Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamperem dookoła Grecji 2020 w czasach "pandemii"
Autor Wiadomość
spanian 
stary wyga
Carpe diem

Twój sprzęt: Fiat Ducato Benimar 2.8 JTD rok 2002
Nazwa załogi: Transformers
Piwa: 112/7
Wysłany: 2020-08-07, 11:17   

Ja skręciłem w Zatokę Koryncką, a Peloponez przeciąłem środkiem, więc od wschodu nie doradzę, ale dam uwagę ogólną. Miejscówek na kolejny dzień szukajcie tak max do 8/9:00 lub po 18:00 Wtedy najlepsze warunki do zaparkowania, choć i tak turystów nie widać tylko miejscowych. Wodę dadzą wam na stacjach paliw tam gdzie zatankujecie paliwo. Nie odmawiali również tam gdzie nie tankowaliśmy. Zaraz jeszcze zerknę na profilu kolegi bo on jechał zachodnim Peloponezem i jak znajdę to tutaj miejscówkę podeślę. Omijajcie autostrady bo są drogie, a lokalne drogi znośnie przyzwoite.
Postaw piwo autorowi tego posta

xbartman 
stary wyga

Twój sprzęt: Nissan Primastar
Piwa: 65/10
Wysłany: 2020-08-07, 12:45   

pmierzow napisał/a:
Pytanie na szbko - kamper odbieramydośc późno po płudniu ok 18 w Atenach. PO zakupach nie bedzie wiele czasu do noclegu. Czy możecie może polecić jakieś spokojne miejsce na nocleg - kierunek północ od Aten (preferowany) lub kierunek Peloponez? najchetniej nad morzem?

Tak na szybko to polecam taki parking przy morzu około 30 km od Aten w kierunku Koryntu. Miejsce ciche, spokojne, brak ruchu. Spaliśmy tam 3 tygodnie temu.
Link

"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis

spanian 
stary wyga
Carpe diem

Wysłany: 2020-08-07, 13:29   

Masz

received_568172143850753.jpeg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 315,47 KB

Screenshot_2020-08-07-14-27-57-582_com.facebook.orca.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 355,82 KB

Screenshot_2020-08-07-14-27-49-365_com.facebook.orca.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 651,62 KB

Screenshot_2020-08-07-14-27-34-232_com.facebook.orca.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 312,82 KB

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
uhuprzem
uhuprzem 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato Carioca 40 2002r 2.8JTD
Piwa: 78/5
Wysłany: 2020-08-07, 14:05   

Super rodzinka, świetna relacja (piwko poleciało), wszystkie filmiki od A do Z obejrzane. My w tym roku Grecję odpuściliśmy ale na kolejne wakacje wracamy do tego raju na ziemi. Pozdrawiamy i do zobaczenia na trasie!
GRECJA 2019
GRECJA 2018

spanian 
stary wyga
Carpe diem

Wysłany: 2020-08-07, 15:00   

Uhuprzem, miło bardzo, dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie. Zaiste raj na ziemi. Dzisiaj przedostatnia część, Vasiliki, pożegnanie z Lefkadą i decyzja o powrocie na bierzmowanie córki. https://youtu.be/F6gJKkDFABw Tutaj poznaliśmy "alekug" sympatyczne małżeństwo z Rzeszowa, członków CT dzięki którym mieliśmy miejscówkę widoczną na filmie. Pozdrawiamy ich serdecznie.

Screenshot_2020-08-07-15-54-35-857_com.google.android.apps.photos.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 1,44 MB

Screenshot_2020-08-07-15-53-56-863_com.google.android.apps.photos.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 949,9 KB

Screenshot_2020-08-07-15-54-57-463_com.google.android.apps.photos.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 1,49 MB

Screenshot_2020-08-07-15-55-11-002_com.google.android.apps.photos.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 1,36 MB

Ostatnio zmieniony przez spanian 2020-08-07, 15:22, w całości zmieniany 2 razy  

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 351/396
Wysłany: 2020-08-07, 15:05   

[quote="pmierzow"]Czytam czytam wszystko co tylko znajde w sieci :-) 3,5 Miesiaca niestety nie mamy :-( wiec tym bardziej chcemy sie przygotowac jakoś na nasze 2 tygodnie... Jutro wylot :-)

Pytanie na szbko - kamper odbieramydośc późno po płudniu ok 18 w Atenach. PO zakupach nie bedzie wiele czasu do noclegu. Czy możecie może polecić jakieś spokojne miejsce na nocleg -

kierunek północ od Aten (preferowany) lub kierunek Peloponez? najchetniej nad morzem?[/quote
]A byłes na Sunionie poludnie od Aten,jadac w kier.Peloponezu,nie ma nic na postój,jedzie sie brzegiem morza nie autostrada i mozna szukac my spalismy Agio Teodori,od Koryntu masz Agrolide i Epidavros z piękna plaża WAGIONIA.Peloponez wschodni od Nafplio,plaza Karathona,do Poundy i łachy piachu na wyspie Elafonisos.wszystko na wschodzie piekne drogi wspaniałe ale górzyste,plaża Wyhlada od miejsca Richea,plaże w okolicach Monenvazji,jedziesz i znajdujesz,ja zawsze kierowałam sie mapa a teraz maps-me,pokazane masz gdzie piaszczyste plaże.Barbara.ps mieszkamy chyba blisko :?:
Ostatnio zmieniony przez Barbara i Zbigniew Muzyk 2020-08-07, 15:15, w całości zmieniany 1 raz  

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 351/396
Wysłany: 2020-08-07, 15:14   

To co podaje któryś z kolegów to Nea Peramos,duzy port,ale my stalismy nie w sezonie,w sezonie przy plażach jest zawsze kilka straganow, czynne bary,porozkładane leżaki itp,napewno cos znajdziesz bo piszesz że Grecje znasz ale nie podajesz miejsc,a wszystko sie zmienia nowe drogi ,hotele,itp.Po lub przed sezonem cały Peloponez jest ok.

spanian 
stary wyga
Carpe diem

Wysłany: 2020-08-08, 08:39   

Przyszło nam żyć w czasach totalnej dezinformacji. Kiedy wiadomości z równorzędnie wiarygodnych źródeł są sprzeczne i musimy zaufać swoim doświadczeniom, wiedzy, a nierzadko intuicji. Dotyczy to nie tylko sytuacji związanej z wirusem. Kiedy wracaliśmy z Grecji 18.07 bliżej miałem przez Evzoni z Macedonią niż Promachonas z Grecją. Zależało mi na rzetelnej informacji więc po kilku dniach dodzwoniłem się do konsulatu polskiej ambasady w Grecji z zapytaniem czy tylko wjazd na granicy z Bułgarią. Otrzymałem info, że tylko Promachonas jako granica lądowa dla ruchu turystycznego. Chciałem też przez Albanię. Miałem na rzut beretem. Ale jak w konsulacie powiedzieli, że tylko granica z Bułgarią, to jadę (prawie 400 km). Tymczasem kiedy rozłączyłem się z dwiema ekipami na Lefkadzie, oni dwa dni później przekroczyli granicę z Albanią, a inni granicę z Macedonią. Mało tego, dochodziły mnie słuchy, że za odpowiednią opłatą można było pewną granicę przekroczyć bez testów. Inni z kolei legitymując się testami zostali im poddani ponownie na granicy z Bułgarią. Jeszcze innych bez testów nie wpuścili, a kolejnym nie sprawdzali czy mają. My wjeżdżaliśmy do Grecji w oparciu o wypełniony wcześniej formularz na podstawie którego otrzymaliśmy kod weryfikacyjny (na jego podstawie decydowano czy ktoś zostanie poddany testom na granicy). Ale nie wpuszczono nas do Grecji od strony Macedonii mimo, że granica ta w formularzu istniała jako opcja. W Czarnogórze była wprowadzona godzina policyjna i oficjalne informacje podawały, że tylko tranzytem można przez ten kraj przejechać, gdy tymczasem ci sami znajomi nie doświadczyli tych restrykcji. Jakkolwiek gdybyśmy wahali się z decyzją, dziś już do Grecji byśmy nie pojechali. Sytuacja zmienia się z dnia na dzień w całej Europie i niczego nie można być pewnym. Nawet oficjalne, państwowe źródła nie są wiarygodne. Ciężkie czasy nastały. Najważniejsze w chwili obecnej jest to, by społeczeństwo nie dało się podzielić, poróżnić. Jesteśmy i tak bardzo mocno skonfliktowani. Z pewnością skorzystają na tym ci, którzy stoją za tym całym "zamieszaniem". Nie zapominajmy o tym, że mamy ograniczony czas życia. Nie jesteśmy nieśmiertelni. Wolę żyć "normalnie" z zachowaniem zdrowego rozsądku niż z wątpliwym bezpieczeństwem zamknięty w klatce niekończących się restrykcji gdzie dziś maseczka jutro rękawiczki, pojutrze strefy a następnego dnia kolejna niespodzianka i niewiadomo co jeszcze. A finalnie szczepionka jako panaceum. To jak żyć podczas okupacji i nie myśleć o oswobodzeniu. Ale to tylko moja prywatna refleksja i nie chcę urazić myślących inaczej. Powrót do domu z podróży na przekór i wbrew sytuacji, pod prąd. Komu sprawiliśmy trochę radości wspólnym podróżowaniem, jest nam miło. Pozostali niech wybaczą uciążliwość ciągłego udostępniania wątpliwie interesujących treści. Życzę sobie i nam wszystkim zwycięstwa świata wartości nad tym materialnym. Czyli aby bardziej być niż mieć. Zaraz podepnę film.

Wyświetl szczegóły
spanian 
stary wyga
Carpe diem

Wysłany: 2020-08-08, 08:45   

https://youtu.be/pVQd0yvsM90

07-26-47-27a110cf392369dabe136f435098.jpeg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 132,58 KB