|
|
Na które węgierskie, lecznicze termy z campingiem jechać? |
Autor |
Wiadomość |
samotny wilk
weteran W podróży jesteśmy zawsze.

Nazwa załogi: Wędrowniczek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Wrz 2013 Piwa: 72/62 Skąd: Stolica
|
Wysłany: 2020-08-25, 21:19 Na które węgierskie, lecznicze termy z campingiem jechać?
|
|
|
Jestem mocno zainteresowany wyjazdem po 2.09 br. na węgierskie termale, ale te lecznicze. Wyjazd planuje tak na 7-10 dni. Chodzi o podleczenie styranego kręgosłupa. Sam nie wiem, które termy będą lepsze: siarkowe, czy borowinowe?
Z term, które znajdują się w północno-wschodnim rejonie Węgier i mają własne campingi namierzyłem:
1. Termy i camping w Bogacs.
2. Termy i camping w Berekfürdő.
3. Termy i camping w Karcag.
4. Termy i camping w Hajduszoboszlo.
oraz ewentualnie
5. Termy i camping w Cserkeszőlő.
Najlepsze dla mnie byłyby termy w Cserkeszőlő. Jednak, któryś z forumowiczów zasygnalizował, że obcokrajowców tam nie wpuszczają. Dziwne.
Nie interesują mnie tym razem, takie urządzenia, jak: zjeżdżalnie, rury wodne, sztuczne fale itd.
A może są jeszcze w ww. rejonie inne lecznicze termy?
Może ktoś, coś podpowie, poleci? Do którego obiektu jechać? Może by tak pobyć kilka dni na jednym obiekcie i kilka na drugim?
Ale, nie interesują mnie informacje ze stron internetowych ww. obiektów. Wolę takie realne, "ludzkie" opinie, tych, którzy tam byli i mają pozytywne wskazania, powiedzmy "lecznicze".
Węgierskie termale.JPG Który obiekt wybrać? |
 |
Plik ściągnięto 13 raz(y) 119,69 KB |
|
_________________ Andrzej
 |
|
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/66 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2020-08-25, 21:35
|
|
|
rozważ Hajdunanas...
byłem tam kilka razy, wody borowinowe, ostatni raz byłem późną jesienią ub.r. spotkałem Polaka który twierdzłi, że przyjeżdża tam co rok, od dwudziestu lat dzięki czemu uniknął poważnej operacji stawu (nie dociekałem szczegółów), sam teren termali rozległy bardzo dobrze utrzymany, w pobliżu terenu campingowego m.in. baseny w budynku jak też trochę dalej baseny na otwartej przestrzeni, minusem jest sam teren campingu, jest niewielki z podstawowym zapleczem oraz przejeżdżający za płotem pociąg podmiejski (w nocy nie jeździ ), plusem ładny teren i mniejsza popularność dzięki czemu nie ma tłumów... |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): samotny wilk |
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/492 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2020-08-25, 21:53 Re: Na które węgierskie, lecznicze termy z campingiem jechać
|
|
|
samotny wilk napisał/a: | ...Wyjazd planuje tak na 7-10 dni. Chodzi o podleczenie styranego kręgosłupa. Sam nie wiem, które termy będą lepsze: siarkowe, czy borowinowe?...Może ktoś, coś podpowie, poleci? Do którego obiektu jechać?.... |
Kręgosłup to nie staw łokciowy , ramienny czy kolanowy których schorzenia można leczyć między innymi w solankach czy borowinach
Ja Ci polecam zrobienie rezonansu kręgosłupa a następnie wizytę u neurologa a może i neurochirurga.
Oni powiedzą prawdę, co najlepiej wybrać ... z własnego doświadczenia wzięte |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
samotny wilk

|
Wysłany: 2020-08-25, 22:14
|
|
|
ZEUS, o kurde, nigdy o tym termalu nie słyszałem. Jutro rano sprawdzę, czy to jest w obszarze, którym jestem zainteresowany. Wielkość campingu nie jest dla mnie problemem. Ważne, aby termy mi cokolwiek pomogły. Dzięki za ciekawe polecenie. Pifko poleciało.
|
 |
|
|
|
 |
jacek stec
stary wyga
Twój sprzęt: Laika
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: Mszczonów/Tylicz
|
Wysłany: 2020-08-25, 22:19
|
|
|
Harkany-ja uniknąłem operacji kolana po tych basenach,ale nie jest tam super wesoło,b dużo ludzi z różnymi ułomnościami,20 min moczenia i przerwa naprawdę nie da się dłużej-atmosfera bardziej szpitalna niż rekreacyjna ale wody niezwykłe |
|
|
|
 |
samotny wilk

|
Wysłany: 2020-08-25, 22:21
|
|
|
Endi, Endi napisał/a: | Ja Ci polecam zrobienie rezonansu kręgosłupa a następnie wizytę u neurologa a może i neurochirurga.
Oni powiedzą prawdę, co najlepiej wybrać ... z własnego doświadczenia wzięte |
Wiesz, ja to wszystko mam już za sobą: rezonanse, wizyty u pani neurolog, wiele rehabilitacji, kilka sanatoriów itd. Nic mi nie pomaga. Od czasu do czasu pojawia się okrutny ból. Po pewnym czasie on przechodzi. I potem pojawia się ponownie. I tak w kółko.
A, aby dostać się do mojej pani neurolog muszę czekać nawet 8-9 miesięcy. A więc teraz kiedy mam ból nie mogę się do niej zgłosić. Bylem nawet u jakiegoś "ustawiacza kręgów kręgosłupa". Wywaliłem tylko kupę kasy i to na darmo. Nic mi nie pomaga.
Dlatego chwytam się wszystkiego, czego można, nawet gorących term. Może to iluzja, a może jednak trochę pomoże?
Nie mam wyboru. Muszę coś robić. |
 |
Ostatnio zmieniony przez samotny wilk 2020-08-25, 22:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2020-08-25, 22:26
|
|
|
Orban po 1 września chyba wprowadzi zasieki dla turystów ... niestety . |
|
|
|
 |
samotny wilk

|
Wysłany: 2020-08-25, 22:31
|
|
|
CORONAVIRUS, o kurde, tylko nie to. Orban, zatem mnie wykończy. Będę go prosił o jakąś, kilkudniową przepustkę - jako bratanek. Ale, on gada tylko z naszym naczelnikiem.
Jeżeli nie wpuszczą mnie do bratanków, to pozostają termy Mszczonów i jakieś nowe Suntago w pobliżu tychże. |
 |
|
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/492 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2020-08-25, 22:39
|
|
|
samotny wilk napisał/a: | ...Nic mi nie pomaga. Od czasu do czasu pojawia się okrutny ból. Po pewnym czasie on przechodzi. I potem pojawia się ponownie. I tak w kółko.
A, aby dostać się do mojej pani neurolog muszę czekać nawet 8-9 miesięcy. A więc teraz kiedy mam ból nie mogę się do niej zgłosić... |
samotny bezdomny wilku ...8-9 miesięcy oczekiwania ? no cóż współczuję , to już najwyższy czas aby zmienić obiekt zainteresowania W sumie dobry kurs obrałeś węgierskie termy (czyt: lanyok) mają duży potencjał i wystarczający temperament
|
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 274/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2020-08-25, 23:42
|
|
|
samotny wilk napisał/a: | Sam nie wiem, które termy będą lepsze: siarkowe, czy borowinowe? |
Nie wspomniałeś o Bukfurdo , a szkoda bo to wody mocno lecznicze.
https://www.bukfurdo.hu/
Atutem tego kompleksu jest bezpośrednie wejście z kempingu na termy.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2020-08-26, 10:33
|
|
|
Andrzej Buk i Podhajska .
Siedzę i myślę gdzie by tu pojechać .Croatia czy Podhajska .Mam 2 tygodnie i raczej Podhajska
Ja chodzę do chińczyka na masaże i pól roku mam spoko za 20e |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 312/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-08-26, 11:45
|
|
|
samotny wilk napisał/a: | ...Wiesz, ja to wszystko mam już za sobą: rezonanse, wizyty u pani neurolog, wiele rehabilitacji, kilka sanatoriów itd. Nic mi nie pomaga... |
kręgosłup jest tyle wart co mięśnie, które go trzymają, więc brzucha i grzbietu.
poćwicz trochę brzuszków i grzbietów rano i będziesz miał z głowy, wtedy pojedziesz gdzie chcesz.
https://www.youtube.com/watch?v=wSgZAPOr8C4
0:15
to chyba trzy miesiące po operacji biodra. |
|
 |
samotny wilk

|
Wysłany: 2020-08-26, 12:40
|
|
|
Andrzej 73, Andrzej 73 napisał/a: | Nie wspomniałeś o Bukfurdo |
Nie wspomniałem, bo to jest lokalizacja poza obszarem moich obecnych zainteresowań.
Ale, obiekt godny uwagi w przyszłości.
Dzięki za poradę. |
 |
|
|
|
|
 |
samotny wilk

|
Wysłany: 2020-08-26, 12:52
|
|
|
Andrzej 73 napisał/a: | Atutem tego kompleksu jest bezpośrednie wejście z kempingu na termy. |
Właśnie, tylko takich term szukam. Wtedy chodzisz swobodnie tylko w majtkach i niczym się nie przejmujesz. Klucz masz na szyi na sznurku. Jak ci coś zginie, to tylko ręcznik. Ale, takiego przypadku nigdy nie zaznałem. Nie jesteś wartownikiem swoich ubrań itd.
Zazwyczaj jeździłem do Cserkeszőlő oraz kilka razy byłem w Hajdúböszörmény. Oba obiekty w jednym kompleksie mają termy i camping. I o to mi chodzi teraz. Dodatkowo, pamiętam, że w Hajdúböszörmény w basenie termalnym była bardzo, ale to bardzo gorąca woda. Na początku to ona nawet trochę parzyła, ale to tylko przy wejściu. Potem było ok. |
 |
|
|
|
 |
samotny wilk

|
Wysłany: 2020-08-26, 13:13
|
|
|
andi at, ta Podhajska, to już na Słowacji jest. Ale, to w niczym, szczególnie w leczeniu przeszkadzać nie powinno. Obiekt mnie się podoba. Oby, we wrześniu nie było już tylu dzieci?
Muszę, tylko doprecyzować, czy termy i camping to jeden kompleks? Wstępnie zauważyłem jakiś Kemping u svätého Urbana. Czyżby był on obiektem poza kompleksem basenów? Wtedy na baseny trzeba się ubierać i przechodzić? No, ale to potem doczytam i oblukam.
andi at napisał/a: | Ja chodzę do chińczyka na masaże i pól roku mam spoko za 20e | - to nie mogłeś dołożyć 5 E i zamówić masaż u pięknej Chinki? Wtedy i ja bym dojechał. A hurtem byłoby taniej. |
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|