Ducato 3.0 dymi na wolnych |
Autor |
Wiadomość |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2020-08-22, 21:17 Ducato 3.0 dymi na wolnych
|
|
|
Witajcie
zakupiłem nowego blaszaka Ducato 3.0 160 koni silnik, niestety mam z nim problem po zapaleniu na wolnych obrotach dymi na siwo i czuć strasznie gryzący dym. Po nagrzaniu dymienie jest mniejsze ale nie ustaje nigdy, na obrotach raczej nie dymi przyspiesza bez problemu licznik mogę zamykać. Olej ubywa ale raczej obawiam się że jest to przez popękaną pokrywę zaworów cały czas na niej go widać, i silnik od góry do dołu tym olejem zalany. Błędów brak jeżeli wyskoczą sporadycznie to zbyt duża ilość powietrza zadanego. Powiedzcie od czego zacząć bo mój mechanik wchłania się do rozbiórki silnika i wymiany pierścieni a ja bym wolał uznać to za ostateczność. Turbina ponoć robiona 70 tysięcy temu głowica po robocie wymienione uszczelniacze zaworowe nowy łańcuch rozrządu i raczej mogę chłopów wierzyć ponieważ dostałem na to wszystko fakturę zrobiona skrzynia dwumas nowe sprzęgło a auto na wolnych trzęsie i dymi
poradźcie coś chłopaki bo rozpocząłem już zabudowę meble się robią woda się kładzie i głupio by tak było skończyć kampera za dwa tygodnie nie móc nim jeździć bo silnik się rozleciał. |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
Horte
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford Nobel Art
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lip 2017 Piwa: 14/9 Skąd: okolice Poznania
|
Wysłany: 2020-08-23, 07:21
|
|
|
Sprawdź wtryski. Miałem sytuację, że jeden wtrysk się nie wyrabiał i objawy były podobne. Na komputerze też nie pokazywało błędów. Przy sprawdzaniu korekty wtrysków ten jeden miał sporą korektę.
Sprawdź jak najszybciej wtryski, bo jak któryś leje, to do dziury w tłoku bardzo blisko.
Aha... Masz dpf? |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 223/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2020-08-23, 11:16
|
|
|
Zasrana odma. Odpal na odkręconym korku i wtedy zobacz czy przestanie chociaż trochę dymić. Również trzeba sprawdzić korekty na wtryskach. Może być tak, że jest słaby któryś garnek i ECU dowala paliwa. |
|
|
|
 |
Horte
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-08-23, 17:49
|
|
|
Stawiam walniety wtrysk lub słabą kompresję. To by tłumaczyło nierówną pracę i trzęsienie budą.
Jaki jest przelot auta i czy jest DPF? |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2020-08-23, 18:13
|
|
|
Dzięki za wszystkie rady
Przebieg ponad 600 na liczniku 240 ale wiadomo po 400tys wyzerował,salonowi polski ,z wypożyczalni,krótkie trasy .Wtryski robione w zeszłym,jest papier.Geweh,a o odmie nie pomyślałem,Idę tym tropem.Niestety nie mam czym podejrzeć korekt wtrysków,mój komp nie widzi,muszę do kumpla podskoczyć,ale ostatnio co pokazywał to za dużo powietrza na dolocie(przepływka),więc może narzucać korekcję...,dobra idę tropem odmy,jutro daje znac |
|
|
|
 |
Horte
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-08-23, 18:29
|
|
|
Sprawdź jeszcze cały układ dolotowy. Może gdzieś jakaś nie szczelność się zrobiła. |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

|
Wysłany: 2020-08-23, 18:39
|
|
|
Na odmę wskazuje zasrany olejem silnik, a przy zapchanej, będzie też dymił na niebiesko. Tam odma jest jak filtr powietrza, który zbiera również syf odśrodkowo i często się zapycha. 90% mechaników na przeglądzie go nie zmienia. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): Darek Szczecin |
 |
Horte
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-08-23, 18:46
|
|
|
Ja z uporem maniaka pytam o DPF, bo przy sprawnym filtrze nic nie powinno być widać z rury. |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2020-08-23, 20:53
|
|
|
Zmieniłem telefon i strasznie ciężko się pisze,fakt zobaczyłem na allegro że ta odma ma normalnie filter?
Jutro rano się za to biorę,dzięki za rady |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

|
Wysłany: 2020-08-23, 21:06
|
|
|
Wygląda jak filtr i na dodatek się kręci wraz z obrotami silnika. |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2020-11-11, 13:11
|
|
|
No i odma jakiś czas temu wymieniona,jak dymił tak dymi i podryguje na wolnych.Olalem to troszeczkę,zająłem się zabudowa,która już na ukończeniu,zdjęcia kiedyś wrzucę w wątek .No i skoro lockdown zbliża się wielkimi krokami to plan na ten tydzień zrobić z niego specjalnego kempingowego i usunięcie tego denerwujące go dymienia.Oleju bierze około litra na 2000 i to nie zawsze,olej dalej sobie gdzieś tam kapie ,bo jak czasem ustawie go ryjkiem w dół,to mu coś tam z osłony wykąpie
I teraz zanim rozpruje silnik inwezne się za panewki to może znacie jakiego magika od Ducato na Śląsku.Egr podłączałem,dopinając wężyk za zaworem,podciśnienia sprawne,,odłączenie nie odłącza dymienia,odpięcie przeplywki wyrównuje pracę ale dymi dalej,oczywiscie błąd i nie jedzie,na zapiętym obd i komputerze w odczycie (sdprog) podciśnienia w dolocie i ciśnienie w kolektorze biegną na krzywych wykresu równo,na wolnych ma pik na dolocie co jakiś czas i wtedy następuje przydlawienie silnika i momentalnybskok obrotów.moj mechanik rozkłada ręce,mówi że to pierścienie.wtryski przez poprzedniego właściciela robione,turbo też 60 tysięcy wstecz,auto ma ponad 600 tysi poprzednik robił wtryski właśnie przez dymienie,nie pomogło a że to było auto w wypożyczalni więc sprzedał.,.. u mnie przelatal już z 15 tysi i jak dymił tak dymi,powyżej 2000 obr ideal,jak mu doje....bie pod obciążeniem to wtedy czarno,ale to mi nie przeszkadza, wiadomo diesel musi dymic ,
No i jakie rady Panowie? |
|
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2020-11-11, 20:27
|
|
|
Wtryski na stół do dobrej firmy |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2020-11-11, 21:02
|
|
|
Jak będzie trzeba to i wtryski wyciągnę,ale były robione,facet 3 miechy po sprzedaży raczej nie miałby powodu mnie okłamywać,kupowałem z widoczną usterka,dał mi nawet ksero faktur.....,przed robota wtrysków dymił,po robocie dalej... |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2020-11-11, 21:19
|
|
|
takie dymienie na wolnych, wskazuje na kropelkujące wtryski, Przy takim dużym nalocie wyrwał bym też kolektor dolotowy i wyczyścił, |
|
|
|
 |
|