06-19, 11:40   TRUMA COMBI 4 Diesel

Witam,
Czy ktoś używa takiego ogrzewania?
Zastanawiam się nad spalinami i ewentualną głośnością takiego pieca np na gęsto obłożonym polu campingowym, lub na cichej uliczce w gdzieś w mieście.

Podobno można dogrzewać auto w trakcie jazdy? Nie wiem czy to możliwe.

Gorąca prośba o podzielenie się swoimi doświadczeniami lub zasłyszanymi i potwierdzonymi informacjami.

Pozdrawiam
Pawel
Postaw piwo autorowi tego posta

Zbynek 
zaawansowany

Twój sprzęt: Był: Knaus Boxstar 600
Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2020-06-22, 14:51   Re: TRUMA COMBI 4 Diesel

Alfi napisał/a:
Witam,
Czy ktoś używa takiego ogrzewania?
Zastanawiam się nad spalinami i ewentualną głośnością takiego pieca np na gęsto obłożonym polu campingowym, lub na cichej uliczce w gdzieś w mieście.

Podobno można dogrzewać auto w trakcie jazdy? Nie wiem czy to możliwe.

Gorąca prośba o podzielenie się swoimi doświadczeniami lub zasłyszanymi i potwierdzonymi informacjami.

Pozdrawiam
Pawel

Z tego co wiem to nie ma Trumy diesel 4kW, jest tylko mocniejsza - 6kW.

andrzejm94 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Teraz bezdomny
Nazwa załogi: Majsterki
Piwa: 1/19
Wysłany: 2020-06-22, 18:48   

Ja używam Truma Combi 6 Disel, od czterech lat , nie ma problemu z głośnością, można uzywać w trakcie jazdy, potrzebuje jednak trochę prądu, w zbiorniku paliwa nie może być mało, przestanie pobierać,

Alfi 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-06-23, 10:34   Re: TRUMA COMBI 4 Diesel

[quote="Zbynek"]
Alfi napisał/a:

Z tego co wiem to nie ma Trumy diesel 4kW, jest tylko mocniejsza - 6kW.

Też byłem takiego zdania. Okazuje się że jest 4kW. Truma Combi D4

Alfi 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-06-23, 10:37   

andrzejm94 napisał/a:
Ja używam Truma Combi 6 Disel, od czterech lat , nie ma problemu z głośnością, można uzywać w trakcie jazdy, potrzebuje jednak trochę prądu, w zbiorniku paliwa nie może być mało, przestanie pobierać,

Rozumiem że jest jakiś czujnik związany z ilością paliwa.

A jak wygląda kwestia ewentualnego "dymienia". Zdaję sobie sprawę, że to nie stary Diesel, ale czy w przypadku odpalania coś może być zauważone?

DarekK 
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Piwa: 4/9
Wysłany: 2020-06-23, 22:35   

W zależności od egzemplarza - jeśli odpali po pierwszym starcie bezproblemowo wówczas nie ma kłopotu z dymieniem. Natomiast jeśli załapie za drugim czy trzecim cyklem może być całkiem widoczna chmurka. Gdy piecyk jest już rozgrzany dymienie raczej niezauważalne.
Przy fabrycznym montażu paliwo pobierane ze zbiornika jest z wyższego poziomu niż smok silnika. Ma to zabezpieczyć przed unieruchomieniem pojazdu przy długim ogrzewaniu. Jeśli podepniesz pompkę bezpośrednio do przewodu ssącego silnika - wówczas możesz wyssać paliwo do zera. No i jeśli chodzi o prąd to fakt że gazowa zużywa go mniej - ale i tak nie ma tragedii.
Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Alfi 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-06-23, 23:03   

Dzięki za wszelkie informacje,

Mam na oku takie urządzenie z 17 roku, jestem umówiony na oględziny, ale nie bardzo jest jak to sprawdzić bez odpalania.....
Właściciel tłumaczy że nie jest to takie proste w domowych warunkach, tym bardziej że z elektronicznym sterowaniem.

Ma ktoś jakiś pomysł jak można to sprawdzić, lub gdzie ewentualnie zajrzeć żeby żeby nie przywieźć do domu worka ziemniaków za 6kk :shock:

Jacek999 
zaawansowany

Twój sprzęt: W budowie
Piwa: 25/22
Wysłany: 2020-06-24, 06:18   

Zastanawia mnie brak Trumy combi 4 D, w ofercie polskiej i niemieckiej na stronie przedstawiciela. Znalazłem jedynie link do instrukcji https://dealernew.truma.com/_anweisungen/Truma_Katalog/pdf_verzeichnis/30_000/34030_17800_02.pdf
Prawdopodobnie była ona produkowana wcześniej i z jakiegoś powodu przestali.Też się zastanawiam nad zakupem, myślałem o 6D, ale dla małego blaszaka nie wiem czy jest sens.
Jeśli byłaby możliwość zakupu mniejszej nowej pewnie bym taką wybrał.

Alfi 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-06-24, 10:38   

Ten typ produkowany jest na rynek angielski, i tam jest w ciągłej sprzedaży - zasłyszane od dystrybutora.

To co pojawia się u nas, jest z demontażu aut z Anglii lub Francji.

DarekK 
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Piwa: 4/9
Wysłany: 2020-06-24, 23:26   

Boję się że bez odpalania nie sprawdzisz. Oprócz samego pieca potrzebny jeszcze komin (przy wylocie spalin jest jeszcze mały wentylatorek i kawałek elektroniki) do tego sterowanie wewnętrzne (podłączane na wtyczkę RJ45 bodajże) zasilanie 12V, pompka paliwa z podłączeniem do pieca i bańki z ropą. Wszystko to musisz spiąć do kupy i uruchomić. W warunkach domowych raczej trudne do wykonania - ale nie niemożliwe. No chyba że sprzedający da Ci gwarancję rozruchową - choć nie wiem jak coś takiego w razie biedy wyegzekwować.
Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Odpowiedz do tematu