|
|
|
Pogadajmy o rowerze |
| Autor |
Wiadomość |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/743 Skąd: Kraków

|
Wysłany: 2021-01-10, 22:25
|
|
|
| Socale napisał/a: |
W wolnych chwilach oglądam sobie na YT pewnego gościa, co fajnie gada o wyposażeniu niemal każdego roweru w danej cenie, omawia co fabryka sprezentowała nabywcy a na czym poskąpiła, wyciągam z tego tylko te rzeczy które mnie interesują czyli amor, korba, hamulce, dopasowanie rozmiaru do wzrostu. |
Jakbyś jeszcze ten napęd elektryczny przetrawił
Za tego dałem 3jke i jeździ 3sezon, teraz mniej bo więcej w cięższy teren jeżdżę fulem, to jest ta ewolucja
Ide zrobić zdjęcie do piwnicy może cię skuszę
IMG_20210110_223109.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 7 raz(y) 1,82 MB |
|
_________________ komplet |
| |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2021-01-11, 17:44
|
|
|
| Komplecik napisał/a: |
Mogli byśmy pomówić na przyklad czy wybrać starsza konstrukcje ramy z zewnętrzna bateria lub nową chowaną w ramę, zalety i wady tych rozwiązań, lub innych technicznych rzeczach czy warto za nie dopłacać
|
Osobiście preferuje baterie zintegrowaną w ramie.Nisko rozłożony środek ciężkości poprawia komfort jazdy.Brak zewnętrznego okablowania to kolejna zaleta.
698F4B37-1366-428E-B91E-218584399D59.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 1081 raz(y) 129,2 KB |
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant

|
Wysłany: 2021-01-11, 18:54
|
|
|
| HENRYCZEK napisał/a: | | Komplecik napisał/a: |
Mogli byśmy pomówić na przyklad czy wybrać starsza konstrukcje ramy z zewnętrzna bateria lub nową chowaną w ramę, zalety i wady tych rozwiązań, lub innych technicznych rzeczach czy warto za nie dopłacać
|
Osobiście preferuje baterie zintegrowaną w ramie.Nisko rozłożony środek ciężkości poprawia komfort jazdy.Brak zewnętrznego okablowania to kolejna zaleta. |
Jeżeli chodzi o baterie zintegrowaną z ramą zgadzam się z tobą pod jednym warunkiem aku musi być o dużej pojemność,
500 zabudowane w ramie nie za bardzo się sprawdzają są bardzo długie nie poręczne w wymianach a zasięg 5setek jest w ciężkim terenie nie wystarczający ,
jeśli bateria jest powyzej 700ah tak jak piszesz jest to bardzo dobre rozwiązanie,
ma to jeszcze jedna sporą zaletę rama w miejscu zabudowy bateri jest sporo szersza co bardzo usztywnia rower dobrze to czuć przy szybszych zjazdach, zdjęcie twojego rowerka ramą przypomina Spec levo men ? Wygląd ramy wskazuję na ostrą zjazdowkę, brawo |
| |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant

|
Wysłany: 2021-01-11, 19:15
|
|
|
Jak mine panemia może trzeba pomyśleć o zlocie rowerowym, zaplanować fajnego tripa ofroud, widzę że jest kilku ebayk owych fanów i mocnych tradycyjnych rowerzystów.
Screenshot_20210111_192021_com.android.gallery3d.jpg Coś w tym stylu |
 |
| Plik ściągnięto 9 raz(y) 682,58 KB |
|
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
|
Wysłany: 2021-01-11, 19:23
|
|
|
| Cytat: | | zdjęcie twojego rowerka ramą przypomina Speca? |
Tak
https://www.specialized.c...Text=95218-5802
Ps.
Wożę ładowarkę, w niektórych schroniskach można się za parę groszy podładować.
Żal tyłek ściska bo mięśniak S-Works poszedł w odstawkę i już chyba... |
| Ostatnio zmieniony przez HENRYCZEK 2021-02-05, 06:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant

|
Wysłany: 2021-01-11, 19:36
|
|
|
| HENRYCZEK napisał/a: |
Wożę ładowarkę, w niektórych schroniskach można się za parę groszy podładować.
Żal tyłek ściska bo mięśniak S-Works poszedł w odstawkę i już chyba... |
Też kombinowałem z doładowywaniem bateri i nawet to wypala jak na tripa jedziesz sam w grupie jednak trzeba mieć dodatkowa baterie i nie myśleć o doładowywaniu, shimano ma poręczną nie za dużą baterie idealnie dopasowuje się w plecaku.
Nie rezygnuj z S-Works a w bayk parku na single ach jest w......i lepszy od ebaik ów lekki petarda
IMG_20210111_190514.jpg Bateria shimano |
 |
| Plik ściągnięto 8 raz(y) 1,7 MB |
|
| |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/428 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-01-11, 20:39
|
|
|
Henryczek,
Zacny sprzęt
I nawet pierwsza cyfra ceny pasuje do oczekiwań Wojtka Sokale
W każdym bądź razie mi się podoba bardzo |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/428 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2021-01-11, 21:32
|
|
|
To i ja się pochwalę, foty brak ,ale tak sobie myślę 🤔że wszyscy je znają 👍
Małżonka posiada Wigry ll 👍ja obecnie posiadam Jubilata 2.
Zrobiłem tuning opon, zamontowałem opony bezdetkowe.👍
Lżej się prowadzi 👌
I hamulce tarczowe 👌 |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant

|
Wysłany: 2021-01-11, 21:37
|
|
|
| Comsio napisał/a: | To i ja się pochwalę, ja obecnie posiadam Jubilata 2.
|
Super
Ja tyż mom Wigry
Screenshot_20210111_213936.jpg 😃 |
 |
| Plik ściągnięto 5 raz(y) 144,17 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez Komplecik 2021-01-11, 22:41, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-01-11, 22:11
|
|
|
LukF, to nie cena gra tu rolę... hm... chociaż może jednak cena... utraty.
Trafiłem dziś fajnego e ze stajni Kellys, wewnętrzny diabeł mówił bierz go, rozum mówił że nie tego szukam, Ewa powiedziała pojedziesz na obczyźnie do sklepu po chleb i wrócisz pieszo
Mając na uwadze:
| Socale napisał/a: |
...
celem był szczyt Televrina, nie do zdobycia z rowerem od strony Nerezine więc zostawiłem grata w krzaczorach i ruszyłem.
...
gdy ja prawie na czworaka pod górę się człapałem, a tu nagle sportowe dziewczę mnie dogania skacząc po głazach jak sprężynka. Wydusiłem "helloł" i już po chwili wiedziałem że mój rower w krzaczorach nadal jest bezpieczny.
|
I czar prysnął choć rowerek dla mnie wydał się fajny to jednak odstąpiłem od jego zakupu. Musi być coś co pozwoli spokojniej spać, zostawić go bez obawy o utratę i mniejszy żal gdyby. itp.
E o którym wspomniałem to Kellys Tygon 10 . W chwili obecnej zdaję sobie sprawę że to było tylko zauroczenie, zimna krew zwyciężyła.
tygon10.png
|
 |
| Plik ściągnięto 3 raz(y) 274,22 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
| |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant

|
Wysłany: 2021-01-11, 22:50
|
|
|
| Socale napisał/a: | . Musi być coś co pozwoli spokojniej spać, zostawić go bez obawy o utratę i mniejszy żal gdyby. itp.
E o którym wspomniałem to Kellys Tygon 10 .. |
Myślę że nie możesz zbytnio myśleć o utracie, zabezpieczysz go, weź sobie na próbę posmakoj, porównaj hard treila i fula by potem nie żałować jest różnica bardzo duża. |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
|
Wysłany: 2021-01-12, 05:17
|
|
|
| Socale napisał/a: | . Musi być coś co pozwoli spokojniej spać, zostawić go bez obawy o utratę i mniejszy żal gdyby. itp.
. |
Dlatego do kamperka zabieram konwersa.Odstawiony już dawno Giant dostał nowe życie.
Motorek 500W w zupełności wystarczający a przedłużka i regulowany mostek kierownicy, zrobił wygodną miastową kozę, szybka zmiana położenia kiery, pozwala zdobywać szczyty.Pewnie da się założyć bagażnik na berbecie, ja preferuje plecak.
Tak jak pisze Komplecik Rama Ful to mega komfort.
91DDDD72-98F1-402B-BB44-93EA5AF2D072.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 920 raz(y) 153,91 KB |
|
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/428 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2021-01-12, 09:52
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | | Comsio napisał/a: | To i ja się pochwalę, ja obecnie posiadam Jubilata 2.
|
Super
Ja tyż mom Wigry |
O to nie jestem som
Tylko że nasze wiszą w ramce, na głównej ścianie w garażu.
Do wszystkiego trza dorosnąć
Jeszcze staramy się pedałować.☝️
Ale w kopcach już nie jest tak kolorowo 👎
Widzę co raz bliżej nam do tych wynalazków 😎 |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 160KM, 2007
Nazwa załogi: OldNomad
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lis 2017 Piwa: 9/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-01-12, 10:38
|
|
|
Ja też chętnie pogadam o rowerach. Z moich doświadczeń wynika, że nieistotne jest jaki rower posiadam, liczy się tylko i wyłącznie przyjemność z jazdy na nim.
Podam dwa przykłady.
W 2012 roku podczas Mistrzostw Europy w piłce nożnej we Wrocławiu, będąc pod wpływem sporej ilości piwa założyłem się z kolegą o 10.000 zł, że na starym, chińskim rowerku (cena 200 zł.) pojadę z Wrocławia do Francji i z powrotem. Następnego dnia potwierdziłem koledze, że zakład przyjmuję z niewielką zmianą - pojadę do Francji tzw. trasą św. Jakuba (jestem agnostykiem lecz sporo nasłuchałem się o tej drodze).
20 czerwca 2012 roku, zabrałem plecak, przypiąłem sakwy, do torby wrzuciłem parę spodni i bawełnianych koszulek, wskoczyłem na rower i pojechałem do sanktuarium św. Jakuba w Jakubowie. Moim celem miało być Santiago de Compostela w Hiszpanii.
Spontanicznie i o tak po prostu 58 letni facet lubiący tak zwane spontany wsiadł na byle jaki rower, nie zdając sobie sprawy, że będzie to jedna z najpiękniejszych przygód jego życia. Miałem w kieszeni 700 zł. i dużo dobrych chęci. O tym co było dalej dowiesz się tutaj Rowerem do Francji
W sumie przejechałem ok. 2879 km. po cudownych trasach rowerowych:
1. The Saale Cycle Route: Merseburg, Bad Dürrenberg,Naumburg
2. The Lahne Cycle Route: Marburg, Gießen, Wetzlar, Limburg an der Lahn, Nassau, Bad Ems, Koblenz
3. The Mosel Cycle Route: Koblenz, Kobern-Gondorf, Schweich, Trevir, Konz, Grevenmacher (L), Schengen (L), Thionville (F), Metz (F), Nancy (F)
4. The Thüringer Städtekette Cycle Route: Eisenach, Erfurt, Weimar, Jena, Gera, Altenburg
5. The Elisabethpfad 2 Cycle Route: Eisenach, Creuzburg, Waldkappel, Homberg/Efze, Schwalmstadt, Kirchhain, Marburg
Niestety do Santiago de Compostela nie dojechałem ale było warto.
W 2014 roku,ponownie zatęskniłem za przygodą, tym razem na rowerze za 2000 zł postanowiłem pojechać z Koblenz tzw. trasą Reńską do Strasburga i dalej przez Paryż do St. Nazaire i trasą atlantycką do Biscarrosse na południu Francji. W sumie 1760 km.
Dwa filmiki z trasy tutaj"
Cz. I
Cz. II
Wrażenia są boskie, a wnioski tylko takie: Nie ważne czym jeździsz, liczą się dobre chęci i dobra zabawa.
Dzisiaj z racji wieku i wygody posiadam elektryczny składak Fiido D2S. Mieści się w kamperku, na manetce przy dobrej pogodzie zrobię 12 km, na wspomaganiu pedałami ok 21 km i też jest ok. |
_________________ Memento Vivere! Buduję kamper https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
|
Wysłany: 2021-01-12, 12:07
|
|
|
AndreLech.Brawo Ty!! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|