|
|
Kamera cofania i monitor mają różne gniazda 4PIN i 5 PIN |
Autor |
Wiadomość |
AndreLech
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 160KM, 2007
Nazwa załogi: OldNomad
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lis 2017 Piwa: 9/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-11-28, 09:05 Kamera cofania i monitor mają różne gniazda 4PIN i 5 PIN
|
|
|
Szukam rozwiązania problemu połączenia kamery cofania z monitorem w lusterku. Monitor kupiłem osobno z dołączoną do niego małą kamerą która nie spełniała moich oczekiwań. Dokupiłem więc dedykowaną kamerę cofania do Fiata Ducato i ..zauważyłem swój błąd. Gniazda połączeniowe są rożne - Kamera ma duży wtyk 4 PIN-owy, monitor malutki wtyk 5 PIN-owy zakończony Mini Jack-iem.
Czy jest sposób aby te wtyki jakoś ze sobą połączyć? Szukałem w internecie kabli z odpowiednimi końcówkami, niestety bezskutecznie. W międzyczasie dowiedziałem się, że jeden z pinów w kamerze jest audio. Zależy mi tylko na obrazie bez dźwięku.
Proszę o jakieś wskazówki, pozdrawiam
piny.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 21 raz(y) 258,42 KB |
|
_________________ Memento Vivere! Buduję kamper https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2020-11-28, 12:07
|
|
|
Szukam z Tobą... |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
lechd
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
|
Wysłany: 2020-11-28, 13:55
|
|
|
U mnie przy wymianie kamery też nie pasowały wtyczki, ale człowiek z serwisu metodą prób i błędów ustalił który kabel jest do czego i wlutował do nowej wtyczki zgodnej z tą od monitora. I działa. |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2020-11-28, 15:21
|
|
|
czy w komplecie z monitorem nie dostałeś jeszcze jednego kabla z giazdem 5pin i wyjściami na zasilanie oraz RCA ?
Droga wyjścia z Twojej sytuacji wydaje mi sie być zastosowanie przełączek w nast sposób
monitor DIN 5pin - DIN 5pin RCA - RCA kabel przez auto RCA - RCA-DIN 4pin - DIN 4 pin kamera (uprościłem pisząc DIN tu będzie mini DIN)
Takie przełączki kupisz bez problemu
Mam podobny monitor na 2 kamery bo u mnie jeszcze idzie 2-ga w prawe lustro zewn. - przydatna sprawa jak się raz na 1000 człowiek zapomni i stanie puszka za bardzo skośnie na skrzyżowaniu
Zerknij na fotę z instrukcji co prawda u mnie jest w złączu więcej pin ale wykorzystywane jest właśnie 5
Jeśli wyeliminowac tę drugą - jak widać z uproszczonego schematu mamy potrzebne 4 pin
Wrzuc foty z Twoich instrukcji podłączenia i napisz lub sfoć co dostałeś z kamerą i monitorem - mysle że da się to ogarnąć nawet bez cięcia i lutownicy
monitor-5din.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 18 raz(y) 549,56 KB |
|
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2020-11-29, 12:00
|
|
|
Szukałem...
Znalazłem chyba wszystkie możliwe przejściówki, z wyjątkiem Twojej
Ja bym zaniósł do jakiegoś fachowca, który by wymienił jeden, bądź drugi kabel, koszt niewielki i ograniczy ilość złączek.
|
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-11-29, 12:47
|
|
|
Banan, No to ci zazdroszczę, a u tzw. fachowców też byłem, po trzech tygodniach stwierdzili, że nie potrafią sobie poradzić. |
_________________ Memento Vivere! Buduję kamper https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0 |
Ostatnio zmieniony przez AndreLech 2020-11-29, 12:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-11-29, 12:50
|
|
|
smok_wawelski, dostałem tylko tyle, bez instrukcji, do kamery jest jeszcze 6m kabel, który jest pod podsufitką. Końcówka 4PIN-owa.
IMG_20201129_124255.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 20 raz(y) 501,39 KB |
|
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2020-11-29, 13:17
|
|
|
To był albo słaby fachowiec albo po prostu nie chciał sie za to brać
Spoko coś już wiemy - po stronie kamery wszystko jest normalnie. mini din na rca już jest to co leży pod kamerka z czerwona i żółta końcówka
Przewód przez auto ma z obu stron ma 4 pin a nie RCA - dobrze rozumiem ?
W monitor idzie mini jack ? daj na niego fote ile on ma styków widzi mi się ze 4 a do mini din 5 pin dochodzi jeszcze czerwony zapewne + zasilania
Pozostaje rozszyfrować tylko stronę 5 Din lusterka - skąd kupowałeś ? masz jakiś kontakt ze sprzedającym ? możesz poprosić o schemat podłączenia ? Takie coś powinno być z wyrobem i bardzo by ułatwiło.
Ewentualnie podaj namiar do oferty z lusterkiem - może coś udałoby się wyczytać
edit: post jest zmieniony bowiem ciut przede mną wrzuciłeś fote |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
Spax
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 10 razy Dołączył: 08 Mar 2016 Piwa: 200/352 Skąd: Kolumna
|
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-11-29, 14:19
|
|
|
smok_wawelski napisał/a: | To był albo słaby fachowiec albo po prostu nie chciał sie za to brać |
Pewnie to drugie
smok_wawelski napisał/a: | Przewód przez auto ma z obu stron ma 4 pin a nie RCA - dobrze rozumiem ? |
Tak, 4 PIN
smok_wawelski napisał/a: | W monitor idzie mini jack ? daj na niego fote ile on ma styków widzi mi się ze 4 a do mini din 5 pin dochodzi jeszcze czerwony zapewne + zasilania |
Mini jack, din 5 pin
smok_wawelski napisał/a: | Pozostaje rozszyfrować tylko stronę 5 Din lusterka - skąd kupowałeś ? |
Lusterko A950, to pierwsze Lusterko z Aliexpress
smok_wawelski napisał/a: | masz jakiś kontakt ze sprzedającym ? |
Proponowali inną kamerkę, tez z mini jack 5 PIN
Dzięki za zainteresowanie |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-11-29, 15:39
|
|
|
AndreLech napisał/a: |
...
u tzw. fachowców też byłem, po trzech tygodniach stwierdzili, że nie potrafią sobie poradzić.
... |
Przyślij to wszystko do mnie, po 3 dniach będziesz miał z powrotem z intuicyjnymi złączami. Przecie to proste jak... |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-11-29, 16:55
|
|
|
Socale napisał/a: | AndreLech napisał/a: |
...
u tzw. fachowców też byłem, po trzech tygodniach stwierdzili, że nie potrafią sobie poradzić.
... |
Przyślij to wszystko do mnie, po 3 dniach będziesz miał z powrotem z intuicyjnymi złączami. Przecie to proste jak... |
Chętnie |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2020-11-29, 17:16
|
|
|
Socale napisał/a: | Przecie to proste jak... | Napisz proszę Wojtek rozwiązanie problemu - ciekawi mnie czy dobrze kombinowałem a może też komuś się przyda w przyszłości |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-11-29, 19:13
|
|
|
Tak, zrobię parę fotek i zapodam tu w temacie dla potomnych na przyszłość.
.
Andrzej, napisz jeszcze jaki kabel przeciągnąłeś w podsufitce, jakie są jego zakończenia, może foto jakieś uda się zrobić bo spodziewam się że ów kabel będziesz musiał wyjąć i również mi wysłać.
.
Gdy uzbrajałem swojego kampera w bieżący monitoring, jedną z kamer zamontowałem w lusterku prawym, właśnie dlatego, że obszar tył prawo skos nie był widziany ani w prawym lusterku ani nawet jak się wychylałem, ta kamerka załatwiła sprawę ogromnego martwego pola. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-11-29, 20:42
|
|
|
Socale napisał/a: |
Andrzej, napisz jeszcze jaki kabel przeciągnąłeś w podsufitce, jakie są jego zakończenia, może foto jakieś uda się zrobić bo spodziewam się że ów kabel będziesz musiał wyjąć i również mi wysłać. |
Jutro zrobię zdjęcia tego kabla
Socale napisał/a: | Gdy uzbrajałem swojego kampera w bieżący monitoring, jedną z kamer zamontowałem w lusterku prawym, właśnie dlatego, że obszar tył prawo skos nie był widziany ani w prawym lusterku ani nawet jak się wychylałem, ta kamerka załatwiła sprawę ogromnego martwego pola. |
Swietny pomysł, u mnie jest podobnie, na dojeździe do skrzyżowania nie widzę prawej strony. Mam jeszcze jedną kamerkę (oryginalną z lusterka) oraz nówkę monitor 7 cali do kamery cofania, których nie używam i faktycznie mógłbym je wykorzystać do monitorowania prawej strony |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|