Włochy w lipcu '20 |
Autor |
Wiadomość |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/205 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2020-08-04, 14:41
|
|
|
less11 napisał/a: | Dla rozważających Sardynię przypominam o rejestracji pobytu w apce na min 48 h przed wjazdem, a sprawdzają to przed wejściem na prom |
Możesz przybliżyć o co chodzi z tą rejestracją w apce, bo nie doczytałem się w tym wątku? |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
SZMUN
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: L3H3 offroad
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Lip 2018 Piwa: 1/7 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 2020-08-04, 20:30
|
|
|
My jesteśmy właśnie we Florencji Pozdrawiamy |
_________________ VanLife - forma życia z wyboru |
|
|
|
 |
bogdan333
początkujący forumowicz
|
|
|
|
 |
less11
trochę już popisał
Twój sprzęt: Mobilvetta KEA i67
|
Wysłany: 2020-08-04, 22:27
|
|
|
bogdan333 napisał/a: | https://quifinanza.it/wp-content/uploads/sites/5/2020/06/modulo-sardegna.pdf
wersja papierowa drukujesz wypełniasz ,na Sardyni nikt tego nie sprawdza. |
Tego rzeczywiście nie ale nam sprawdzali przed promem apkę i wygenerowany nią kod QR. Nazywa sie to Sargegna Sikura. Sczegóły niżeSardynia Apka [/u] |
|
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/205 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2020-08-04, 23:45
|
|
|
Dzięki za info.
Pytam na wszelki wypadek, bo chcemy wyruszyć na południe ok. września. Planujemy Francję lub Włochy. Sardynia też wchodzi w grę. Czekamy na rozwój sytuacji... |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
mmf
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: HYMER CAMP 57
Nazwa załogi: M13
|
Wysłany: 2020-08-05, 07:04
|
|
|
less11 napisał/a: | A ja byłem na Sardynii od 20 do 31 lipca. Spokój i pustawo, prawie w ogóle nie było zagranicznych turystów. Z tego co wiem od miejscowych to w ogóle sezon słaby - mało odwiedzających. Dla rozważających Sardynię przypominam o rejestracji pobytu w apce na min 48 h przed wjazdem, a sprawdzają to przed wejściem na prom |
Witam,
prom mieliście wcześniej zarezerwowany czy tak z marszu kupiony bilet? cenowo za kamperka dużo to wychodzi?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
d600
trochę już popisał
Twój sprzęt: Dethleffs Trend
|
Wysłany: 2020-08-05, 09:38
|
|
|
less11 napisał/a: | A ja byłem na Sardynii od 20 do 31 lipca. Spokój i pustawo, prawie w ogóle nie było zagranicznych turystów. Z tego co wiem od miejscowych to w ogóle sezon słaby - mało odwiedzających. Dla rozważających Sardynię przypominam o rejestracji pobytu w apce na min 48 h przed wjazdem, a sprawdzają to przed wejściem na prom |
Dopiero co wrocielm z Sardynii po prawie 3 tygodniach i pierwsze slysze od Ciebie o jakiejś aplikacji . Nie wiem skad sie promowales , ale w Golfo Aranci nic takiego nie sprawdzali . Jedynie mierzyli temperature po przypłynieciu na Sardynie . |
|
|
|
 |
bogdan333
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-08-05, 10:05
|
|
|
Wypływałem z Genui 1 lipca w porcie przy kontroli dokumentów zażądali tego oświadczenia w wersji papierowej lub elektronicznej dostałem do wypełnienia to oświadczenie. Na Sardynii nikt tego nie sprawdzał. |
|
|
|
 |
less11
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-08-06, 17:44
|
|
|
Daty mojego pobytu podałem wyżej. Płynąłem z Livorno do Golfo Aranchi i przed wejściem na prom kazali pokazać kod QR z apki. Dotyczyło to zarówno mnie jak i żony. Dzieci dopisywało się do któregoś z rodziców. Nie wiem co było jakbym tego nie miał, ale miałem.
Prom rezerwowałem na ok 2 dni przed wypłynięciem, więc nie sądzę aby były problemy we wrześniu. Cena za ponad 7 metrowego kampera, 2 dorosłych i 1 dziecko około 350 euro tam i powrót łącznie. To za rejsy w dzień bo nocne są droższe. Długości faktycznie nie mierzą, a kolega za kampera poniżej 7 m płacił około 50 euro mniej |
|
|
|
 |
less11
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-08-06, 17:48
|
|
|
LINK
O konieczności rejestracji piszą też na stronie polskiego MSZ |
|
|
|
 |
Niewierny
trochę już popisał
Twój sprzęt: FORD TRANSIT HOBBY
Nazwa załogi: Agnieszka i Jarek
|
Wysłany: 2020-08-09, 18:20
|
|
|
Witam
Jak wcześniej pisałem jesteśmy we Włoszech. Aktualnie jesteśmy w Pompejach na kempingu Zeus. Kemping żadna rewelacja, jedyna zaleta, że jest też przy wejściu do wykopalisk. We Włoszech jak narazie nie mamy żadnych problemów ze względu na obostrzenia. Dotychczas zwiedziliśmy Florencję oraz Monte Cassino i nie mieliśmy żadnych kłopotów. Zwłaszcza zwiedzenie Monte Cassino było przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Dopiero po wejściu na szczyt góry gdzie jest usytuowany obelisk upamiętniający poległych żołnierzy 3 Dywizji Strzelców Karpackich można w pełni docenić ich wysiłek. Dodatkowo sam widok obelisku oraz niesamowity widok z góry na miasto Cassino w pełni zrekomsempowały nam trud wejścia na górę. Również zwiedzenie klasztoru Monte Cassino oraz muzeum które jest zlokalizowane zaraz przy wejściu na cmentarz Polskich Żołnierzy 2 korpusu pozostanie na długo w naszej pamięci. Warto na dłużej zatrzymać sie w tym muzeum gdzie pracownica (Polka) świetnie opowiada całą historię tej formacji oraz jej szlak bojowy. Z naszych obserwacji i doświadczeń wynika,że Włosi dużo bardziej przestrzegają zaleceń niz nasi rodacy w kraju. Jutro planujemy zwiedzić ruiny Pompei i ruszyć w dalszą drogę. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2020-08-11, 07:48
|
|
|
Nad Gardą południową, na polach kampingowych 30% obłożenia weekendy dobija może do 50%, w Pradze wręcz pusto, |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
KateAlex
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Citroen Dethleffs
Nazwa załogi: Alex Team Poland
Dołączyła: 20 Cze 2020 Postawił 3 piw(a) Skąd: wioska pod W-wą
|
Wysłany: 2020-08-12, 00:26
|
|
|
Darek Szczecin napisał/a: | Nad Gardą południową, na polach kampingowych 30% obłożenia weekendy dobija może do 50%, w Pradze wręcz pusto, |
Darek Szczecin, wielkie dzięki za cenne informacje
Po 4 tzw. ,,technicznych” wyjazdach w ostatnim miesiącu po PL, planujemy wyruszyć do słonecznej Italii. Będzie to nasz pierwszy, zagraniczny wyjazd naszym kamperem. Jeśli nic się nie zmieni ruszamy z PL 20.08 i kierujemy się nad Gardę. Tam chcemy pobyć ok. 3 dni i ruszyć dalej do Genui, a stamtąd rozważamy dwie opcje: 1. popłynąć promem na Sardynię lub 2. zjechać w dół wzdłuż wybrzeża, zwiedzić okoliczne miasteczka, dojechać do Pizy i obrać kierunek Toskania. Mamy na to 14 dni.
Wszelkie podpowiedzi i wskazówki dla nas są mile widziane
Pozdr
K&A |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2020-08-12, 09:21
|
|
|
Garda polecam camping San Benedetto w Peschiera del Garda, markety blisko na nogach, piekarnia i pizza 100 i 50 m od bramy, cena 50 euro za 3 osoby, czysto,
Jak śmigniecie w stronę wybrzeża liguryjskiego, polecam Camping Smeraldo w Moneglia, jedyny taki camping na którym jak się dobrze wybijesz to spod markizy na bańkę do wody wskoczysz , mikro plaża dla dzieci też jest, zamki można tylko z kamyków układać, taki urok tego wybrzeża, ale przejrzystość wody rujnuje zmysły |
|
|
|
 |
KateAlex
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Citroen Dethleffs
Nazwa załogi: Alex Team Poland
Dołączyła: 20 Cze 2020 Postawił 3 piw(a) Skąd: wioska pod W-wą
|
Wysłany: 2020-08-12, 21:14
|
|
|
Darku, bardzo Ci dziękuję za te informacje, przejrzeliśmy te kempingi i jak najbardziej jesteśmy ZA tym bardziej, że widzieliśmy fotkę Twojej miejscówki na kempingu Smeraldo, którą wstawiłeś w jednej z relacji , jest superrrr
Ze względu na to, że mamy 2 tygodnie odpuścimy tym razem Sardynię i pozostaniemy na lądzie. Zaczniemy od Gardy a później przemieścimy się na camping Smeraldo i pozwiedzamy część riwiery liguryjskiej
Później zjeżdżając w dół zahaczymy o Pizę i ruszymy w kierunku Florencji. Ot i taki nasz cały plan
Jak się już naumiem to wrzucę jakieś fotki
Jeszcze raz dziękuję
Pozdr. Kate |
|
|
|
 |
|