Wysłany: 2020-10-22, 20:44 Lodówka w 5 minut
Witam wszystkich.
Gratuluję świetnego forum 💪
Czytam forum od jakiegoś czasu i postanowiłem że może mogę pomóc w jakiś sposób.
Jeżeli było, sorry.
Uważam że prostota często może zaoszczędzić dużo pracy, czasu i kosztów.
Może kiedyś marzenia się spełnią i zbuduje coś dla siebie, a na razie siedząc w pracy wymyślam jak by to mogło wyglądać 😉
Zatem do brzegu.
Przedstawiam lodówkę na 12/24 volt która można podłączyć w pięć minut.
Czy to do zapalniczki, czy do instalacji za pomocą dwóch kabli.
Sprzęt pochodzi z ciężarówki. Można go pewnie znaleźć u wielu producentów. Gdy ktoś będzie zainteresowany mogę podać markę auta jak i lodówki.
Krótki film.
Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 84/431 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-10-23, 21:43
Posiadam dwie lodówki, orginała i na 24v.
Do tego nie ryżowa przetwornica,która mi jak trzeba, zasila webasto 5kw i wspomnianą lodówkę.
Hula że ho ho juz 6-sezon
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
Twój sprzęt: kamper Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
Wysłany: 2020-10-25, 21:59
lodówka ładowana od góry ma większą sprawność , bo nie wypuszczamy zimna przy każdym otwarciu dołem tylko wszystko zostaje wewnątrz
sporo jachtów ma takie rozwiązania
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Gru 2008 Piwa: 50/19 Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-10-26, 08:25
Wiele lat jeździłem z lodówką ładowaną od góry i o ile taki sprzęt może i ma większą sprawność, to łatwiej jest wyciągnąć coś z "normalnej" lodówki. Szczególnie małe rzeczy lubią spadać na samo dno i żeby je wygrzebać to trzeba pół lodówki czasem opróżnić. Na szybko, w razie potrzeby taki sprzęt na pewno zda egzamin, ale nad montażem na stałe to mocno bym się zastanawiał.
_________________ Życie jest za krótkie na siedzenie w domu i zazdroszczenie innym.
Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 84/431 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-10-26, 11:10
Dziś są do nabycia różnie pojemniki,na różnie pierdoły.
Odnośnie lodówki 24v to zabieram jak wiem że będzie mi przydatna.
W niej mogę również zamrozić
Nap św rybki .
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
Witam kolegę Atrix. Gratuluję świetnego pomysłu . Nadmienię tylko ,że ja mam taką domową w 1 minutę . Bo wystarczy ją do sieci podłączyć. A mobilną .koła to ty nie odkryłeś.
Chyba że chciałeś cokolwiek napisać ,aby zaistnieć. Ale to proponuję do działu powitań . i wszystko będzie tak jak się należy .
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK
Wysłany: 2020-10-26, 14:52
MAWI napisał/a:
Witam kolegę Atrix. Gratuluję świetnego pomysłu . Nadmienię tylko ,że ja mam taką domową w 1 minutę . Bo wystarczy ją do sieci podłączyć. A mobilną .koła to ty nie odkryłeś.
Chyba że chciałeś cokolwiek napisać ,aby zaistnieć. Ale to proponuję do działu powitań . i wszystko będzie tak jak się należy .
Nie jest to lodowka mobila. Jest montowana na stale w autach ciezarowych.
No i chyba zapomniales o przetwornicy, ale jak nie wiesz co to przetwornica to chetnie pomoge.
Tez Cie pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Artix 2020-10-26, 15:02, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2020-10-26, 14:57
OldPiernik napisał/a:
Wiele lat jeździłem z lodówką ładowaną od góry i o ile taki sprzęt może i ma większą sprawność, to łatwiej jest wyciągnąć coś z "normalnej" lodówki. Szczególnie małe rzeczy lubią spadać na samo dno i żeby je wygrzebać to trzeba pół lodówki czasem opróżnić. Na szybko, w razie potrzeby taki sprzęt na pewno zda egzamin, ale nad montażem na stałe to mocno bym się zastanawiał.
Orginalnie montowana jest na szynach i jest wysuwana, mozna by to zaadaptowac i umiescic ja w jakiejs przestrzeni, np pod lozkiem. Kwestia wyobrazni
Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 175/134 Skąd: LUBUSKIE- FSD
Wysłany: 2020-10-27, 20:35
Ale to jest bez sensu , taka lodówka używana to kupa kasy , chyba że w Szwecji rozdają za darmo . Taniej wychodzi domowa , przerobiona na 12 V , i masz taką jak chcesz . A tematów o lodówkach na tym forum jest pełno , i tak jak napisał kol. MAWI koła to ty nie odkryłeś .
Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
Wysłany: 2020-10-27, 20:43
Artix napisał/a:
...
chyba zapomniales o przetwornicy, ale jak nie wiesz co to przetwornica to chetnie pomoge.
...
Nie zagłębiam się w temat o lodówce, ale chyba nie zrozumiałeś przesłanki kol. Mawi i nie poznałeś jeszcze zakresu jego wiedzy i ogromnego doświadczenia
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
No i chyba zapomniales o przetwornicy, ale jak nie wiesz co to przetwornica to chetnie pomoge
Bardzo miło że jesteś pomocny. Chociaż jesteś z Nami bardzo krótko to musisz jednak wiedzieć ,że rozmawiasz z inżynierem elektro-automatykiem. A powiem Ci jeszcze ,że mam kilka podobnych lodówek w ciężarówkach w mojej firmie .
Temat lodówek na tym forum jest wyczerpany , dopóki nie wynajdą lodówki zasilanej ze źródeł atomów rozczepialnych.
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK
Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r. Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 66/71 Skąd: Olimp ?
Wysłany: 2020-10-28, 07:00
Artix napisał/a:
No i chyba zapomniales o przetwornicy, ale jak nie wiesz co to przetwornica to chetnie pomoge. .
jeżeli to miała być ironia... to niestety wyszła arogancja☹️
słabo "wystartowałeś" na CT🤔
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
Twój sprzęt: kamper Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
Wysłany: 2020-10-28, 08:18
MAWI napisał/a:
lodówki zasilanej ze źródeł atomów rozczepialnych.
bez sensu
wolał bym lodówkę żeby pracowała na jedzenie np piwo i dwie parówki na dzień, w weekend nóżka z kurczaka i kompot ekstra
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 126/14 Skąd: WGM
Wysłany: 2020-10-28, 09:21
Artix napisał/a:
Zatem do brzegu.
Przedstawiam lodówkę na 12/24 volt która można podłączyć w pięć minut.
Czy to do zapalniczki, czy do instalacji za pomocą dwóch kabli.
Sprzęt pochodzi z ciężarówki. Można go pewnie znaleźć u wielu producentów. Gdy ktoś będzie zainteresowany mogę podać markę auta jak i lodówki.
Krótki film.
Używana z ciężarówki będzie droższa jak nowa kompresorowa 12/24V, chyba że gdzieś rozdają za darmo albo za piwo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum