awaria gazu |
Autor |
Wiadomość |
jarsta0001
zaawansowany

Twój sprzęt: Rapido i86
Nazwa załogi: buchalterzy
|
Wysłany: 2021-01-19, 20:11 awaria gazu
|
|
|
Witajcie, pytanie o przyczynę problemu:
dzisiaj w kamperze poczułem mocno gaz, również na zewnątrz. Po wstępnych diagnozach czuję że ulatnia się z przewodów tam gdzie się go tankuje. U mnie zawór do tankowania jest w miejscu butli gazowej a pod autem mam zbiornik. Sprzęt jest nowy ma rok i niewiele używany. Również przy próbie włączenia palników w kuchence, gazu nie ma. W pojemniku wskazuje że jest 1/4. Sprawdziłem czy jest włączony i na pewno jest. Nadmieniam, że gaz miałem letni bo nie było planów używania w zimie kampera. Może to ważne ale to się stało po tych wczorajszych mrozach. Poradźcie, czy to coś zamarzło? Podłączyłem dzisiaj na noc grzanie elektryczne, licząc że jutro stanie się cud i wszystko wróci do normy. Co dalej? Serwis? Po moim opisie widzicie też mój poziom wiedzy w przedmiocie, więc wyjaśniając proszę weźcie to pod uwagę. |
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-01-19, 20:54
|
|
|
Papamila dzięki za telefon i łopatologiczne wyjaśnienie problemu.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-01-19, 21:09
|
|
|
jarsta0001 napisał/a: | Papamila dzięki za telefon i łopatologiczne wyjaśnienie problemu.
Pozdrawiam. |
Nie wiem jak inni,ale tą wiedzę bym przyjął. |
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-01-19, 21:16
|
|
|
Jarek Papamila ma zawsze serce szczerze otwarte
Jastra jak uporasz się z problemem to napisz, ów może się powtórzyć u mnie i innych kolegów.
Gaz to takie bydlę z kamienną twarzą, które nie lubi ani żartów, ani błędów |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

|
Wysłany: 2021-01-19, 21:36
|
|
|
Socale napisał/a: | :bigok
Jastra jak uporasz się z problemem to napisz, ów może się powtórzyć u mnie i innych kolegów. |
Może nie bawmy się w głuchy telefon i przywołajmy Papamile do tablicy. |
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2021-01-19, 21:54
|
|
|
tak krótko,
"letni" LPG, dodatkowo w nieosłniętym zbiorniku
umieszczonym pod samochodem
nie ma szans zadziałać w temp -15 *C
więcej, nawet "zimowa mieszanka sie słabo sorawdzi w ekstremalnie niskich temperaturach.
Na extremum najpewniejszy jest czysty propan
Polepszenie warunków pracy dla butli zamontowanej wewnątrz możemy uzyskać poprzez ocirplenie bądź ogrzanie bakisty z butlami.
UWAGA-TWORZENIE OTWATREJ INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ W BAKIŚCIE Z BUTLAMI JEST NIEDOZWOLONE.-owszem są dedykowane. ogrzewane pokrowce na butle lecz ppodłączenie ich znajduje sie poza samą bakistą
A jak już podobny problem sie przydaży to o ile wymienną butle możemy wymienic lub relatywnie prosto opróżnić z pozostałości słabopalnego butanu o tyle dużo trudniej zrobić to samo ze stałym zbiornikiem gazu. |
Ostatnio zmieniony przez papamila 2021-01-19, 22:15, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
darek 61
Kombatant

|
Wysłany: 2021-01-19, 21:59
|
|
|
Ale skąd ten zapach gazu,jakiś zawór popuszcza? |
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2021-01-19, 22:10
|
|
|
darek 61 napisał/a: | Ale skąd ten zapach gazu,jakiś zawór popuszcza |
no cóż. wróżbitą nie jestem,
zalecam sprawdzenie instalacji od podstaw,
i jak wyżej napisałem jadąc w zimne warto miec ze soba butlę propanu. |
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-01-19, 23:12
|
|
|
Zacznę od gazownika aby sprawdził szczelność, bo moze ten mróz wyrządził pośredno jakieś szkody. Być może trzeba będzie wyczyścić zbiornik, gazu zostało jak pisałem 1/4 więc jeszcze rozważam zatankowanie już zimowego i pójście na całość. Jest tylko jeden problem, jakby się okazało ze nie wytrzymamy tego siedzenia i na biegówki by nam przyszła ochota to przy temperaturze -3 może być problem.(tak twierdzi papamila a ja mu ufam). Koledzy pisali optymistycznie o Nowej Morawie, Bielicach, Spalonej a dla nas to raptem 70 km więc nas kusi by pojechać a tu ten gaz. Dam znać co zrobiłem. Pozdrawiam wszystkich. Tak nawiasem, to żona się ze mnie podśmiewała z tego siedzenia wieczorami na forum a gdy papamila zadzwonił po 10 min jak opisałem problem na CT to jej uśmieszek znikł i zobaczyła co to znaczy pomoc koleżeńska CT i że to jednak na poważnie można tu na kogoś liczyć. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2021-01-20, 00:21
|
|
|
Jastra, pozdrawiam Twoją żonę, niech uwierzy że CT to cacko w tematyce.
Inne portale typu FuckBeton, Instakilogram, Twićwierkacz... Ona myślała że CT to taki sam śmietnik, a jednak nie |
 |
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-01-20, 17:59
|
|
|
Wojtku dziękuję i pozdrawiam |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-01-21, 21:26
|
|
|
Butan lub syf jaki zostaje po odparowaniu lżejszego gazu śmierdzi strasznie. Często używam nagrzewnicy gazowej i na początku jak nie wiedziałem o propanie szły zwykłe butle domowe. Bardzo szybko zamarzały i do połowy było zużyte.
Wpadłem na pomysł wylewania bo myślałem że to jakaś woda lub coś. Jednak to coś odparowywało ale smród był straszny. Utrzymywał się bardzo długo.
Teraz wracając do problemu - ciekawe gdzie tankowałeś ten zbiornik. Może zatankowali Ci jakiegoś syfu. Zdążyło mi się parę razy po tankowaniu samochodu ( jak miałem na gaz) wymieniać filterki po jednym tankowaniu. Kiedyś w firmie też była dziwna dostawa gazu do widlaków - sytuacja podobna!!!
Najlepiej jak byś ten syf ze zbiornika wylał. Możesz sie pobawić wypalić do końca np stawiając kamera do garażu gdzie będzie cieplej. Ale może być tak że zrobi sie osad na palnikach piecyka Trumy . Też to przećwiczyłem. Wpadałem na pomysł wypalenia resztek z butli na małym słoneczku - widać było osad smolisty.
Podobnie jest gdy w domu kończy się butka w kuchni. Śmierdzi i smoli garnki. Teraz mam indukcje to zapomniałem jak to śmierdzi. |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-01-21, 21:30
|
|
|
Jeszcze jedno - sprawdź skąd leci smród. Ja u siebie poprawiałem fabryke bo też mi czasami śmierdziało. okazało się że niedokładnie osilikonowali łączenia płyt przy komorze za lodówką. Ponieważ mam duże kratki bez problemu był dostęp. podobnie przeleciałem silikonem komorę z butlami dla pewności. |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-01-22, 18:43
|
|
|
EwaMarek dziękuję za cenne rady. Wczoraj serwis się sprężył i sprawę naprawił.
Co było? Zawór duocontrol ma dwa węże, jeden jest połaczony ze zbiornikiem pod autem a drugi krótki przygotowany jakbym chciał dodatkowo butlę podłączyć. I połączenie z tym krótkim się rozszczelniło, tam jest chyba jakaś uszczelka, gaz wydostawał się przez ten zaworek. Okazało się, że cały się ulotnik, a licznik pokazywał 1/4 bo jest źle zeskalowany. Dlatego nie było gazu w kuchence. Gazownicy odczepili ten dodatkowy przewód gumowy i wstawili zawór zaślepiający. Teraz jakbym chciał dodatkowo butlę zamontować to muszę ten zawór odkręcić. Zatankowałem gaz do pełna i teraz pokazuje 1/2 pojemności a więc dalej coś źle zeskalowali, więc to jest dalej do korekty.
Teraz walczę z lodówką, nie działa na akumulatorze, zrobili serwisanci pomiar i uważają że to alternator nie ładuje akumulatora i w konsekwencji wpływa to na lodówkę. Podobno mieli juz takie 3 przypadki, że w nowych fiatach z automatem tak się dzieje. Jestem umówiony w fiacie na poniedziałek na pomiar, bo muszą sami zrobić i dopiero wtedy realizować reklamację. Na liczniku mam pomiar prądu aku rozruchowego 12,6 i tak trzyma. Jak pracuje silnik to podskoczy do 12,9.
Przemyślenia: Jak się ma kampera to wcześniej czy później trzeba jednak się nauczyć jak działa instalacja prądowa, solarowa, gazowa itp. bo sama umiejętność obsługi nie wystarczy. Z każdą usterką trudno jeździć do serwisu. Jak teraz, jak nowy i coś się zdarza, to czym więcej na liczniku tym więcej będzie tematów do gruntownego ogarnięcia. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2021-01-22, 20:28
|
|
|
jarsta0001 napisał/a: | ...
połączenie z tym krótkim się rozszczelniło, tam jest chyba jakaś uszczelka, gaz wydostawał się przez ten zaworek. Okazało się, że cały się ulotnił
... |
Brawo że znalezione. Jak tu ufać "jakości"?
Ogromne niebezpieczeństwo krążyło wokół Twojego kampera |
 |
|
|
|
 |
|