Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja silnikowa
Autor Wiadomość
darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2020-08-18, 09:10   

W niedziele wracałem z nad morza i padła decyzja że klimatyzacja musi być.I stąd mam kilka pytań,czy parownik bez problemu zamontuje w istniejącej instalacji wentylacyjnej, czy musi być tak zwany parownik uniwersalny.Po drugie czy do mojego silnika 2.8 2004 by dokręcić sprężarkę muszę mieć jakieś mocowania,napinacze lub coś jeszcze.Zapewne dłuższy pasek,ale to szczegół.
Jest taki kompresor niewiadomej jakości i nawet nie wiem czy by pasował do mojego silnika
https://allegro.pl/oferta/ducato-2-0jtd-2002-2006r-kompresor-sprezarka-9371457312
Choć chyba wolał bym nową podróbę.Może ktoś coś wie,chętnie przygarnę trochę dodatkowej wiedzy.

Postaw piwo autorowi tego posta

Horte 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford Nobel Art
Piwa: 14/9
Wysłany: 2020-08-18, 12:11   

Najlepiej przełożyć cały tunel wraz z nagrzewnicą i parownikiem. Pewnie jeszcze będą potrzebne tunele powietrzne idące do kratek wentylacyjnych.
Przyjrzeć należy się także instalacji elektrycznej, bo nie zawsze ta co jest będzie miała wszystko, co jest potrzebne do podłączenia klimy.
Kompresor przykręca się do bloku silnika więc pewnie to nie problem.
Jak zakładałem klimę w fordzie, to w ciągu dnia spokojnie udało się to zrobić (u mnie 3 popołudnia). Najwięcej czasu zajmuje zdjęcie i założenie deski.

Moja rada jest taka, żebyś znalazł sprawnego dawcę i z niego pozyskał wszystkie części. Nie polecam samodzielnego kompletowania.

janus 
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
Piwa: 42/47
Wysłany: 2020-08-22, 07:18   

Albo KlimaBorki :bigok
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy!

interwoj 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW T4
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-08-22, 08:24   

Zakladalem od podstaw klime do vwT4 wszystkie komponety od innych dawcow, najwiekszy problem parownik, ktory jest duzy i trudno go umiescic pod deska roz. jesli nie jest oryginalny, nie polecam zakladac samemu (zaciskanie wezy pod odpowiednim katem bardzo upierdliwe) jak pisal przedmowca BORKI
pozdrawiam

erni 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: fiat ducato hobby vantana 60
Nazwa załogi: beretki
Postawił 1 piw(a)
  Wysłany: 2021-01-21, 09:02   

Klima Borki mogę polecić mimo problemów, które wynikły po przyjechaniu na miejsce. Tamacik do ducato 1.9 z 1997 Panowie przystąpili do pracy ochoczo , niestety ku ich zdziwieniu okazał się że mój egzemplarz był "dość nie typowy" Mianowicie opuszczając fabrykę nie miał wspomagania i jeszcze w niemczech ( w bardzo profesionalny sposób, jak stwierdził Właściciel klima borki ) w miejscu gdzie Oni montują klimę w tym modelu było zamontowane wspomaganie . I cały plan robót runą, dorobione mocowania/ blachy niestety nie mogły być wykorzystane . Propozycje były takie : zrezygnować z zakładania klimy, zrezygnować ze wspomagania , bądź najdroższa założenie fiatowskiego wspomagania w miejsce gdzie powinno być + założenie klimy w miejsce gdzie był plan założenia . Decyzja padła na 3 wersję i niestety musiałem zostawić kamperka 300 km od domu na 4 dni . Efekt , wszystko sie udało działa i jest full wyposażenie jak na ten model . Także jak najbardziej polecam Klima Borki i pozdrawiam .

Borys1003 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato TURBO
Nazwa załogi: Katarzyna Tomasz Aleksandra Oskar
Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 2023-05-16, 08:26   Ducato 2.8idtd Klimatyzacja

Czy moze ktoś z forumowiczów wysłać mi zdjecie jak fabrycznie wygladają rurki klimatyzacji (jak są zamontowane w silniku)w Ducato II 2.8IDTD 2000rok. Mam zamiar dołożyc klimę mam pacjenta z którego wyjęli calą klimę. Brakuje mi podwójnego koła pasowego wału i napinacza ale mysle,ze idzie to kupic nowe.

Odpowiedz do tematu