|
|
Sprężynka powrotna |
Autor |
Wiadomość |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 54/148 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2020-08-20, 18:01 Sprężynka powrotna
|
|
|
Witam,
zacięły mi się drzwi od zabudowy.Po ich rozebraniu okazało się, ze jedna sprężynka odpowiedzialna za odbijanie zapadki pękła sobie i drzwi każdorazowo po zamknięciu na zamek (a raczej po pociągnięciu za klamkę przy zamknięty h drzwiach) nie dają się już otworzyć. Temat niby prosty rozebrać, wymienić sprężynkę i po sprawie .... ale...
Gdzie dostać taka delikatna sprężynkę? W sieci tego sporo ale to są raczej sprężynki klamki do garbusa czy fiata 126p a ja potrzebuje jakiegoś cienkiego „maleństwa„ :-(
Macie jakieś źródło/sklep gdzie można takie cos dokupić?
Potrzebuje cos podobnego ale cienkie i pewnie z jednym zwojem wystarczy:
Link przykładowy, nie jest to żadna reklama sklepu :-:Sprężynka
A może jest jakiś sprężysty drucik, z którego samemu sobie coś takiego można dogiąć? |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-08-21, 06:12
|
|
|
nie wiem czy to coś da, ale może udaj się do warsztatu kowalskiego, tam gdzie naprawiają resor, weź oryginał (resztki) na wzór. |
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2020-08-21, 06:58
|
|
|
trzeba by zobaczyć w zamku wpuszczanym do drzwi, lub tego typu mechanizmach - jakiś sklep metalowy ale nie market tylko taki z sprzedawca o wie o co chodzi.
Sprężyny dorabia się z drutu stalowego, ale można kupić sprężynkę zwykłą walcową (musisz wiedzieć jaka jest średnica) i resztę - ramiona dogiąć |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

|
Wysłany: 2020-08-21, 10:38
|
|
|
Sklep metalowy jest dobrym tropem, jak nie będą mieli sprężynki, to kupię chociaż kawałek drutu i spróbuje coś dogiąć... |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2020-08-21, 10:51
|
|
|
aviator napisał/a: | A może jest jakiś sprężysty drucik, z którego samemu sobie coś takiego można dogiąć? |
Spróbuj wykorzystać sprężynkę z łapki na myszy, takiej drewnianej... |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

|
Wysłany: 2020-08-21, 20:04
|
|
|
Przy takiej sprężynie pewnie bym w końcu wyłamał plastikowa klamkę zewnętrzna...
Na razie wyprostowalem resztki, które zostały i zamiast sprężynki rozpreznej zrobiłem drucik sprężysty ściągający zapadkę razem z cofająca się klamką. Działa W sumie to w to samo prowizoryczne miejsce mogę zamontować sprężynkę z długopisu i tez będzie działać
Oby prowizorka nie była najbardziej trwałym rozwiązaniem - na spokojnie poodwiedzam sklepy metalowe i poszukam czegoś lepszego - myśle, ze trzaskanie drzwiami w końcu ten mój drucik wykończy... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|