|
|
|
Jaki solar i jaki regulator. |
| Autor |
Wiadomość |
BOGI
doświadczony pisarz BOGI
Twój sprzęt: Weinsberg 601MQH (dawniej JOINT E33)
|
Wysłany: 2021-01-16, 00:49
|
|
|
Powracam do tematu, jaki wywołałem w ubiegłym roku. Od tamtego czasu trochę się nauczyłem, częściowo na własnych błędach i dlatego przekazuję tą wiedzę, abyście moich potknięć uniknęli.
1. Nie wierzcie super fachowcom i jeśli tylko możecie kontrolujcie ich śmiałe zakusy popsucia waszego kammpera. Zleciłem znanej firmie założenie solara flex na dach i podłączenie do instalacji. Dostarczyłem solar (150W flex) i regulator (MPPT) oraz dokumentację Instalacji PC-100 oraz energobloku CBE w moim kamperze (fabrycznym). Wskazałem, że uwzględnia ona solar (rys.PC-100) i określa punkt włączenia solara (kostka Nr15, gniazdo Nr1-AUX solar regulator, direct B2). Po uzgodnieniu lokalizacji regulatora i solara pozostawiłem resztę fachowcowi. W energobloku wskazałem kostkę, naiwnie myśląc, że po podłaczeniu regulatora całość pracować jak całość, czyli ładowanie obu akumulatorów. Zlecenie wykonano szybko, nawet obawiałem się, że zbyt bo tylko jeden dzień z uwagi na czas przyklejania się solara do plastikowego dachu, a trochę popadywalo. Ale skoro fachowiec, któremu zaufałem dzwoni i informuje, że auto do odbioru płacę i odjeżdżam. Radość jak po kupnie "Domu w Karkonoszach" (tego z You Tube, kto nie widział niech obejrzy koniecznie). Na drugi dzień zobaczyłem, że kostka w energobloku nieruszona a solar poprzez bezpiecznik 20A (ok) jest na sztywno przypięty do gniazga +B2, nie tak miało być i tu pierwsza rozterka, bo ładowany solarem jest tylko akumulator wnętrza (B2). Pod przelotką w dachu gdzie wchodzą dwa kable od solara (2x6 mm) wywalona dziura jak dla przejscia kanalizacji, druga rozterka, zatkać bo od zimnej przelotki na dachu skroplona woda będzie kapać z sufitu, zatkałem specjalną gąbką izolacyjną. Ale największe zdziwienie było takowe, że w centrali elektrycznej odkryłem dwa zwinięte kable (auto fabryczne), na jednym napis SOLAR, na drugim SAT-ANT. Czyli fabryka przygotowała instalację solara i wystarczyło ją wykorzystać, a tak rozwalali wnętrze aby przechodzić z kablami od dachu do centrali w podlodze pod stołem. No i kiedy wyjrzałem przez świetlik na dach w lecie na kampingu, to połowa dachu twarda a połowa (wzdłuż osi) miękka i pofalowana jak pierzyna. mocowanie kabli pomiędzy solarem a przelotka wspomnoaianą wyżej poodklejane i kabelek sobie leży luźniutko na dachu (nie wiem jak się zachowuje przy prędkości podróżnej100 km/h). No i git, gra gitara, bo inaczej możliwy udar mózgu pewny. Oczywiście poinformowałem wykonawcę, kazał przyjechać, ale nie wiem czy chcę aby dalej coś psuł. Może dopiero za drugim podejśćiem staje się fachurą. Nie ryzykuję i póki co nie spotykam się z niem. MOże wiosną, bo rozumiem, że gwarancja trwa, skoro wystawiona faktura. Tak wyglądają teraz fachowcy. Wydaje się, że to my na forum możemy zdobyć większą wiedzę, niż ci co żyją z nas serwisując nasze auta. Przykre to.
2. Teraz wiedza praktyczna odnośnie działania solara w moim kamperze. Działa, ale ostatnie dni,kiedy dzień był jak noc polarna ładowanie na poziomie 14,5V i 0,01A, SOC 36%, czyli kiszka. Latem jednak byłem samowystarczalny, prawie. Lodówka kompresorowa jednak bierze co jej się należy i nie ma przebacz. Normalnie bez solara aku 90 Ah starczał na max dwie doby teraz do tygodnia. Różnica jest, nawet w deszc ładuje prądem 0,5-1A a normalnie 4-5A przy słoneczku w południe. A ja się bałem, że 10A za mało i kupiłęm 15A. Może w Maroku ale nie a Polsce takie dylematy. Myśłę, że bezstresowo będzie dla Was po zamontowaniu solara min.250V i akumulatorze min.110 Ah (u mnie we wnętrzu jest 90) a najlepiej dwóch i po kłopocie.
3. Co do ładowania standardowego splara dwóch aku,mulatorów , auta i wnętrza to tak nie ma, a powinno być. Dowiedziałem, się, że moje podłączenie n do B2 jest ok a jeśli chcę ładować oba akumulatory, to trzeba dołożyć za pareset złociszy taki moduł albo wajchę i samemu przełączać.
4. Można łądować akumulator silnika nie odłączając z instalacji kampera, momo że nie powinno być naraz kilku źródeł zasilania. Czyli jadę to odlączam solar, bo działa alternator i ładuje oba akumulatory. Ale często zapominam i nic się nie dzieje w praktyce. Może dlatego, że jest energoblok łaczący jakoś te akumulatory, inaczej chyba spaliłby się alternator. Tak myślę.
Pozdrawiam i zdrowia życzę oraz urdanego zaszczepienia... |
|
|
|
 |
Sławek B
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Hobby 650
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 82/15 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 2021-01-16, 10:47
|
|
|
| Roberto napisał/a: | | sławek w. napisał/a: | | Czyli chcesz powiedzieć, że panele połączone równolegle podłączone do regulatora mppt to błędne połączenie? |
Może nie "błędne połączenie", ale niewiele dające.
Instalacja dalej będzie pracować, tyle tylko, że z faktu posiadania MPPT nic dodatkowo nie uzyskasz. |
Nie do końca jest tak, że nic nie da. W przypadku regulalatora MPPT połączenie nie ma znaczenia.
Założenie:
2 panele Umpp=18V, Impp=5A, czyli moc Pmpp=90W
regulator MPPT o sprawności 100%
napięcie akumulatora Ua=12 V
pomijamy nierównomierne oświetlenie paneli na dachu
Usol- napięcie ma wyjści połączonych paneli, odpowiednio 18 V dla połączenia równoległego i 36 V dla szeregowego
Isol- prąd dostępny z paneli , odpowiednio 10 A dla połączenia równoległego i 5 A dla szeregowego
wariant1-połączenie szeregowe:
Usol=2*18V=36V, Isol=5A, Pmpp=5A*36V=180W
Prąd na wyjściu regulatora MPPT (czyli prąd ładowania)=Pmpp/12V=15A
Prąd który byśmy otrzymali z regulatora PWM=5A, czyli zysk 10A. Oczywiście nie łączy się szeregowo paneli 18 V do instalacji 12 V z regulatorem PWM
wariant 2-połaczenie równoległe:
Usol=18V, Isol=10A, Pmp=10A*18V=180W
Prąd na wyjściu regulatora MPPT (czyli prąd ładowania)=Pmpp/12V=15A
Prąd który byśmy otrzymali z regulatora PWM=10A, czyli zysk 5A.
Wniosek, który nas interesuje:
Bez względu na to czy połączenie będzie szeregowe czy równoległe to efekt końcowy dla regulatora MPPT będzie taki sam.
Oczywiście sprawność przetwarzanie nie wynosi 100 % a dodatkowo sprawność zależy od napięcia wejściowego.
W przypadku poszukiwania maksymalnej wydajności regulatora MPPT należy przyjrzeć się jaka jest zależność sprawności od napięcia wejściowego. Będzie to zazwyczaj 95-98% . Jeżeli pojedyńcze procenty maja dla nas znaczenie to należy wybrać to napięcie wejściowe dla którego sprawność jest największa.
W przypadku samodzielnego montażu kilku paneli (dość powszechne robią się „elektrownie” fotowoltaiczne na kamperach) należy zwrócić uwagę na stosowanie diod blokujących przy połączeniach równoległych i diod by-pass przy połączeniach szeregowych (te ostatnie zazwyczaj są w puszkach paneli).
W przypadku połączenia równoległego więcej niż 2 paneli brak diod blokujących może skutkować:
w wersji optymistycznej – uszkodzeniem panela /paneli
w wersji pesymistycznej- pożarem kampera.
Nie są to sytuacje powszechne ale jak najbardziej w pewnych ekstremalnych, niestandardowych sytuacjach możliwe. |
_________________ Sławek B
https://kamper-serwis.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 69/30 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2021-01-16, 17:02
|
|
|
| Sławek B napisał/a: | Wniosek, który nas interesuje:
Bez względu na to czy połączenie będzie szeregowe czy równoległe to efekt końcowy dla regulatora MPPT będzie taki sam. |
Proponuję zaktualizować wiedzę
Pomijam fakt, że do obliczeń należy przyjąć napięcie ładowania akumulatora (czyli około 14V), a wtedy różnica między napięciem paneli a akumulatora to tylko około 4V.
W tym momencie warto zauważyć, że MPPT daje znacznie lepsze efekty kiedy rozpiętość napięcia jest znacznie większa. Wtedy właśnie jest sens "szukania" punktu mocy, ponieważ znacząco wzrasta wydajność ładowania w niekorzystnych warunkach atmosferycznych lub przy słabym słońcu.
Dlatego wcześniej napisałem: | Roberto napisał/a: | | Może nie "błędne połączenie", ale niewiele dające. |
Ale co tam, może ja się na tym nie znam...
Warto, zajrzeć do Internetu. Można znaleźć sporo poważnych publikacji na ten temat. |
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
 |
|
|
|
 |
Sławek B
stary wyga

|
Wysłany: 2021-01-16, 17:29
|
|
|
Aktualizacja:
Założenie:
napięcie akumulatora Ua=14 V
Usol- napięcie ma wyjściu połączonych paneli, odpowiednio 18 V dla połączenia równoległego i 36 V dla szeregowego
Isol- prąd dostępny z paneli , odpowiednio 10 A dla połączenia równoległego i 5 A dla szeregowego
wariant1-połączenie szeregowe:
Usol=2*18V=36V, Isol=5A, Pmpp=5A*36V=180W
Prąd na wyjściu regulatora MPPT (czyli prąd ładowania)=Pmpp/14V=12,86A
Prąd który byśmy otrzymali z regulatora PWM=5A, czyli zysk 7,86A. Oczywiście nie łączy się szeregowo paneli 18 V do instalacji 12 V z regulatorem PWM
wariant 2-połaczenie równoległe:
Usol=18V, Isol=10A, Pmp=10A*18V=180W
Prąd na wyjściu regulatora MPPT (czyli prąd ładowania)=Pmpp/14V=12,86A
Prąd który byśmy otrzymali z regulatora PWM=10A, czyli zysk 2,86A.
Przy czym prąd otrzymany z regulatora MPPT zarówno przy połączeniu równoległym jak i szeregowym jest taki sam.
Gdzie popełniam błąd? |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

|
Wysłany: 2021-01-16, 20:01
|
|
|
| Sławek B napisał/a: | | Gdzie popełniam błąd? |
Może nie błąd, ale pomijasz ważny aspekt związany z działaniem MPPT.
Jak napisałem wcześniej, chodzi o konieczność zapewnienia większej rozpiętości napięcia w celu uzyskania lepszego efektu tego mechanizmu.
Poza tym, przy wyższym napięciu a niższym prądzie mamy dodatkowy plus - przewody mogą być cieńsze. |
Robert
PS.
 |
|
|
|
 |
Sławek B
stary wyga

|
Wysłany: 2021-01-16, 22:43
|
|
|
| Roberto napisał/a: | | Jak napisałem wcześniej, chodzi o konieczność zapewnienia większej rozpiętości napięcia w celu uzyskania lepszego efektu tego mechanizmu. |
Hm...
Czy to Cię przekona, w kwestii znaczenia "większej rozpiętości napięć"?:
https://www.victronenergy...es-or-parallel/
Do przedstawionego przykładu wstaw panele z naszych rozważań 18 V / 5A |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

|
Wysłany: 2021-01-16, 23:29
|
|
|
| Sławek B napisał/a: | | Roberto napisał/a: | | Jak napisałem wcześniej, chodzi o konieczność zapewnienia większej rozpiętości napięcia w celu uzyskania lepszego efektu tego mechanizmu. |
Hm...
Czy to Cię przekona, w kwestii znaczenia "większej rozpiętości napięć"?:
https://www.victronenergy...es-or-parallel/
Do przedstawionego przykładu wstaw panele z naszych rozważań 18 V / 5A |
Tu nie chodzi o przekonywanie mnie, czy kogokolwiek innego
Wiem, że masz doświadczenie.
Jakiś czas temu, kiedy informowałeś o budowie energobloku, wszedłem nawet na Twoją stronę i czytałem przemyślenia na temat łączenia paneli.
W teorii wszystko to wygląda super. Też ją znam i uwierz - nie tylko z Internetu.
Swoją drogą, gdybym wiedział, że prawdopodobnie przyczyni się to do założenia specjalnego wątku, to użyłbym określenia "publikacja naukowa" lub jakiegokolwiek innego
Nie mam zamiaru teraz szukać opracowań potwierdzających moje zdanie, bo to nie ma sensu.
Sądząc po tym co napisałeś we wspomnianym wątku pewnie powiesz, że to powielane bzdury.
Aczkolwiek wielokrotnie na tym forum wypowiadało się kilku praktyków, którzy mieli podobne obserwacje jak moje.
Czy uważasz, że wszyscy się mylą
Ale OK.
Jeśli to zakończy sprawę, przyznaję - masz rację
EDIT:
Miałem tego nie robić, ale co tam...
Link do pierwszego lepszego artykułu: https://systemy-fotowoltaika.pl/roznica-miedzy-regulatorami-ladowania-pwm-a-mppt/
Zwróć uwagę na ten fragment:
"...Zakres poszukiwania najlepszego napięcia znacznie wzrośnie dzięki temu wydajność ładowania w cieniu i w niekorzystnych warunkach atmosferycznych znacznie wzrośnie."
Jeśli uważasz, że autor nie ma racji to powiedz mu, że powiela bzdury |
Robert
PS.
 |
| |
|
|
|
 |
Sławek B
stary wyga

|
Wysłany: 2021-01-17, 12:34
|
|
|
| Cytat: | | Aczkolwiek wielokrotnie na tym forum wypowiadało się kilku praktyków, którzy mieli podobne obserwacje jak moje. |
Nie jest możliwe wykonanie w warunkach domowych a nawet warsztatowych obserwacji i pomiarów, które potwierdzą lub obalą Twoją teorię. Takie badania można przeprowadzić wyłącznie w warunkach laboratoryjnych. Musimy mieć pewność że:
-w kolejnych próbach pomiarowych mamy takie samo natężenie oświetlenia,
- w kolejnych pomiarach mamy na wyjściu regulatora identyczny akumulator w identycznym stanie naładowania, a to może nam zapewnić tylko sztuczne obciążenie.
Przeczytałem wnikliwie zacytowany przez Ciebie artykuł. Już pierwsze zdanie mnie po prostu „osłabiło”;
Nie jest to dla mnie to ani przyjemne ani satysfakcjonujące ale ten artykuł nie jest arcydziełem myśli technicznej.
„Pierwszą najważniejsza zaletą konstrukcji MPPT jest fakt, że regulator nie zwiera ze sobą panela słonecznego i akumulatora.”
Nie bardzo rozumiem, dlaczego jest to zaletą lub wadą tym bardziej że w regulatorze MPPT połączenie galwaniczne pomiędzy panelem a akumultorem jest.
dalej:
„Takie rozwiązanie nie dość, że optymalizuje pracę to pozwala na osiągnięcie nawet do 30% lepszych efektów ładowania w cieniu względem regulatorów PWM.”
Czy cień jest, czy go nie ma to zysk w stosunku do regulatora PWM będzie taki sam.
„Regulatory MPPT pracujące w cieniu latem potrafią osiągnąć nawet 45% mocy nominalnej modułu fotowoltaicznego.”
Nie wiem jaki proces myślowy przeprowadził autor tego wpisu dochodząc do takich wniosków. Ośmielam się stwierdzić, że w przypadku zacienienia modułu jego moc może wynosić od 0% do 100% w zależności od stopnia zacienienia. Skąd więc ta liczba 45%?
„Kolejną bardzo ważną zaletą jest możliwość łączenia paneli słonecznych szeregowo i podnoszenie napięcia na zestawie modułów.”
Można stąd wyciągnąć wniosek, że używając regulatora PWM nie możemy łączyć paneli w szereg!
Dla ścisłości: zaletą łączenia w szereg jest obniżenie prądu, tym samym strat energii i kosztów instalacji.
I dochodzimy do sedna:
„Zakres poszukiwania najlepszego napięcia znacznie wzrośnie dzięki temu wydajność ładowania w cieniu i w niekorzystnych warunkach atmosferycznych znacznie wzrośnie.”
Chyba nawet już wiem skąd pochodzi ta genialna myśl.
Wiele osób w tym zapewne autor tego wpisu myśli , że napięcie na panelu PV jest funkcją oświetlenia.
Czyli: oświetlenia się zmniejsza to napięcie się zmniejsza. Lepiej więc mieć panel o wysokim napięciu bo gdy napięcie spadnie np. o połowę to nasz regulator nadal będzie pracował.
Jest to nieprawdą.
W zależności od natężenia oświetlenia zmienia się prąd a nie napięcie . Aby być precyzyjnym: Napięcie zmienia się w niewielkim, pomijalnym stopniu.
Jeżeli chodzi o merytoryczną wartość tego artykułu to jak w piosence z odrobinę zmienionym tekstem:
„Pisać każdy może,
Trochę lepiej, lub trochę gorzej,
Ale nie oto chodzi,
Jak co komu wychodzi.
Czasami człowiek musi,
Inaczej się udusi,”
Polemizować z autorem tego wpisu, z P. Filipem nie będę, z wiadomych względów.
Na poważnie:
Porównując wydajność regulatora PWM i MPPT należy przyjąć jakieś realne założenia:
Założenie:
napięcie akumulatora Ua=12 V
W warunkach oświeltlenia nominalnego 1000W/m kw panele generują prąd nominalny 5A
Dla regulatora PWM stosujemy połączenie równoległe paneli ( inne nie ma sensu) na wyjściu regulatora otrzymamy prąd 10 A
Dla regulatora MPPT (bez względu na to czy połączenie jest szeregowe, czy równoległe) na wyjściu regulatora otrzymamy prąd 15 A
W warunkach zacienienia 500W/mkw panele generują prąd ok. 2,5A
Dla regulatora PWM stosujemy połączenie równoległe paneli ( inne nie ma sensu): na wyjściu regulatora otrzymamy prąd 5 A
Dla regulatora MPPT (bez względu na to czy połączenie jest szeregowe, czy równoległe): na wyjściu regulatora otrzymamy prąd 7,5A
W warunkach zacienienia 250W/mkw panele generują prąd ok. 1,2A
Dla regulatora PWM stosujemy połączenie równoległe paneli ( inne nie ma sensu): na wyjściu regulatora otrzymamy prąd 2,4 A
Dla regulatora MPPT (bez względu na to czy połączenie jest szeregowe, czy równoległe): na wyjściu regulatora otrzymamy prąd 3,6A
Proszę zwrócić uwagę na jeszcze jedną ciekawą marketingowo rzecz: W każdym przypadku mamy taki sam zysk energetyczny.
Tylko jaki: 50 % czy 30% ?
Tak więc prawdą jest że przy stosowaniu regulatorów MPPT będzie my mieć zysk, w porównaniu do regulatora PWM na poziomie 30 %
Wysokość tego zysku nie zależy od tego czy połączenie dla MPPT jest szeregowe czy równoległe. Oczywiście przy założeniu że mieścimy się parametrach regulatora.
Zysk nie zależy również od tego czy świeci pełne słońce czy jest cień. Procentowo jest zawsze taki sam.
Prawdą jest to co pisał gdzieś wcześniej Roberto, że połączenie szeregowe jest korzystniejsze bo mniejsze prądy i przekroje przewodów.
Zysk zależy od tego jakim panelem dysponujemy:
Jeżeli w spadku od cioci dostaliśmy panel dający 48V/5A ich chcemy coś z nim zrobić to:
dla regulatora PWM będziemy mieć prąd 5A
dla regulatora MPPT będziemy mieć prąd 20A
Tu już mamy zysk 300% albo jak kto woli 75%
Na pytanie czy opłaca się i czy warto stosować regulatory MPPT zamiast PWM odpowiem parafrazując klasyka:
Kilka lat temu gdy MPPT były bardo drogie nie opłacało się i nie było warto.
Obecnie gdy ceny regulatorów znacznie zmalały nadal się nie opłaca ale warto.
Podobnie jak z posiadaniem kampera: nie opłaca się ale warto.
Celem mojego wpisu nie było obrażanie kogokolwiek, „naprężanie muskułów”, czy wykazywanie kto wie lepiej, więc jeżeli kogokolwiek uraziłem to przepraszam.
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Roberto
weteran

|
Wysłany: 2021-01-17, 14:24
|
|
|
| Sławek B napisał/a: | | Nie jest możliwe wykonanie w warunkach domowych a nawet warsztatowych obserwacji i pomiarów, które potwierdzą lub obalą Twoją teorię. |
Aby oprzeć na tym pracę naukową - oczywiście, że nie.
Ale jeśli wystarczą nam przybliżone pomiary myślę że tak.
Wystarczy położyć np. panel 320W/36V/8,88A i podpiąć do regulatora MPPT i do tego stosowne obciążenie, a obok dwa panele po 160W/18V/8,88A połączone równolegle + identyczny regulator + identyczne obciążenie.
Użyte wartości pochodzą z paneli, które ostatnio używałem
Mam świadomość, że wyniki mogą być niedokładne, ale w naszych dywagacjach i tak przecież pomijaliśmy straty na urządzeniach, sprawności modułów, opory przewodów przy różnych natężeniach, itd. itp.
Taka próba powtórzona przez kilka kolejnych dni, w różnych warunkach pogodowych mogła by dać praktyczną odpowiedź na pytanie:
Czy w różnych warunkach pogodowych, przy użyciu regulatora z funkcją MPPT, lepiej stosować panele z wyższym napięciem (np. 40V), czy nie ma to znaczenia.
Jak wczytasz się w to co pisałem wcześniej, to mam nadzieję, że w końcu zauważysz, iż w większości spraw się zgadzamy
W sumie to jest tylko jedna różnica. Po prostu ja uważam, że lepiej jest kiedy układ MPPT może pracować na większej "przestrzeni". Skoro ma szukać najlepszej korelacji napięcia i natężenia, to chyba lepiej jak ta różnica napięć jest większa.
Myślę, że konstruktorom układów MPPT (między innymi) o to chodziło, aby przestrzeń w której "śledzimy najwyższy punkt mocy" była jak największa.
A może się mylę
Sądząc po zadawanych często na naszym forum pytaniach, to właśnie odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie jest dla wielu najistotniejsza, bo wyższość regulatorów MPPT w stosunku do PWM jest raczej oczywista
Co do kwestii łączenia paneli o różnych mocach, napięciach, czy natężeniach, ja zawsze zalecam stosowanie identycznych modułów. Odpada wtedy teoria związana z wyliczaniem jaki układ połączeń będzie właściwszy...
Na temat merytorycznej strony przytoczonego artykułu się nie wypowiadam, bo był to pierwszy jaki mi wyskoczył w wyszukiwarce. Bardziej chodziło mi o pokazanie, że teza której bronię jest dość powszechna, co nie znaczy, że z tego powodu prawdziwa
Prawdę mówiąc wypowiedź pracownika Victrona do której podałeś link, również konkretnie nie odpowiada na moje pytanie.
| Sławek B napisał/a: | | Celem mojego wpisu nie było obrażanie kogokolwiek, „naprężanie muskułów”, czy wykazywanie kto wie lepiej, więc jeżeli kogokolwiek uraziłem to przepraszam. | Tu nikt się nie obraża, bo i nie ma na co
Z resztą ja również mam nadzieję, że nikogo swoimi wpisami nie uraziłem |
Robert
PS.
 |
|
|
|
 |
Sławek B
stary wyga

|
Wysłany: 2021-01-22, 11:38
|
|
|
Załączona fotka to 30 strona instrukcji dość popularnego regulatora MPPT.
Uwaga: Nie każdy regulator MPPT będzie miał taką samą charakterystykę.
Instrukcja_Tracer_1206A_1210A_2210A_3210A_4210A.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 21 raz(y) 165,9 KB |
|
|
|
|
 |
Roberto
weteran

|
Wysłany: 2021-01-22, 18:50
|
|
|
Dość często montuję te regulatory, więc znam te wykresy
Pierwszy raz widziałem je na jakiś zagranicznych forach, jak jeszcze polscy sprzedawcy nie dołączali polskojęzycznej instrukcji
Tylko jakoś nie bardzo to się pokrywa z obserwacjami. Z resztą, nie wiem czy zauważyłeś, ale czytając inne wątki, okazuje się, że nie tylko ja mam takie doświadczenia...
Nic to. Będzie cieplej, to może znajdę trochę casu na jakieś dokładniejsze testy |
Robert
PS.
 |
|
|
|
 |
slavia
trochę już popisał
Twój sprzęt: Crafter I, obecnie Crafter II
Nazwa załogi: AJRA
|
|
|
|
 |
Sławek B
stary wyga

|
Wysłany: 2021-01-23, 15:07
|
|
|
Cytuję:
"Moc maksymalna Paneli solarnych jakie można podłączyć do kontrolerów serii MPPT1:
MPPT110D 10A Max input power 130w for 12v battery, 260w for 24v battery.
MPPT120D 20A Max input power 260w for 12v battery, 520w for 24v battery.
MPPT130D 30A Max input power 390w for 12v battery, 780w for 24v battery.
MPPT140D 40A Max input power 520w for 12v battery, 1040w for 24v battery."
Od regulatora w wersji 40 A oczekujemy w wersji maksymalnej oddania mocy w wysokości 40A*14,4V=576W .
Czyli przy sprawności 100% ( a takiej nie ma) do regulatora powinniśmy dostarczyć co najmniej 576W mocy.
Tymczasem jeśli wierzyć opisowi to maksymalna moc wejściowa panela wynosi 520W. Jeżeli chciałbyś mieć "zapas mocy" panela na zimę lub słabe nasłonecznienie to zgodnie z tą specyfikacją takiego zapasu mieć nie możesz.
Jest tu ewidentny błąd. Domyślam się jaki, ale to powinien wytłumaczyć dostawca. |
|
|
|
 |
slavia
trochę już popisał
Twój sprzęt: Crafter I, obecnie Crafter II
Nazwa załogi: AJRA
|
Wysłany: 2021-01-23, 16:04
|
|
|
| Sławek B napisał/a: |
Jest tu ewidentny błąd. Domyślam się jaki, ale to powinien wytłumaczyć dostawca. |
Ok. A jaki błąd.
Znalazłem ten model i zastanawiałem się nad tym, tym bardziej, że niby ma połączenie BT.
Mogła być to ciekawa alternatywa. Tylko czy warto? Dlatego pytałem czy ktoś to użytkuje i zna.
Chyba jednak standardowo jak większość wezmę Tracera lub Lumiaxa 40A. |
| Ostatnio zmieniony przez slavia 2021-01-24, 15:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Sławek B
stary wyga

|
Wysłany: 2021-01-23, 17:07
|
|
|
Błąd prawdopodobnie polega na tym, że została pomylona.
"Moc maksymalna Paneli solarnych jakie można podłączyć do kontrolerów..."
z
Mocą maksymalną pobieraną przez regulator
Niby to samo a jednak co innego.
Jeżeli ja mam rację to regulator raczej jest OK a dostawca nie bardzo,
Jeżeli nie mam racji to tego regulatora nie kupuj a dostawca jest OK
Trochę zawiłe
Tak jak napisałem poprzednio:
Jeżeli założymy że opis jest poprawny to do tego regulatora możesz podłączyć panel o mocy 520 W lub mniej. Wynika to z tego co cytowałem z opisu regulatora.
Takie ograniczenie jest co najmniej dziwne.
Może się znajdzie ktoś kto używał tego regulatora, bo faktycznie ma parę nie banalnych funkcji.
Przygotowuję teraz pewien opis zasad dopasowania paneli do regulatora MPPT lub odwrotnie.
Jak skończę to opublikuję. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|