|
|
Planowane naprawy w moim Hymerusie 55 |
Autor |
Wiadomość |
polaris20
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymer 55 było 2.5 jest 2.8 :)
Nazwa załogi: Drużyna J&J Joanna i Jacek
|
Wysłany: 2020-08-19, 17:50 Planowane naprawy w moim Hymerusie 55
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów po dość długiej przerwie.
Zbliża się upragniony wyjazd do naszego kamperka, który od 5 sezonów stacjonuje słonecznej Andaluzji a konkretnie w miejscowości Sevilla.
Ten rok jest wyjątkowy bo do Hymerusa po raz pierwszy wybierzemy się w powiększonym składzie z naszym rocznym synkiem Stasiem
Związku z tym planuję polecieć tydzień wcześniej i przygotować nasze gniazdko po ponad rocznym staniu i nie używaniu. Nie chce wam zawracać gitary pierdołami jak sprzątanie itp więc przejdę może do sedna owego tematu.
1.
Pierwszy problem dotyczny wylewki w kuchni w której to uszkodzeniu po raz kolejny uległ mikro styk pamiętam, że podczas ostaniej wymiany nie pasował on idealnie mimo swoje bardzo zbliżonej budowy. Postanowiłem wymienić kran na nowy plus ewentualnie dokupić ten mikrostyk i ewentualnie zreanimować starą wylewkę i zostawić ją w zapasie. Zastanawia mnie tylko czy bateria którą wybrałem będzie pasował w otwór po starej baterii i tu pojawia się moje pytanie czy ktoś ma dostęp do manuala w którym możemy poznać rozmiar otworu lub mogłby to sprawdzić w swoim hymerku. Nowa wylewka aukcja allegro
2
Druga sprawa to pompka wody, która to niestety nie pracuje wydajnie. Mamy spory problem, żeby w prysznicu uzyskać odpowiednie ciśnienie (sitko w słuchawce czyste), to samo jest w spłuczce woda nawet nie jest w stanie zakręcić się po tym rowku w muszli. Tu też wrzucam linka do pompki, którą wybrałem: Aukcja Allegro Pompka
Pytanie czy ta pompka nie będzie za mocna ??
3
Trzecia woda sprawa to zbiornika na czystą wodę. Planuje go przepłukać czymś takim:
Link do środka czyszczącego
Kolejna sprawa to problem z którym borykam się od początku jak posiadam kampera.
Posiadam identyczny zbiornik jak na powyższym zdjęciu. Mój problem dotyczy tego, że podczas tankowania wody nie mogę przesadzić ponieważ później na podjazdach woda wycieka górną częścią gdzie wchodzi wąż zasilania oraz przewód pompki oraz chyba odpowietrznik, macie jakiś na to panent jak to uszczelnić, żeby zalewać po korek?
Mam też pytanie o ten wąż który ma niebieskie zakączenie czy to jest powrót wody ?
4.
Czwarta sprawa dotyczy przetwornicy obecnie mam jakąś nie wielką którą musze podłączać do gniazda od zapalniczki. Chciałbym ją wymienić na nieco większą ale tak żeby była ona podłączona do instalacji 230V, chciałbym mieć prąd w gniazdach głownie do ładowania laptopa, bateri aparatu, kamer oraz innych drobnych sprzętów rtv. Wiem, że było kilka tematów o przetwornicy ale dorzucam jeszcze to do swojego posta.
Na koniec dodam, że chętnie nawiąże kontakt z posiadaczem identycznego kampera jak mój chciałbym w między czasie przygotować nową wykładzinę, firany oraz zasłonę szoferki lecz do tego wszystkiego potrzebuje wymiarów. Mój Kamper to Fiat Ducato Hymer 55 Link do filmu identyczny jak na tym filmie.
Pozdrawiam wszystkich czytelników i czekam na wasze pomocne komentarze wyjazd 15.09 więc nie mam co marnować czasu |
_________________ Zapraszamy do naszego skromnego Bursztyna w Międzywodziu. Tani camping 200m od morza. osrodekbursztyn.com |
|
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2020-08-19, 18:39
|
|
|
Nie mam takiego samego kamperka ale układ z odbiciem lustrzanym.
AD1 kran powinien pasować zawsze możesz powiekszyc otwór.
AD2 tu sie nie znam bo mam instalacje ciśnieniową i jak już to bym pomyślał wcześniej na przerobieniem jej zamiast zakupywac pomkę do wody zanużeniową i nie bawił się w mikrostyki i będziesz miał odpowiednie ciśnienie w kranach.
DA3 Ten temat też przerabiałem wybebeszyłem cały zbiornik po myślałem że mi przecieka po zalaniu na fuul .
Winny był korek do zamykania wlewu , poszedłem na łatwiznę i podłożyłem mu wycietę dodatkową uszczelkę i przestało i tak to trwa do dzisiaj juz parę lat .
Minus tego rozwiązania to bardzo cieżko się go otwiera
AD4 Przetwornicę podłączasz bezpośrednio do akumulatora i taka tania ma zazwyczaj jedno gniazdo do ładowania to taka najprostsza za np 100 zł bez pełnego sinusa do ładowania np baterii lub telefonu itp z laptopami to różnie bywa i trzeba zainwestować w droższą .
Radzę sobie na tablecie i ta tania mi daje radę.
Odnośnie wykładziny nie pomogę inny układ podłogi ale firany mogę Ci pomierzyć |
|
|
|
|
 |
polaris20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2020-08-19, 21:23
|
|
|
Dzięki za zainteresowanie się tematem. Jak juz pisałem kamper obecnie jest w Hiszpanii a ja nad naszym Bałtykiem, dlatego nie wchodzi w grę przeróbka układu wody, zmuszony jestem na tą zanurzeniową, dodatkowo przyznam, że nie potrzebuje jakiegoś mega ciśnienia wystarczy takie jakie mam obecnie w kranie kuchennym gdzie rozbryzg wody jest bardzo dobry. Co do zbiornika to u mnie problem jest w tym "korku" gdzie wchodzi pompka tamtędy woda "ucieka" |
_________________ Zapraszamy do naszego skromnego Bursztyna w Międzywodziu. Tani camping 200m od morza. osrodekbursztyn.com |
|
|
|
 |
polaris20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2020-08-22, 01:37
|
|
|
Wpadnę coś skrobnąć, żeby mój temat szybko nie umarł.
Na dzień dzisiejszy zamówiłem wylewkę, oraz mikrostyk ponieważ nie jest drogi a był dostępny u tego samego sprzedawcy.
Dodatkowo chemię w postaci saszetek tak mocno zachwalanych na CT, lampkę obrysową na alkowe, nowe koraliki na fotel kierowcy oraz wiatraczki z klipsem, również podpatrzone w którymś temacie na forum.
Co do Przetwornicy to stwierdziłem, że nie będę kombinował i wypuszczę dwa nowe gniazda 220v obok moich 12v, jeśli bede potrzebował pod ciągnąc prąd gdzieś dalej skorzystam z przedłużacza.
Cały czas jeszcze zastanawiam się nad wyborem pompy. Dodatkowo stwierdziłem, że po tych 5 latach Hymerowi należy się jakiś przyzwoity serwis na miejscu w Hiszpanii więc zamówiłem wszystkie filtry oraz klocki. Płyny ustrojowe zakupie na miejscu ponieważ nie chce płacić więcej za paczkę którą chce wysłać przed moim wylotem do Sewilli.
Obawiam się o akumulatory ale liczyłem się z tym, że prawdopodobnie będę musiał je wymienić. Przed moim przyjazdem gospodarz parkingu ma mi sprawdzić ich kondycje ale to w zasadzie bez znaczenia bo i tak będę je wymieniać przecież na miejscu.
Kolejnym planowanym zakupem jest wentylator dachowy i tu moje pytanie czy ten z linku Wentylator Fiamma
będzie pasować do okna dachowego w Hymerze które wygląda podobnie do tego
Myślę również nad instalacją anteny wifi do wzmocnienia sygnału z darmowych punktów dostępowych tylko nie bardzo wiem z jakim routerem to połączyć w kamperku jeśli ktoś coś takiego montował u siebie to zapraszam do wypowiedzi
Będzie to nasz pierwszy wyjazd z naszym roczniakiem co jeszcze powinienem kupić aby jak najlepiej przystosować kampera do 2 miesięcznego pobytu z małym dzieckiem ? |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-08-22, 06:07
|
|
|
a propos tego kranu do zlewu, to miałem takich 3 i są one (moim zdaniem) kiepskiej jakości.
aby kran przetrwał dłużej niż 2 sezony trzeba wydać co najmniej 200zł.
kupiłem taki, przeżył 4 sezony i poszedł z kamperem do nowego właściciela.
https://www.kena.pl/pl/in...Id=450&catId=76 |
|
|
 |
polaris20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2020-08-22, 14:52
|
|
|
Cyryl napisał/a: | a propos tego kranu do zlewu, to miałem takich 3 i są one (moim zdaniem) kiepskiej jakości.
aby kran przetrwał dłużej niż 2 sezony trzeba wydać co najmniej 200zł.
kupiłem taki, przeżył 4 sezony i poszedł z kamperem do nowego właściciela.
https://www.kena.pl/pl/in...Id=450&catId=76 |
Fakt za taką cenę nie można wymagać wyjątkowej jakości. Jeśli. można wiedzieć co konkretnie się popsuło ? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|