|
|
|
Podatek 3000 zł |
| Autor |
Wiadomość |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 353/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2009-04-21, 15:34
|
|
|
W artykułach raz mówi się o podatku zastępującym akcyzę przy zakupie nowego lub używanego sprowadzanego z zagranicy, a innym razem o corocznym podatku. Ja już zgłupiałem i na razie chyba nikt do końca nie wie, jaki to ma być sposób na wyciąganie kasy z kieszeni kierowców. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 366/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2009-04-21, 16:04
|
|
|
| wbobowski napisał/a: | Ja już zgłupiałem i na razie chyba nikt do końca nie wie, jaki to ma być sposób na wyciąganie kasy z kieszeni kierowców. |
Tysiąc fotoradarów więcej, mandat za przekroczenie szybkości o 1 km/h i coroczna opłata ekologiczna. Hura ! Nareszcie rząd dbający o swoich obywateli
PS
jeśli do kampera z 1991 r wstawię silnik z 2005 r to chyba będzie spełniał normy emisji spalin ? Przecież to silnik wydziela spaliny, a nie nadwozie ? |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
mpotok
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: fiat dukato burstner
Nazwa załogi: Małgosia
|
Wysłany: 2009-04-22, 07:19 Podatek 3000
|
|
|
Myślę że ministerstwo zwyczajnie testuje, a ma do pomocy opłacanych dziennikarzy przez producentów samochodów ile da się wydoić z najbiedniejszych kierowców.
Ekologia to dziś słowo wytrych, wczoraj w TVN biznes sławny profesor tłumaczył że tzw efekt cieplarniany jest okresem cyklicznym i nie ma nic wspólnego z samochodami itd.
Jest to tylko raj dla darmozjadów ekologów i przykrywka dla podatkoździorców.
i jak nie będziemy się bronić jak np górnicy to nas wykończą, i będziemy opłacać powiększającą się w trybie geometrycznym armię urzędników.
Marian |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 103/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2009-04-22, 10:30
|
|
|
| mpotok napisał/a: | | Myślę że ministerstwo zwyczajnie testuje, a ma do pomocy opłacanych dziennikarzy przez producentów samochodów ile da się wydoić z najbiedniejszych kierowców. |
Dochodzi do tego jeszcze zwyczajna buta i arogancja ministerialnych urzędników, którym wydaje się, że mają prawo instrumentami administracyjnymi zmuszać ludzi do kupowania nowych samochodów. To jest myślenie z jakiejś innej epoki, ludzie kupują nowe samochody kiedy ich po prostu na to stać! Z wyjątkiem hobbystów nikt nie jeździ 15 letnim autem dla przyjemności albo żeby zrobić na złość środowisku. Jeśli jakaś władza uważa inaczej to niech się wyprowadzi na Księżyc. Sprawy by nie było, gdyby przeciętny samochód kosztował u nas cca półroczną pensję jak na Zachodzie, ale niestety tak nie jest. |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 366/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2009-04-22, 10:57
|
|
|
| Kazik II napisał/a: | | Jeśli jakaś władza uważa inaczej to niech się wyprowadzi na Księżyc. |
Powołajmy komitet budowy rakiety Ziemia - Księżyc, tylko w jedną stronę. Musi być spora, żeby się cały rząd zmieścił, chociaż oni już się od ziemi oderwali. |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
duch_gdansk
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Chevrolet Camaro
|
Wysłany: 2009-04-24, 06:37
|
|
|
Na wielu forach jest dym o ten podatek, podstawa to pisać protesty a nie marudziuć. Ja nawet Babci wytłumaczyłem o co chodzi tym pseudo ekologom, jak zwykle biednemu wiatr w oczy. Pie..... pseudo eko z syfem dookoła, gdzie segregacja śmieci, kary za zanieczyszczanie wody? Znowu chcą sięgnąć do kieszeni kierowców bo to najłatwiej. Już lecę kupować jakiegoś plastikowego badziewiaka z silnikiem 1,0 i z ratą na pół mojej pensji. W RPA prędzej auta zarejestruję |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 143/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2009-04-24, 11:28
|
|
|
| Więc niech kazdy zaprotestuje tutaj http://www.starszeauta.pl/ |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-04-24, 11:55
|
|
|
Ja to już zrobiłem. Tekst poszerzyłem i podałem w shoutbox. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1363 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-05-14, 20:46
|
|
|
Dzis znalazlem cos takiego w internecie
Podatek ekologiczny - będzie, nie będzie?
2009 - 05 - 08 | 12:24
źródło: mojeauto.pl
W.T.
Choć w mediach pojawiło się już szereg spekulacji na temat podatku ekologicznego, który miałby zastąpić obowiązującą dziś akcyzę, to wciąż nie ma jeszcze ostatecznej decyzji w tej kwestii.
- Minister Finansów, a tym bardziej rząd, nie podjęli decyzji o zastąpieniu podatku akcyzowego nowym rozwiązaniem - można było usłyszeć na wczorajszym posiedzeniu Sejmu, kiedy to Jacek Kapica, podsekretarz stanu w Ministerstwie Finansów, odpowiadał na pytania posłów w sprawie wprowadzenia podatku ekologicznego.
Nie oznacza to jednak, iż resort finansów nie prowadzi żadnych prac nad nowym podatkiem, jednak żaden pomysł nie zyskał jeszcze statusu projektu, który byłby skierowany na ścieżkę legislacyjną.
- Ministerstwo Finansów prowadzi jedynie analizy związane z założeniami do zmiany systemu opodatkowania samochodów, kwoty podatku, jakimi byliby obciążeni posiadacze samochodów, nie są dzisiaj znane i ostateczne - podkreślił Jacek Kapica. - Stąd też informacje prasowe wskazujące, iż posiadacze najstarszych pojazdów będą obciążeni podatkiem w wysokości 3 tys. zł mają charakter spekulacji medialnych i należy je zdementować.
Ponadto dodał, że choć w prawie wspólnotowym brak dziś harmonizacji przepisów w tej kwestii, to jednak Komisja Europejska optuje za zastępowaniem takich podatków jak polska akcyza podatkiem pobieranym corocznie z uwzględnieniem jego ekologicznego charakteru. Większość "starych" państw unijnych już stosuje podobne rozwiązania, a niektóre kraje, które niedawno wstąpiły do UE, również rozważa wprowadzenie analogicznych podatków.
Podczas swojego wystąpienia Jacek Kapica ponadto poinformował, że w resorcie gospodarki trwają obecnie prace dotyczące wypracowania szczegółowych propozycji wprowadzenia proekologicznego pakietu rozwiązań, który miałby wspierać popyt na nowsze samochody a ograniczyłby import starych aut wycofanych np. z eksploatacji w państwach zachodnich. - Jednym z elementów będących przedmiotem prac zespołu jest również zastąpienie akcyzy nowym rodzajem podatku uzależnionym od emisji spalin - dodał na zakończenie. |
|
|
|
 |
Jarosław69
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: LMC Finish 640
Dołączył: 29 Lis 2007 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Praszka-opolskie
|
Wysłany: 2009-12-03, 23:49
|
|
|
Witam.
Jak sytuacja wygląda pod koniec roku?
Jest juz jakaś jasność czy też wieczna ciemność jak to bywa w polandowie? |
_________________ Jarosław |
|
|
|
 |
Sławuta
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Pracuje nad tym
|
Wysłany: 2014-04-19, 19:15
|
|
|
| Podobno ostatnio piechocińskiemu (nomen omen) zlecono szybkie prace nad tym rozbojem... coś wiadomo więcej? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|