|
Kamera cofania i monitor mają różne gniazda 4PIN i 5 PIN |
| Autor |
Wiadomość |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2019 Piwa: 120/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2020-11-29, 22:23
|
|
|
| AndreLech napisał/a: | | Swietny pomysł, u mnie jest podobnie, na dojeździe do skrzyżowania nie widzę prawej strony. | To może jeszcze pokombunuj w tę strone - uważam że warto. Jak stoisz skośnie to nie masz szans w puszcze widzieć prawej - dlatego kilka postów wcześniej napisałem | smok_wawelski napisał/a: | Mam podobny monitor na 2 kamery bo u mnie jeszcze idzie 2-ga w prawe lustro zewn. - przydatna sprawa jak się raz na 1000 człowiek zapomni i stanie puszka za bardzo skośnie na skrzyżowaniu | Podpatrzyłem to u busiarzy i od razu kupiłem na 2 kamery i takie małe oczko do prawego lustra |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
| |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/625 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2020-11-29, 22:35
|
|
|
| smok_wawelski napisał/a: | | takie małe oczko do prawego lustra |
moja kamera ma dwa oczka, siedzi na prawym fotelu i jest glośnomówiąca |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
| |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2019 Piwa: 120/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2020-11-29, 22:45
|
|
|
W takim przypadku dwa oczka załatwiają sprawę
Moja dwuoczna umie kierować tylko kosiarką i czasem smokiem samcem więc jej głośnomówiącym oczkom specjalnie nie wierze
Często też jeżdżę służbowymi busami sam i brakuje tych dwu oczek - wiec i tu i tu mi potrzebna jednooczna a to że nie głośnomówiąca to w sumie czasem plus |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
| |
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 264/108 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2020-11-30, 00:02
|
|
|
| smok_wawelski napisał/a: | Podpatrzyłem to u busiarzy i od razu kupiłem na 2 kamery i takie małe oczko do prawego lustra |
Można trochę większe ślepka martwego pola..mam takie i jest ok
https://allegro.pl/oferta/dodatkowe-lusterko-martwy-punkt-martwe-pole-tir-7524881237
Lusterko dodatkowe.png
|
 |
| Plik ściągnięto 1016 raz(y) 418,9 KB |
|
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Paź 2020 Piwa: 31/26 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2020-11-30, 12:32
|
|
|
Kolego yamah, a jak te lustereczka są montowane?
Trzyma się to, nie drży?
| SlawekEwa napisał/a: | moja kamera ma dwa oczka, siedzi na prawym fotelu i jest glośnomówiąca |
Jeśli jest opcja "mute" to powinno być |
_________________ Nasza strona podróżniczo-kamperowa: https://dem.yt
Możesz też postawić nam wirtualną kawę :-)
 |
| |
|
|
|
 |
pawko13
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Chausson 650
|
Wysłany: 2020-11-30, 14:26
|
|
|
Ja używam takich - rys. 1,2 mocowane na taśmie dwustronnej, nie odpadły nawet na Litewsko-Łotwskich dziurach. Drgań nie zauważyłem, ale ich się używa przy minimalnej prędkości jazdy. Tak było. Do nowego już kupione czekają na wiosnę,
Ekran na 4 kamerki ( rys. 3) w lusterku mocowanym na org mocowanie samochodu . Dwie kamerki do tyłu (blisko, daleko) trzecia na zrzut szarej, czwarta do przodu - wjazd w niskie dziury tak było a jak będzie to się okaże wiosną
Przechwytywanie 2.JPG rys 2 |
 |
| Plik ściągnięto 949 raz(y) 30,94 KB |
Przechwytywanie 1.JPG rys 1 |
 |
| Plik ściągnięto 3 raz(y) 69,09 KB |
Przechwytywanie 3.JPG rys 3 https://pl.aliexpress.com/item/32815636345.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fS8ljYB |
 |
| Plik ściągnięto 3 raz(y) 53,92 KB |
|
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 160KM, 2007
Nazwa załogi: OldNomad
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lis 2017 Piwa: 9/16 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-11-30, 18:51
|
|
|
| Socale napisał/a: |
Andrzej, napisz jeszcze jaki kabel przeciągnąłeś w podsufitce, jakie są jego zakończenia, może foto jakieś uda się zrobić bo spodziewam się że ów kabel będziesz musiał wyjąć i również mi wysłać. |
Tu są zdjęcia zakończenia kabla w podsufitce. Czy mam ten kabel wyjąć i wysłać?
kabel kam cofania.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 5 raz(y) 137,85 KB |
|
_________________ Memento Vivere! Buduję kamper https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-11-30, 21:32
|
|
|
Tak, wyjmij i spakuj wszystko.
Uruchomię wszystko na stole i jak zajdzie potrzeba to będziemy konsultować rozwiązania. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 264/108 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2020-12-01, 06:59
|
|
|
| Monter napisał/a: | Kolego yamah, a jak te lustereczka są montowane?
Trzyma się to, nie drży?
|
Montaż bez żadnych wierceń,na ścisk dwoma płaskowniczkami..nie drży..dość stabilne i widok pola szeroki w porównaniu do tych małych oczek.W poprzednim kamperze miałem identyczne-sprawdzają się |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-12-01, 20:05
|
|
|
| Ok, jeśli z Wrocławia to jest szansa że jutro będzie już u mnie. |
 |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-12-01, 20:40
|
|
|
| Cytat: | | Ok, jeśli z Wrocławia to jest szansa że jutro będzie już u mnie. |
Wysłane z ...Głogowa gdzie wynajmuję miejsce do przebudowy |
_________________ Memento Vivere! Buduję kamper https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-12-04, 21:48
|
|
|
Paczka przyjechała, zawartość zgodna.
Zacząłem od naprawienia żył przeciętego kabla kamery i uruchomienia monitora by wykryć funkcje żył. Niestety obrazu nie uzyskałem, musi być jakieś uszkodzenie w torze AV IN w tym lusterku/monitorze.
Tor kamery tylnej:
Po podaniu 12V (w punkcie światła biegu wstecznego), pojawiają się dziwne napięcia na tych żyłach, na inicjującej są jakieś cykliczne próbkowania co sekundę 3,9V, a biały i zielony zwarte do masy ale nie między sobą - to nie naturalne. Mimo starań nie udało mi się uzyskać obrazu z tej kamerki również na swoim monitorze.
Teraz odwrotnie:
Podałem obraz ze swojej sprawnej nowej kamery na 2 monitory, mój wyświetlił od razu, a lusterkowy nie zareagował nawet mrugnięciem, tak jakby tego obrazu nie "dostrzegał" (przełączanie tylko automatyczne).
Obraz z kamery przedniej, wbudowanej w lusterko jest, nagrywa się (włożyłem kartę), odtwarza = ok.
.
Myślę że nastąpiło jakieś uszkodzenie w torze AV tego zestawu bo ani oryginalna kamera nie generuje obrazu, ani monitor nie wyświetla obrazu z podłączonej innej kamery.
Nie jest więc problemem bagatelne połączenie kablowe, lecz wewnętrzna niesprawność w lusterku/monitorze.
Kamerę tylną w sumie można odpuścić bo i tak podlegała wymianie, ale problem jest w tym że lusterko/monitor nie "widzi" sygnału z innej kamery.
W tym momencie stoję w jednym szeregu z poprzednimi fachowcami z tą różnicą że mi to zajęło niecałą godzinę. |
 |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-12-05, 13:30
|
|
|
Socale, Serdeczne dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Tak to jest jak się kupuje oddzielnie kamerę i monitor i nie zwraca uwagę na wtyczki. Mam co prawda w Ducato oryginalną kamerę z monitorem lecz ich jakość jest b. zła.
Czas mnie goni, ponieważ 17 grudnia muszę wyjechać więc chciałbym w końcu obkleić podsufitkę materiałem. I tu rodzi się mój dylemat. Rozciągnąć w podsufitce jakiś kabel i po powrocie poszukać do niego kamerę do Ducato z monitorem w lusterku? Jakie są tradycyjne połączenia 4 PIN, 5 PIN, 6 PIN? Czy mógłbyś mi doradzić jak postąpić ewentualnie jaki zestaw kupić? |
|
|
|
 |
|
|