Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-03-13, 23:32
Grillowa Alternatywa dla CADAC
Autor Wiadomość
louis_cypher 
stary wyga

Twój sprzęt: a co dadzą
Otrzymał 10 piw(a)
Wysłany: 2008-08-27, 22:23   

eeik napisał/a:
No nie da się zaprzeczyć, ostatnio ciągle cos wywala sie :aniolek :aniolek

bo cholera żywa jest :haha:

ROBRE 
zaawansowany
Robert, ale nick byl zajety ;-)

Twój sprzęt: Fiat 290 Burstner A 550
Piwa: 6/2
Wysłany: 2009-05-18, 23:57   

witam.....
dzisiaj stalem sie szczesliwym posiadaczem kuchenki gazowej oraz grila w jednym.
wydaje mi sie to najlepszym rozwiazniem (a ogladalem ich dziesiatki;)
mozna na nim robic to czego nie mozna na grilach badz kuchenkach ..np. gotowac jednoczesnie smazac na drugim palniku.....

tylko ze teraz nasuwa mi sie wiele pytan na ktore mam nadzieje ktos tutaj mi odpowie :!:

czytalem na stronie gaspolu ze waz nie moze byc krotszy nie 1,5 mt i to wydaje sie jasne,
niestety przeczytalem rowniez na stronie Shell'a ze nie moze byc dluzszy niz 2 mt ?

czy to prawda ?? bo ja specjalnie do grila kupilem 6 mt weza.....

poza tym mam problem z barami i kg/h..... a mianowicie dopoki mialem wloska butle gazowa i redukcje do niej to dzialalo i sie nad tym nie zastanawialem...
teraz mam butle z polski (11kg) oraz wyzej wymieniona kuchenke gdzie z tylu wymienione sa rozne typy redukcji gazu w zaleznosci od krajow;
BE,ES,FR,IE,IT,PT,GB,CH,AT,DE - butan z cisnieniem 28-30mbar lub propan na 37mbar
DK,FI,NO,NL,SE - butan, propan lub gaz plynny(propanbutan) 28-30 mbar
AT,DE - butan, propan lub gaz plynny(propanbutan) wyregulowany na 50mbar

niestety nie ma tam nic o polsce....
czy ktos mi pomoze w dobraniu odpowiedniego reduktora ?
mysle ze moge tez podlaczyc przewod pod moja instalacje GPL samochodowa.....bo ma rowniez wyjscie

pozdrawiam serdecznie

cadac_2_cook.jpg
Plik ściągnięto 4373 raz(y) 11,35 KB

cadac_2_cook_grill.jpg
Plik ściągnięto 4373 raz(y) 10,58 KB

cadac_2_cook_grill_plate.jpg
Plik ściągnięto 4373 raz(y) 2,28 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Dziabong 
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Piwa: 16/90
Wysłany: 2009-05-19, 09:02   

Witaj, jak masz z tym problem to kup 3 reduktory. Ja mam podobną kuchenkę i wybrałem propan , 37 mbar i po kłopocie, aby wąż się nie plątał mam lekką butlę i 1,5 m wolności.

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 367/235
Wysłany: 2009-05-19, 16:34   

ROBRE napisał/a:
witam.....
dzisiaj stalem sie szczesliwym posiadaczem kuchenki gazowej oraz grila w jednym.
wydaje mi sie to najlepszym rozwiazniem (a ogladalem ich dziesiatki;)
mozna na nim robic to czego nie mozna na grilach badz kuchenkach ..np. gotowac jednoczesnie smazac na drugim palniku....

U mnie na zwykłej kuchence gazowej można jednocześnie gotować i smażyć, kupiłem patelnię teflonową dzieloną na cztery części, nie nazywa się Cadac, ale działa identycznie, z tym, że w odróżnieniu od Cadaca powierzchnia teflonowa wytrzymuje dużo więcej niż 20 -30 grillowań. :haha: :haha:

PS
W końcu wiem dlaczego na grille Cadaca mówi się "badziwiaki". :mrgreen: :mrgreen:

ROBRE 
zaawansowany

Wysłany: 2009-05-19, 19:04   

JaWa napisał/a:
PS
W końcu wiem dlaczego na grille Cadaca mówi się "badziwiaki". :mrgreen: :mrgreen:

no to fajnie ze sie dopiero teraz dowiaduje ze Cadac jest cienki..... :gwm
no ale coz...pouzywam to powiem czy naprawde tak jest i czy wytrzymuje tylko tyle grilowan....a juz za pozno zeby sie go pozbyc;-)
ale dolaczam do zwolennikow kuchenek na zewnatrz kampera.... nie zostaja przynajmiej wewnatrz "zapachy" z gotowania i smazenia....
zwlaszcza po tym jak po sezonie zobaczylem jaki syf mi osiadl na kratce wentylatora..

pozdrawiam

PS. a moze fachowcy od grilowania nie wiedza ze po teflonie nie jezdzi sie zelaznymi przyrzadami.... :haha: i dlatego na krotko im starcza....
a ja osobiscie do smazenia polecam patelnie zeliwna....mam taka i jest nie do zdarcia .....

f68 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
Piwa: 5/6
Wysłany: 2009-05-19, 21:30   

a ja zauwazyłem takie coś
podczas lutowania instalacji miedzianej uzywałem palnika i gazu z małej butli
kiedy gaz się kończył pozostał bardziej płynny butan i palnik straszliwie się rozgrzał przegrzewając lut
więc podobnie moze być z grillem za dużo butanu czyli resztki z butli i palniki się mogą stopić albo zepsuć

Dziabong 
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Piwa: 16/90
Wysłany: 2009-05-19, 21:35   

Tak jakoś w tej instrukcji koło propanu się kręcili cały czas, ale wyraźnie nigdzie o tym nie pisali.

f68 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
Piwa: 5/6
Wysłany: 2009-05-19, 21:36   

a zapomniałem napisac że w ikea jest taka zeliwna patelnia grillowa
http://www.ikea.com/pl/pl...oducts/50055085

składana z powodzeniem nadaje się na kuchenke i sprawdzona przez mojego kolege
ponadto łatwa w myciu , bo tak na prawde na grilla gazowego to powinny byc kamienie lawy
a tu patelenie umyjesz i po problemie

osobiscie wole jedzenie z gazowego jest bardziej soczyste

ROBRE 
zaawansowany

Wysłany: 2009-05-19, 22:12   

fasol68 napisał/a:

składana z powodzeniem nadaje się na kuchenke i sprawdzona przez mojego kolege
ponadto łatwa w myciu , bo tak na prawde na grilla gazowego to powinny byc kamienie lawy
a tu patelenie umyjesz i po problemie

osobiscie wole jedzenie z gazowego jest bardziej soczyste

sorki ale ta patelnia jest aluminiowa z powloka teflonowa... i jezeli jest to co mysle to odradzam jej zakup.....

totalne barachlo i dodaje tylko gwoli scislosci ze uzywajac patelni aluminiowej kladac ja na ogniu nalezy od razu zaczac smazyc mieso i starac sie jej nie przegrzewac....
natomiast zeliwne moga sobie lezec na ogniu...i lezec.....i lezec....;-)) i sa super do grilowania bo wiadomo ze miesko powinno sie tylko chwile piec na maksymalnej temperaturze z obydwu stron bo wtedy zachowuje swoj smak i nie robi sie lykowate ;-)

a przy zakupie jesli ktos nie wie nalezy sie kierowac miedzy innymi gruboscia spodu (wiadomo im grubszy tym lepszy) i nie nalezy kupowac tych wszystkich leciuchnych patelni sprzedawanych w supermarketach nadajacych sie moze tylko do gry w pingponga w razie braku paletek ...

pozdrawiam

TomekW 
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 29/5
Wysłany: 2009-05-19, 22:20   

fasol68 napisał/a:

Nie żeliwna, tylko aluminiowa:
Cytat:
Produkt wykonano z aluminium; szybko się nagrzewa i zostawia apetyczne "grillowane" paski na żywności.

EDIT: ROBRE, ubiegłeś mnie parę minut :spoko

Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2009-05-19, 22:27   

Hmm ja myślę że szwedzi czy jak im tam dobrze znają się na takich rzeczach i że ta patelnia jak na to wygląda ma dość odpowiednią grubość dzięki temu nie będzie się wykrzywiać, jeśli ma dobrą powłokę teflonu powinna doskonale się sprawdzić a przy okazji skoro szybko się nagrzewa można dodatkowo zaoszczędzić sporo gazu, aniżeli na patelni żeliwnej którą trzeba grzać i grzać i grzać ..... :szeroki_usmiech
PS. chyba se taką kupie :wyszczerzony:

ROBRE 
zaawansowany

Wysłany: 2009-05-19, 22:49   

Rockers napisał/a:
Hmm ja myślę że szwedzi czy jak im tam dobrze znają się na takich rzeczach

ja tam nie wiem czy szwedzcy handlowcy z Ikeii znaja sie na gotowaniu.....i czy wszystko w Ikeii jest szwedzkie :haha: :haha: wydaje mi sie jednak ze wiekszosc produktow jest made in china.... nie bedziemy wspominac rowniez ze ichne meble jezeli juz sa z drewna to jest to najgorszej jakosci sosna....
to juz nie jest ta Ikea ktora byla kiedys....na samym poczatku

akurat tak sie sklada ze akurat mam taka patelnie i moge spokojnie komus kogo nie lubie ja podarowac..... a moze Rockers chcesz ? zaoszczedzisz 44 zlote.....;-)
i kupisz sobie dodatkowa butle gazu...... :haha:
nikomu bym nie polecil tego i tyle.

Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2009-05-19, 23:03   

a może ta ikea gdzie to kupiłeś to była jakaś podróba ;) używanej patelni nie chce pewnie jest przegrzana ;) widzisz wiele rzeczy trzeba umieć obsługiwać to tak jak z kuchenkami z płytą ceramiczną one się szybko nagrzewają trzeba mieć do nich odpowiednie patelnie, włącza się je na małą moc a po nagrzaniu wyłącza i przez 15 minut jak patelnia na nich leży można spokojnie smażyć czy zupę gotować, wiele kobiet mając najperw kuchnie gazowe, włączają te płyty na full przegrzewając patelnie które potem się krzywią i nie spełniają swojej roli nie wyłączają kuchenki, któa żre wtedy energię jak głupia no iii do bani ten piec , patelnie itd, a tu poprostu trzeba się naumieć ze wszystkiego korzystać pamiętać trzeba iż im nowsze rzeczy powinny być bardziej energo.. lub gazo.. oszczędne więc trzeba pozbyć się starych nawyków i umieć dostosować do nowego.

ROBRE 
zaawansowany

Wysłany: 2009-05-19, 23:24   

Rockers napisał/a:
widzisz wiele rzeczy trzeba umieć obsługiwać to tak jak z kuchenkami z płytą ceramiczną one się szybko nagrzewają

no w sumie masz racje tylko co ma piernik do wiatraka ??
no chyba ze masz w swoim Vokswagenie plyty ceramiczne badz nabyles w orginalnej Ikeii plyte ceramiczna na gaz aby uzywac jej w plenerze i wylaczasz ja pietnascie minut przed koncem gotowania....

ja w swoim kampiurze mam normalny propan-butan (tudziez GPL) i przygotowuje posilki na zwyklej kamperowskiej 3 palnikowej kuchence i nikt jeszcze nie narzekal na ich jakosc :lol:
a teraz dalej bede przygotowywal posilki na gazie tylko ze nie w kamperze tylko na zewnatrz(przynajmiej latem)... i przyjemniej i mniej zapachow w kamperze podczas siesty (o osadzajacym sie tluszczu na scianach i wentylatorach nie wspomne )

i prawda jest ze patelnie sie wyginaja.....i nie tylko na ceramicznych kuchniach....ale jezeli ktos umie gotowac na zimnej (najlepiej wylaczonej w celach oszczednosci ) kuchence to chyle czola i proszac o wybaczenie kajam sie w uklonach...

pozdrawiam serdecznie

PS. wciaz polecam patelnie (i zwykla i grillowa) zeliwna a akurat tak sie sklada ze gotowanie to jest cos o czym mam dosc duze pojecie..... :wyszczerzony:

ROBRE 
zaawansowany

Wysłany: 2009-05-19, 23:32   

Cytat:
trzeba się naumieć ze wszystkiego korzystać pamiętać trzeba iż im nowsze rzeczy powinny być bardziej energo.. lub gazo.. oszczędne

sorki ze jeszcze raz.... ale i co do tego nie moge sie z Toba zgodzic..... jezeli tylko wiesz ile np. konsumuje telewizor plazmowy....
przeciez jest "nowszy" czyli powinien byc bardziej energo.....ze o gazo nie wspomne...
no ale skoro nie jest...... no chyba ze masz jakas plazme energooszczedna ktora wylaczasz przed koncem filmu..... :haha: sorki...nie moglem sie powstrzymac.. :bigok

pozdrawiam raz jeszcze i zycze milego, spokojnego wieczoru...

PS. no ale zeby oddac ci racje to napomkne ze juz te nowe telewizorki LED konsumuja o okolo 40% mniej nic te "stare" cieklokrystaliczne ;-))))))))))

Odpowiedz do tematu