Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Roczne wakacje w kamperze z 2 dzieci ?
Autor Wiadomość
gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 578/312
Wysłany: 2020-12-08, 15:32   

Pomysł fajny. Obecnie trudny w realizacji ze względu na wiele ograniczeń w przemieszczaniu w związku z pandemią. Trzeba kombinować. :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

Wake 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Morelo Palace Liner
Wysłany: 2020-12-15, 23:15   

Uważam podobnie jak moi przedmówcy, jeśli macie ku temu warunki, nie ma na co czekać.
Zastanowił bym się tylko na wyborem odpowiedniego kampera. >3.5 t z dwójką dzieci do stałego zamieszkania,
może być problemem (szczególnie w trakcie dłuższych okresów deszczowej pogody itp.) Podróżując stale z dziećmi, będziecie potrzebowali sporo niezbędnego ekwipunku, a to dużo waży. Poza tym, europejski rynek w chwili obecnej jest do tego stopnia "wyczesany" z kamperów >3.5 t (wszyscy mogą takim jeździć), że będzie wam b. trudno coś odpowiedniego znaleźć. Zastanów się nad ewentualnością uzyskania uprawnień kat. C (nie jest to żadne wielkie halo, wiem z doświadczenia) wówczas będziesz miał o wiele większy wybór, solidnych, używanych kamperów nadających się do stałego zamieszkania. Przed około rokiem z Twoim budżetem zmieściłbyś się np. prawie w cenie tej alkowy: https://www.youtube.com/watch?v=ieZoMrykthc

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 327/21
Wysłany: 2020-12-16, 07:23   

mnie zastanawia jedno: jak Wy z sobą wytrzymacie non stop przez 2 lata?

mimo najlepszych stosunków z żoną i dziećmi, czasami (przynajmniej u mnie tak jest) potrzebujemy choć na chwilę odpocząć od siebie.

ja idę do pracy, żona kiedyś też, dzieciaki do szkoły lub gdzie indziej, to pozwala nam na jaką taką równowagę.

nie wiem jakby to wyglądało, gdybyśmy byli razem cały czas, ale o tym trzeba też pomyśleć, bo pomysł jednego domownika może mieć konsekwencje nieprzewidziane i nie musi być błogosławieństwem dla pozostałych.

zaletą tego pomysłu jest to, że zawsze można wrócić, a jak nie spróbujesz to się nie przekonasz, więc jeźdźcie.

RadekNet 
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Piwa: 26/75
Wysłany: 2020-12-16, 10:55   

To jeszcze pytanie do zadania sobie - na dziko czy kempingi? Na kempingu stajesz koło placu zabaw i puszczasz małolatów prawie samopas (tzn obserwujesz z okna kampera czy przyczepy), na kempingu masz baseny i różne atrakcje, których nie musisz sam szukać czy wymyslać.

I drugie pytanie, trochę związane z pierwszym - kamper czy przyczepa? Jakbym miał powtarzać nasz wyjazd to znowu by to była przyczepa i kempingi, które zmieniam co kilka tygodni. Taktyke miałbym taką, że przed i po sezonie staję na kempingu wypasionym, bo z kartą ASCI nie są wtedy batrdzo drogie, a w sezonie jadę na coś na odludzi, za to taniego.

Wake 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Morelo Palace Liner
Wysłany: 2020-12-16, 14:16   

RadekNet napisał/a:

I drugie pytanie, trochę związane z pierwszym - kamper czy przyczepa?

Nie chciałbym prowokować odwiecznej dyskusji kamper vs przyczepa, jednak rozpoczęcie przygody z Camplife/Vanlife od życia i przemieszczania się w przyczepie, może was raz na zawsze do tej formy podróżowania zrazić. Ja mam jakieś tam porównanie i uważam, iż przyczepa się do tego w ogóle nie nadaje.

RadekNet 
weteran

Wysłany: 2020-12-16, 14:27   

Wake napisał/a:
RadekNet napisał/a:

Nie chciałbym prowokować odwiecznej dyskusji kamper vs przyczepa, jednak rozpoczęcie przygody z Camplife/Vanlife od życia i przemieszczania się w przyczepie, może was raz na zawsze do tej formy podróżowania zrazić. Ja mam jakieś tam porównanie i uważam, iż przyczepa się do tego w ogóle nie nadaje.

Czemu? Bo ja drugi raz też bym na taki wyjazd pojechał przyczepą (ale my bylismy tylko pół roku w podróży) i opierał się o kempingi (uzasadnie w poście wyżej).

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 578/312
Wysłany: 2020-12-16, 14:50   

RadekNet napisał/a:
Wake napisał/a:
RadekNet napisał/a:

Czemu? Bo ja drugi raz też bym na taki wyjazd pojechał przyczepą (ale my bylismy tylko pół roku w podróży) i opierał się o kempingi (uzasadnie w poście wyżej).

Podróżowałem dość dużo i daleko z przyczepą /np Portugalia/ natomiast kamper to zupełnie inny rodzaj doznań. Jak miałbym jechać z przyczepą na kempingi to wolałbym samochodem do hoteli lub b&b.
W kamperze cenię sobie najbardziej to, że nie MUSZĘ jeździć na kempingi a MOGĘ.
Podróżując zwyczajnie staję tam gdzie mam ochotę i nawet nie muszę wychodzić na zewnątrz. Mogę stanąć zwyczajnie w "pięknych okolicznościach przyrody" lub na parkingu przy autostradzie, lub w centrum miasta jak mam ochotę zażyć jego uroków. Nie podróżowałem nigdy pół roku ale po ponad dwa miesiące to prawie co roku od niemal 30 lat.

RadekNet 
weteran

Wysłany: 2020-12-16, 16:47   

gryz3k napisał/a:

Podróżowałem dość dużo i daleko z przyczepą /np Portugalia/ natomiast kamper to zupełnie inny rodzaj doznań. Jak miałbym jechać z przyczepą na kempingi to wolałbym samochodem do hoteli lub b&b.
W kamperze cenię sobie najbardziej to, że nie MUSZĘ jeździć na kempingi a MOGĘ.
Podróżując zwyczajnie staję tam gdzie mam ochotę i nawet nie muszę wychodzić na zewnątrz. Mogę stanąć zwyczajnie w "pięknych okolicznościach przyrody" lub na parkingu przy autostradzie, lub w centrum miasta jak mam ochotę zażyć jego uroków. Nie podróżowałem nigdy pół roku ale po ponad dwa miesiące to prawie co roku od niemal 30 lat.

Też jeżdzę teraz kamperkiem, w 99% na dzikusa, ale ... mowa o dwuletniej podróży z dwójką małych dzieci. Połączenie tego czasu i tych dzieci vs moje doświadczenie w dłuższym wyjeżdzie z małymi dziecmi (chłopacy na starcie mieli 3 miesiące oraz 3 lata) mnie osobiście robi przyczepę i kempingi ;) Wtedy stoisz sobie miesiąc tu, miesiąc tam a samochodem penetrujesz okolicę albo moczysz tyłek na basenie. Słodkie lenistwo wspomagane wyposażeniem kempingów ;)
Jakbym teraz dysponował takim czasem to z moimi chłopakami (aktualnie 6 i 8,5 lat) bym zupełnie inaczej pojechał - kamperem, ale na tak długo z takimi maluchami...

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 358/396
Wysłany: 2020-12-16, 17:50   

Jedź nawet sie nie zastanawiaj :!: :!:
Dysponujesz dużym budzetem rodzinnym na miesiac,nawet jak czasami pojedziesz na kemping zrobić pranie,to starczy na zakupy i inne,nie to co ja robie mięso do słoików.
5 lutego 2017 wyjechalismy do Hiszpani ,kwitna już mimozy,midgałowce,oraz wieloletnie bugenwille. :roza:
Jest teraz Polak w Hiszpanii nie wiem gdzie pisze ale to powie nam Andrzej 627 który teraz jedzie i ma zamiar być cały styczeń.
Do nas przyleciały potem wnuki bylismy do 19 maja.Tobie jak sie nie spodoba zawsze możesz wrócic,bo do kamperowania trzeba złapać bakcyla. :haha:
Żadne hotele,a jak czasami zwróci uwage policja to sie zmienia miejsce.
Nie polecam Ci mojej ukochanej Grecji bo w Hiszpanii cieplej,cudowne plaże,zabytki itp.
Kupuj kampera i po świetach ruszaj.Masz tyle różnych relacji na CT. :kawka:
Pozdrawiam Barbara muzyk
My w tym roku byliśmy 3,5 m-ca wiosna i 3 mies.jesienią w Grecji,Ci co mieli zimować tam z dziecmi wrócili poddobno do Polski bo wygoniła ich policja z Elei, oni mieli budżet 3000m-cznie

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
slawwoj
Odpowiedz do tematu