|
|
|
Campervan dla 2 osób - kupić, zlecić, czy zbudować? |
| Autor |
Wiadomość |
Piasek1
weteran
Twój sprzęt: W638 V230TD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lis 2020 Piwa: 30/25 Skąd: Piotrków Kujawski
|
Wysłany: 2020-11-10, 18:44
|
|
|
Gdzieś od 4 lat interesuje się tematem, kilku moich znajomych ma przyczepy z którymi śmiga.
Wiele razy rozmawiałem z nimi co za a co przeciw. A mówiąc "przyczepa" mam tu na myśli 5,60-6,50m przyczepy a nie Niewiadówkę
Dlatego u mnie temat przyczepy skreśliłem od razu bo choć koń jest to czasu na zabawę z ciąganiem tego nie ma.
Camper-van za drogi i pracochłonny jak na zabawkę używaną kilka razy w roku i to głównie weekendowo, 100% camper tym bardziej.
Dzieci jeszcze małe, na karku za dużo wiosen nie ma, a i Ukrainy z plecakiem się za studenckich czasów złaziło. Wiele razy jeździliśmy po Europie kombiakiem (307) z namiotami także klimaty biwakowe bardziej mi bliskie puki co niż jeżdżenie domem na kółkach.
Odkąd przytargałem "helmuta" czyli gdzieś od sierpnia b.r kontaktowałem się z 6-7 firmami zajmującymy się zabudową wyprawową takich i podobnych i niestety wszędzie było podobnie. Jakieś realne terminy na czerwiec 2021, a ceny zabudów kompleksowych od 35 tyś zł netto a czegoś na szybko jak skrzynia tego typu
https://d2p8izc34jqpsy.cloudfront.net/media/images/2014/4/2/718db411-0dd4-4b07-a3f9-5055d8655ceb.JPG?d=620xauto
10 tyś zł
Zdaję sobie sprawę że niektórym ciężko w to uwierzyć, zwłaszcza tym co swoimi sprzętami już parę lat ujeżdżają co roku inwestując parę stówek w jakieś modyfikacje, drobne naprawy itp ale obecnie ceny tego typu imprez są wręcz kosmiczne.
Zabudowa kompleksowa znaczy wybranie czegoś gotowego z ich kolekcji co maja opracowane do kilku obecnych modeli na rynku. Taki trup jak W638 to zabudowa indywidualna, to trzeba jeszcze zaprojektować a to kosztuje. |
| |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/37 Skąd: wieden
|
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 273/209 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2020-11-10, 21:04
|
|
|
Piasek1 - drogi kolego. Sam sobie zaprzeczasz. Albo jeździłeś z plecakiem a potem kombi albo masz wymagania na wielogwiazdkowy hotel. Czy tak trudno kupić przysłowiowego Żuka, wrzucić beczkę z wodą i pompką na 12v, materac i kuchenkę na kartusze ?? Może nawet toaletę przenośną czy namiocik toaletowy ??? Aż tak daleko odszedłeś od plecaka, że musisz mieć oryginalną, piękną zabudowę ? Przesadzasz. Aż prosi się o porównanie do psa, który nie je, nie pije, biega po deszczu obrzucany kamieniami tylko dlatego, że poczuł zapach jakiejś psicy z cieczką. I drugiego, który ten zapach czuje ale widzi nadciągające chmury, widzi zapory na drodze i ma świadomość zbliżającej się miski..I nie rusza...
Jesteś tym drugim ? Niemożliwe przecież. Weź się w garść i ..kup Żuka a potem materac jakiś na OLX.
Powodzenia i do zobaczenia w trasie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|