|
Zakup malego Kampera |
| Autor |
Wiadomość |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 273/209 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2020-12-07, 14:23
|
|
|
Przede wszystkim jest za mały dla Twojej rodziny. Solary i akumulatory po pewnym czasie są do wyrzucenia. Ważne kiedy te obecne były montowane. Zresztą ta moc nominalna paneli też nie jest rewelacyjna. W krótkim aucie można myśleć o nakładce na tył jak w busach wożących ludzi. Można tam wiele schować. B.ładna zabudowa. Ten przebieg nie jest duży i jeśli były przeglądy to pewno i serwis. Zresztą o kampery się dba i naprawia na bieżąco. Nie znam się na silnikach.
Odnośnie cen kamperów na wiosnę. Nic tu nie jest oczywiste. Wielu splajtowało lub splajtuje i nie kupi lub będzie musiało sprzedać. Może być jak z mieszkaniami. Wielu lata jednak a nie jeździ. Może kto miał kupić już kupił. Dużo będzie zależeć od skuteczności szczepionki i zachamowania pandemii. Nasza waluta może polecieć na złamanie karku. Mało to prawdopodobne ale może też zwyżkować. Nie ma gdzie lokować oszczędności i łatwiej się wydaje więc może jeszcze jednak popyt wzrośnie. Sprzedawcy nowych aut zamawiają 10 sztuk a dostają 6;zamówienia planują na rok 2022 i ceny nowych stale rosną.
Ale nie kupuj tego. Mały, nie masz przekonania/nie pokochałeś go od razu więc odpuść. I zbieraj pieniądze. Fajnie, że nie napalasz się. Powolutku. To bardzo ważny zakup. |
|
|
|
 |
papiq
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-12-07, 15:23
|
|
|
Dziekuje slicznie za opinie.
Sprzedawca dal za niego okolo 9k Euro w Holandii, bo duzy przebieg i ogrzewanie nie bylo do konca sprawne, plus zjedzone progi. I to bylo w lutym tego roku, pewnie byla to okazja.
Rakro1 ja mysle, ze to juz L4 czy L3 to dla nas nie bedzie mialo duzego znaczenia, oczywiscie na plus ale bez koniecznosci. Jak zdobedziemy doswiadczenie, to za pare lat moze faktycznie polintegra. Zona woli mniejszy. |
|
|
|
 |
papiq
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-12-07, 19:51
|
|
|
Tutaj podobny mlodszy mniejszy przebieg za 8750 euro. Progi do zrobienia, moze da sie na miejscu.
https://www.ebay-kleinanz...720339-220-2460
Zostanie po akcyzach ponad 30 tysiecy na naprawy. |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2020-12-07, 23:29
|
|
|
| Masa własna 3300, nie kupiłeś chyba..? |
|
|
|
 |
papiq
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-12-08, 00:55
|
|
|
Nie kupilem, bo wlasciciel nie odpisuje, ale to nie jest masa wlasna tylko dopuszczalna.
Samochodzik na pusto wazy 2694 kg, bo zabudowa firmowa - lekki. |
| Ostatnio zmieniony przez papiq 2020-12-10, 08:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2020-12-08, 12:57
|
|
|
| papiq napisał/a: | | Zona woli mniejszy. |
W kamperze kazdy cm sie liczy. Zona to tez doceni. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 570/435 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2020-12-08, 14:35
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | | papiq napisał/a: | | Zona woli mniejszy. |
W kamperze kazdy cm sie liczy. Zona to tez doceni. |
Racja. Wystarczy spojrzeć na powierzchnię podłogi na zdjęciu z któregoś ogłoszenia: między kuchnią-łóżkiem tylnym i łazienką. Jest tego tyle ile dwa razy pudełko na buty...
Taka historia. Mój znajomy miał blaszankę firmową Chausson 6,5m. Jeździł z żoną rok i sprzedał bo za ciasne. Kupił ktoś tam w 2019r. Teraz zadzwonił do mojego kolegi zapytać jaką półintegrę kupili bo będą Chaussona sprzedawać bo za ciasny
Twoja Żona woli mniejszego. Nie obraź się. Nie znacie się |
|
|
|
 |
Brt
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Szukam
Dołączył: 01 Maj 2020 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Warszawa-Zachód
|
Wysłany: 2020-12-08, 22:29
|
|
|
| papiq napisał/a: | | No i wlasnie kamperem 15k rocznie to wydaje sie sporo. Rowno co roku wg wykazu bylo tak robione (10-20k). |
Tak się nad tym zastanawiałem i chyba to normalne wartości.
Wyobraź sobie przykładowy, 2 tygodniowy, urlop gdzieś po Europie:
Warszawa - Lizbona = 3400km
Warszawa - Madryt = 2900km
Warszawa - Londyn = 1700km
Warszawa - Sofia = 1600km
Warszawa - Rzym = 1800km
Warszawa - Ateny = 2200km
Warszawa - Nordkapp = 2600km
Do tego będziesz się kręcił gdzieś na miejscu, pozwiedzać no i jeszce wrócić.
2 takie wyjazdy w roku i nawet nie wiesz kiedy strzeliło Ci 10000km
Dodatkowo jakieś lokalne weekendowe podróze po Polsce. i masz 15000km w rok.
Wydaje mi się to normalnymi wartościami. Sam potrafiłem zrobić zwykłym autem 10000km rocznie jeżdząc głównie dom-praca-dom. |
|
|
|
 |
papiq
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-12-08, 22:51
|
|
|
Pewnie, ze sie nie znamy, to nasz pierszy camper bedzie!
Ale dorosniemy zdobedziemy doswiadczenia w trasie to moze kolejny wiekszy. Na pewno nie bede zalowal, ze za maly ew. wyciagne wnioski
No racja. Takie auto powinni kupowac ludzie ktorzy maja nim czas jezdzic a ja patrze na te przebiegi z Niemieckich ofert to one mnie powinny dziwic.
Tutaj wydaje sie fajna oferta dla kogos z wiekszym budzetem. Od kad obserwuje to pierwsza taka.
https://www.olx.pl/oferta...html#74c6726c10
Moze warto wziasc jakas pozyczke bo to warte swojej ceny i na przyklad za dwa lata sprzedac jak bedzie mniej czasu, bez duzego spadku na wartosci?
Tamta oferta Niemiecka to jakis blef bez odzewu... |
|
|
|
 |
007jędruś
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer
|
Wysłany: 2020-12-08, 23:15
|
|
|
Po pierwsze z tym bagaznikiem ten panel nie będzie w ogóle ladowal akumulatora, po drugie ta kratka w tylnych drzwiach jest mocno podejrzana |
|
|
|
 |
papiq
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-12-09, 00:32
|
|
|
Faktycznie doczytalem, zacieniona jest kazda grupa panelu. Ponoc sa w tego typuch po 3 diody bypas. Ale tu pewnie wszystkie trzy czesci panela sie odetna. Profesjonalna firma robila
To chyba jest zabudowa Weinsberg 601MQ z 2015 tylko pare przerobek ktos zrobil.
Weinsberg kratki nie ma, moze ktos uzywal tego auta wczesniej do czegos i zrobil taki wywietrznik. Tylko czy ktos to zaslepil?
|
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2020-12-09, 10:11
|
|
|
Z drugiej strony kamper to nie żona, mozna go zmieniac |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 112/162 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2020-12-09, 11:52
|
|
|
| papiq napisał/a: | Faktycznie doczytalem, zacieniona jest kazda grupa panelu. Ponoc sa w tego typuch po 3 diody bypas. Ale tu pewnie wszystkie trzy czesci panela sie odetna. Profesjonalna firma robila
To chyba jest zabudowa Weinsberg 601MQ z 2015 tylko pare przerobek ktos zrobil.
Weinsberg kratki nie ma, moze ktos uzywal tego auta wczesniej do czegos i zrobil taki wywietrznik. Tylko czy ktos to zaslepil?
|
Auto było dostawczakiem stało się kamperem. Te kratki często występują w autach dostawczych Belgia, Holandia
|
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2020-12-18, 19:26
|
|
|
https://www.otomoto.pl/of...-ID6Du6K5.html?
Witaj. O ile nie mogę zaakceptować alkowy dla wrażeń estetycznych i ograniczeń w czasie jazdy a przede wszystkim pamiętam o wyraźnie artykułowanych potrzebach przyszłej mamy to nie mogę się powstrzymać aby nie pokazać tego auta. Jest do opłat jeszcze ale wydaje się być bardzo ciekawy dla Was. Duża przestrzeń, duża ładowność i potężny garaż na rowery, skuter, czy łódź podwodną. Bardzo mi się podoba.
Napisałem też aby odświeżyć Twój wątek bo może ktoś coś będzie miał na oku.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
papiq
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-12-19, 00:06
|
|
|
Czesc Rakro!
Dziekuje Ci bardzo za wstawke. Wszystko super, ale jednak celujemy w "maly" zgrabny busik. Jak nam bedzie brakowalo miejsca, to wynajmiemy cos na dzien dwa, aby rozprostowac kosci.
Chyba dolozymy do budzetu, zeby bylo bezpiecznie. Poogladalem troche crashtestow i te duze budy, to nie dla nas. Nie mam doswiadczenia w jezdzie duzym samochodem.
To nasz 1. nastepne moze beda wieksze.
Na polskim rynku jak na razie nic nowego ciekawego sie nie pojawiawilo. Moze cos przyniesie. |
|
|
|
 |
|
|