|
|
Przesunięty przez: Świstak 2020-12-23, 04:21 |
Benimar, czy podlaczenie do sieci ładuje akumulatory ? |
| Autor |
Wiadomość |
M@rio [Usunięty]
|
Wysłany: 2020-12-23, 18:46
|
|
|
| Będąc już przy temacie ładowania akumulatorów mam pytanie do szanownego grona. Czy w trakcie zimowego garażowania (Eura Mobil 692, 99r) można kampera podłączyć do sieci? I czy są jakieś ograniczenia czasowe podłączenia. Oczywiście zasilanie na panelu głównym włączone. |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2020-12-23, 19:06
|
|
|
| Z silnikowym nigdy nie miałem problemu. Inna rzecz że albo jeżdżę co dwa tygodnie albo jak nie jeżdżę to odpalam aby z godzinę pochodził. Inaczej z zabudową po roku padł mi akumulator nie dał się wystarczająco naładować ani z sieci ani podczas jazdy. Jeśli ładujesz podczas jazdy, zapali Ci się zielona dioda na głównym panelu sterowania ogrzewaniem i energią. I ponieważ te nowe inteligentne alternatory nie od razu ładują zabudowę czasami chwile trzeba poczekać. Jeśli ta chwila trwa znacznie dłużej to / u mnie winny był akumulator / nowy ładuje bez problemu. Zimą niestety zwykły kwasiak wystarczy przy umiarkowanym użytkowaniu na dobę. Potem trzeba silnikiem podładować. Najbardziej ciągną wentylatory ogrzewania dlatego warto je ustawić na eco. Można tez agregat kupić ale dobry i cichy 5 tysięcy, i zaczynają się kłopoty bo trzeba go pilnować, tankować i wozić. Silnik przy normalnym użytkowaniu wychodzi znacznie korzystniej. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-12-23, 20:36
|
|
|
| rjas napisał/a: |
Wojtku - było to jedno z pierwszych pytań do dealera - i taka jest wersja oficjalna. Zastanawiam się nad potrzebą ładowania dodatkowo rozruchowego.
... |
W takim razie nie wahałbym się dołożyć jakiś prosty układ załączający alternatywne ładowanie aku rozruchowego. Jako że nie czerpiemy na postoju energii z akumulatora rozruchowego, to zapodałbym mu 2...5% na stałe oraz 10...25% doraźnie. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Paź 2020 Piwa: 31/26 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2020-12-23, 21:53
|
|
|
| Socale, można by pokombinować z jakimś przekaźnikiem sterowanym wysokością napięcia, ale jak dozować procenty ładowania to niestety nie wiem. |
_________________ Nasza strona podróżniczo-kamperowa: https://dem.yt
Możesz też postawić nam wirtualną kawę :-)
 |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2020-12-24, 11:12
|
|
|
Wtrącę się do tematu bo po części chodzi o ładowanie...
Ostatnio padło mi ładowanie zabudowy z 230v. Okazało się ze wszystko jest sprawne tylko przegrzała się nasuwka + przy prostowniku lądującym aku. Do tego stopnia że przestał ładować.
Trochę mi to zeszło bo ustrojstwo mam pod siedzeniem pasażera ale doszedłem. A już miałem nowy prostownik kupować.
PYTANIE - DLACZEGO TAK SIE ZROBIŁO? Przecież nie używam urządzeń o dużym obciążeniu. przetwornica jak jest potrzebna to włączam tylko podczas jazdy. |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 364/498 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2020-12-24, 13:17
|
|
|
| EwaMarek napisał/a: | | PYTANIE - DLACZEGO TAK SIE ZROBIŁO? |
Luz na złączce, bądź tlenki i zły styk...
Staram się co roku te złączki sprawdzić pod kontem luzów i prysnąć preparatem do usuwania tlenków metali - taki wiosenny dzień dobroci elektryka
|
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2020-12-25, 08:54
|
|
|
|
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|