Jaki KamperVan dla 4 osób |
Autor |
Wiadomość |
JaGrab3
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: CamperVan
|
Wysłany: 2020-11-22, 21:13 Jaki KamperVan dla 4 osób
|
|
|
Cześć,
prosze o rady, złote, srebrne, szare i te brązowe - szukam kampervana dla 4 osób, z racji że zabudowy robione na dostawczakach mnie odstraszają jakością, szukam coś od znanych producentów. To co znalazłem:
Rimor Horus 45 - ten mi się podoba
Benimar Benivan 119 - ten też w podobnej cenie co Rimor.
Adria Twin Axess 600 SP Family - ten już droższy
CHAUSSON V594 MAX - j.w.
GlobeTraveler i Affinity - to niestety dość drogie zabawki.
Ps. Nie znalazłem vanów z silnikami poniżej 2L, co by akcyza była tańsza - może znacie jakieś inne typy, z silnikiem do 2L.? |
|
|
|
 |
salek
zaawansowany

Twój sprzęt: Globe Traveller Voyager X
Nazwa załogi: Salki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Cze 2013 Piwa: 20/22 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 2020-11-23, 08:11
|
|
|
Musiałbyś też napisać coś więcej o tych 4 osobach - wiek i wzrosty. Ja z autopsji wiem, że Globe Traveller Voyager X jest idealny dla rodziny 2+2, ale wzrost gra tu kluczową rolę My raczej niskopienni górale. |
_________________ https://www.camperteam.pl...p=778461#778461 - Nasz Globe Traveller Voyager X |
|
|
|
 |
JaGrab3
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-11-23, 08:16
|
|
|
No właśnie, piszę dlatego, że nie interesuje mnie samodzielne zlecenie zabudowy firmie. Chcę kupić vana z gotową zabudową i wrzuciłem tutaj to co znalazłem na rynku.
Skoro na tych proponowanych budach 4 os. się nie mieszczą, to czemu takie wersje sprzedają za niemałe pieniądze?
W zasadzie wszystkie opcje dla 4 osób które znalazłem, to łóżka piętrowe na rufie - czy to faktycznie jest za mało miejsca? |
|
|
|
|
 |
JaGrab3
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-11-23, 08:21
|
|
|
4 osoby, to dwoje dorosłych <183cm oraz nastoletnie dzieci wzrost 170 i rosną.
Wiem, właśnie, że w tych piętrusach w poprzek jest dość ciasno, trzeba chyba na ukos spać |
|
|
|
 |
salek
zaawansowany

Twój sprzęt: Globe Traveller Voyager X
Nazwa załogi: Salki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Cze 2013 Piwa: 20/22 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 2020-11-23, 08:34
|
|
|
Obawiam się, że żaden z istniejących na rynku campervanów nie spełni takich wymagań. Jeszcze może Affinity by dał radę, ale z tego co piszesz - budżet gra też rolę |
_________________ https://www.camperteam.pl...p=778461#778461 - Nasz Globe Traveller Voyager X |
|
|
|
 |
JaGrab3
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-11-23, 08:45
|
|
|
salek napisał/a: | Obawiam się, że żaden z istniejących na rynku campervanów nie spełni takich wymagań. Jeszcze może Affinity by dał radę, ale z tego co piszesz - budżet gra też rolę |
Serio? To czemu oni takie sprzedają pod 4 osoby?
To jaki, największy dostępny dukato i zabudowa custom? |
|
|
|
 |
Piasek1
weteran
Twój sprzęt: W638 V230TD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lis 2020 Piwa: 30/25 Skąd: Piotrków Kujawski
|
Wysłany: 2020-11-23, 09:03
|
|
|
JaGrab3 napisał/a: | To czemu oni takie sprzedają pod 4 osoby? |
bo kto im zabroni Tam jest podawane ile osób może podróżować takim autem i wówczas się zgadza że 4 ale miejsca do spania jest zazwyczaj 2, ew. 2+1 z tym ze to jedno to tak dla szkraba albo na weekend gdzie jak się legniesz "znieczulony" to w zasadzie wsio ryba na czym i w jakiej pozycji |
_________________ https://www.camperteam.pl...pic.php?t=36109 |
|
|
|
 |
JaGrab3
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-11-23, 11:17
|
|
|
Piasek1 napisał/a: | JaGrab3 napisał/a: | To czemu oni takie sprzedają pod 4 osoby? |
bo kto im zabroni Tam jest podawane ile osób może podróżować takim autem i wówczas się zgadza że 4 ale miejsca do spania jest zazwyczaj 2, ew. 2+1 z tym ze to jedno to tak dla szkraba albo na weekend gdzie jak się legniesz "znieczulony" to w zasadzie wsio ryba na czym i w jakiej pozycji |
No ja rozumiem, ale raczej tworzysz model takiego vana, żeby go raczej sprzedać i żeby ludzie sobie polecali i sprzedaż rosła - no chyba, że coś się zmieniło w tym temacie.... |
|
|
|
 |
Piasek1
weteran
|
Wysłany: 2020-11-23, 11:36
|
|
|
Klient docelowy kamper-vanów to przede wszystkim 1+1 którzy z dziećmi albo jeszcze albo już nie jeżdżą. No tam się trafia jak mają jeszcze szkraby małe co to wszędzie się zmieści. Dla rodzin przeznaczony jest inny segment pojazdów, to zabudowy typu Integral ew. Alkowa oferujące miejsc sypialnych min. 4 |
|
|
|
 |
JaGrab3
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-11-23, 11:41
|
|
|
No to jaka rada? Kupić maxi busa i zabudować ? |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2020-11-23, 12:08
|
|
|
JaGrab3 napisał/a: | No to jaka rada? Kupić maxi busa i zabudować ? |
Ile chciałbyś talarów w to zainwestować?
I dlaczego bus, a nie np. półintergra, która będzie zdecydowanie wygodniejsza dla 4 osób...?
Musisz jeszcze pamiętać o DMC.... |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
|
 |
Piasek1
weteran
|
Wysłany: 2020-11-23, 12:13
|
|
|
Ja bym zaczął od spokojnego określenia budżetu jaki masz i jaki możesz na to przeznaczyć. Ile pochłonie bus, ile jego zabudowa i research co za tą kasę można nabyć fabrycznie zbudowanego, już gotowego, pod Twoje potrzeby. A potem rozważenie za i przeciw.
Gotowiec, po jakimś tam mniejszym lub większym serwisie, gotowy do jazdy od zaraz.
Budowa... no tutaj trzeba trochę zaplecza technicznego, smykałki i czasu, czasu, czasu... Bo to można się łatwo władować bazując na jakichś time-lapsach z postępów prac na filmikach YT gdzie w "10 min" z blaszoka zrobili dom na kołach.
Jeżeli masz kupić busa za kilkadziesiąt tyś zł i wstawić do firmy trudniącej się zabudowami płacąc za to przynajmniej 2gie tyle (a pewnie 2x tyle) no to już się poruszasz w przedziale cenowym dającym swobodę przebierania w gotowcach i to takich jak potrzebujesz a nie jakieś kompromisy |
|
|
|
 |
less11
trochę już popisał
Twój sprzęt: Mobilvetta KEA i67
|
Wysłany: 2020-11-23, 13:53
|
|
|
Jest jeszcze VW Grand California. Da radę bez większych problemów spać w 4 osoby. Może być tylko problem z ceną |
|
|
|
 |
JaGrab3
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-11-23, 13:57
|
|
|
Nie myslałem o pół czy full integrze czy o alkowie, ze względu na poręczność.
Chcę używać busa do szybkiego poruszania się (zwiedzanie), bym mógł wepchać się do miasta. By spanie na dzikim parkingu nie kusiło że kamper, albo parkowanie pod blokiem. By ew. stłuczka nie powodowała dużych kłopotów w naprawie.
Budżet - to fajnie jak bym się zamknął w 200k, ale raczej to niemożliwe. Raczej nie interesuję się używkami, bo chcę część kosztów zlizingować. |
|
|
|
 |
JaGrab3
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-11-23, 14:16
|
|
|
less11 napisał/a: | Jest jeszcze VW Grand California. Da radę bez większych problemów spać w 4 osoby. Może być tylko problem z ceną |
No się właśnie zaskoczyłem, bo w podstawowej konfiguracji kosztuje 235tys netto, a bardziej spodziewałbym sie 100k więcej - dlatego nawet na VW nie patrzyłem. |
|
|
|
 |
|