|
|
Co dzisiaj naprawiłem w swoim kamperze |
Autor |
Wiadomość |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 25/15 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 483/395 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2020-12-31, 21:29
|
|
|
Deen,
Pokaż jak to wyglądało oryginalnie z fabryki ? |
|
|
|
 |
Deen
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat ducato Knaus sport traveller
|
Wysłany: 2020-12-31, 22:14
|
|
|
LukF napisał/a: | Deen,
Pokaż jak to wyglądało oryginalnie z fabryki ? |
Jeszcze te 2 zaglowki musze uszyc
Stol tez bedzie z jasnym laminatem. Na podlodze juz mam dywan prawie identyczny co material na siedzenia
20201231_221254.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2 raz(y) 119,39 KB |
|
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

Twój sprzęt: Karmann Colorado 650
Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Gru 2008 Piwa: 71/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-01-01, 02:26
|
|
|
Zerwałem przedwczoraj wszystkie naklejki z tylnej ściany , wczoraj pastą g3 przepolerowałem ją... niestety jak to na laminacie zostały ślady po naklejkach , laminat pożółkł pod nimi , pomimo wyczyszczenia kleju po naklejkach jednak widac co gdzie było naklejone.... |
_________________ Pozdr. Marcin |
|
|
|
 |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 25/15 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 159/151 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2021-01-01, 09:49
|
|
|
sterciu napisał/a: | Zerwałem przedwczoraj wszystkie naklejki z tylnej ściany , wczoraj pastą g3 przepolerowałem ją... niestety jak to na laminacie zostały ślady po naklejkach , laminat pożółkł pod nimi , pomimo wyczyszczenia kleju po naklejkach jednak widac co gdzie było naklejone.... |
Spróbuj wodą utlenioną w żelu i szczoteczką do zębów (schodzi zażółcenie ) |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
fan
zaawansowany
Twój sprzęt: Fleurette Discover 73 LM
Nazwa załogi: ola i benek
|
Wysłany: 2021-01-01, 09:52
|
|
|
ja używałem pasty do polerowania reflektorów sam.
moja zabudowa w całości laminat. |
_________________ Je ne cherche pas, je trouve
Pablo Picasso |
|
|
|
 |
Fason
trochę już popisał

|
Wysłany: 2021-01-01, 10:25
|
|
|
sterciu napisał/a: | ...laminat pożółkł pod nimi ... |
a nie odwrotnie pod naklejkami pozostał biały?
Wojciechu napisał/a: | Spróbuj wodą utlenioną w żelu i szczoteczką do zębów (schodzi zażółcenie ) |
Woda utleniona 10-12% i wystawienie na słonce, słońce robi robotę...ale! To dotyczy raczej zwykłych plastików i nie jest to za trwałe rozwiązanie, po jakimś czasie problem powraca, ja próbowałem wybielić drzwi, ponieważ kamper nico już zżółkł, praktycznie niewidocznie, można to dostrzec właśnie po zerwaniu naklejek, drzwi jednak do zabudowy zżółkły nieco bardziej, prawdę mówiąc nie wiem dlaczego, niby ten sam laminat, ale chyba jednak inny próbowałem właśnie wybielić je za pomocą wody utlenionej i ni chu, chu...na laminat nie działa, widzę tu tylko rozwiązanie w ostrej polerce i zabezpieczeniu odpowiednimi środkami.
Ja swojego kampera polerowałem pierwszy raz, efekt lepiej niż znakomity, trzy dni polerowania, woski i takie tam. Świadomie robiłem to tak na 70% tego co by było można zrobić, trochę się bałem, że coś zrypie, wyszło doskonale, no może prawie że doskonale, na pierwszy rzut okiem wygląda jak nowy, jak bardzo chcesz to dostrzeżesz niedociągnięcia... w tym roku pójdę na ostro, na 100%. Właśnie jedno miejsce po naklejce starałem się zlikwidować, ale jak mówię bez dużego zacięcia, ślad jest prawie niewidoczny, trzeba się przyjrzeć, myślę, że gdybym się skupił na tym miejscu to bym je zlikwidował całkowicie. |
|
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2021-01-01, 13:54
|
|
|
sterciu napisał/a: | Zerwałem przedwczoraj wszystkie naklejki z tylnej ściany , wczoraj pastą g3 przepolerowałem ją... niestety jak to na laminacie zostały ślady po naklejkach , laminat pożółkł pod nimi , pomimo wyczyszczenia kleju po naklejkach jednak widac co gdzie było naklejone.... |
A ja mam najlepszy sposób na stare miejsca po naklejkach ......kleję nowe
20200608_173612.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1 raz(y) 231,57 KB |
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Paź 2015 Piwa: 94/193 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2021-01-01, 14:26
|
|
|
wiem że może nie brzmi, ale kup piankę w sprayu do czyszczenia monitorów LCD,
psiknij i poczekaj z 15sekund i wytrzyj dokładnie. jak trzeba powtórz.
Może się wydawać delikatna, w ciągu kilku sekund z pożókłych laminatów robiłem
białe jak nowe. niestety nie wszystkie mają tę samą moc, ale próbuj |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-01-02, 13:42
|
|
|
Popróbuję Waszych sposobow , moze da efekt.
Na tylna sciane chce nakleic takie coś jak ponizej w linku , pod warunkiem ze zrobia mi na 140cm szerokie.... więc tam mi az tak nie zalezy na tym aby usunąć przebarwienia po naklejkach.
https://www.olx.pl/oferta...67-IDEitAK.html
Ale z boku chce wszystko odkleić i jak mi się uda dorobić oryginalny pas ktory byl klejony (bo u mnie jest jakies nieoryginalne oklejenie) i go nakleic... tam się boje że będzie widać róznicę z odcieniach pomimo naklejenia drugiej naklejki. Kabina auta jest bielutka a laminat juz zółty , będzie polerowany ale wiem z doświadczenia (po Niewiadowce n126n) ze ślady po naklejkach cięzko usunąc pomimo polerki pastą g3 nawet. Laminat owszem , nabierze połysku , ale przebarwienia też... stąd muszę coś pokombinować aby jak najbardziej je usunąc...
Fason napisał/a: | sterciu napisał/a: | ...laminat pożółkł pod nimi ... |
a nie odwrotnie pod naklejkami pozostał biały?
|
Niestety ale na laminacie jest odwrotnie , bardziej żółknie pod naklejkami niestety....
Może ktoś ma pomysł jak dorobić taki pas jak ponizej w linku widac na aucie ??
https://www.favcars.com/i...2010-164200.htm
Wiekszośc firm do których pisalem a wykonują rózne naklejki niestety chce gotowy projekt dokladnie zwymiarowany, tylko nie wiem jak się za to zabrać aby im go zwymiarować , zwłaszcza ze tylko mam go na zdjęciach z netu... |
|
|
|
|
 |
Fason
trochę już popisał

|
Wysłany: 2021-01-02, 14:14
|
|
|
sterciu napisał/a: | Niestety ale na laminacie jest odwrotnie , bardziej żółknie pod naklejkami niestety.... |
U mnie jest odwrotnie, pod naklejką biały, nówka, naklejka sprzedawcy przyklejona od nowości. Może to u Ciebie jakaś reakcja z klejem naklejki, laminat żółknie od słońca wiec, dlaczego pod naklejką?
Co do naklejek nowych też miałem takie obawy, że nie dopasują mi idealnie do poprzednich wymiarów, ale wszyscy, z którymi rozmawiałem zapewniali, że problemu nie będzie, jedno co potrzebowali to sfotografować stare naklejki i zrobić podstawowe wymiary, resztę robi komputer wraz z grafikiem oczywiście. Na wymianę jakoś się jeszcze nie zdecydowałem, czasu brak. |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2021-01-02, 14:15
|
|
|
sterciu napisał/a: | Wiekszośc firm do których pisalem a wykonują rózne naklejki niestety chce gotowy projekt dokladnie zwymiarowany, tylko nie wiem jak się za to zabrać aby im go zwymiarować , zwłaszcza ze tylko mam go na zdjęciach z netu...
|
W Bolesławcu jest firma która mi oklejała kampera i potrafią zrobić projekt na podstawie zdjęć i Ci go okleić Przyglądałem się chwilę jak oni to robią i sam bym się za to nigdy nie brał... Potrzebne są dwie, czasami trzy osoby aby to dobrze zrobić - rozmiary.... Do tego przy klejeniu zawsze coś można skopać, więc docinany jest nowy element folii...
Daleko nie masz |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-01-02, 16:37
|
|
|
Fason napisał/a: | sterciu napisał/a: | Niestety ale na laminacie jest odwrotnie , bardziej żółknie pod naklejkami niestety.... |
U mnie jest odwrotnie, pod naklejką biały, nówka, naklejka sprzedawcy przyklejona od nowości. Może to u Ciebie jakaś reakcja z klejem naklejki, laminat żółknie od słońca wiec, dlaczego pod naklejką?
Co do naklejek nowych też miałem takie obawy, że nie dopasują mi idealnie do poprzednich wymiarów, ale wszyscy, z którymi rozmawiałem zapewniali, że problemu nie będzie, jedno co potrzebowali to sfotografować stare naklejki i zrobić podstawowe wymiary, resztę robi komputer wraz z grafikiem oczywiście. Na wymianę jakoś się jeszcze nie zdecydowałem, czasu brak. |
No napewno wchodzi w jakąś reakcję z klejem , ogólnie na niewiadówce tez miałem to samo , tylko że tam dorobiłem identyczne naklejki i było ok , na niewiadówce pożółkł nie tylko pod naklejkami bo praktycznie pod wszystkim co go zaslaniało , pod lampami byl bardziej żółty , rączkami manewrowymi , , wszędzie tam gdzie użyli jakiś uszczelek lub uszczelniaczy. Tutaj faktycznie , napis miałem w kolorze czerwonym na jakiejs grubszej folii to pod nim był bardziej pożółkly niz obok na jakiś wzorach wyciętych z szarej cieńkiej folii... Jak się przyjrzec to widac na laminacie tak jakby te pożółkłe miejsca po naklejkach byly wypukłe więc wygląda tak jakby się dalo to zetrzeć chyba.... pasta g3 nie bierze tego tylko poleruje w polysk....
Z naklejkami będe próbowal jeszcze , niestety u mnie nie ma co fotografowac bo to co jest to jest nieoryginalne i do odklejenia i wywalenia...
Banan napisał/a: | sterciu napisał/a: | Wiekszośc firm do których pisalem a wykonują rózne naklejki niestety chce gotowy projekt dokladnie zwymiarowany, tylko nie wiem jak się za to zabrać aby im go zwymiarować , zwłaszcza ze tylko mam go na zdjęciach z netu...
|
W Bolesławcu jest firma która mi oklejała kampera i potrafią zrobić projekt na podstawie zdjęć i Ci go okleić Przyglądałem się chwilę jak oni to robią i sam bym się za to nigdy nie brał... Potrzebne są dwie, czasami trzy osoby aby to dobrze zrobić - rozmiary.... Do tego przy klejeniu zawsze coś można skopać, więc docinany jest nowy element folii...
Daleko nie masz |
Boleslawiec to nie problem aby pojechać |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2021-01-02, 17:15
|
|
|
sterciu napisał/a: | Boleslawiec to nie problem aby pojechać |
Przysłowiowy rzut beretem
Toż ja prawie Wrocławiak... |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|