Polska Narty 2020/2021 |
Autor |
Wiadomość |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 478/390 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2020-12-01, 08:37 Polska Narty 2020/2021
|
|
|
Zakładam temat narciarski na sezon 2020/ 2021 w Polsce.
Możemy pisać o miejscach które polecamy w tym sezonie lub odradzamy. Oczywiście kamperowo.
Wiadomo, że sezon może być dziwny. Lub trudny. Lecz wyjazd kamperem rozwiązuje nam problem noclegu. Czyli nie musimy jechać "służbowo" z dziećmi do hotelu
Lub by skorzystać z leczenia w hotelu
Albo wynajmować w hotelu magazyn (dla nart) zamiast pokoju
Tyle żartów.
Mam na początek pytanie: Pilsko, Korbielów. W tym sezonie ma ruszyć po 5 latach od budowy, kanapa na Buczynę. Będą tam w ten sposób 3 wyciągi kanapowe: dwie czwórki i jedna dwójka.
Czy ktoś był w przeszłości kamperem na parkingu pod tymi wyciągami ? Oczywiście kanapa na Buczynę nie działała więc możliwości nartowania były w przeszłości w Korbielowie ograniczone. Lecz może ktoś był i napisze coś o samym miejscu parkingowym. Wiem, że jest prywatne i płatne 20zł dla osobówki. Lecz czy da się tam stać i spać w kamperze ???
Edit:
Kubica Ewa - Krzyżowa. Tak się nazywa firma do której należy parking. Miejsca nie jest specjalnie dużo. Dobrze, że placyk jest w miarę płaski i wyasfaltowany. Opinie w Internecie o firmie słabe. Ciekawe jakie będzie podejście do kamperów...??? |
|
|
|
|
 |
ZbigStan
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Gru 2013 Piwa: 986/292 Skąd: Opole
|
Wysłany: 2020-12-01, 12:22
|
|
|
Nocowałem pod wyciągiem w Korbielowie, na początku stycznia 2019. Nie było z tym problemu. Jeśli ruszą nowe wyciągi i wzrośnie atrakcyjność miejsca, to na parkingach będzie trudno się ustawić. Na pewno łatwiej po za weekendem. Pozdrawiam. |
_________________ Grecja 2019
Normandia 2019
Czechy 2019
Narty, Włochy 2020 |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2020-12-01, 17:03
|
|
|
ZbigStan napisał/a: | Nocowałem pod wyciągiem w Korbielowie, na początku stycznia 2019. Nie było z tym problemu. Jeśli ruszą nowe wyciągi i wzrośnie atrakcyjność miejsca, to na parkingach będzie trudno się ustawić. Na pewno łatwiej po za weekendem. Pozdrawiam. |
ZbigStan,
Dziękuję za informację. Podzielam Twoje zdanie, że po uruchomieniu kolejki na Buczynkę pojawi się więcej narciarzy. I mniej miejsca na parkingu. Jednak będę chciał spróbować bo nigdy nie jeździłem na Pilsku. |
|
|
|
 |
Jacek999
zaawansowany

Twój sprzęt: W budowie
|
Wysłany: 2020-12-02, 06:00
|
|
|
Cytat: | Jednak będę chciał spróbować bo nigdy nie jeździłem na Pilsku.
| Najbardziej niedoceniona góra w Polsce, wyciągi - pozostałość po PRL-u, dzięki temu można fajnie pojeździć, szczerze polecam |
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2020-12-02, 12:50
|
|
|
Ostatni raz byłem na Pilsku 20 lat temu.Nie zapomnę jednego z orczyków,który zamiast ciągnąc pod górę,hamował z górki |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2020-12-02, 15:45
|
|
|
Czyli Panowie musimy ten nowy wyciąg na Buczynkę przetestować
Kolejne miejsce gdzie już dawno nie jeździłem na nartach to Krynica. Kiedyś byłem tam w czasach przed kamperowych. Pamiętam, że na Jaworzynie było sympatycznie.
Czy ktoś może napisać coś o staniu kamperem w okolicach dolej stacji na Jaworzynę oraz Słotwiny Arena?? Inne kamperowe sugestie o Krynicy? |
|
|
|
 |
ZbigStan
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Gru 2013 Piwa: 986/292 Skąd: Opole
|
Wysłany: 2020-12-02, 16:53
|
|
|
Jeśli "władza" nie uruchomi hoteli, pensjonatów, itp. To będą jeździć na nartach miejscowi ( zwykle nie wielu) i będą sprzyjające warunki dla kamperowców. Choć mnie to nie cieszy, bo za dużo stracą narciarze, właściciele wyciągów, gastronomia i hotelarze, czyli gospodarka. Pozdrawiam. |
_________________ Grecja 2019
Normandia 2019
Czechy 2019
Narty, Włochy 2020 |
|
|
|
 |
Jacek999
zaawansowany

Twój sprzęt: W budowie
|
Wysłany: 2020-12-02, 18:11
|
|
|
[quote="LukF"]Czyli Panowie musimy ten nowy wyciąg na Buczynkę przetestować
Był on otwierany od paru lat i do tej pory jest nadal zamknięty, nie ma pewności, że w tym roku go otworzą może to i
dobrze, mniejsze tłumy |
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
Filip
zaawansowany
Twój sprzęt: Bavaria T73
|
Wysłany: 2020-12-02, 21:12
|
|
|
W Krynicy Zdrój widziałem kampera na parkingu na Jaworzynie... Kiedyś w lecie nocowalem tam kamperem za 10 zł i myślę że nie będzie z tym problemu. Slotwiny nie wiem... ciężko znaleźć tam równy teren... W Tyliczu na parkingu by się dało albo
http://www.e-tylicz.pl/pl...miotowe-18.html |
_________________ Brejdak w kamperze |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2020-12-02, 21:26
|
|
|
[quote="Jacek999"] LukF napisał/a: | Czyli Panowie musimy ten nowy wyciąg na Buczynkę przetestować
Był on otwierany od paru lat i do tej pory jest nadal zamknięty, nie ma pewności, że w tym roku go otworzą może to i dobrze, mniejsze tłumy |
Zmienił się właściciel. Wyciąg został zapłacony (2,5mln €) producentowi. Poszukują pracowników na ten sezon.
Wszystko wskazuje, że po 5 latach wreszcie ruszy. A to zmieni sytuację na Pilsku |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2020-12-02, 21:30
|
|
|
Filip napisał/a: | W Krynicy Zdrój widziałem kampera na parkingu na Jaworzynie... Kiedyś w lecie nocowalem tam kamperem za 10 zł i myślę że nie będzie z tym problemu. Slotwiny nie wiem... ciężko znaleźć tam równy teren... W Tyliczu na parkingu by się dało albo
http://www.e-tylicz.pl/pl...miotowe-18.html |
Fajnie, że o tym piszesz, dzięki
Może ktoś ma inne propozycje dotyczące większych stacji narciarskich. Białka ??? |
|
|
|
 |
Filip
zaawansowany
Twój sprzęt: Bavaria T73
|
Wysłany: 2020-12-02, 21:40
|
|
|
Nocowałem kamperem przy Termach w Białce Termy Bania i Bukownia Termy. Poza sezonem... jedno pytanie w kasach... uśmiech i nawet do prądu bylem podłączony... chciałem zapłacić ale dla klientów bylo gratis
Mam ochotę wypróbować Szczyrk w tym roku... |
_________________ Brejdak w kamperze |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
Twój sprzęt: Eura Mobil integra 726
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Mar 2011 Piwa: 16/12 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2020-12-02, 22:38
|
|
|
LukF napisał/a: | Białka ??? |
w styczniu byłem w Białce (nie kamperem) ale jest tam bardzo duży parking, zajęty przez kampery. Jest możliwość podłączenia do prądu. Jak to wygląda od strony finansowej nie wiem. Natomiast tam miejsca jest bardzo dużo.
W ośrodku Czarna Góra jest miejsce dla kamperów i podłączenie do prądu za free. Ze stoków na nartach pod drzwi kampera można zjechać. |
|
|
|
|
 |
rjas
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 23/13 Skąd: Przybysławice/Kraków
|
Wysłany: 2020-12-03, 01:07
|
|
|
Ktoś pisał, że w Bukowinie na Rusińskim można się podłączyć do prądu, widziałem nawet kampera, ale niestety nie zwróciłem uwagi czy podłączony czy nie. Nocując na parkingu pod termami Chochołowskimi gość z obsługi parkingu twierdził, że można się podłączyć do prądu i widziałem, że jest skrzynka naprzeciw wejścia, ale na jedną noc nie miałem takiej potrzeby.
W centrum Krynicy przy ulicy Kościuszki jest duży parking należący do hotelu Grant - kosztuje 30 zł/noc i gość pobierający opłatę twierdził, że można się podłączyć do prądu, ale gniazdka nigdzie nie widziałem. Do sprawdzenia. |
_________________ Nasz pierwszy którym cieszy się ktoś inny i już wiem kto
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 193/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2020-12-03, 04:16
|
|
|
Tylko uważajcie ,żeby dupa się do Was nie dołączył |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
|