Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Świstak
2020-12-23, 04:21
Benimar, czy podlaczenie do sieci ładuje akumulatory ?
Autor Wiadomość
cario14 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442NK
Nazwa załogi: Paliki
Piwa: 12/8
Wysłany: 2020-12-20, 23:02   Benimar, czy podlaczenie do sieci ładuje akumulatory ?

Witam, nie wiem jak sprawdzic czy w moim Benimarze po podlaczeniu samochodu do sieci ładują się akumulatory, auto z 2020 roku , ktos podpowie ?

Mialem problemy z prądem na ostatnim wyjezdzie i zastanawiam sie od czego zacząc, czy podpiac prostownik czy po prostu zasilanie na pare dni....
Postaw piwo autorowi tego posta

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 345/86
Wysłany: 2020-12-20, 23:28   

Weź miernik i sprawdź. Pomiary dokonaj po podłączeniu do słupka. Powinien pierwszy ładować aku zabudowy , następnie silnikowy.

less11 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Mobilvetta KEA i67
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-12-21, 00:13   

U mnie w Challengerze, też na Transicie (kamper tej samej grupy Trigano)aby ładował się aqu zabudowy musi byc na panelu sterowania w kamperze włączone główne zasilanie.

Monter 
stary wyga
www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Piwa: 31/26
Wysłany: 2020-12-21, 08:19   

To chyba w każdym tak jest. Podobnie ładowanie podczas jazdy z alternatora.

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/37
Wysłany: 2020-12-21, 10:13   

We wszystkich fabrycznych kamperach Ładowanie odbywa się automatycznie .Raczej rozruchowy 1 .Podłącz i spoko .W trakcie jazdy masz ładowanie z altka ale też z solara .Od tego masz elektronikę i ona rządzi .Ciesz się kamperem a nie szukaj problemów :bukiet:

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 569/432
Wysłany: 2020-12-21, 15:47   Re: Benimar, czy podlaczenie do sieci ładuje akumulatory ?

cario14 napisał/a:

Mialem problemy z prądem na ostatnim wyjezdzie i zastanawiam sie

Problemy z prądem w zimie bez słońca?
Też na ostatnich nartach miałem za mało prądu bo nie było słońca. Więc solar nic nie naładował. Dlatego codziennie musiałem odpalić agregat prądotwórczy. Czyli silnik samochodu by alternator naładował aku pokładowy :spoko

Poprawiłem cytat
Ostatnio zmieniony przez Banan 2020-12-21, 16:57, w całości zmieniany 1 raz  

marcincin 
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Piwa: 51/38
Wysłany: 2020-12-21, 21:00   Re: Benimar, czy podlaczenie do sieci ładuje akumulatory ?

cario14 napisał/a:
Witam, nie wiem jak sprawdzic czy w moim Benimarze po podlaczeniu samochodu do sieci ładują się akumulatory, auto z 2020 roku , ktos podpowie ?

W Benimarze aby ładował się akumulator zabudowy nie musi być włączony panel główny (lewy górny przycisk na panelu) i zasilanie zabudowy (przycisk 12V obok włącznika głównego). Ładowarka ładuje akumulator pokładowy bezpośrednio - po drodze nie ma żadnych przekaźników. Sprawdź czy ładowarka na wciśnięty przycisk ON. Jeśli tak, to powinien od być podświetlony (ładowarkę zobaczysz po otwarciu drzwiczek pod bocznym siedzeniem. Jeśli jesteś podpięty do słupka, przycisk ON wciśnięty (a nie jest on podświetlony) to trzeba sprawdzić bezpiecznik i włącznik główny 230V - zabezpieczenia 230V znajdują się po prawej stronie od ładowarki. Ja bym zaczął od sprawdzenie czy na pewno w słupku jest napięcie. Jeśli jest 230V, ładowarka "podświetlona" to trzeba sprawdzić napięcie na akumulatorze zabudowy - przy pracującej ładowarce na akumulatorze zabudowy powinno być ponad 13V - jak ładowarka nie pracuje napięcie na to spada do 12.6V

No i podstawowe pytanie jakiego typu problemy z prądem miałeś w czasie wyjazdu? - może Twoje oczekiwania przewyższają możliwości magazynu i po prostu akumulator oddał wszystko to co mógł i podziękował za współpracę.

cario14 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442NK
Nazwa załogi: Paliki
Piwa: 12/8
Wysłany: 2020-12-22, 09:06   

Dzięki - ładuje... Główny problem to skleroza :) Podłączyłem jakieś małe ustrojstwo na robale i inne gryzonie więc logiczne, że sporo baterii zeżarło .... No a jak pisał LukF - nie było słońca wiec solar nic nie pomógł...

Swoją drogą - solar taki typowy ładuje oba aku czy tylko ten pokładowy ?

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 569/432
Wysłany: 2020-12-22, 10:50   

cario14 napisał/a:
Dzięki - ładuje... Główny problem to skleroza :) Podłączyłem jakieś małe ustrojstwo na robale i inne gryzonie więc logiczne, że sporo baterii zeżarło .... No a jak pisał LukF - nie było słońca wiec solar nic nie pomógł...

Swoją drogą - solar taki typowy ładuje oba aku czy tylko ten pokładowy ?

Większość ma podłączony regulator napięcia bezpośrednio do aku z części mieszkalnej i wtedy nie ładuje się aku silnikowy.
Dopiero kiedy regulator napięcia podłączy się do elektrobloku w dedykowane złącze to wtedy jest też silnikowy ładowany. Jest też inny sposób ale go nie pamiętam bo nie mam ładowania aku silnikowego

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 523/632
Wysłany: 2020-12-22, 21:10   

Każdy współczesny kamper wyposażony jest w kontrolę stanu akumulatorów, każdego z osobna.
Wystarczy spojrzeć na wskaźnik/voltomierz/amperomierz/różnicomierz ect.
Zapewne sprawdzenie owego jest bardzo proste, trzeba jednak mieć te minimum wiedzy by umieć się odnieść do wskazań.
Powyżej 13,2V = ładuje się
Poniżej 12,8V = nie ładuje się.
Jeśli czegoś nie ogarniasz, pisz śmiało i pytaj do bólu.
Na koniec w odpowiedzi na tytuł i dla potomnych: Tak, zawsze ładowanie powinno być zgodnie z priorytetami konstrukcyjnymi, jeśli nie ma = jest defekt i nie można go ignorować.

rjas 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Piwa: 25/13
Wysłany: 2020-12-22, 21:28   

Trzy grosze ode mnie - w nowych Chausson nie ma ładowania akumulatora rozruchowego przez energoblok - czytaj nie ładuje się ze słupka czy solary. Ładuje się tylko i wyłącznie w trakcie pracy silnika czyli przez alternator. Biorąc pod uwagę, że Benimar to też grupa Trigano może być tak samo.

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 523/632
Wysłany: 2020-12-22, 21:33   

rjas napisał/a:
...
w nowych Chausson nie ma ładowania akumulatora rozruchowego przez energoblok - czytaj nie ładuje się ze słupka czy solary.
...

Robciu aż trudno w to uwierzyć. Ja już bym kombinował nad układem z charytatywnym oddawaniem nadmiaru energii dla potrzebującego akumulatora.
Masz nowiuśkie auto, może nie stwierdziłeś jeszcze procesu ładowania podmaskowego , gdyż ten zazwyczaj jest dobrze naładowany po każdej podróży :bigok

less11 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Mobilvetta KEA i67
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-12-22, 22:28   

rjas napisał/a:
Trzy grosze ode mnie - w nowych Chausson nie ma ładowania akumulatora rozruchowego przez energoblok - czytaj nie ładuje się ze słupka czy solary. Ładuje się tylko i wyłącznie w trakcie pracy silnika czyli przez alternator. Biorąc pod uwagę, że Benimar to też grupa Trigano może być tak samo.

Potwierdzam, Mam Challengera (też grupa Trigano) i zgodnie z instrukcją obsługi aqu silnikowy nie jest ładowany po podłaczeniu zewnętrzego zasilania

marcincin 
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Piwa: 51/38
Wysłany: 2020-12-22, 23:34   

W Benimarach jeśli jest ładowanie to płyną tam marne miliampery. Kiedyś zostawiłem włączony interfejs ODB, który wyssał mi akumulator -byłem podpięty do słupka. Teraz np też jestem podpiety, na aku zabudowy mam 13,4V, na rozruchowym 12,8V. Dlatego właśnie zrobiłem sobie separator akumulatórow, którym mogę ładować dowolny akumulator z panela lub słupka pełną wydajnością źródła. Mogę programować priorytety ładowania lub sterować ręcznie telefonem (także zdalnie).

rjas 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Piwa: 25/13
Wysłany: 2020-12-23, 11:11   

[quote="Socale"]
rjas napisał/a:
...
może nie stwierdziłeś jeszcze procesu ładowania podmaskowego :bigok

Wojtku - było to jedno z pierwszych pytań do dealera - i taka jest wersja oficjalna. Zastanawiam się nad potrzebą ładowania dodatkowo rozruchowego. Przecież musiałby stać stosunkowo długi okres czasu, żeby się całkiem rozładować, a taka sytuacja ma miejsce tylko poza sezonem, jak nie jeździmy. Faktem jest, że gdyby się tak stało to w Fordzie żeby się "dokopać" do akumulatorów trzeba zdemontować przednie fotele. Jest to upierdliwe, ale na szczęście niezbyt częsta operacja :)

Odpowiedz do tematu