Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziękuję wszystkim za gównoburzę...
Autor Wiadomość
Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 356/23
Wysłany: 2020-08-27, 20:07   Re: Dziękuję wszystkim za gównoburzę...

tusiaczek napisał/a:
Jakiś czas temu zadałem proste by się zdawało pytanie w temacie wyboru i zakupu nowego kampera... Było spokojnie, rzeczowo i miło... Wyjechałem sobie na króciutkie wakacje, wracam i oczom nie wierzę. W temacie szambo leje się równo...

zgadza się, lało się, temat zamknięto i OK.

po co dalej ciągnąć?
chyba że lubi się szambo i wywołuje się kolejną gównoburzę.

Postaw piwo autorowi tego posta

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 573/47

Wysłany: 2020-08-27, 20:10   

Miałem nie pisać w tym wątku, bo moje ewentualne uwagi dotyczyły różnicy w poglądach na temat leasingu, czyli kwestii indywidualnej dla każdego (każdy ma prawo mieć własne zdanie na temat tego, czy i co w ten leasing chce brać).
Jednak ten kompletnie bez sensu wpis Brata spowodował, że jednak zabiorę głos.
Zawsze jak za komentowanie jakiegoś tematu biorą się osoby nie mające zielonego pojęcia , to kończy się to takimi debilizmami.
Że Drogi Bracie jest jak napisałem powyżej to szybko Ci udowadniam.

Napisałeś : "większość leasingobiorców kamperów z pełną świadomością oszukuje skarb państwa, użytkując je w celów prywatnych ... choć niektórzy mienią się być wielkimi, uczciwymi patriotami."

Z tego wpisu jasno i wyraźnie wynika, że ze swoją wiedzą na temat leasingu tkwisz w dawno minionej przeszłości , kiedy wszystkie pojazdy zakupione na firmę podlegały 100% odliczeniu VAT i wrzuceniu w koszty. W tamtym stanie prawnym jedynym sposobem zakupu kampera na firmę była rejestracja Wypożyczalni i fikcyjne jej prowadzenie, co rzeczywiście było manewrem omijania prawa i było wątpliwe moralnie.
Kilka lat temu zmieniono przepisy i wprowadzono pojęcie pojazdu do użytku mieszanego.
Pojazd taki (każdy bez względu na rodzaj, również kamper) może być użytkowany i firmowo i prywatnie. Podlega on ograniczeniom w odliczeniu VAT'u i podatku dochodowego do 50%, a ponadto kwota netto do wrzucenia w koszty nie może przekroczyć 150 000 PLN (co dla większości kamperów jest poniżej 50%)
Takie warunki ustalił sam fiskus zatem stosowanie się do nich jest działaniem w granicach prawa, zatem Twoje stwierdzenie o "oszukiwaniu" jest mocnym nadużyciem , balansującym na granicy łamania prawa ....... a wplątanie w to jeszcze kwestii patriotyzmu , to już bredzenie nie godne człowieka mającego się za inteligentnego.
Pomijając wszystko inne, to to co jest patriotyzmem też jest sprawą dyskusyjną i mocno zależną od aktualnego stanu prawnego i politycznego ..... ale to nie na ten wątek.

Sam leasing jako taki , bez względu na to na co jest brany, jest bardzo korzystną formą zakupu dóbr w sytuacji kiedy prowadzi się działalność gospodarczą i w przeciwieństwie do innych wypowiedzi w tym wątku , uważam że nie jest to forma zakupu dla tych którzy nie mają środków (mają jedynie na tę przysłowiową ratę) , a własnie dla tych których stać na to co w ten sposób kupują. Jeśli kupujesz coś w leasingu i chcesz to spłacać ze srodków które dopiero planujesz zarobić to jest to działanie nieodpowiedzialne i rzeczywiście w takiej sytuacji można mieć "kaca" że korzysta się z czegoś nie swojego .
Jak bierzesz w leasing coś na co masz leżące pieniądze, to po pierwsze nie uruchamiasz i nie ryzykujesz tych środków, a po drugie zyskujesz na odliczeniach podatkowych (które prawnie się należą i są Twoim prawem z którego głupotą jest nie korzystać), czyli finalnie nabywasz taniej (oszczędzasz, zarabiasz czy jak to tam zwał).

I żeby nie było , moja wypowiedź nie jest za ani przeciwko komukolwiek, jest przeciwko błędnemu pojmowaniu leasingu jako takiego i głoszeniu takich bredni jakie wypisuje Brat.

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 570/435
Wysłany: 2020-08-27, 20:33   

Czy leci z nami moderator ???

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 67/71
Wysłany: 2020-08-27, 20:35   

LukF napisał/a:

minimalnie mnie wyprzedziłeś tym pytaniem... :szeroki_usmiech
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 198/112
Wysłany: 2020-08-27, 20:35   

LukF napisał/a:

Luk co ty z tym moderatorem :?

joko napisał/a:

I żeby nie było , moja wypowiedź nie jest za ani przeciwko komukolwiek, jest przeciwko błędnemu pojmowaniu leasingu jako takiego i głoszeniu takich bredni jakie wypisuje Brat.

Samo sedno

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2020-08-27, 20:37   

Zeus,

Jak pięknie masz napisane:

"Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała"

:pifko

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2020-08-27, 20:38   

Bim,

Już Tobie tłumaczyłem:
Nie chcemy 3 wojny forumowej ... :bajer

tusiaczek 
początkujący forumowicz

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2020-08-27, 20:42   

joko napisał/a:
Miałem nie pisać w tym wątku, bo moje ewentualne uwagi dotyczyły różnicy w poglądach na temat leasingu, czyli kwestii indywidualnej dla każdego (każdy ma prawo mieć własne zdanie na temat tego, czy i co w ten leasing chce brać).
Jednak ten kompletnie bez sensu wpis Brata spowodował, że jednak zabiorę głos.
Zawsze jak za komentowanie jakiegoś tematu biorą się osoby nie mające zielonego pojęcia , to kończy się to takimi debilizmami.
Że Drogi Bracie jest jak napisałem powyżej to szybko Ci udowadniam.

Napisałeś : "większość leasingobiorców kamperów z pełną świadomością oszukuje skarb państwa, użytkując je w celów prywatnych ... choć niektórzy mienią się być wielkimi, uczciwymi patriotami."

Z tego wpisu jasno i wyraźnie wynika, że ze swoją wiedzą na temat leasingu tkwisz w dawno minionej przeszłości , kiedy wszystkie pojazdy zakupione na firmę podlegały 100% odliczeniu VAT i wrzuceniu w koszty. W tamtym stanie prawnym jedynym sposobem zakupu kampera na firmę była rejestracja Wypożyczalni i fikcyjne jej prowadzenie, co rzeczywiście było manewrem omijania prawa i było wątpliwe moralnie.
Kilka lat temu zmieniono przepisy i wprowadzono pojęcie pojazdu do użytku mieszanego.
Pojazd taki (każdy bez względu na rodzaj, również kamper) może być użytkowany i firmowo i prywatnie. Podlega on ograniczeniom w odliczeniu VAT'u i podatku dochodowego do 50%, a ponadto kwota netto do wrzucenia w koszty nie może przekroczyć 150 000 PLN (co dla większości kamperów jest poniżej 50%)
Takie warunki ustalił sam fiskus zatem stosowanie się do nich jest działaniem w granicach prawa, zatem Twoje stwierdzenie o "oszukiwaniu" jest mocnym nadużyciem , balansującym na granicy łamania prawa ....... a wplątanie w to jeszcze kwestii patriotyzmu , to już bredzenie nie godne człowieka mającego się za inteligentnego.
Pomijając wszystko inne, to to co jest patriotyzmem też jest sprawą dyskusyjną i mocno zależną od aktualnego stanu prawnego i politycznego ..... ale to nie na ten wątek.

Sam leasing jako taki , bez względu na to na co jest brany, jest bardzo korzystną formą zakupu dóbr w sytuacji kiedy prowadzi się działalność gospodarczą i w przeciwieństwie do innych wypowiedzi w tym wątku , uważam że nie jest to forma zakupu dla tych którzy nie mają środków (mają jedynie na tę przysłowiową ratę) , a własnie dla tych których stać na to co w ten sposób kupują. Jeśli kupujesz coś w leasingu i chcesz to spłacać ze srodków które dopiero planujesz zarobić to jest to działanie nieodpowiedzialne i rzeczywiście w takiej sytuacji można mieć "kaca" że korzysta się z czegoś nie swojego .
Jak bierzesz w leasing coś na co masz leżące pieniądze, to po pierwsze nie uruchamiasz i nie ryzykujesz tych środków, a po drugie zyskujesz na odliczeniach podatkowych (które prawnie się należą i są Twoim prawem z którego głupotą jest nie korzystać), czyli finalnie nabywasz taniej (oszczędzasz, zarabiasz czy jak to tam zwał).

I to chyba jedna z niewielu sensownych wypowiedzi w tym ( a także zamkniętym wątku).... niestety nie wyłączając też moich...

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 198/112
Wysłany: 2020-08-27, 20:44   

LukF napisał/a:
Już Tobie tłumaczyłem:
Nie chcemy 3 wojny forumowej ...

Mnie.... coś tłumaczyłeś :(

Młody jesteś takie wojenki są od zawsze to sól forum :bajer

Wyświetl szczegóły
joko 
Kombatant

Wysłany: 2020-08-27, 21:06   

Bim dobrze prawi ...... piwa Mu dać :ok
Jakby usunąć z forum te wszystkie pyskówki i przepychanki, toby czytać nie było co ....... tylko te zapchane kible , albo nie ładujące solary ........ nuuuda Panie :bigok
Poza tym jakby się wszyscy ze wszystkimi zgadzali to była by sielanka ............. a to nic tylko palec do gardła wsadzić :haha:
A tak to jest co czytać, pośmiać się można .......... i Janusz zadowolony bo mu forum "drożeje" :szeroki_usmiech

Wyświetl szczegóły
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 348/86
Wysłany: 2020-08-27, 21:15   

tusiaczek napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
Posłuchaj , weź się od mnie od..wal.
Napisałem, rób co chcesz i nie zadawaj pytań , bo i tak jesteś najmądrzejszy.
Że nie ma się kto zając trollami na tym forum.
No to i ja stanę do tablicy choć już nie za bardzo miałem ochotę... Najpierw piszesz o cywilizowanej dyskusji a potem obrażasz... Nie bardzo też rozumiem przytyk co do mojej rzekomej wszechwiedzy, jak na razie nie lansowałem żadnej swojej teorii czy nie starałem się wykazać że jestem najmądrzejszy. W przeciwieństwie do Ciebie. Na jakąkolwiek argumentację obalającą Twoje teorie reagujesz agresją i atakiem na adwersarza. Jak dla mnie koniec tematu bo do normalnej dyskusji na poziomie to Ty się nie nadajesz.

Faktycznie do Twojego poziomu nie zejdę nigdy , bo nie miałbym szacunku do siebie.
Czy ty rozumny jesteś , napisałem że rób co uważasz za słuszne mnie nic do tego i proszę nie odnoś się więcej do moich wypowiedzi.
Koniec kropka.

Brat 
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Piwa: 197/929
Wysłany: 2020-08-27, 21:39   

Cytat:
Nie znasz mnie i nie wiesz, czym się zawodowo, do tych pór, przez ponad 30 lat zajmuję ... O leasingu, jego historii i jego życiu współczesnym ;) wiem WSZYSTKO. Nie pora i nie miejsce na szerszą dyskusję tu na ten temat; moje stwierdzenie o oszukiwaniu skarbu państwa przez większość leasingujących kampery poparta jest rzetelną wiedzą n/t i stanu prawnego i stanu faktycznego.
Wiem, wiem ... panuje powszechne przekonanie, że 'optymalizacja podatkowa' grzechem nie jest, i stąd - jak sądzę - oburzenie powszechne niemalże ;) na moje stwierdzenie.
Ale fakty są faktami. Świata zbawiać nie zamierzam ;) ale pozwólcie mi mieć takie właśnie zdanie na ten temat.
EOT.

Wyświetl szczegóły
grzegorz_wol 
weteran

Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Piwa: 83/64
Wysłany: 2020-08-27, 22:01   

Skoro joko sprowadził dyskusję o leasingach do właściwego poziomu to i ja nabije sobie licznik.
Zdaje się że kiedyś to opisywałem na forum.
Przypomniałem sobie dlaczego ja z rezerwą traktuje leasingi. Nie mogłem sobie przypomnieć nazwy leasingu o który chodziło ale dokopałem się. Link do artykułu może na końcu a teraz historia.

Prawie dwadzieścia lat temu moi klienci piekarnia- leasingowali w Funduszu piece oraz kilka samochodów. Pewnego dnia właściciele odebrali list od Funduszu co samo w sobie dziwnie przecież nie jest.

W środku było wypowiedzenie umowy na piece. Powołali się na jakiś paragraf który mówił że na dwa tygodnie przed zakończeniem umowy każda ze stron może ją wypowiedzieć. Warunek: prawnie skuteczne doręczenie wypowiedzenia. Taki dziwny zapis tylko po co leasingobiorca miałby zrywać umowę? Ale leasingodawca to co innego.

No i właścicielom zrobiło się mokro. Po ostygnięciu emocji. Wysłaliśmy do leasingu pismo że oczywiście stawiamy piece do dyspozycji tylko należy je błyskawicznie zdemontować na własny koszt. Za przestój technologiczny i wszelkie inne straty poniesione w związku z zerwaniem umowy będziemy mieli roszczenie. Leasing spękał i odpuścił.

Za kilka dni przyszły kolejne listy z funduszu bo kończyły się umowy na dostawczaki ale ups nikt nie odebrał listów w terminie.

Szczęście w tym że samochody były po piecach bo gdyby były pierwsze to zajęli by je bez problemów.

Teraz cytat z artykułu z 2016 z linku:

„Odzwyczailiśmy się” od myślenia, że firma leasingowa może upaść – ostatnie takie zdarzenia miały w Polsce miejsce 15 lat temu. Przypomnijmy jednak, że podobnie odzwyczailiśmy się od myślenia, że upaść może bank."

https://www.fmleasing.pl/...ej-ma-znaczenie

Czasy są niepewne. Same stowarzyszenie leasingodawców pisze w opracowaniach że poziom sprzedaży z 2019 osiągnie przy dobrych wiatrach w 2025. Ciekaw bardzo jestem co napiszą na wiosnę.

Pewnie takich zapisów już w umowach nie ma ( pewnie są inne haczyki) to nie o to chodzi. Chodzi mi tylko o przykład doświadczenia życiowego które inaczej zabarwia postrzeganie świata. Ktoś inny ma inne doświadczenia i inaczej postrzega.

Dla kogoś bez doświadczenia często sporo rzeczy wygląda różowo tak jakoś. :spoko

joko 
Kombatant

Wysłany: 2020-08-27, 23:11   

Grzegorz , przez 25 lat prowadzenia własnego biznesu wylizingowałem maszyn, samochodów i innych towarów za grubą kasę i nigdy nie miałem najmniejszych problemów, nikt nigdy nie próbował mnie okantować. Od początku biorę leasingi w jednej firmie , dużej , znanej , z renomą.
Jako wieloletni klient mam u nich gigantyczny limit na nowe leasingi bez jakiejkolwiek analizy finansowej , zaświadczeń i innych papierów. Jeśli potrzebuję coś nowego wziąć w leasing , wysyłam im tylko fakturę , dostaję umowę do podpisu , robią przelew do dostawcy i temat załatwiony.
Z drugiej strony miałem wiele kontroli i nikt nigdy nie zakwestionował poprawności podatkowej.
Spełniałem zawsze tylko jeden warunek, zawsze płaciłem w terminie raty leasingowe i nigdy nawet o jeden dzień tego nie zawaliłem. Nie miałem z tym problemów, bo od samego początku trwania każdego leasingu dysponowałem pełną kwotą i płatności robiły się same stałymi zleceniami. To jest to o czym pisałem w poprzednim poście, branie leasingu nie mając pełnej kwoty to stres i ryzyko tego że w płatnościach mogą pojawić się obsuwy ...... i szybko problemy. Firma leasingowa , kiedy dostaje w terminie pieniądze nie interesuje się niczym i nie próbuje żadnych kantów .

Kampera nigdy w leasingu nie miałem, ale tylko dlatego, że w czasie kiedy kupowałem obowiązywały stare przepisy i zabawa w wypożyczalnie była dla mnie zbyt śliska.
Nowego z całą pewnością wezmę w leasing , tym bardziej że obecnego , ,bardzo często używam w celach firmowych, a że jest prywatny, to nie mogę wrzucić kosztów jego użytkowania w firmę , chociaż mi się to należy, bo te koszty ponoszę faktycznie na działalność.
Nie ma znaczenia czy koszty dzielą się po 50% na prywatne i firmowe użytkowanie, czy np. 95% prywatnie, a 5% firmowo. To fiskus ustalił takie zasady , więc nie może tego kwestionować .

Nie brnij Brat dalej w te bzdury o oszustwach ze strony użytkowników kamperów w leasingu na firmę , bo w obecnym stanie prawnym nie jest to nawet możliwe .
Mamy jasno określone przez fiskusa zasady, na jakich samochód może być zakupiony na firmę , w jakich sytuacjach jakie odliczenia z tego tytułu przysługują .
Ja pomijam z oczywistych powodów te przypadki gdzie rodzaj działalności sam w sobie wyklucza posiadanie i użytkowanie jakiegokolwiek pojazdu , ale wszędzie tam gdzie niema formalnych przeszkód dla posiadania samochodu osobowego, nie ma również dla kampera .
Jeśli przy użytkowaniu mieszanym nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji przebiegu , ani w jakikolwiek inny sposób , udowadniania w jakim zakresie pojazd jest użytkowany prywatnie a w jakim firmowo , tylko fiskus załatwia to nijako ryczałtem , ograniczając procentowo i kwotowo zakres odliczeń podatkowych, to pytam, gdzie tu miejsce na jakiekolwiek oszustwo ???!

Prawo do posiadania własnego zdania oczywiście masz , nikt tego nie kwestionuje ....... tylko z prawami tak już jest, że prawa jednych kończą się tam gdzie naruszane są prawa innych..
Jeżeli wyrażasz opinie o rzekomych oszustwach , to podaj konkrety , które to poprą , albo odwołaj, przeproś i zamilcz .

eroxxx 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato '11
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2020-08-27, 23:56   

Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.

Odpowiedz do tematu